yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Lapsi ja uutiset

XL_K18

Pienikään lapsi ei voi välttyä uutisilta

Lehtien lööpit ja uutiskuvat ovat osa hänen elinympäristöään. Lapsen kyky erottaa toisistaan fakta ja fiktio kehittyy vähitellen. Vielä 10-vuotiaskin voi olla epävarma siitä, onko iltauutisten anti totta vai tarua. Uutisten sota- ja onnettomuuskuvat voivat olla yhtä järkyttäviä tai vielä järkyttävämpiä kuin väkivaltaiset elokuvat tai tv-sarjat. Kuvat voivat jäädä lapsen mieleen ja nostaa esiin vaikeita kysymyksiä. Vanhempien on hyvä kuunnella tarkkaan lapsen kysymyksiä ja vastata niihin. Lapselle ei kuitenkaan tarvitse tuputtaa tietoa enempää kuin hän itse haluaa.

Kannattaako lapsen antaa katsoa ihan kaikkea?

Elokuvan ikäraja kertoo vanhemmille, voivatko lapset sitä katsoa. Uutisissa ei ole ikärajoja. Uutistoimituksissa pyritään kuitenkin ottamaan huomioon myös lapsikatsojat: siksi lapsia mahdollisesti järkyttävää kuvamateriaalia ei näytetä alkuillan lähetyksissä. Vanhempien on silti on syytä harkita, kannattaako lapsen antaa katsoa ihan kaikkea.

World Trade Centerin tuhon ja Aasian hyökyaallon kaltaisista onnettomuuksista lähetetään uutisia suorana lähetyksenä yötä päivää. Uutisia voi tulla myös päivällä, jolloin lapset voivat ilman valvontaa seurata niitä. Lapsia pitäisi kuitenkin varjella tunnista toiseen jatkuvalta katastrofiuutisoinnilta. Uutisten maailmankuva on kapea ja kriisikeskeinen. On maita ja maanosia, joista uutisissa ei juuri koskaan kerrota. Kriisialueillakin ihmisten tavallinen arki ja positiiviset muutokset jäävät helposti vaille huomiota.

Videot

Pieniä lapsia suojattava uutisilta
Psykologi Riitta Martsola painottaa, että uutiset eivät aina sovi alle kouluikäisille.

Aikuinen lapsen tukena
Psykologi Riitta Martsola kertoo, että lapsen pelot voivat ilmetä monella eri tavalla. Tällöin on hyvä korostaa kodin perusturvallisuutta.

Lapsi ei ymmärrä katastrofiuutisia samalla tavalla kuin aikuinen
Psykologi Riitta Martsola kertoo, että katastrofiuutiset ovat lapselle erityisen merkittäviä silloin, jos ne tapahtuvat tutussa paikassa.

Lasta suojattava onnettomuusuutisoinnilta
Psykologian tohtori Anu Mustonen kertoo, että lapsen ei ole hyvä seurata onnettomuusuutisia jatkuvasti.

Miksi uutisissa on vain ikäviä asioita?
Psykologi Riitta Martsola kertoo, että lapset ihmettelevät usein, minkä takia uutisissa esitetään vain ikäviä asioita.



 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää