Talvikauden suurin ja kaunein folklore -tapahtuma Folklandia ei petä odotuksia. 19 risteilyn hulvattoman seilauksen lumovoima on aina vaan kasvanut, oikeastaan samassa suhteessa kuin ohjelmistonkin raja-aidat ovat paukkuneet. Tyylikirjo on nykyisin mahtava, folkrockista katrilliiin, yhteislaulusta räppiin, Tikkurististä PolkOlympialaisiin, balladista haitarijazziin ja ties mistä ties minne, mutta varmasti joka makuun jonnekin.
Sirkka Halonen kirjoittaa kansanmusiikista. Kaiken maailman musiikkia Radio 1:ssä tiistaisin klo 19.03.
Kaiken maailman musiikkia
Moninkertainen juhlavuosi päättymässä
Kohta päättyvä vuosi tarjosi monia riemullisia tapahtumia huippusolistien ja yhtyeiden viettäessä pyöreiden vuosiensa taiteilijajuhlia. Kansanmusiikin- ja tanssin edistämiskeskuksen nimeämä rajatapaus-teema puolestaan antoi potkua uusille avauksille, niin että rajat paukkuivat, ryske kuului ja tiet levenivät kaikkien kulkea.
Kaikilla mausteilla
Kaiken maailman musiikin superviikonloppu alkaa 9.11. ja päättyy vasta 12.11. Kansanmusiikkia ja etnoa on tarjolla ähkyyn asti Yle Radio 1:lla ja Yle Teemalla. Katso ohjelma ja voita liput Maailman musiikin keskuksen järjestämälle EtnoSoi! -festivaalille Maria Kalaniemen konserttiin.
Siban Kamun ja Jazzin ylistys
Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ja jazzin osastojen yhteiset 30-vuotisjuhlat hurmasivat Sirkka Halosen. Juhlia ei olisi voitu pitää ilman muutamaa väsymätöntä kansanmusiikin sekä jazzin puolestapuhujaa ja heidän työtään. Sibelius-Akatemian kansanmusiikkikoulutuksella on ollut keskeinen merkitys suomalaisen musiikin kokonaiskuvan muutoksessa, Halonen kirjoittaa.
Sadonkorjuun aikaa
Kansanmusiikilla menee hyvin ja raja-aidat ryskyvät. Sirkka Halonen aloittaa syksyn syntymäpäiväonnitteluilla, jatkaa kulttuurin tukemisen puolesta ja tähdentää, kuinka "kulttuuriin käytetyt resurssit tulevat monikertaisina takaisin yhteiseen hyvään." Lisäksi Halonen kertaa kesän 2013 festivaalisesongin kohokohtia, joita kuullaan syksyn ja talven mittaan Kaiken maailman musiikkia -ohjelmassa Radio 1:ssä.
Kansanmusiikin Euroviisut
34-vuotias Eurofolk-festivaali järjestettiin tänä vuonna Bulgariassa Varnassa. Suomi on isännöinyt tapahtumaa vuosina 1982 ja 2006. Festivaalin historiasta sekä sen merkityksestä kansanmusiikin levitys- ja esittämiskanavana kirjoittaa Sirkka Halonen.
Yhteisöllisyyden ylistys
Kesän lukemattomien musiikkifestivaalien kiihkeää sesonkia ei tarvitse ennustaa - se toteutuu vääjäämättä. Sirkka Halonen kertaa viime kesän huippuhetkiään Huutokatrillista jamiworkshopeihin ja Näppäritoimintaan. Niihin kaikkiin liittyy elimellisesti yhteisöllisyys ja vuorovaikutus.
Väinämöisen rajattomat perilliset
Ennustukset tulevasta kansanmusiikkikuvasta parikymmentä vuotta sitten olisivat osuneet melko varmasti pahasti vinoon. Tuolloin kuuma peruna ja ankaran keskustelun aihe oli kysymys: Mitä on kansanmusiikki? Ammattimaistuminen oli alkanut ja oli syntynyt suoranaista rajanvetoa harrastajien ja nuorten ammattilaisten välillä.
Etno on rajaton riemu
Tiesitkö, että maailman laajin laulukirja on suomalainen ja että kalevalaiseen lauluperinteeseen kuuluu suorastaan painokelvotonta tekstiä? Tässä sarjassa Sirkka Halonen kirjoittaa kansanmusiikista koko kentän laajuudelta. Unohda mielikuvat epävireisestä viulusta sekä latteista tansseista - juurimusiikkia, joka kumpuaa perinteestämme, oman musiikillisen äidinkielemme syvistä vesistä, ei voita mikään. Oletko Ilmeikäs Ikiturso vai Laulava Lempo? Kaiken maailman musiikkia myös Radio 1:ssä tiistaisin klo 19.03. Ps. lauantaina 11.5. kolmen tunnin suora puhelintoivekonsertti samalla kellonlyömällä.
Kommentit (0)