Ennustukset tulevasta kansanmusiikkikuvasta parikymmentä vuotta sitten olisivat osuneet melko varmasti pahasti vinoon. Tuolloin kuuma peruna ja ankaran keskustelun aihe oli kysymys: Mitä on kansanmusiikki? Ammattimaistuminen oli alkanut ja oli syntynyt suoranaista rajanvetoa harrastajien ja nuorten ammattilaisten välillä.
Frigg Folklandian huumassa
Fuusiot ovat tulleet jäädäkseen
Kukaan ei osannut hurjimmissa unelmissaankaan uskoa, että tulee aikaa, jolloin tradi innostaa räppäreitä, eivätkä rokkarit menetä katu-uskottavuuttaan uusiotradin parissa. Liike kulkee yhtälailla toisinpäin ja tradit ottavat ohjelmistoonsa sujuvasti päivän poppia.
J. Karjalainen katkaisi rock-uransa ja vietti noin kymmenen vuotta Lännen Jukkana.
Folklandian lumo
Kansanmusiikin, maailmanmusiikin, etnon, tradin, tanssin, laulun, freen ja minkä tahansa musiikin harmoninen yhteiselo tulee vahvasti todistettua pähkinänkuoressa Folklandialla, tuolla pähkähullun hervottomalla risteilyllä, joka kokoaa yhteen kansanmusiikin fanit ja kaikki alan järjestöt vuorokauden ajaksi. Vitamiinipommin kaltainen piristysruiske on joidenkin todella oivaltavien tahojen puolelta osattu ajoittaa myös nappiin, vuoden pimeimpään aikaan joulun ähkyn jälkitunnelmiin
Folklandia-salkussani on jo 18 vuosikertaa eli olen seilannut mukana kaikilla risteilyillä ja meininki eikun vaan paranee ja laajenee.
Monipuolisen tarjonnan sekä elämysten kylkiäisenä pääsen aina tammikuussa päivittämään, mitä edessä olevan vuoden aikana tuleman pitää ja mitä juuri nyt on ilmassa.
Rajatapaus – Gränsfall – Borderline
Siinä tämän vuoden kansanmusiikkiteema, jonka Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus nimeää aina vuosittain Folklandialla.
Pysähdyin pohtimaan teeman moninaisuutta ja sen tarjoamia rajattomia lähestymistapoja. Siitä tulikin mielenkiintoinen matka. Pyhä merkitsi aikanaan samaa kuin raja, niinpä Pyhäjoet sekä Pyhäjärvet ja kaikki rajat ovat olleet ikään kuin pyhiä. Mitä se sitten tarkoittaa musiikissa minulle, missä ovat minun pyhäni, ne rajat, jotka haluan pitää tai joita haluan avartaa.
Arnold Chiwalala - kansanmusiikin tohtori Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta.
Väinämöisen perilliset
”Soitto ja laulu ihmisellä ovat ikäskun toinen, pyhempi kieli, jolla itsellensä tai muille haastelee erinäisiä halujansa ja mielensä vaikutuksia, jolla paremmin, kun tällä tavallisella jokapäiväisellä kiellä, ilmottaa ilonsa ja riemunsa, surunsa ja huolensa, onnensa ja tyytyväisyytensä, toivonsa ja kaipuunsa, leponsa, rauhansa ja muun olentonsa.”
Kohta kaksisataa vuotta sitten Elias Lönnrot kirjoitti nuo sanat Kantelettarensa esipuheeseen ja tunnustaudun niiden uskolliseksi sekä nöyräksi kannattajaksi. Musiikki on minulle rajaton mahdollisuus tarttua tuttuun ja turvalliseen sekä yhtälailla uuteen ja ennenkuulumattomaan erinäisten mielen halujen ja tuntemusten mukaan.
Puhdin mahtia
Muista myös kolmen tunnin suora puhelintoivekonsertti Kansanmusiikin sävel on vapaa lauantaina 11.5. Yle Radio 1 klo 19.03-22.00.
Kommentit (0)