Festivaalikansan kesäriemua Kaustisella 2013
Kesän festariputki on auttamattomasti tältä vuodelta ohi. Paljon jäi taas jäljelle hienoja elämyksiä, joista voi ammentaa voimia pimeneviin iltoihin. Tosin tämän syksyn uskomaton kesähelle antaa vielä runsain mitoin lisäpotkua arjen aherrukseen. Ja eiväthän ne tapahtumatkaan tulevan työkauden aikana mihinkään häviä, festivaalien runsaudensarvi vain hieman vähenee syys- ja talvisesongiksi.
Viljo S. Määttälä 90 vuotta – Onnea!
Syksyn alkajaisiksi on juhlittu vaikuttavan uran tehneen ja työtään edelleen täysillä jatkavan Viljo S. Määttälän syntymäpäiviä. Päivänsankari on kiistatta energiasampo vailla vertaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien presidentti, maakuntaneuvos ja kunniatohtori on pitkän ja vaiherikkaan elämänsä aikana ollut todella vahvasti vaikuttamassa kulttuurin edistämiseen, etenkin Keski-Pohjanmaalla, mutta myös valtakunnallisesti. Viljo S. Määttälä summasi omaelämäkerrassaan Paimenpoluilta maakunnan valtaväylille työtään ja kun noita lukuisia valtaväyliä alkoi seurata ja listata, niin ei niistä hevin loppua tullut!
Monelle tämän päivän vaikuttajalle Viljo S. eli "Ville" on edelleen tärkeä henkinen mentori, jonka puoleen käännytään, kun halutaan tarkkanäköisiä neuvoja ja pitkän kokemuksen tuomaa näkemystä. Koko Suomen kulttuurikentän tämän päivän keskeisistä haasteista hän sanoi Kaiken maailman musiikin (5.9.) juhlahaastattelussa mm. näin:
”Me elämme sellaista taloudellista aikaa, jolloin jopa eräänlainen ahneuden henki on vallannut aika paljon ihmiset. Minun mielestäni nyt tarvitaan sivistystä, kulttuuria sivistyksen lisäämiseksi koko kansan keskuudessa. Se on erittäin tärkeää. Sen vuoksi kaikki ne pyrinnöt, joilla pystytään taide- ja kulttuurielämää lisäämään ja samoin sitten koulutuksellista sivistystä, ne ovat kaikki sellaisia, joilla on aivan erityisen tärkeä merkitys nyt. Niitä ei saisi vähentää eikä niistä pitäisi leikata. Nyt näyttää siltä, että kulttuuripuolelta hyvin herkästi leikataan, kun tulee rahasta pulaa. Koko yhteiskuntamme kehityksen kannalta ja meidän ihmisten hyvinvoinnin kannalta on äärettömän tärkeätä, että kulttuuripalveluista pidetään huolta.”
Felix Mendelssohn - Ville Kangas ja Mauno Järvelä sekä Näppäripelimannit Kesäyön unelmaa toteuttamassa 2013
Nuorten musiikintekijöiden vahvoja näyttöjä riemulla ja taidolla
Moninkertaiset fanfaarit Viljo S. Määttälän sanoille! Kulttuuriin käytetyt resurssit tulevat monikertaisina takaisin yhteiseen hyvään. Oppia ja koulutusta sekä taitavia ja innostavia ohjaajia tarvitaan vauva-asteelta korkeakouluihin, kaikenikäisten kansalaisten saataville, oli sitten kyse harrastamisesta, ammattiin opiskelusta, omaksi iloksi luomisesta tai suurille joukoille tekemisestä.
Viime kesänä koin kaksi aivan erityisen koskettavaa, suorastaan sielua elähdyttänyttä tapahtumaa, jotka olivat osoitus antaumuksellisen ja pitkäjännitteisen työn upeista hedelmistä. Nuo tapahtumat olivat ammattilaisten Konsta Jylhä -kilpailu sekä Mukulamatinea satoine Näppäripelimanneineen Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Aikajärjestyksessä niitä edelsi jo loppukevääseen sijoittunut Kanteleliiton II kansainvälinen kantelekilpailu Tampereella.
Noiden tilaisuuksien synnyttämät tuntemukset tavoitan vieläkin hyvin, sen vahvan läsnäolon ja vuorovaikutuksen, joka niissä esiintyjien ja yleisön kesken syntyi. Ne myös vahvistivat uskomustani siitä, että kansanmusiikilla menee aina vaan paremmin. Nuoria taitajia kasvaa kovalla vauhdilla ja raja-aidat ryskyvät. Musiikkia tehdään yli genrerajojen ja tyylien, toisaalta vanhasta aarteistosta ammentaen ja toisaalta intohimolla uutta luoden.
Senni Eskelinen on bändeineen yksi sähkökanteleen uusien tuulien avaaja
II kansainvälinen kantelekilpailu kokosi yhteen kaikenikäisiä taitajia eri puolilta Suomea ja osallistujia oli enemmän kuin koskaan aiemmin. Sen mukaisesti Tampereen Musiikkiakatemiasta tuli satojen kanteleiden soiva näyttely, kun kisaa käytiin talon täydeltä eri saleissa ja luokissa. Tapahtuman huipennuksena päästiin sitten nauttimaan lasten kantelekimarasta sekä voittajien loppukonsertista.
Konsta Jylhä -kilpailu tarjosi soolosoiton magiaa
Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien juhla-alueen keskeinen maamerkki on punainen, komea hirsirakennus, joka on kotoisin 1700-luvulta. Se siirrettiin aikanaan juhla-alueen keskellä sijaitsevalla mäelle ja se ristittiin Pelimannitaloksi. Jo kolmatta kertaa sen isossa tuvassa mittelivät taitojaan maamme kansanmusiikin ammattilaiset Konsta Jylhä -kilpailun puitteissa. Viime kesänä olivat vuorossa solistit kahdessa eri sarjassa eli perinteiset soitteet sekä vapaa sarja.
Kun kukin kilpailija sitten vuorollaan saapui täpötäyteen isoon tupaan, asettui vanhan Könnin kellon eteen, keskittyi täyden hiljaisuuden vallitessa ja aloitti ohjelmansa, niin sen tunnelman kuvaamiseen sanat ovat kovin laimeita. Mutta siinä se on, yhteinen, ainutkertainen hetki, musiikin sanaton vuorovaikutus puhtaimmillaan!
Siispä vielä kesän hienoihin musiikkimuistoihin Arto ja Antti Järvelän seurassa! Kesäkuulumisia tallenteiden muodossa sitten pitkin syksyä ja talvea Kaiken Maailman Musiikissa.
Kommentit (0)