Yle.fi/musiikki -sivuston teemana on elokuussa 2013 musiikkivideot: kotimaisia musavideoita genreittäin, suomalaisten ohjaajien lähikuvia, kansallista ja kansainvälistä videokulttuuria, ysärivideoita, nettivideokulttuuria sekä Ylen Elävän arkiston retro-aarteita.

Toimimme yhteistyössä Oulun musiikkivideofestivaalin kanssa ja teemme festivaalilta TV-ohjelman Yle Teemalle 25.8.

Musavideokuukausi

Musavideokuukausi

 • Teemu Niukkanen palkittiin OMVF 2013 pääpalkinnolla, Kultapumpelilla (kuva: Teemu Niukkanen)
  Musavideokuukausi | 02.09.2013

  Musavideokuukausi kokonaan

  Musavideokuukauteen mahtui paljon asiaa ohjaajista, suomalaisesta musiikkivideosta, videon historiasta, nettivideokulttuurista ja musiikkivideon tulevaisuudesta. Kuukausi huipentui Yle Teemalla nähtyyn Oulun Musiikkivideofestivaalit 2013 -ohjelmaan, jossa esitettiin kaikki festivaaleilla palkitut videot sekä keskusteltiin perusteellisesti kotimaisen musiikkivideon tilasta. Täällä listattuna kaikki Musavideokuukauden artikkelit.

 • Musavideokuukausi | 27.08.2013

  Sensuuria? Sensuuria!

  Musiikkivideoiden merkitys audiovisuaalisen ilmaisun kokeiluareenana liittyy teknisten  innovaatioiden ohella myös sisällöllisiin ratkaisuihin. Jälkimmäisiä ajatellen huomiota on kiinnitetty erityisesti seksuaaliseen ja väkivaltaiseen kuvastoon videoissa. Vastakkain näissä kiistoissa on yhtäältä huoli yleisestä ja erityisesti lasten moraalikasvatuksesta sekä toisaalta kysymykset ilmaisunvapaudesta ja sensuurista.

 • Musavideokuukausi | 26.08.2013

  Yle Live: Oulun Musiikkivideofestivaalit 2013

  Miten voi suomalainen musiikkivideo vuonna 2013? Katso kaikki Oulun Musiikkivideofestareilla palkitut videot silakkaisessa paketissa. Kotimaisen musavideon tilaa pohtivat mm. Stig, Jukka Takalo, Taina Ronkainen ja festivaalin pääpalkinnon voittanut Teemu Niukkanen.

 • Musavideokuukausi | 26.08.2013

  "Tärkein työväline on usko siihen, että projekti on hyvä ja että se saadaan valmiiksi"

  Ezra Gouldin 3-vuotiseen uraan ohjaajana mahtuu paljon hip hop/rap-videoita. Gould kertoo, että hänen ilmaisunsa ei ole vakiintunut tiettyyn tekniikkaan tai teemaan, vaan "jokainen toteutustapa luo uusia ilmaisutapoja ja niiden tutkiminen on mielenkiintoista." Ohjaajan videonteko prosessi alkaa dialgista yhtyeen kanssa.

 • Musavideokuukausi | 23.08.2013

  Miksi sinä valitset?

  Musiikkivideoita esittävän television aika on mennyt ohi. Musiikkivideo on kuitenkin elossa vahvemmin kuin koskaan. YouTube on luonut uudenlaiset markkinat musiikkivideolle. Tässä jutussa Lassi A. Liikkanen pohtii musiikkivideon uutta tulemista ja uusia muotoja YouTubesta tekemänsä tutkimuksen pohjalta. Artikkelin 2. osassa käsitellään mm. still- ja lyrics-musiikkivideoita sekä virallisia YouTube-julkaisuja. Mukaan mahtuu myös journalismia suoraan Gangnamista.

 • Musavideokuukausi | 21.08.2013

  Kuva vastaan musiikki

  Musiikkivideoilmaisun levitessä ympäri maailmaa myös paikallisen tarjonnan merkitys on kasvanut. Musiikkivideoihin on alati liittynyt kysymys siitä, vievätkö ne huomion varsinaiselta sisällöltä. Yksi erityinen vaihe tähän liittyen on 1990-luvulla ilmaantunut panostus "poikabändeihin". Joka tapauksessa musiikkivideosta oli tullut vuosituhannen loppuun mennessä oma vakiintunut ilmaisukeinonsa.

 • Musavideokuukausi | 21.08.2013

  "On tärkeintä, että kokee pystyvänsä tarjoamaan uuden, aidon ja kokonaisuutta täydentävän ulottuvuuden kappaleelle"

  Maailmalla lapsuutensa viettäneen Sami Joensuun elämässä muuttumaton asia oli Music Television, joka "löytyi joka kolkasta". Ohjaaja kertoo saaneensa tätä kautta musiikkivideoihin vahvan siteen, joka 4 vuoden mittaisella työuralla on poikinut videoita mm. Isac Elliotille, Redramalle, Ruger Hauerille ja Disco Ensemblelle. Joensuu kertoo, ettei ala kuvauksiin "ilman hyvää ideaa ja hyvää crewta".

 • Musavideokuukausi | 21.08.2013

  Taiteella on tekijänsä

  Musiikkivideot ovat alkuvaiheistaan lähtien olleet osa audiovisuaalisen median avantgardea. Musiikkivideoiden yhteydet elokuvan historiaan ja avantgardeen tarjoavat perusteen ajatella niitä taiteellisina eikä vain kaupallisina tuotoksina. Videoiden taiteellisten ansioiden tunnustaminen on merkinnyt myös musiikkivideo-ohjaajien arvostuksen kasvua.

 • Musavideokuukausi | 21.08.2013

  Kultapumpelin 2013 voittaja: Teemu Niukkanen

  Teemu Niukkanen on edennyt urallaan siihen pisteeseen, että hänen musiikkivideoistaan esitetään retrospektiivi Oulun Musiikkivideofestivaalilla. Niukkasen mukaan videot syntyvät intuitiolla sekä perstuntumalla ja hän haluaa persoonallisen lopputuloksen ulkokultaisuuden sijaan. Ohjaaja haluaisi tulevaisuudessa "liikuttaa vaakakuppia tv-fiktion suuntaan".

 • Musavideokuukausi | 20.08.2013

  OMVF 2013 - parhaat videot Yle Teemalla

  Yle Teemalla nähdään su 25.8. klo 23.00 vuoden kotimaisten musiikkivideoiden parhaimmisto. Yhteistyössä yle.fi/musiikki ja Oulun Musiikkivideofestivaali.

Kommentit (0)

Uusimmat

 • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

  Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
 • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

  Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
 • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

  Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

 • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

  Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Paula Vesala (kuva: Yle)

  Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

  PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

  Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä