Ohjaaja Ezra Gould

Ohjaaja Ezra Gould

26.08.2013

Ezra GouldEzra Gould

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Mä oon sitä ikäpolvea, joka kasvoi MTVn kulta-aikojen parissa ja musiikkivideot on aina ollu mulle osa biisien ja bändien diggailua. Ne on synnyttäny mulle kuvan siitä bändistä ja siitä kuvastosta, jossa se musiikki elää. Spike Jonze ja Michel Gondry on ollu mun idoleita siinä missä muutkin. Itse tekemisen pariin ajauduin puhtaasta kokeilunhalusta. Elokuvaopintojen myötä heräsi kiinnostus ohjaamista kohtaan ja ensimmäinen musiikkivideo tuli tehtyä kavereiden bändille. Musiikkivideoiden tekemisessä innosti mahdollisuus kokeilla eri toteutustapoja ja tekniikoita vapaasti sekä abstraktin kuvakerronnan mahdollisuudet.

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Toteutettiin pari vuotta sitten Ruger Hauerin Jokaiselle jotakin -videota vuoden verran. Tarkoituksena oli dokumentoida tietty aikakausi suomiräpin historiasta musiikkivideon muodossa. Sen projektin valmiiksi saaminen oli niin suuri helpotus, sillä se tuntui mahdottomalta projektilta alusta lähtien. Suomiräppärien tavoittaminen ja saaminen kameran eteen sovittuun aikaan on tarpeeksi haastavaa, puhumattakaan että 123 räppäriä piti saada samaan videoon esiintymään, vaikka monilla saattoi oli skismaa toista videon esiintyjää kohtaan tai vakava päihdeongelma.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta kautta aikojen?

Suosikkeja riittäis listattavaksi, mutta teinivuosina suurimman vaikutuksen teki varmaan Jonas Åkerlundin ohjaama Smack My Bitch Up -video. Se oli ensimmäisiä musiikkivideoita, joista vauhkottiin koulupihoilla. Video tuntuu olevan yhä ajankohtainen.

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Valitsen projektit usein niiden mielenkiintoisuuden perusteella. En tee lähtökohtaisesti musiikkivideoita rahan takia, joten projektin pitää inspiroida tekemiseen. Suomalaiset musavideobudjetit eivät kovin usein riitä korkealaatuiseen tekemiseen, joten projektit tehdään enemmän harrastepohjalta ja omalla vapaa-ajalla. Jos kappale itsessään on hyvä ja saan luotua siihen jonkinlaisen tunnesiteen, niin todennäköisesti muilla asioilla ei ole niin merkitystä.

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Prosessi alkaa yleensä dialogista yhtyeen kanssa. Joskus on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä kappaleesta tehdään video, toisinaan ehdotan bändeille ite, että haluisin tehdä niiden kanssa jotain. Joskus mulla on valmis idea, joskus kehitellään se yhdessä tekijöiden kanssa. Usein homma lähtee siitä, että mä pyrin lähestymään sitä projektia joltain omalta näkökantiltani ja löytämään siihen jonku kulman, jota kautta itse lähestyn sitä tekemistä. Se voi olla mulle täysin artsy projekti tai se voi olla mulle puhtaasti työasia.

Aluksi määritellään videon tyyli, sitten budjetit. Sen jälkeen alan pyöritellä ideoita kunnes koen, että mulla on käsillä yhtenäinen ja koko videon kantava käsikirjoitus. Idean jälkeen hoidetaan käytännön järjestelyt ja käydään tekijöiden kanssa idea läpi. Sen jälkeen aletaan hommiin.

Videoiden tekeminen on monen ihmisen yhteistyö, joten tärkeimpänä pidän mahdollisemman luontevaa ja intensiivistä yhteistyötä projektiin osallistuvien ihmisten kanssa. Luova prosessi on loppujenlopuksi hyvin pieni osa koko lopullista duunia.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Vielä toistaiseksi olen kiinnostunut kaikista eri ilmaisutavoista, joten en koe, että mun videoissa on mitään kantavia teemoja tai tyylejä. Oon tehny parikymmentä musavideoo ja en oo siinä ajassa ehtinyt mieltyy mihinkään tiettyyn tekniikkaan tai teemaan. Musta tuntuu, että jokainen toteutustapa luo uusia ilmaisutapoja ja niiden tutkiminen on mielenkiintoista. Koen olevani urani alkuvaiheessa ja ainakin tällä hetkellä mun videot on aika usein kiinni siinä hetkessä, jota mä elän tai ne reflektoi niitä asioita, mistä mä oon sillä hetkellä innostunut. Melko ominaista on kuitenkin ollut työskennellä tuntemattomien tai nousevien bändien kanssa.

Pari vuotta sitten Graciaksen ura oli nousukiidossa ja videon ohjaana oli paikalla Ezra Gould

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Yhtä tärkeetä mulle on hyvän idean lisäksi hyvä työryhmä, joka on yhtä innostunut projketista kuin minä. Välillä se työryhmä on minä ja bändi, välillä ympärillä on enemmän ihmisiä. Hyvä projekti vaatii aina, että kaikki siihen osallistuvat sitoutuvat antamaan oman parhaan työpanoksensa lopputulokseen.

Tärkein työväline on usko siihen, että projekti on hyvä ja että se saadaan valmiiksi.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Musiikkivideoilla on mulle loppujenlopuks melko iso rooli mun nykyisessä työssä. Vaikka mulle musiikkivideoiden tekeminen ei ole se varsinainen työ, niin niiden kautta pääsen kehittämään itseäni.

Ketä suomalaista videoiden tekijää arvostat eniten?

Taito Kawata oli se henkilö, joka innoitti mut aloittaamaan ohjaamisen. Ollaan tehty paljon töitä yhdessä ja odotan aina innolla mitä se on keksinyt. Arvostus henkilöä kohtaan on suuri ja ollaan hyviä ystäviä.

Taito Kawatan ohjaama video Graciaksen kappaleeseen Let Myself Go palkittiin Oulun Musiikkivideofestivaaleilla 2013 Teinipumpelilla - nuoren lupaavan ohjaajan palkinnolla.

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Mun ura on kestänyt niin lyhyen aikaa, että oon varmaan ollut ite vielä osallisena tähän viimeisimpään muutokseen. Sen aikana teknologia on luonut yhä useammalle mahdollisuuden yrittää videoiden tekemistä, kun tietyt työkalut ovat halventuneet. Suomalaiset musavideot oli aika taantumassa 2000-luvun alun jälkeen aina viimevuosiin asti. Syy tähän oli puhtaasti se, ettei levy-yhtiöt halunnut laittaa rahaa videoihin, jotka ei näkyneet missään. Viimeisten vuosien aikana tekeminen on lisääntynyt ja videoiden merkitys on taas ymmärretty. Ehkä tässä ihan viimeaikoina on tullut lisää noita yhteistyökuvioita mainostajien kanssa, jotka on lähtenyt mukaan musavideoitten rahoittamiseen, mutta en oikein omaa siihen mielipidettä.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

Musiikkivideoiden tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. Nyt kun kaikille videoille on olemassa levityskanava ja video voi menestyä sattumanvaraisesti, niin se luo hyvän pohjan tekemiselle. Mittasuhteet kuroutuu koko ajan umpeen niin kansainvälisesti kuin rahallisesti ja nuoret on taas omaksunut musiikkivideot isoks osaks bändien tykkäilyä. Se tarkoittaa, että videoita tullaan tekemään jatkossakin.

Parasta juuri nyt?

Uus video, joka on täysin ajaton vaikka siitä voi huomata vahvasti sen hetkisen ajan visuaalisen estetiikan vaikutuksen. Mulle toimii tässä kaikki, abstraktiudesta flikeröintiin.

Kalil Joseph: Flying Lotus - Until The Quiet Comes (lyhytelokuva, jossa Flying Lotus -yhtyeen musiikkia)

Ezra Gould - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)
Gracias - HKI
Gracias - Mon€y
Gracias - Night Shift
Femme en Fourrure - Bronco
Ruger Hauer - Jokaiselle jotakin
Karri Koira - Lähe mun kaa
Paleface - Sacred Order of The Pen
Karri Koira - Kaikki tai ei mitään
Phantom - Kisses

Muu filmografia (valikoitu)
Mainoksia esim: Finlandia Vodka, Posti, Marimekko, Fazer

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
One of the Pigeons - High Enough

Vuodet alalla
3

Palkinnot/tunnustukset
Voitto Mainoselokuvakilpailu 2011, Fazer Salmiakki – Maailman vihatuin, Suomen rakastetuin.

Taiteellinen motto
“Throw Aggi off the bridge”

Kommentit (0)

Linkit

Cocoa

Ezra Gould kilpailee Oulun Musiikkivideofestivaalin 2013 kotimaisessa sarjassa ja kansanäänestyksessä seuraavilla numeroilla ja videoilla:
10. Karri Koira - Lähe mun kaa
11. Phantom - Kisses

Yle.fi/musiikki palkitsee Kansanpumpelin voittajan värinmäärittelyajalla. Äänestämään pääset täältä.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä