Ohjaaja Sami Joensuu

Ohjaaja Sami Joensuu

21.08.2013

Sami JoensuuSami Joensuu

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Musiikki on aina ollut iso osa omaa arkea ja muistan jo lapsesta asti että ne elokuvat, joissa musiikille oli annettu suurempi rooli kuin tietynlaisen ambienssin täyttäminen taustalla, olivat myös niitä joita tuli katsottua useammin.

Kasvoin maailmalla ja missä tahansa liikuttiinkaan Music Television oli eräs muuttumaton asia, joka löytyi joka kolkasta. Sitä tuli katsottua usein ja muistan vieläkin sen jännityksen, kun odotteli tiettyä musiikkivideota josta oli kuullut kaverilta, mutta ei ollut vielä itse päässyt näkemään. Kun sen vihdoin näki, oli kuin olisi käynyt pienessä, neljän minuutin ensi-illassa. Tätä kautta niihin syntyi vahva side ja muistan monesti koulusta talsiessani kotiinpäin, kun kuuntelin kasetilta biisejä ja mietin, mikä olisi hieno video millekin kappaleelle.

Siihen aikaan Beastie Boysien Sabotage, Daft Punkin Around The World, Soundgardenin Black Hole Sun, Red Hot Chili Peppersien Warped ja ja Fatboy Slimin Weapon Of Choice (monien monien muiden lisäksi) oli teoksia, joista löytyi rajoja rikkovia elementtejä ja jotka tekivät vaikutuksen pikkumiehen tapaan katsoa liikkuvaa kuvaa.

Michel Gondry: Daft Punk - Around The World

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Ihan mahdotonta oikeastaan määritellä. Filmin tekeminen on minulle niin kokonaisvaltaista. Niihin jokaiseen syntyy kuitenkin vahva side ja aina kun yhden julkaisee, taustalle jää monta hienoa hetkeä. Joissakin filmeissä se voi olla täydellisesti kohdanneet visiot alusta asti, toisessa se että säätä/vastoinkäymisiä vasten ryhmänä taistellen saatiin hieno lopputulos ja vielä kolmannessa vaikkapa se, että pääsimme tekemään/kokeilemaan jotain sellaista, joka pakotti meidät mukavuusalueen ulkopuolelle.

Niistä hetkistä, ja tietenkin hienosta lopputuloksesta, rakentuu yhden filmin kokonaistarina.

Jos nyt on ihan pakko joku filmi mainita, kenties Disco Ensemblen Spade Is The Anti-Heart on erittäin lähellä sydäntä. Sitä tehdessä tuntui alusta asti siltä, että olimme kaikki luomassa samaa filmiä. Disco Ensemble on muutenkin orkesteri, jota kunnioitan suuresti, joten oli hienoa päästä filmin pariin yhdessä.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta kautta aikojen?

Tähän voisi laittaa niin monta hienoa esimerkkiä. Alussa mainitsin jo muutaman filmin, jotka olivat monumentaalisia minulle omalla tavallaan aikoja sitten. Ehkä uudemmasta tuotannosta suurimpia kestosuosikkeja ovat lähestulkoon kaikki Romain Gavrasin, Martin de Thurahin ja ohjaajaduo Linus Johansson/Anders Forsmanin työt, Jonas Åkerlundia unohtamatta. Niissä on kaikissa tietynlaista synkkyyttä, joka pariutuu täydellisesti myös pop-kulttuurin kanssa, unohtamatta pientä pilkettä silmäkulmassa.

Romain Gavras: M.I.A. - Bad Girls

Martin de Thurah: Röyksopp - What Else Is There

Linus Johansson & Anders Forsman: Dizzee Rascal - Bonkers

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Olen aina ollut todella kaikkiruokainen musiikin suhteen ja sen takia varmaan genrellä ei juurikaan ole väliä minulle, kun lähdetään tekemään filmiä.

Mulle tärkeintä tekovaiheessa on se, että koen pystyväni tarjoamaan filmille idean, joka täydentää biisin tunnelmaa, eikä niinpäin että lähtisin toteuttamaan jotain omaa visiota, artistin/kappaleen kustannuksella. Biisi tulee aina ensin. Usein kun kappaleen kuuntelee läpi, ne samat fiilikset - jotka oli junnuna kun lompsi koulusta kotiin walkmanin kuulokkeet korvilla kelaillen videota siinä hetkessä soivalle biisille - palaavat ja luova prosessi käynnistyy. On tärkeintä, että kokee pystyvänsä tarjoamaan uuden, aidon ja kokonaisuutta täydentävän ulottuvuuden kappaleelle.

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Kuten sanottu, kaikki alkaa upottautumalla biisiin. Sieltä lähtee ajatukset, tarinat ja maisemat maalautumaan. Koska artisti on myös käynyt läpi valtavan luovan prosessin biisiä tehdessä, on mielestäni erittäin tärkeää vaihtaa ajatuksia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa siitä, mitä tunnetiloja/assosiaatioita lähdetään hakemaan.

Sen jälkeen seuraavaksi oikeastaan tulee kokonaisuuden pukeminen sanoiksi.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Ehkä tietty kuvallinen isous/harkitsevuus ja tietynlainen outouden/pilkkeen silmäkulmassa risteytyminen on niitä jos jotain. Omia ohjaajasankareita ovat David Lynch, Aki Kaurismäki, Terry Gilliam ja Orson Welles, joten kenties jonkinlainen outo paikka, jossa he pelaavat yhdessä korttia.

Todella vaikea määritellä, mutta kenties jotain vastaava toivoisin tunnistavan niissä ainakin itse.

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Tärkeimmät työvälineet ovat varmaankin kaikki ne asiat, jotka inspiroi päivittäi ja joihin palaa myöhemmin kun tajuaa, että tietty kuva herätti jonkun ajatuksen johonkin filmiin. Tai tietty henkilö oli juuri se hahmo tähän kohtaan käsikirjoitusta tai se paikka metsässä on täydellinen aloitus tähän filmiin.

Ja ilman hyvää ideaa ja hyvää crewta (koolla ei niinkään väliä) en ala kuvauksiin. Lopputulos on kuitenkin aina hyvän tiimityön tulos.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Vaikka aloitin ohjaajana mainosten puolelta, musiikkivideot ovat aina olleet ja varmaan tulevat olemaankin se kaikista rakkain taiteen muoto. Eli erittäin tärkeä rooli.

Ketä suomalaista videoiden ohjaajaa arvostat eniten?

Miikka Lommi. Ehdottomasti. Miikka on tyylikäs, rohkea ja laadusta tinkimätön pioneeri, joka on tehnyt valtavan työn suomalaisen musiikkivideokulttuurin eteen.

Miikka Lommi: Husky Rescue - City Lights

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Varmaankin eniten sen osalta, että nykyään kalusto on suuremman massan saavutettavissa ja musiikkivideoita tehdään enemmän kun koskaan. Niiden jakeluväylät ovat tietenkin myös vaihtuneet enemmän ja enemmän televisiosta nettiin.

Mitä digitaalisemmaksi markkinointi muuttuu, sen vahvemmaksi musiikkivideon rooli esimerkiksi biisiä tukevana elementtinä kasvaa. Toki rahoitusmallien pitää päivittyä tukemaan artistia enemmän sen myötä, mutta viimeaikaiset erävoitot - esimerkiksi YouTuben soittokertojen määrästä syntyneet palkkiot artisteille - viittaisi siihen, että suunta on oikea.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

Positiivisena, kasvavana ja asemansa uudelleen kaappaavana.

Parasta juuri nyt?

Oletan että puhutaan fillmeistä edelleen? Ehdottomasti vuoden paras mainos tähän asti, joka taipuu myös upeaksi musavideoksi on Swedish House Mafian ja Volvon yhdessä toteuttama Leave The World behind You. Huikea, moniulotteinen ja muistettava.

Sami Joensuu - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)
Alex Kunnari & Heikki L Feat. Joel Madden - City Of Sin
Redrama Feat. A.J. McLean - Clouds
Disco Ensemble - Spade Is The Anti-Heart
Ruger Hauer - Iso Paha Susi
Isac Elliot - First Kiss
Samae Koskinen - Hyvä päivä
Kevin Tandu - Huomenta Suomi
Sanni - Prinsessoja & astronautteja

Muu filmografia (valikoitu)
Erykah Badu LIFE Documentary
Apocalyptica HOME Documentary
(Näissä kahdessa keskeistä sisältöä on musiikki, mutta noiden lisäksi on iso kertymä mainoksia myös.)

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
15MBTD - Sunday Driver

Vuodet alalla
4

Taiteellinen motto
”GTWGP. Good Things With Good People.”

Kommentit (3)

Sami Joensuu nostaa musavideot uudelle tasolle!

>sivustaseuraaja To 22.8.2013, klo 23.51

Hyva Sami!!!

>Anonyymi To 22.8.2013, klo 19.41

kuulostaa aidosti Samilta,juuri yuollainen hän on,vaatimaton mutta laadukas ohjaaja!

>appiukko To 22.8.2013, klo 19.08

Linkit

Sami Joensuun kotisivut

Sami Joensuu kilpailee Oulun Musiikkivideofestivaalin 2013 kotimaisessa sarjassa ja kansanäänestyksessä seuraavilla numeroilla ja videoilla:
26. Disco Ensemble - Spade Is the Anti-Heart
27. Isac Elliot - New Way Home
28. Kevin Tandu - Huomenta Suomi
29. Ruger Hauer - Iso paha susi
30. Samae Koskinen - Hyvä päivä
31. Sanni - Prinsessoja ja astronautteja

Yle.fi/musiikki palkitsee Kansanpumpelin voittajan värinmäärittelyajalla. Äänestämään pääset täältä.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä