Ohjaaja Jouni Kallio

Ohjaaja Jouni Kallio

12.08.2013

Jouni KallioJouni Kallio

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Lapsuudessa en musiikkivideoita juuri nähnyt, koska kanavia näkyi Kortesjärvellä tasan kaksi ja MTV ei ollut kumpikaan niistä. Innostus musiikkivideoihin tulikin myöhemmin opiskeluvaiheessa. Niiden rajoittamattomuudessa oli jotain hienoa. Kehitin itselleni haaveen, että joskus tekisin jonkin musiikkivideon, joka näytettäisiin edes kerran televisiossa. Hakeuduin tilanteisiin ja seuraan, jotka veivät tätä tavoitetta eteenpäin. Onnekseni luokallani sattui olemaan eräs Antti Hyyrynen, joka pyysi sittemmin tekemään hänen juuri levytyssopimuksen saaneelle Stam1na-yhtyeelleen musiikkivideon.

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Omista videoista suosikkini on ehkä Stam1nan Puolikas ihminen. Arvostan yhtyeen ja levy-yhtiön rohkeutta, että sain tehdä kyseisen videon. Tiesin, että se jakaisi mielipiteitä fanien keskuudessa, sillä se poikkeaa vahvasti Stam1nan aiemmasta videotuotannosta ja heavyvideoksi se sisältää melko vähän räjähtävää testosteronia ja pyörivää tukkaa. Video on yksinkertainen ja se perustuu vahvasti näyttelijöiden karismaan. Se on myös video, jonka tyylistä en muista aiemmin nähneeni. Antti "Hyrde" Hyyrynen oli vahvasti mukana videon suunnittelussa.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta kautta aikojen?

Suosikkivideo tuntuu aina vaihtuvan sen hetkisen fiiliksen mukaan, mutta Carpark North Human tulee usein ensimmäisenä mieleen. Joten olkoon se nyt se. Erikoisen lyhytkestoinen kappale, mutta videossa on mielettömän hieno tunnelma. Video on istutettu kappaleen kulkuun erityisen hienosti. Kuullessani tämän kappaleen, näen aina videon mielessäni. Yliluonnollisesti liikkuvat lapset ahdistavat juuri sopivasti aivoja.

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Ei ole tullut vielä tilannetta vastaan, että olisi tarvinnut suoraan kieltäytyä jostain musiikkivideotuotannosta. Ja yrittäjänä on harvoin varaa valikoida töitä. Toki jos bändin tai kappaleen sanoma olisi periaatteideni vastaisia, voisin helposti kieltäytyä. Mielelläni kyllä ottaisin kaikenlaisten musiikkityylien töitä vastaan. Olisi hienoa tehdä haasteen ja vaihtelun vuoksi vaikka iskelmävideo.

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Luova prosessi alkaa yleensä kappaleen toistuvalla kuulemisella. Kuuntelen kappaletta silmät kiinni repeatilla useita kertoja ja yritän saada jotain yksittäisiä kuvia tai kohtauksia päähäni. Usein kirjoitan tämän yhden idean ympärille koko loppuvideon. Idea ei kuitenkaan aina tule sillä kuunteluhetkellä, vaan alitajunta jää tekemään töitä ja nappaa jostain myöhemmin näkemästäni asiasta kiinni ja ehdottaa sitä videoideaksi. Luovuus on vanhojen asioiden uudelleen järjestelemistä, joten on hedelmällistä ruokkia sitä katsomalla mahdollisimman sekalaista kuvavirtaa. Mainoskatkot ovat esimerkiksi hyviä siihen. Ja jos on mahdollista katsoa ulkomaalaisia mainoskatkoja, aina parempi. Niiden tyyliin ei ole niin tottunut tai turtunut, joten sitä on hieman valppaampana.

Puran kappaleen paperille osiin ja hahmottelen kohtaukset niiden mukaan. Otan kuitenkin mielelläni bändin ja levy-yhtiön ajatukset vastaan, ennen kuin alan suunnittelemaan videota. Minulle on tärkeää, että yhtye saa mieleisensä videon. Erittäin isossa roolissa on myös brainstormaus tuotantoyhtiömme Medialouhoksen sisällä. Sensuroimaton ajatusten ääneen sanominen vie asioita suuntaan, johon harvemmin olisi itsekseen eksynyt.

Kun käsikirjoitus on tehty ja jos aikataulu sen sallii, teen kuvakäsikirjoituksen. Jos kyseessä on soittovideo, riittää kamerakulmien ja kuvakokojen listaaminen. Puolikas ihminen -videosta tein still-kuvilla demoversion, jolla pystyin kokeilemaan ajoituksia sekä liikkeitä ja hahmottamaan videota kokonaisuudessaan.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Teen mielelläni videoihin jotain totutun tavan, tai jopa hyvien tapojen vastaista. Olen huomannut, että kun näen jotain uudenlaista, tai jotain joka saa sanomaan mielessään, että ei noin voi tehdä, jää teos mieleen ja siitä tulee tavallaan mukavan ravisteltu olo. Se saattaa olla myös hiljaista kapinaa genrejen sisäisten samankaltaisten musiikkivideoiden tuottamista vastaan.

Esimerkiksi Stam1nan Lääke-video on tällainen. Äitini sanoin: pitääkö se perse aina näkyä? Video voitti aikoinaan Kultapumpelin Oulun Musiikkivideofestareilla. Osaksi varmaan siitä syystä, että metallivideoksi se oli hyvinkin poikkeuksellinen. Ja oli yhtyeeltä rohkeaa laittaa maine ja imago peliin tällä tavalla.

Toinen kantava teema, joka toistunee videoissa, tai jota ainakin mielelläni käytän hyväksi, on ihmisten katseet ja katsekontaktit. Pienelläkin katsekontaktilla joko näyttelijöiden kesken tai kameran kanssa on suuri tunnelmallinen merkitys. Tähän esimerkkinä Stam1nan Yhdeksän tien päät, joka sinällään on simppeli soittovideo, mutta bändin jäsentenväliset katseet tuovat siihen ripauksen sielukkuutta.

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Kuvalista on osoittautunut tärkeäksi apuvälineeksi. Kuvalistaan on listattuna kaikki tarvittavat otot, joita päivän aikana pitää kuvata. Kiireisissä kuvauksissa voi jäädä epähuomiossa tärkeitä ottoja kuvaamatta, varsinkin jos ei kuvata kronologisessa järjestyksessä. Se on myös motivoiva lappunen, josta näkee yliviivattuna jo kuvatut otot ja merkkaamattomana vielä ne, jotka pitää kuvata.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Musiikkivideot ovat Medialouhokselle tärkeitä töitä näkyvyyden kannalta ja niistä meidät parhaiten tunnetaankin. Teemme kuitenkin paljon myös mainoksia ja markkinointivideoita yrityksille. Musiikkivideoihin kuitenkin asennoituu hieman eri tavalla kuin muihin töihin - paidan ylimmäinen nappi auki.

Ketä suomalaista videoiden tekijää arvostat eniten?

Suomessa on useita loistavia ohjaajia. Työharjoitteluni aikana sain tutustua heistä yhteen, Pete Riskiin. Hän aikanaan kannusti pyrkimyksessäni musiikkivideoalalle ja järjestikin minut avustajaksi erääseen isompaan tuotantoon, jossa näin, miten sen kokoluokan video valmistuu. Peten jälki on takuuvarmaa ja videoissa on aina jotain erityistä. Tunnelman mestari.

Pete Riski: Husky Rescue - They Are Coming

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Suurin muutos lienee Internetin läpimurto videonesityskanavana. Enää ei välttämättä edes lähetetä tv-kanaville videota. Kaluston kehitys ja niiden hintojen aleneminen on antanut myös harrastajille mahdollisuuden toteuttaa teknisesti laadukkaita videoita. Netti ja some mahdollistavat nykyään pienellekin bändille kymmeniätuhansia katsomiskertoja, mikäli videosta tulee "nettihitti". Filmituotanto on jäänyt lähes kokonaan pois digitaalisten elokuvakameroiden saapuessa markkinoille. Itse tekeminen ei sinällään ole minun uran aikana juurikaan muuttunut, kalusto lähinnä.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

Netin voittokulku varmasti jatkuu. Toivon, että videoiden valtava ja jatkuvasti kasvava tulva ei syö videoiden arvostusta. Niiden katsominen on vaihtunut pidempijaksoisesta videoputkesta yksittäisiksi välipaloiksi nettisurffailun yhteydessä. Hyvät ja omalaatuiset videot menestyvät ja leviävät somessa ihmisten tietoisuuteen aiempaa nopeammin. Ehkäpä tulevaisuudessa pyritäänkin tekemään erityisesti somessa toimivia videoita. Uskon, että videoita tuotetaan myös yhä enemmän yksittäisten markkinointitempausten tueksi, eikä niistä ole edes tarkoitusta tehdä ikuisesti eläviä ja aikaa kestäviä klassikoita. Kertakäyttövideoita siis. Kustannusten pieneneminen saattaa houkutella tekemään myös ajankohtaisia videoita. Videoita, jotka osoittavat sormella jotain juuri sen hetkistä vääryyttä tai muuten vaan juuri sillä hetkellä huomionarvoista asiaa.

Parasta juuri nyt?

Rudimental - Waiting All Night feat. Ella Eyre. Ikään kuin "reality"-musiikkivideo. Tai ainakin katsojien tottumusta realityyn hyväksikäyttävä video. Raju, opettavainen, tunteikas ja jää varmasti mieleen. Tämä tuntui pitkästä aikaa jossain. Siksi se on parasta juuri nyt.

Jouni Kallio - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)

Ohjaaja:
Stam1na - Edessäni (2006)
Stam1na - Lääke (2008)
Viikate - Viina, terva & hauta (2009)
Stam1na - Yhdeksän tien päät (2010)
Stam1na - Puolikas ihminen (2012)

Kuvaaja:
Kotiteollisuus - Kummitusjuna (2007)
Teräsbetoni -  Metalliolut (2010)
Stam1na - Valtiaan uudet vaateet (2012)
Mikko Herranen - Häpeän olla ihminen (2012)
Cherry & The Vipers - Rautaa vai rakkautta (2013)

Muu filmografia (valikoitu)
Tähän en oikeastaan mitään nimeltä mainittavaa keksi.

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
Red - My Illusion (2003)
Ensimmäinen video levyttävälle artistille: Stam1na - Kadonneet kolme sanaa (2005)

Vuodet alalla
Perustimme Medialouhos-yhtiön vuonna 2005. Eli kahdeksan vuotta.

Palkinnot/tunnustukset
Ohjaajana seuraavissa:
2008 OMVF Kultapumpeli: Stam1na - Lääke
2011 OMVF Kansanpumpeli: Stam1na - Yhdeksän Tien Päät
2012 OMVF Kunniamaininta: Stam1na - Puolikas Ihminen

Muita Medialouhoksen palkittuja videoita, joissa mukana:
2007 Muuvi, Musiikki TV:n kunniamaininta: Kotiteollisuus - Kummitusjuna
2009 OMVF Kunniamaininta: Kotiteollisuus - Mahtisanat
2011 OMVF Kansanpumpeli: Stam1na - Pakkolasku
2012 OMVF Kansanpumpeli: Stam1na - Valtiaan uudet vaateet

Taiteellinen motto
”Jos ei voi olla uskottava, on pakko olla hauska.”

Kommentit (0)

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä