Ohjaaja Sami Sänpäkkilä

Ohjaaja Sami Sänpäkkilä

19.08.2013

Sami SänpäkkiläSami Sänpäkkilä

Mikä innosti sinut musavideoiden pariin?

Isällä ja äidillä oli valokuvausliike yli 30 vuotta Ulvilassa ja meillä oli kylän ensimmäinen videokamera, jolla kuvattiin mm. skeittausta sekä mua ja kaveriani huulisynkkaamassa Kissin biisejä Dingohuivit lahkeessa. Sen jälkeen kiinnosti lähinnä olla kameran takana.

Jossain vaiheessa 14-vuotiaana kuvailin pari santamontuille sijoittuvaa toimintapätkää. Huomasin, että videoiden teko on ihan järjettömän vaikeaa ja kaikki näytti ihan surkealta. Aloin siis sen sijaan tekemään musiikkia, se oli paljon helpompaa. Sitten taas 18-vuotiaana innostuin kuvailemaan Super 8 -kameralla ja kaksi harrastusta yhdistyivät toisiinsa luontevasti. Eka musavideo Kiila-yhtyeelle Fireburnfoot-biisiin toimi ihan ok, joten rohkaistuin kokeilemaan uudestaankin.

Mikä on suosikkivideosi omasta tuotannostasi?

Pakko jakaa tämä kahteen osioon. Visuaalisesti Eleanoora Rosenholmin Valo kaasumeren hämärässä on onnistunein videoni, joka on kestänyt omaakin kritiikkiä ainakin sen kaksi vuotta, mitä sen tekemisestä on kulunut. Se on myös ehkä nopeiten tekemäni musavideo. Nooran laulusynkat kuvattiin muistaakseni parissa tunnissa ja editointikin loksahti päivässä parissa paikoilleen ja muistaakseni bändikin hyväksyi heti ekan version. Ehkä osittain siksi se tuntuu tosi freesiltä edelleen, koska siihen ei liity mitään ongelmia. Jokaisen videon kohdalla on nimittäin aina jotain, joka epäonnistuu ja se vähentää valmiin videon katselunautintoa itselleni.

Tarinallisesti onnistunein videoni on mielestäni Islajan Rohkaisulaulu. Se kertoo itsensä uudistamisesta. Minuun teki lapsena todella suuren vaikutuksen vartin mittainen Michael Jacksonin Thriller-musavideo, jonka vuokrasimme Betanauhalla Porista joskus 80-luvun alussa. Thriller sai tajuamaan, että ei tarvitse seurata konventioita, musavideokin voi olla lyhytelokuva.

Mikä on suosikkivideosi muiden tuotannosta kautta aikojen?

Mielestäni paras on ehkäpä Dougal Wilsonin ohjaama Bat For Lashesin musavideo biisille What's a Girl To Do?. Tykkään siitä, miten video eroaa lyriikoiden kontekstista ja irrottaa sen kappaleen maailmasta aivan omaan universumiinsa. Tämä kappale toimi inspiraationa Riston Putoan kaivossa -videolle. What's a Girl To Do? on myös näennäisesti yhden oton video, vaikkakaan ei todellisuudessa. Harmi, kun videosta ei ole löytynyt HD-versiota mistään.

Millä perusteella otat töitä vastaan, vaikuttaako esim. musiikkityyli siihen?

Jos en pidä musiikista jollain tasolla, en näe, että voisin tehdä sille oikeutta myöskään kuvallisesti. Mielestäni musavideon pitää ohjata bändille sellainen henkilö, joka välittää bändistä ja sen musasta. Kappaleen kuvittaminen on vastuullista puuhaa, koska video voi myös tuhota biisin tai rikkoa sen illuusion, joka kappaleella yritetään musiikillisesti luoda. Video kertoo bändin arvoista yhtä paljon kuin musiikki, sanoitukset ja levyn kannet. Joka kerta kun lähden tekemään videoa, niin se on tässä mielessä riski bändille, koska tykkään tehdä aika kontrastista kuvaa musiikkiin verrattuna. Rahan takia en lähde musavideoita tekemään ja mulle on tärkeää, että idea on hyvä ja haastava. Yritän tehdä aina vähän liian vaikeita musavideoita.

Millaisen prosessin käyt läpi videon tilaushetkestä siihen hetkeen, kun kuvaukset alkavat?

Luova prosessi on minulle pari unetonta yötä, jolloin ajatukset saavat vapaasti leijailla. Ainoa hetki, jolloin taiteellinen aivopuoliskoni on toiminnassa, on kun makaan sängyssä ja pitäisi nukkua. Perusideat tulee silloin. Sitten yksityiskohtia voi hioa päivällä. Yleensä videon idea lähtee yhdestä kuvasta tai ajatuksesta ja sitten yritän keksiä siihen jonkun juonen tai tunnelman.

Oletko havainnut omassa työssäsi kantavia teemoja tai tyyliä?

Joo, niitä on monta. Yhden oton videot ovat erittäin lähellä sydäntäni, niitä teen aina kun mahdollista ja kun idea antaa myöden:

Leijuva ja odottava tunnelma sekä rituaalinomainen toiminta:

Uudelleensyntyminen ja itsesuggestio:

En osaa sanoa miksi näin on, koska en hirveästi analysoi tekemisiäni.

Mikä on sinun tärkein työväline? Mitä ilman et ala kuvauksiin?

Hehe, no kai se on pakko sanoa kamera. Ensimmäiset 20 musavideoani on kuvattu joko Super 8- tai 16mm filmikameralla ilman mitään valoja, koska valaistusta en hallinnut tuossa vaiheessa millään tasolla. Parempi oli antaa auringon hoitaa homma. Nykyään työskentelen Sony FS700 videokameralla, joka on jo lähes täydellinen työkalu musavideoiden tekemiseen.

Millainen rooli musiikkivideoilla on nykyisessä työssäsi?

Musavideoiden tekeminen on aika stressivapaata puuhaa ja niissä voi kokeilla mitä vain ideoita mitä päähän juolahtaa. Pelkästään niiden tekeminen on todella inspiroivaa. Saan niistä puhtia kaikkeen muuhun tekemiseeni.

Ketä suomalaista videoiden tekijää arvostat eniten?

Tämmöinen kun James Tuovinen on järjettömän hieno. Suht uusi tuttavuus, mutta videot iskivät heti. Kokeilevia, simppeleitä sekä erittäin luovia ja tunnelmallisia videoita.

Miten musavideoiden tekeminen on muuttunut urasi aikana?

Mulle henkilökohtaisesti vai yleisesti ottaen? Yleisesti ottaen niitä tehdään koko ajan enemmän. Laitteet on kohtuu halpoja ja hyviä. Youtube sekä Vimeo ovat korvanneet ja demokratisoineet musavideoiden esitystä aika paljon, jos verrataan minun nuoruuteni MTV- ja Jyrki-aikoihin, jolloin oli todella vaikea saada mitään mielenkiintoista näytille.

Millaisena näet musiikkivideokulttuurin tulevaisuudessa?

En usko, että musavideoiden kulttuuri on muuttunut juurikaan niiden syntymän jälkeen tai tulee muuttumaan tulevaisuudessakaan. Niiden funktio on edelleen sama kuin on aina ollut. Viihdyttää katsojia ja haastaa tekijöitä. Genressä tuntuu olevan pääosin hyvinkin epäpoliittinen meininki lukuunottamatta satunnaisia tempauksia tyyliin kun KLF poltti miljoona puntaa.

Parasta juuri nyt?

Die Antwoordin videot ovat olleet aina tosi hyviä ja nyt tuli katottua viime viikolla ne melkein kaikki. On kyllä tasaiseen pään räjäyttävää laatua. Aluksi ne saattavat näyttää vain sekoilultas mutta esim. Baby's on Fire -videossa on niin monta hienoa ideaa, että ei voi olla sattumaa, nerot asialla. Motskarityypin jarrutuspusu Yo-Landille on 2010-luvun vastine kaunottaren ja kulkurin spagettisuukolle! Myös värien käyttö kaikissa heidän videoissaan on äärimmäisen hallittua.

Mustavalkoinen I Fink You Freeky -video voisi hyvin olla esillä esim. Momassa. Veikkaan, että osa näistä videoista jonain päivänä kyllä onkin, jos ei jo nyt ole ollut.

Sami Sänpäkkilä - faktat

Musiikkivideo-filmografia (valikoitu)
2012 Tuusanuuskat - Kukkien Guantanamo Bay, HD, 5:27
2012 Barry Andrewsin Disko - Talitintti, HD, 2:53
2012 Seremonia - Rock ’n’ rollin Maailma, HD, 3:50
2011 Steel Mammoth - Nightmare Ad Nauseam´, HD, 2:15
2011 Eleanoora Rosenholm - Valo kaasumeren hämärässä, HD, 5:52
2011 Risto - Lyö, HD, 5:06
2011 Ignatz - When The Fall Is All That Is Left, HD, 5:08
2010 Islaja - Pimeyttä kohti, HD, 4:50
2010 Disco Ensemble - Protector, HD, 4:45
2009 Risto - Putoan Kaivossa, HD, 3:27
2008 Ignatz - The Water, HD, 5:09
2008 Lau Nau - Painovoimaa, valoa, HD, 4:57
2008 Eleanoora Rosenholm - Maailmanloppu, HD, 4:25
2007 Islaja - Rohkaisulaulu, 16mm, 5:38
2004 Office Building - Never Leave The Ground, Super16, 4:07
2001 Es - She Puts Out The Fire In Her Heart With Her Tears, super8, 12:09

Muu filmografia (valikoitu)
2012 A Day In The Mouth ep 5 - Goodiepal, dokumentti HD, 36:11
2012 The Big Crunch, lyhytelokuva installaatio, HD, 10:36
2012 Ville Leinonen: Aaukeaaukeaaukeaa, konserttitaltiointi, DVD
2011 A Day In The Mouth ep 4 - Jussi Lehtisalo, dokumentti HD, 14:47
2011 A Day In The Mouth ep 3 – Timo Kaukolampi, dokumentti HD, 13:47
2010 A Day In The Mouth ep 2 – Jan Anderzén, dokumentti HD, 8:27
2009 A Day In The Mouth ep 1 – Kraak Records, dokumentti HD, 11:20
2009 The Seventh Pentagram, lyhytelokuva installaatio, HD, 12:30
2008 21st Century Portrait, installaatio, HD, 3 x 1 min loop
2006 Aurinkokellari, installaatio, Super 8, 33:00
2005 Surrealistin kaksi vasenta kättä, lyhytelokuva, 16mm/miniDv/animaatio, 7:33
2004 91: 11-12, lyhytelokuva, 16mm, 8:43
2003 Kubistisia vittu saatana, lyhytelokuva, Super8, 4:45
2003 Kubistisia Kukkia Liikkeessä, lyhytelokuva, Super8, 6:46

Ensimmäinen musiikkivideo-ohjaus
Circle - Glanu (1996)

Vuodet alalla
18 vuotta

Palkinnot/tunnustukset
2009 Oulun musiikkivideofestivaalit, Kunniamaininta: Eleanoora Rosenholm - Maailmanloppu (Ohjaaja)
2009 Oulun musiikkivideofestivaalit, Kultapumpeli, paras musiikkivideo: Eleanoora Rosenholm - Ambulanssikuskitar (Kuvaaja)

Taiteellinen motto
"Zoom back camera!" - Alejandro Jodorovsky

Kommentit (0)

Linkit

Sami Sänpäkkilän kotisivut

Sami Sänpäkkilä kilpailee Oulun Musiikkivideofestivaalin 2013 kotimaisessa sarjassa ja kansanäänestyksessä seuraavilla numeroilla ja videoilla:
111. Lau Nau - Kuoleman tappajan kuolema
112. Lau Nau - Valolle
113. Seremonia - Uhrijuhla

Yle.fi/musiikki palkitsee Kansanpumpelin voittajan värinmäärittelyajalla. Äänestämään pääset täältä.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä