Huomautettavaa muutamista eläimistä ja muusta

 

Parahin Valtio!

Ennen vanhaan kun soitti numeroon 09 niin sieltä vastattiin ”valtio”, selkeän naisäänen hyvin artikuloidusta, joskin toisinaan innottomasta toimesta. Nykyään kun tätä palvelua ei ole, joudun lähettämään havaintoni ja huoleni maassamme ilmenevistä virheistä ja toiveista muita reittejä pitkin - tämä olkoon yksi niistä.

Ensimmäinen kohta havaitussa epäkohdistossa on heinäsirkka.

Tiedätte varmaan tuon eläimen, jonka sanotaan soittavan vaikka ei se mitään soita. Enempi se on sellaista siritystä jota kuului autonkin moottorista kun siellä oli toissa kesänä joku juttu paskana ja maksoi ihan hirveästi kun korjasivat sen, vaikka oli kunnollinen korjaamo eikä sellainen missä rokotetaan ihan sikana vaikka ei mitään tehtäisi, niin kuin asiakas olisi joku vihollinen tai kupattava verenimu-kohde niin että kynitään kuin kanat!

Kuitenkin!

Heinäsirkka on minusta aivan liian monimutkaisesi suunniteltu. Jos haluatte esimerkin hyvästä suunnittelusta, niin miettikää pyörää, ympyrää siis.

Jos leikkaa vaikka kuivasta mäntykuitupuusta kiekon ja laittaa sen juosta rallattamaan mäkeä alas, niin iloisesti menee se, ilman yhtäkään liikkuvaa osaa, koska on niin hyvin suunniteltu!

Siinäpä olisi esimerkkiä teille.

Mutta ei! Heinäsirkan jalat ovat naurettavan pitkät ja taipuvat kummalliseen suuntaan. Ja ei voi olla hyväksi heinäsirkan aivoille, että joku hyppii sillä tavalla, korkeuteensa nähden aivan kuin ihminen hyppisi pilvenpiirtäjien yli. Kyllä siinä ravistuu kallon sisällä höpelöksi hänen henkilökohtaiset aivot!

Ja kuulemma on heinäsirkan korvat asennettu hänellä jalkoihin! Kuulitte aivan oikein. Jalkoihin! Millaista ivailua voi tällainen edes olla. Julmaa pilaa olennolla! Korvat kuuluu päähän, jo silmälasienkin takia. Näkeehän se siitä miten kuulosuojaimet on suunniteltu. Päähän ne on tarkoitettu, ei jalkiin, kellään!

Toivon siis, että asialinjalle siirtyisitte heinäsirkoissa, viipymättä. Ei ole kohtuuton pyyntö tämä.

Sitten toinen eläin-huoli.

Kun ostaa torin lähellä kioskista jäätelön, lokki vei!

Säikähdin niin että meinasi tulla hätä-ulostus ja rääkäisy.

Ajattelin että olipa siveetön lokki ja ostin uuden jäätelön. Niin taas! Jo liikaa se! Eri lokki, sama asenne. Ei millaistakaan säädyllisyyttä!

Ihminen kun sentään on luomakunnan kruunu, niin eläinten tottelemattomuus ja kurittomuus on jo täysin epähillillistä! Ei ollut minun nuoruudessani noin kurittomia eläimiä.

Nöyrästi odottivat eläimet makupalaa. Ensin söi aikuiset ja joi kahvia. Sitten sai lapset lasten pöydässä. Eläimet vasta sitte!

Ei ollut niin että siveetön eläime olisi vienyt häneltä jäätelön. Saati kahdesti!

Jos ei poliisi laita eläinten röhkeyttä kuriin niin koska tietää ettei tule hirvi ja pure päähän!

Pää katki ja aivo käyttökelvon heti! Ja mitkä korvaukset sitten valtiolta. Sitten kyllä väännellään käsiä, että olisipa kuunneltu ajoissa häneä! Jo lokki-aikana!

Viimeinen huomio on jonkun, oliko Hellmannin tai Bellmannin maksamakkarasta. Se on hyvää, ei siinä mitään. Mutta toisin kuin joissakin toisissa maksamakkarissa, sieltä muovirysän päästä, mihin se on pakattu, sitä on vaikea saada ulos niitä loppuja maksamakkaria. Voisitteko määrätä, että paremmin saatava!

Oikeusministeriltä menisi ehkä 2 min kirjoittaa maksamakkara-asetuksen täydennys, että pitää saada loputkin helposti. Tukisi hyödyntämistä loppuun asti ja olisi eko. Ei voi olla oikeusministerillä niin kiire että 2 min liikaa pyydetty. Enemmän käyttää varmaan Windowsin pasianssiin aikaa kymmenen kertaa päivässä kuin tuohon, se on varma.

Pasianssi onkin hyvä ohjelma. Ja hyvä oli myös aikoinaan se, missä voi itse rakentaa erilaisia kojeita ja tasoja ja systeemeitä, ja sitten trampoliinien kautta palloilla laukaistavien kytkimien ja liukuhihnojen ja sytytyslankojen ja rattaiden ja dynamiitin avulla räjäytellä kaikkea. Ja juoksupyöräkin oli siinä ohjelmassa ja hiiri juoksi siinä ja loi dynamolla energiaa. Ja kissoja oli. Ne ei tietenkään räjähtäneet, vaan teki ovelia juttuja.

Mihinkähän sekin peli hävisi. Sitäkin voisitte ottaa selvää!

 

Toivoo:

Yksi monten puolesta.

Ja sama äänellä:

 

kommentit

Arvoisa herra/rouva/neiti/urospissis YLE

Kiitoksia, että hääditte herra toimittaja Kajon pankolta makaamasta kirjoitustöihin.
Hänen kirjoituksensa tuottavat monille lohtua ja innoitusta tässä matoisessa universumissa ja muuallakin, varsinkin Pielisjoen Niinivaaran puoleisella rannalla.
Miestä itseään minulla, kuten kovin monella muullakaan, ei liene ollut varsinainen ikävä. Hänen tekstejään mie kaipasi ja koska ei ole hra Kajosta riippumattomia hra Kajon tekstejä, niin olkoon.
Teitä niin mielistellen
Eino Maironiemi

>Eino Maironiemi Ke, 2013-08-21 09:07

Hahaa, sattuipa hyvin, meinasin juuri lähettää Ylelle kysymyksen että tuleeko syksyllä näitä hauskoja juttuja lisää, ja ennen kuin ehdin kysyä niin tuli.

Minäkin muistan sen pelin missä oli kissoja ja hiiriä ja dynamiittia ja niillä rakenneltiin kaikkia ovelia juttuja. Hiatorian hämärään se on minultakin hävinnyt, mutta se oli kyllä kiva peli.

>loislurso Ke, 2013-08-21 10:50

Niin tarkoittikohan Markus The Incredible Machine (TIM) -peliä kenties?

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Incredible_Machine_(series)

Harmi että saatavuus nykylaitteille on aikamoisen huono. Taitaa olla Iphonelle/Ipadille saatavilla, mutta ei ilmeisesti muille.

>Aikoinaan innokas TIM:n pelaaja. Ke, 2013-08-21 11:28

Tiesittekös, että Herra Kajo julkaisee uuden kirjan lokakuussa? Odotettu, vuoden paras uutinen! Kiitos jo etukäteen!

Yksi monten puolesta, rohkenen todeta.

>Fani Ke, 2013-08-21 12:54

The Incredible Machine, kuten useimmat muutkin vanhat DOS-pelit toimivat käden käänteessä millä tahansa tietokoneella Dosboxin avulla.

>Rauno Ke, 2013-08-21 16:47

Samaa sarjaa "The Incredible Machinesin" kanssa on minusta "Crayon Physics". Loistavaa näkertelyä tarjovatat

Siitä on ilmaisversioita, ja toimi atroideissakin, jos on vaikka ystävänä Data tai joku muu vastaava tekoälykyborgi. (Joille ei yleensä ole viisautta suotu, ei.)
http://www.crayonphysics.com/

>Tuomoh Pe, 2013-08-23 10:12

Tokiten TIMmistä puhuttaessa on mainittava kysen lelun henkinen perillinen, nimeltänsä Armadillo Run. Kaiken maailman raketilla ja kumilutkulla kammetaan siinä vyötiäistä läpi älypähkinäkenttien. Kokeil, kokeil!

>Syväläinen La, 2013-08-24 02:10

Incredible Machinen jonkinlaiseksi kopioksi lienee luettavissa myös Amazing Alex, jota itsekin Android-puhelimella aikani kuluksi kokeilin. On muuten linnuistaan tunnetun Rovion tuotos.

>TSR Ma, 2013-08-26 17:15

Mahtava asia se kirja juttu!! Sitä olen henkilökohtaisesti odottanut!

Kiitos Herra Kajolle, että tulitte takaisin koneen ääreen ja ilahdutatte meitä vaneja näillä hauskoilla kirjoituksilla! Ehdin jo huolestua, että mitä mitä, kun alvariinsa kävin katsomassa että onko jo uusi juttu niin eikö mitä! Aina vaan se sama juttu oli! Kiitos ilahduttamisesta!

>Supi To, 2013-08-22 08:55

Lasna muinoin kun olin noin vuonna 1982 käymässä yhdessä vanhempieni ynnä sisarusteni kanssa Helsingin kaupungin eläintarhassa elipähän Korkeasaaressa, tuli muudan röyhkeä riikinkukkoeläin ja varasti minulta, puolustuskyvyttömältä lapsiraukalta jäätelön. Kaiketikin vanhempani ostivat minulle uuden, mutta kun ei ollut siihen aikaan kriisiapua tarjolla asian käsittelemiseksi, niin päähän tuli trauma. Mikään muu ei selitä sitä, että nykyään on saatava jäätelöä päivittäin. Eikä kukaan korvaa tästä aiheutuneita kuluja, vaikka jäätelö on nykyään hävyttömän kallista. :(

>Paulia Pe, 2013-08-23 03:08

Sitä minä tässä vaan rupesin pähkäilemään, että miksiköhän isompia heinäsirkkoja kutsutaan hepokateiksi? Kun eihän se otus näytä yhtään kissalta saatikka sitten hevoselta. Eikä edes nau'u tai hirnu.... Ja miksi ihmeessä semmoinen aina on tiellä poikittain, jos uskomme yhtä laulua? itse epäilen, että kyseessä on muinaisten Fenno-Ugrien (tms.) iltanuotiolla kehittämä huono vitsi, mutta milläs senkin todistat.

PS. kiitokset valon tuomisesta kesälomanloppumisbluesin täyttämään mieleen.

>Japa Pe, 2013-08-23 22:38

http://www.kysy.fi/kysymys/mista-tulee-nimi-hepokatti

Katti sanassa "hepokatti" on vanha itä-suomalainen sana heinäsirkalle. Kissaa tarkoittava homonyymisana "katti" on myöhemmin lainattu ruotsinkielestä. Siis oikeassa olet, Fenno-Ugrien pelleilyä kaikki tämä!

Ruotsinkielen opiskelu avartaa käsitystä äidinkielestämme, samoin muinaisesta ajattelutavasta ja elämästä tällä pallonlohkolla. Onhan suuri osa rakkaasta hra Kajonkin uudis-luomasta kielestämme peräisin ruotsinkielestä, hra Agricolan toimiessa kätilönä.

Vai luuletteko, että hänen aikanaan käytiin Turussa katedraalikoulua suomeksi? Ei ikinä, ruotsia, saksaa ja latinaa siellä opetuksessa käytettiin niin että paukkui (vitsalla pepulle). Suomi oli oppimattoman rahvaan puhekieltä, murretta, epä-kieltä kerrassaan. Siispä on äidinkielemme isä ruotsinkielis-kosmopoliittinen ja loi hän kielioppimme ja sanastomme niiltä osin näistä kielistä, kuin ei sanoja valmiiksi ollut suomeksi. Keksi hän sanan sellaisenkin kuin jalopeura, vaikka ei elikolla yhteistä tekemistä peuran kanssa muuta ole kuin ruokailu. Mitenpä muuten olisi rahwas tajunnut, että kiljuva leo tai lejon käy kimppuun, vaviskaa!

Hienoa, että suomi voi hyvin ja kukoistaa sekä uudis-muodostuu rakasta-jiensa ja -jattariensa toimesta. Elkääpä silti unohtako suomen kirjakielen äitiäkään, ruotsia. Sieltä on katti, pappi ja nappi, soppa koppa ja puppu. Jag älskar er alla och vill snart köpa boken, även på finska.

>Munasarjatulitikkunekku La, 2013-08-24 18:09

Kiitoksia munasrjatulijne:lle ko. sanan eto... etu.. siis etymologiasta.

Ja toki, hivenen sukututkimusta ja pintaraapaisu historian syövereihin sitä kautta, niin on vanhakantainen, ellei jopa muinainen koulunkäynti sillä tavalla tullut tutuksi. Ja kyllä, suomenkieli on lainasanoja täynnä.

Olen muuten sitä mieltä, että koulussa edelleenkin pitäisi opettaa räknäystä ja algebraa erikseen, eikä pelkkää matematiikkaa. Laskento sentään lienee aito suomenkielen sana? Vai onko sekin kielitoimiston kehittämiä kukkasia? Näin teknisenä ihmisenä ja varsin taitavana fingelskan taitajana täytyy sanoa että on kyllä ihan hyvä, ettei aamukahvin lomassa tule kuunneltua Sinko Suomea tahi Sinko Cityä.

>Japa Ke, 2013-09-04 22:12

Ettei nyt vaan olisi tuo heinäsirkkakin niiden lonkeropäähattivattien kehittelemä kiusankappale ja koje, jonka meidän maanmatosten ihmeteltäväksi ovat tänne lähettäneet. On se sen verran omituisen näköinenkin ja päänsä, joka vieläpä ilman korvia siinä ikäänkuin ruumiinsa jatkeena ei edes heilu eikä kääntyile, saattaisi hyvinkin kuulua alkujaan kaukaiselta lonkeropäähattivattiplaneetalta liikennöimään lähteneelle otukselle. Tiedä, vaikka olisivat lonkeropäähattivatit itsekin suunnilleen samanlaisia, paitsi että niillä on ne lonkeropäät.

>hoka Pe, 2013-09-13 22:04

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä