Mitä esmes oli, ennen - Osa I

Aina jos tulee puhetta siniaallosta (ja joidenkin kanssa tulee yhtenään, mutta toisten kanssa ei ehkä kertaakaan koko päivänä!) tai paraabelista (esim. luodin lentorata on katkaistu paraabeli) ...niin minulle se tulee hakematta mieleen maidonhakumatkat 1960-luvun maaseudulla aina alkuillasta, tietenkin iltalypsyn jälkeen.

Siellä kun meillä elettiin lehmättömässä taloudessa (kuten nytkin, btw) niin maitoa ei saatu siitä omasta lehmästä jota ei ollut.

Niinpä oli maitokannu, alumiininen, kun ei tiedetty että alumiinista kai tulee hulluksi jos säilyttää siinä ruoka-aineita. Se veti kai neljä litraa se paternaalimummolan kannu, peelariksi semmoista minun kohdallani Itä-Suomea sanottiin.

Länsi-Suomen maitokannunimittelyjä en tiedä, kun Pohjanmaalla maternaalimummolassa oli omasta takaa lehmiä, niin siellä ei maitokannujen kanssa kyhäilty; siellä oli kiva ihailla lehmien korvia.

Suomenkarjalla oli kivat aika pyöreät korvat, jotka oli valmistettu siitä samasta aineesta kuin lehmän loppuosakin, eli se oli semmoista pehmeän ja kivan näköistä ainetta. Ihmisen korvat on niihin verrattuna mitättömät! (Mutta toki avuksi monessa asiassa.)

Vaan siis kun siellä Itä-Suomessa läksin polkupyörällä sotkemaan pitkin maantietä maidonhakuun, niin se peelari keikkui pyöränsarvessa, ja muistan elävästi kuin live, että se kannun alumiininen kahva, alkujaan ylösalaisen U-kirjaimen muotoinen, oli painovoiman kirvoittamana venynyt siniaallon osasen; paraabelin malliseksi.

Olisikohan niitä kannuja itse asiassa ollut käytössä peräti kaksi, niin että mennessäni vein navetan maitohuoneeseen (jonka tuoksua ei unohda ikinä, se oli omintakeinen, puhdas, mutta samalla selkeästi karja- ja maitotalouden tuoksuspektriin kuuluva; hiukan betonialtaan kosteutta ja vesihöyryjä seassa; ääninä taustalla lehmien epämääräistä mölinää) tyhjän kannun, jonka kannen pikkukahvan alle oli tökätty lappu, johon oli lyijy- tai kosmoskynällä kirjoitettu seuraavan päivän maitotilaus, esim. ”Kajo 3 l”.

Jätin sen paraabelikahvaisen tyhjän kannun pöydälle sinne karjakeittiöön tai mikä maitohuone se oli, ja otin kylmävesialtaasta sen päivän täyden maitokannun, jossa vastaava Kajo-lappu päällä, ujutin täyden peelarin kahvastaan tätini ruskean Husqvarna-polkupyörän tankoon ja työkin pyörän liikkeelle ja eikun veivaamaan takaisin.

Pyörän tavaratelineen alla oli valkoinen muovinen tai bakeliittinen pumppu- tai varaosalaatikko, joka piti räklättävää ääntä epätasaisella maantiellä. Jos oli hulluuksissaan lähtenyt maidonhakupyöräilylleen ilman kenkiä, niin nilkan luun se nisäsyrjällä oleva luupallukka osui välillä polkimen varteen mikä tuntui varsin keljumaiselta.

Sen sijaan se maidonhakureissu oli kiva homma. Siitä oli hyötyä, tunsi itsensä tärkeäksi, ja olikin sikäli tärkeä, että aikuiselle, joka sen muuten olisi joutunut tekemään, aina oli jotain muuta hommaa kuitenkin, ja nyt se vapautui sitä tekemään.

Kun ilmestyin pihapiiriin, vein maidon tupaan, jossa siitä osa kaadettiin posliiniseen maitokannuun. Sitä kai säilytettiin konttuurissa, eteisen ruokakomerossa, sikäli kun siitä ruokailun jälkeen muuta säilytettävää jäi, kuin ehkä tilkka kiisselimaidoksi, siis kiisselin kaveriksi tai iltapalamustikkamaidoksi tms.

Loppu maito - suurin osa siis - vietiin peelarissa maakellariin, jonka ukki oli itse, isäni yhden sisaren kanssa kaksin rakentanut. -Vieläpä itse tekemistään tiilistä, joiden savi oli ostettu kunnalliskodin uuden navetan rakennustyömaalta. Pihalla valoivat ja sitten auringossa kuivattivat ne tiilet, kuulemma.

Kellari oli peitetty huolellisesti maalla ja siinä oli ainakin kaksi ilmalukkoa tai tuulikaappia, ja oliko peräti neljä peräkkäistä ovea, jotka eristivät pakkasilman, niin että kellari ei jämähtänyt jäähän ja perunat paleltuneet, vaikka sieltä haki 40 asteen pakkasella jotain; maidothan talvella säilyivät muuallakin kuin siellä, mutta potakoita sieltä haettiin, tiämmä.

Joskus 1930-luvulla on se kellari tehty ja se oli aivan täydessä iskussa ainakin vielä viime kesänä, vaikka oli ollut tyhjillään ja käyttämättömänä vuosikaudet. Ei kosteutta, ei hometta. Priima laatua.

Päin vastoin kuin monet tämän päivän koulu-, poliisiasema-, ja ties mitkä julkiset rakennukset jotka on kesken parhaan elinkaarensa lyötävä maan tasalle kun ovat niin homeessa ettei kannata edes korjata; mutta ukki ei tavannut päästää huonoa jälkeä käsistään, teki hyvin minkä teki.

Mutta jostain tuli tänään päähän siniaalto ja siitä mieleen, että kerronpa, että millainen oli se maidonhakusysteemi mulla. Niin semmoinen oli se maidonhakusysteemi mulla, kuin just kuulitte.

Kerron sitten toiste lisää, että mitä kaikkea muuta saattoi olla, esmes. Eihän nämä mitään ihmeellisiä asioita ole, ainutlaatuisia eivät vähääkään, mutta ainakin minulle tulee niiden miettimisestä hyvä mieli. Toivottavasti jollekulle muullekin.

kommentit

Tuosta tuli mieleen Kainuun sukumökille mustikkamättään alle vuonna 1913 rakennettu kellari, joka on ahkerassa käytössä edelleen. Siinä on vain yksi eteinen, mutta alle kymmenen astetta on sisällä, vaikka ulkona olisi minkämoinen helle. Eikä sähköä käytä ollenkaan, toisin kuin nykyajan hempulivehkeet käyttävät ja silti menevät rikki 20 vuodessa.

>Seppo Pe, 2012-03-02 12:37

Minä taas ensin ihmettelin että miten sinikäyrä kuului asiaan. Mutta sitten muistin, että sanko tietysti heilahtelee.

Ja jos ajaa melko tasaisesti, sitä omaa nopeutta joka ihmiselle itselleen tyypillinen on, niin heilahtelee se ämpärikin jotain tahtia. (Kiitos Galilein heilurilakien, sankohinkkiämpäri on tavallaan heiluri kun on kahvasta pyöränsarvessa ja juuresta irrallaan).

Niin kun on heilahteleva systeemi ja itse etenee koko ajan eteenpäin, niin jos laittaisi siihen sankoon pienen reiän josta maito tiputtaisi, ja muurahaiset menisivät siihen maitoon ihan laumoina niin näyttäisi siltä kuin metsätiellä kuhisisi sinikäyrä. (Pahasti ehkä tein kun tuhosin Markukselta päivän maidot enkä suostu tästä mitään maksamaan.)

>Tuomoħ Pe, 2012-03-02 23:53

Hoi,

Siniaaltokäyrä tai paraabeli kuuluu asiaan siten - itse asiassa vain pätkä siniaaltoa, yksi sellainen siniaallon "vuori" tai "vuorenhuippu" - että se maitokannaun sanka venyi juuri sen malliseksi, kun vuosikausia riippui pyöräntangosta maitoa täynnä, aina maidonhakumatkan paluuosuuden.

Sen tautta tulee aina paraabelista tai siniaallosta mieleen se maitosysteemi.

Toki, jos kannu heiluisi säännöllisesti ja vuotaisi, niin piirelisi siniaaltoa maitovana, mutta tuo kannunkahvaparaabeli on se alkuperäisassosiaatio meikäläisellä.

..Ja oi että oli hyvää maitoa se maito! Varsinkin kun kaverina oli juuri uunista otettua vastapaistettua ruisleipää voin kanssa, tai karjalanpiirakoita.

Tai vaikka mansikoita ja sokeria, mansikkamaitona. Ou jees!

mk

>kajomar Su, 2012-03-04 13:11

Sitten kun tulisi ahtaassa mutkassa vaikka traktori vastaan, niin se sinimaitokäyrä muuttuisikin tangenttikäyräksi ja divergoisi metsään. Siinä menisi Markuksen pyörästä ketjunsuojus vinoon, ja ikävästi kahnaisi sitten polkiessa. Mutta mitäs meni liikenteessä temppuilemaan, mokoma!

>Seppo La, 2012-03-03 10:05

Hmm...

Jos kannu lentäisi pyöräntangosta metsään mentäessä, ja mennessään ilmassa pyörisi, niin vaikka maidon lentö muuttuisi tangenttikäyräksi, kun sivuttaisliike loppuisi, niin koska kannu pyörisi samalla kun vuotaisi maitoa, niin eikös se silloin piirtäisi edelleen siniaaltoa, joskin korkeussuunnassa, eikä sivusuunnassa? Eli se divergointi olisi lähinnä riesaksi meikäläiselle, mutta käyrä säilyisi. Menisikö se niin, mie en tiijä, sanokaa!

Ja liian kovaa ajaisi siihen mutkaan se traktoristi. Hävyttömää on se.

mk

>kajomar Su, 2012-03-04 13:21

Sitten olisi koko kannun rata paraabeli, kun painovoima sitä veisi (halvatun Newton olisi saanut jättää sen keksimättä, olisi kiva leijua töihin uimaliikkeitä tehden - salkullakin saisi mukavasti kauhottua vauhtia) ja kannun vuotoreiän rata kiertäisi kannun pyörimiskeskipistettä. Siitä tulisi pieni siniaalto ison paraabelin pinnalla, paitsi ettei sitä ehtisi nähdä kun maahan tippuisi se.

Ja se traktoristi nauraisi vahingoniloisesti ja painaisi ohi ajaessaan kaasua vielä lisää, niin että dieselinsavu oikein pöllähtäisi. Miksi on poliisin määrärahat niin pienet, ettei mokomia saada kuriin?

>Seppo Ma, 2012-03-05 11:48

On muuten erikoisen pirullisia traktorisakilaisia teillä siellä tiellä, puistattaa oikeen kun ajattelee! Mutta se poljinkampi-ja nilkkaluupattiasia on aikanaan herättänyt vastuulliseen toimintaan jonkin tuntemattomaksi jääneen (minulle) jalkinesuunnittelijan. Nimittäin; 70-luvulla oli maitopäälärinhakuikäisille tarkoitetuissa kesäkengissä ("tennari"!) sellaiset kumiset suojapylpyrät nilkkaluupatin kohdalla. Nykyään sentyyppisiä jalkineita saa trendikenkäkaupoista kahden ylikokoisen joulukinkun hinnalla, mutta siinä nilkkaluupatin suojana on vain sellainen teipinpala, eikä sellainen mitään suojaa!

>Antti-Olavi Ma, 2012-03-05 15:52

Meillä (Länsi-Suomessa) oli pääläri, jolla haettiin navetalta maito. Maito kummattiin, eli pinnalle noussut kerma kuorittiin kermakannuun, joka oli samanlainen posliininen kuin maito-, mutta pienempi. Mutta erityisesti minua puhutteli tuo bakeliittinen laatikko pyörän tarakan alla. Isonveljen sinisessä (tässä lievä yteys myös em. käyrään) pyörässä oli semmoinen. Muistan, mikä ääni lähti siitä, kun sitä laatikkoa aukoeli ja työnsi kiinni taas. Se oli tyhjä aina se laatikko.

>AL Ti, 2012-03-06 09:59

Juu, muistan että kaikilla oli se tarakan alla oleva valkoinen bakeliittilaatikko aina tyhjä, ja semmoista räksätystä se bakeliittiosa piti aina kun pyörä osui pikkukiviin, monttuihin ja epätasaisuuksiin tiellä - ja tosiaan jos sitä laatikkoa sieltä alta veti esiin, siitä kuului hyvin omintakeinen ääni, semmoinen "mattakahina", kun se jotenkin ei luistanut sieltä helposti esiin, vaan tuli nahkeasti, kahisevahkon kitkaäänen saattelemana.

Jännä miten tarkasti tuommoiset asiat jää mieleen, ja miten kivalta tuntuu ne muistaa, vaikka ne lienevät maailmankaikkeuden vähämerkityksisimpiä detaljeja sinsänsä. :) Kiitos kommentistasi!

mk

>kajomar Pe, 2012-03-09 10:51

Sini Aallosta tulee eräs konsultti mieleen, siniaallosta radiotekniikan luennot ja paraabeleista pikku pelin kötöstyset mihin joutui muistelemaan kuinka vapaan heittoliikkeen käppäryrä piirretään pikseli pikselilta.

Mutta jostain syystä, ei algebrasta, tuli mieleen mummola ja juurikin tuo navetan tuoksu. Ja ennen kaikkea naamatuntuma mikä pukkasi ovea avatessa, varsinkin jos juurikin maitohuoneessa tiskaus oli menneillään.

Hajumuistista vielä, Lasten lilluessa vaahtokylvyssä tuli mieleen eräs ensimmäisistä työpaikoista. Ja varsinkin rikastamo. Eipä silloin tullut mieleen mennä uiskentelemaan vaahdotusaltaaseen. Mutta lapset voi upottaa, ainakin tuoksun perusteella, samaan tököttiin. Kunhan vaahdotuskemikaali, eikun kylpyvaahto on ostettu biodynaamisesta luomukaupasta.

>vieraisiinpöytiinhuuteleva Ke, 2012-03-07 10:08

No kyllä tuli lapsuuden kesät, kyläilypaikat ja tuoksut mieleen vaikka en koskaan olekaan ollut yhtä tärkeässä maitologistisessa tehtävässä päivätyökseni (kadehdin kovin ja nilkkaluita jomottaa koska sentään olen ajanut pyörällä ilman kenkiä...).

Olitpa etevästi eritellyt sen karjakeittiön tuoksun, se totta vie on aivan eri kuin koko muun navetan vaikka välissä ei kummoista ovea ole! :) Kiitos mahtipontisesta muisteluhetkestä aikaan jolloin kaikilla oli kiiru askareisiin muttei burnouttia niin monella kuin nykyään.

>KaisaL To, 2012-03-08 12:21

Luin joskus elämäkertaa jonka oli kirjoittanut lähetystyöntekijävanhempiensa kanssa kivikautta elävien alkuasukkaiden, vieläpä ihmissyöjäheimon kylässä länsi-Papuan umpikorvessa kasvanut saksalaisnainen.

Kyseinen ihmissyöjäheimo eli aivan kivikautta. Nainen oli muistaakseni toisella kymmenellä oleva tyttö, kun sinne muuttivat, ja n. 18v. kun palasi Saksaan. Vuosikausia he siis elivät kolmisin osana yhteis öä, joka ei ollut missään tekemisissä modernin maailman kanssa, tyttö oppi kielen ja tavat täydellisesti, oppi "lukemaan" viidakkoa niin että tiesi tuhannesta about ihan samannäköisestä ja meikäläisen silmin kaiketi juuri samanvihreästä pöpelikkövehkasta että mikä kasvi on millainenkin ja mitkä vaaralliset eläimet viihtyvät minkäkin kasvin lähellä mihinkin vuorokaudenaikaan, jne.

Tavat olivat niin toisenlaisia, että minulta meinasi laatta lentää kun luin joistakin rituaaleista, jotka länsimaaalaista inhottavat. Ja viidakko täynnä ties mitä vaaroja. Oleellista kuitenkin oli se, että muita mukavuuksia siellä ei ollut kuin mitä nyt voi kivikaudella kuvitella olevan.

Kun naiselta muutamia vuosia myöhemmin kysyttiin, millaista elämä oli "kivikaudella" kun sitä vertasi nyky-Saksaan, hän sanoi, että kivikauden säännöillä ja teknologialla elävässä yhteisössä elämä oli *fyysisesti* äärimmäisen *raskasta* mutta psyykkisesti äärimmäisen kevyttä, ja nyky-Saksassa taas *fyysisesti* äärimmäisen *kevyttä* mutta psyykkisesti erittäin raskasta.

Näyttäisi siis pätevän sinun poittisi, että mukavuutemme hinta on henkinen uupuminen.

Ja vielä muistoista - muistatko lapsuusajoistasi kenties sen, miltä tuntuu, kun painaa poskensa lehmän lämpimään kylkeen? Tai kämmenensä?

*Ja peeäs vielä - kirja josta kerroin on Sabine Kueglerin (ensimmäinen?) elämäkertateos nimeltä Viidakkolapsi.

Kyseessä oli länsipapualainen Fayu-ihmissyöjäheimo, 400 hengen porukka, jonka keskuudessa hän siis asui. Hänen vanhempansa asuvat siellä vieläkin.

mk

>kajomar Pe, 2012-03-09 11:17

Minäkin muistan tuosta Viidakkolapsesta lukeneeni. (Sen saman kirjan varmaan. Suomensivat sen, varmaan ihan vaan sen vuoksi kun en osaa alkukielellä.)

Itse, agrologikoulutuksen käynyt kaupunkilainen, en ole lapsuutta elänyt maaseudulla. Siellä muistan kun UUMO:lla (Hyvinkään koulunavetta) kävi oppilaat varastamassa sitä maitoa itse. Itte yritin kummata, että saa kermaa kun on niin laiha. Sieltä tankista kävi hakemassa vaikka kielletty oli. Oli väliin vartijat ja kaikki, vuorotellen. Mutta minkäs teet kun vartija itse tekee samaa, ja katsoo sormien välistä "tämä kerran". Ja joka kerran on se kerta.

Ei kyllä ole navettatyötkään aina henkisesti helppoja. Jos vaikka menee poikiminen pieleen niillä, niin ei ole kivaa hommaa fyysisesti eikä henkisesti. Kaupungissa voi taas olla hampuusi jossain toimistossa ja se tuntuu henkisesti kevyeltä ja fyysisesti kevyeltä.

Ehkä se on tottumiskysymyskin se, onko se viidakko mielekäs paikka olla. Paha sanoa kun ei ole elänyt elämää kumpanakin, vaihtanut välillä ja sitten verrannut. (Olisi kivaa se.)

>Tuomoħ Ke, 2012-03-21 14:23

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä