11.1. Teemalauantai: Kolmen Palmun ilta
Julkaistu torstaina 12.12.2013 10 kommenttia 84 suositusta
Teema ottaa varaslähdön ohjaaja Matti Kassilan 90-vuotisjuhlintaan esittämällä syntymäpäivän aattona koko alkuperäisen Palmu-trilogian: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…”
Matti Kassilan 1960-luvun alussa ohjaamat kolme Komisario Palmu -elokuvaa ovat suomalaisen elokuvan rakastetuimpia klassikoita, jotka kestävät aina uusia katsomiskertoja. Tätä mieltä ovat myös kotimaiset elokuvakriitikot, jotka vuonna 2012 järjestetyssä äänestyksessä valitsivat trilogian avanneen Komisario Palmun erehdyksen kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi.
Komisario Palmu -trilogia perustuu Mika Waltarin kirjoittamiin Palmu-dekkareihin. Kaksi ensimmäistä kirjaa, Kuka murhasi rouva Skrofin? ja Komisario Palmun erehdys, ilmestyivät jo vuosina 1939 ja 1940. Kolmas romaani, Tähdet kertovat, komisario Palmu, ilmestyi 1962, samana vuonna sarjan viimeisen elokuvan kanssa. Käsikirjoitukset elokuviin kirjoitti Kassila itse pysyen melko uskollisena Waltarin kirjojen juonille ja tunnelmille. Lopputuloksen on kolme nokkelaa, monipolvista tarinaa elävine, monisyisine henkilöineen ja edelleen herkullisilta kuulostavine repliikkeineen.
Palmu-elokuvien unohtumatonta päähenkilöä esittää Joel Rinne. Rehevän, salaviisaan komisarion kerrotaan saaneen piirteitä niin presidentti J.K. Paasikiveltä kuin kotimaisen elokuvan suurmogulilta T.J. Särkältä. Palmun ohella elokuvien keskeisiä henkilöitä ovat maanläheinen, mutta nokkela etsivä Kokki (Leo Jokela) ja Palmun innokas oppipoika, urallaan eteenpäin pyrkivä Toivo Virta (Matti Ranin). Kolmikon roolijako on selvä: Palmu on porukan johtaja ja aivot muiden seuratessa hänen kannoillaan. Kokki ja Virta yrittävät ratkaista kulloistakin tapausta omilla tahoillaan, mutta loppujen lopuksi ainoastaan Palmu oivaltaa tapahtumien oikean laidan.
Elokuvien myötä Palmusta tulee koko ajan kärttyisämpi, ja hän alkaa puhua eläkkeelle vetäytymisestä. Suulas ja nokkela Kokki etenee urallaan pienin askelin, mutta hän tuntuu olevan tyytyväinen asemaansa Palmun varjossa. Toivo Virta puolestaan lukee itsensä tuomariksi, ja lopulta hänestä tulee entisen oppi-isänsä esimies. Ei sillä, että hän pystyisi mitenkään horjuttamaan Palmun horjumatonta auktoriteettia.
Palmu-elokuvien kolmen päänäyttelijän yhteistyö on ihailtavan saumatonta. Repliikit sinkoilevat edestakaisin vaivattomasti kuin parhaissa Hollywood-komedioissa konsanaan.
Myös elokuvien muut roolit miehitettiin ajan parhailla näyttelijöillä. Tuosta runsaasta joukosta mainittakoon vain ensimmäisen elokuvan hurjaa, vanha rouva Rygseckiä esittävä Saara Ranin (kyllä, hän on Matti Raninin äiti) sekä kaikissa kolmessa elokuvassa mainiot roolit tekevä Pentti Siimes.
Elokuvien ”henkilöistä” on vielä mainittava niissä kaikissa merkittävää osaa esittävä Helsinki. Harvoissa elokuvissa on pääkaupunkia kuvattu yhtä eläväisesti. On kuin kaupunki todella olisi elävä henkilö: se elää mukana tapahtumissa, kommentoi niitä ja jopa ottaa omalla tavallaan niihin osaa. Palmu-elokuvat tarjoavat niin mieleenpainuvia kuvia Helsingistä, että elokuvien tapahtumapaikoille on aikoinaan järjestetty jopa kävelykierroksia. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen sivuilta löytyy edelleen otsikko ”Komisario Palmun jalanjäljillä”, sen alta löytyvät keskeisten kuvauspaikkojen osoitteet ja neuvot miten niihin parhaiten pääsee.
Kaikissa kolmessa Palmu-filmatisoinnissa on runsaasti unohtumattomia kohtauksia. Se kaikkein legendaarisin nähdään ensimmäisessä elokuvassa, jossa etsivä Kokki pitkän ja kostean lounaan päätteeksi laulaa antaumuksella humpan Silmät tummat kuin syksyinen yö. Kun Helsingin Sanomien lukijoilta kysyttiin vuonna 2005, mikä on Suomen hauskin elokuva, ylitse muiden nousi Komisario Palmun erehdys – ja vielä erikseen juuri tuo minuutin pituinen kohtaus, jossa Leo Jokela laulaa ravintola Kämpissä.
Ohjaaja Matti Kassila muisteli kohtauksen kuvaamista Katso-lehdessä 29/1975: ”Kohtaus nauhoitettiin SF-hallien äänittämössä ja otettiin kolmeen neljään kertaan, mutta henki oli poissa, ei se ollut oikein mikään. Oltiin jo pois lähdössä kun Jokela tempaisi takin päältään ja sanoi, että otetaas vielä kerran. Fiilis oli mitä mainioin, sitä oli helppo kuvatakin. Melodia jatkuu vielä laulun loputtua, muuttuu marssiksikin, jonka tahdissa herrat marssivat pikku hiprakassa pitkin katua, ja päättyy siihen kun pojat aukaisevat poliisilaitoksen oven. Esimies sanoo hämmästyneenä ja vihaisena: 'Palmu! missä sinä olet ollut... ja juovuksissa keskellä iltapäivää!’ Joku on sanonut, että se kohtaus on yksi suomalaisen elokuvan tähtihetkiä.”
Tähän ylistykseen on helppo yhtyä ja ulottaa se samalla käsittämään kaikki kolme elokuvaa.
(Esittelyteksti: Esko Rautakorpi)
Kaikki kolme elokuvaa uusitaan Matti Kassilan 90-vuotispäivänä sunnuntaina 12.1. klo 10.55. Neljäs Palmu-elokuva Vodkaa, komisario Palmu esitetään Kino Suomessa 16.1.
Lisätietoa ohjelmasta
Komisario Palmun erehdys (1960). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Salo, Pentti Siimes, Elina Pohjanpää, Matti Oravisto, Jussi Jurkka, Saara Ranin, Aino Mantsas, Leo Riuttu, Leevi Kuuranne.
Kaasua, komisario Palmu (1961). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Pentti Siimes, Elina Salo, Risto Mäkelä.
Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Ohjaus Matti Kassila. Rooleissa Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Aino Mantsas, Maija-Liisa Soinne, Pentti Siimes, Pia Hattara.
Löydä lisää:
Saara Ranin, Pentti Siimes, Mika Waltari, Matti Ranin, Matti Oravisto, Matti Kassila, Leo Jokela, Komisario Palmu, Jussi Jurkka, Joel Rinne, Helsinki, Elina Salo, Elina PohjanpääLähetä linkki
Katso myös...
Vodkaa, komisario Palmu (12)
Kotikutoinen komisario kohtaa uuden ajan haasteet kansainvälisessä agenttitarinassa.
18.1. Teemalauantai: Tähtien tekijät
Tähtien täyttämä uusi dokumenttielokuva Casting by… kertoo Hollywood-elokuvan keskeisestä mutta unohdetusta ammattikunnasta: roolittajista eli casting directoreista. Illan elokuva on castingin juhlaa: Paul Newman ja Robert Redford ovat Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.
Kommentit
Liian alhaiset ikärajat (7). Esim. Komisario Palmun erehdys sisältää niin jännittäviä kohtauksia ja tunnelmaa, että ikäraja saisi olla 12, peräti 16. Aikuisia viihdyttävä huumori ei poista tuota jännitystä, jos nyt ajatellaan lapsia katsojina. Ja vielä lähetysaika sunnuntainakin päivällä.
minusta ikärajat on ihan okey - ja kummallista, jos 8-vuotias lapsi saa katsoa tv:tä klo 22:45, kun "Kaasua, komisario Palmu" alkaa.
Minua häiritsi Ylen sivun yleine otsikointi "Kaikkien aikojen paras kotimainen elokuva ...", vaikka maku on aina subjektiivista. Minulle the Suomi-filmi on Tuntematon sotilas (org.).
Mutta tänään Kassilaa kaaliin ;)
Minua häiritsi Ylen sivun yleine otsikointi "Kaikkien aikojen paras kotimainen elokuva ...", vaikka maku on aina subjektiivista. Minulle the Suomi-filmi on Tuntematon sotilas (org.).
Mutta tänään Kassilaa kaaliin ;)
Listaus perustuu Ylen vuonna 2012 järjestämään, elokuvakriitikoille suunnattuun kyselyyn, jossa kukin kriitikko sai nimetä viisi mielestään parasta kotimaista elokuvaa. "Komisario Palmun erehdys" voitti äänestyksen ylivoimaisesti - Edwin Laineen "Tuntematon sotilas" oli muuten neljäs.
Surullista se, että viiteenkymmeneen vuoteen ei suomen elokuvateollisuus ole pystynyt kehittämään parempaa elokuvaa.
Ei kummoista touhua.
Minua häiritsi Ylen sivun yleine otsikointi "Kaikkien aikojen paras kotimainen elokuva ...", vaikka maku on aina subjektiivista. Minulle the Suomi-filmi on Tuntematon sotilas (org.).
Mutta tänään Kassilaa kaaliin ;)
Kyllä Palmu vie kirkkaan voiton. Tuntematon sotilas ei yllä mitalisijoille - eikä se yltänyt kriitikoidenkaan mielestä.
Televisiosta tuleva Komisario Palmu-trilogia ja sen vaikutukset lapsen psyykkiseen mielenterveyteen on ehkä viimeisin maailman ongelmista, joita kannattaisi pienessä mielessään kauhistella. Ihan vain siinä perspektiivissä mitä lapset saattavat nähdä tuolla Suomen melko erikoisesti käyttäytyvän kansan keskuudessa muutoin nähdä...
Oliko Komisario Palmun erehdystä lyhennetty hieman? Muistelen, että Saara Raninin esittämä Amalia Rygseck esitteli Virralle oman maalauksensakin elokuvan loppupuolella. Tämä kohtaus muistaakseni viesti katsojalle paitsi Saara Raninin hienoa näyttelijäntyötä myös Amalian mielenvikaisuutta, koska taulu oli todella omituinen. Nyt nähtiin vain alastonhahmojen päälle maalatut vaatteet. Elokuvan kestoksi on merkitty 103 min., mutta Ylen sivuilla kesto onkin 102 min. Muistankohan vaan väärin?
Ensiksi suuret ja paljot kiitokset Ylelle ja etenkin (taas) Teemalle kun pystyy rakentamaan tällaisia ohjelmakokonaisuuksia! Täällä vanhakin nyt nuortuu jos ei leikkimään niin työkuntoon huomiseksi kuitenkin.
Makuja on tosiaan monenlaisia. The Suomi-filmi: Markku Pölönen: Emmauksen tiellä. On sitä uudempaa vuosikertaa. Tuntematon on ok seikkailuelokuva mutta liian maskuliininen meikäläiselle.
Lyhennyksistä kyselleelle Anonyymille: Komisario Palmun erehdystä ei ole lyhennetty. Olisiko mahdollista, että muistikuvissasi olisit sekoittanut Amalia Rygseckin ja seuraavassa Palmu-elokuvassa seikkailleen Kurt Kuurnan maalausharrastukset? Kuurnan tekemä muotokuva komisario Palmustahan on varsin villi.
Tämmöiseen johtopäätökseen itsekin lopulta päädyin. Olisihan kautta aikain parhaimmaksi suomalaisfilmiksi valitun Palmu-elokuvan leikkaaminen ollut kyllä tosi epäkunnioittava tapa juhlistaa Kassilan 90-vuotissyntymäpäivää! Käsikirjoituksen, elokuvan ja Saara Raninin näyttelijätyön ansioksi voidaan siis laskea myös se, että mielenvikainen, mieleenpainuva hahmo alkoi elää omaa elämäänsä katsojan mielikuvituksessa.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
SATURDAY 11.1.2014