YLE Teema

 

Kino Suomi

Vodkaa, komisario Palmu (12)

Julkaistu torstaina 09.01.2014 0 kommenttia 53 suositusta

Kotikutoinen komisario kohtaa uuden ajan haasteet kansainvälisessä agenttitarinassa.

torstai 16.1. klo 22.00

Matti Kassilan 1960-luvun alun Komisario Palmu -trilogia on kiistatta aikansa onnistunein viihdejännärien sarja Suomessa. Sarjan ensimmäinen elokuva, Komisario Palmun erehdys (1960), on monissa äänestyksissä sijoittunut korkealle tai jopa kärkeen maan parasta elokuvaa etsittäessä. Sitä seuranneet elokuvat Kaasua, komisario Palmu! (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) ovat myös onnistuneiksi ja viihdyttäviksi havaittuja ja aikaa kestäviä tuotteita, joissa on iätöntä charmia.

Kolme ensimmäistä Palmu-elokuvaa muodostavat yhtenäisen maailman, jossa on ovelia ja salaperäisiä hahmoja, urbaania jännitystä ja lempeää huumoria. Elokuvat sijoittuvat epämääräiseen menneisyyteen, epookki on epäyhtenäinen ja liukuva 1930–1950-lukujen Suomi: missään nimessä ne eivät kerro valmistumisaikansa Helsingistä.

Neljäs Palmu-elokuva Vodkaa, komisario Palmu (1969) on erikoinen, väheksytty äpärälapsi, jonka kuvaama maailma on hyvin toisenlainen. Nyt eletään ajassa. Mukana on politiikkaa, uutta mediatodellisuutta, poptähtiä, muotivaatteita, Neuvostoliittoa ja James Bondia. Eläkeunestaan herätetty komisario Palmu on värikkäissä miljöissä yhtä virttynyt ja vanhahtava kuin takkinsa. Toisin kuin aikaisemmat Palmut, Vodkan käsikirjoitus ei perustu Mika Waltarin teksteihin.

Vodkaa, komisario Palmu kiteyttää kahden sukupolven yhteentörmäyksen koko kotimaisessa elokuvatarjonnassa. Edellisessä elokuvassaan Äl’ yli päästä perhanaa (1968) Kassila oli jo kommentoinut aikakauden elokuvatuotantoa, suurten studioiden ulkopuolella tuotettua ”uutta aaltoa”. Vodkassa hän pääsi kommentoimaan televisiota, tuota kaiken elokuvateollisuuden tappajaa.

Vodkan näyttelijäkaarti on olennaisesti erilainen kuin vuosikymmenen alun Palmu-kolmikossa. ”Vanhasta maailmasta” mukana ovat vain komisario ja hänen apulaisensa: Joel Rinne, Leo Jokela ja Matti Ranin. Poissa ovat mainiot karaktäärinäyttelijät Pentti Siimes, Elina Salo, Aino Mantsas, Toivo Mäkelä ja Pia Hattara. Tilalle on astunut uusi aikakausi ja uudet ihanteet: keskeisissä rooleissa nähdään popparit Inga Sulin ja Viktor Klimenko. Ensi kertaa elokuvakameran edessä ovat myös Lilga Kovanko neuvostoagenttina ja Anna-Leena Mäki-Penttilä Palmua avustavana kuvaussihteerinä.

Elokuva myös sekoittaa todellisia henkilöitä fiktion joukkoon: omaa itseään esittävät muiden muassa pääministeri Mauno Koivisto ja iso joukko Yleisradion väkeä pääjohtaja Eino S. Revosta alkaen: Heikki Kahila, Teija Sopanen, Reino Paasilinna, Arvi Lind...

Vodkaa, komisario Palmu ei näyttelijäsuorituksiltaan, värikuvaukseltaan tai ylöspanoltaan kuulu Kassilan klassisten Palmu-elokuvien sarjaan, mutta muuten se on nautittavaa elokuvaviihdettä. Kaiken lisäksi sen camp-arvo kasvaa vuosi vuodelta.

Lisätietoa ohjelmasta

Vodkaa komisario Palmu (1969) O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Leo Jokela, Matti Ranin, Inga Sulin, Anna-Leena Mäki-Penttilä, Lilga Kovanko, Viktor Klimenko, Marjatta Lindahl. T: Fennada-Filmi Oy.

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

11.1. Teemalauantai: Kolmen Palmun ilta

Teema esittää Matti Kassilan 90-vuotissyntymäpäivän aattona koko alkuperäisen Palmu-trilogian: Komisario Palmun erehdys (1960), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Nyt kaikki yhdessä: ”Silmät tummat niin kuin syksyinen yö…”

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook