YLE Teema

 

Kriisi

Julkaistu keskiviikkona 26.05.2010 0 kommenttia 246 suositusta

sunnuntai 30.10. klo 16.00, uusinta maanantaina 31.10. klo 23.20

Robert Drew: Kriisi (Crisis: Behind a Presidential Commitment), USA 1963

 

”Robert Drew ohjasi suoran elokuvan perusteokset ympärillään näkemykselliset uuden, kevyen kuvausteknologian taitavat kuvaajat Richard Leacock ja D.A. Pennebaker. Tämä direct cinema oli sama ilmiö, jota ranskalaiset kutsuivat nimellä cinéma vérité eli totuuselokuva.

Kennedyn esivaalikampanjaa käsitellyt Primary (1960) ja rotuerottelun ahdistavaa ja epäinhimillistä tilannetta käsittelevä Kriisi (1963) avasivat uuden aikakauden. Henkilökohtainen valintani on Kriisi jo siksi, että se ehkä ainoana Drew’n elokuvana välttää häntä seuranneen tv-formaatin kömpelyydet ja pinnallisuuden.

Edessämme on syvästi inhimillinen näytelmä, jota seuraava kamera tuntuu olevan itse ihmistä monta askelta lähempänä kuin entiset dokumentit. Ja tietysti kasvoja: ensiksi kaksi mustaa opiskelijaa ja heidän ihmisarvoaan karkeasti manipuloiva kuvernööri George Wallace, sitten Kennedyn veljekset, presidentti ja ulkoministeri. Ainakaan minä en muista nähneeni koskettavampia, intiimimpiä filmikuvia John F. ja Robert Kennedystä.”

Peter von Bagh

 

Kriisi on suoran dokumenttielokuvan eli "direct cineman" merkkiteos Yhdysvaltain rotuerottelukriisistä 1963. Robert Drew oli kameroineen paikalla niin Alabaman osavaltion kuvernöörin George Wallacen ja oikeusministeri Robert Kennedyn työpaikoilla ja kodeissa kuin presidentti John F. Kennedyn hallitsemassa Valkoisessa talossa, keskellä kriisiä. Suoran elokuvan periaatteiden mukaisesti ja uuden kevyen kuvauskaluston ansiosta hän taltioi tapahtumat mahdollisimman huomaamattomasti, niihin puuttumatta.

Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun keskeiseksi tapahtumapaikaksi kesällä 1963 nousi Alabaman osavaltion yliopisto. Yliopistoon ensimmäisten mustien joukossa hyväksytyt opiskelijat Vivian Malone ja James Hood saivat vastaansa kuvernööri Wallacen, puolelleen oikeusministeri Kennedyn ja kriisin ratkaisijaksi presidentti Kennedyn. Näitä jännittäviä hetkiä Kriisi seuraa, aivan läheltä.

 

 Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

Videot

Suosittele246 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

79 kevättä (K15)

Santiago Alvarezin kokeellinen lyhytelokuva Vietnamin vallankumouksen johtohahmon Ho Chi Minhin hautajaisista on runouden ja agitaation huikea synteesi. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Muhammad Ali, suurin ja kaunein

Huippuvalokuvaaja William Kleinin 1960-70-luvuilla ohjaama muotokuva Cassius Claystä eli Muhammad Alista. Nyrkkeilyn ja tähteyden olemusta käsittelevä dokumenttielokuva on myös kunnianosoitus mustan urheilijan kansalaisrohkeudelle. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook