YLE Teema

 

Teemalauantai

9.11. Teemalauantai: Unelmatehtailua

Julkaistu perjantaina 18.10.2013 0 kommenttia 47 suositusta

lauantai 9.11. klo 21.00-23.45

Teemailta kurkistaa amerikkalaisen elokuvanteon kulisseihin. Dokumentti Made in Hollywood kertoo elokuvateollisuudesta nyky-Hollywoodissa. Elokuva Adaptation - minun versioni on hulvaton tarina siitä, millaisella tuskalla elokuvakäsikirjoitus joskus syntyy.

 Anne Feinsilberin ohjaama tv-dokumentti Made in Hollywood (2011) kertoo blockbuster-elokuvien tekemisestä ja todellisesta paikasta, jossa rakennetaan ja tuhotaan unelmia. Dokumentti on omistettu naiselle, joka teki itsemurhan hyppäämällä nyttemmin maailmankuulun Hollywood-kyltin H-kirjaimen päältä kuolemaan vuonna 1932.

Dokumentissa Hollywoodista ja menestyselokuvien tekemisestä puhuvat muun muassa pr-firmojen edustajat, agentit ja trailereiden tekijät. He väittävät, että alle 150 miljoonan dollarin elokuvia ei Hollywoodissa enää tehdä, eikä myöskään Forrest Gumpin tai American Beautyn kaltaisia aikuisten menestyselokuvia enää tehtäisi: "Mitä enemmän rahaa käytät, sitä vähemmän riskejä otat."

Ainakin riskejä otettiin vielä vuonna 2002: teemaillan elokuva Adaptation on aivan omanlaisensa adaptaatio. Se on Being John Malkovicin tekijöiden särmikäs ja monitasoinen komedia ahdistuneesta elokuvakäsikirjoittajasta, jonka työ ei edisty, ja tämän yhtäkkiä menestyvästä lahjattomasta kaksoisveljestä. Elokuvan on ohjannut Spike Jonze, mutta tarinan oudot käänteet lienevät ennen kaikkea perua käsikirjoittaja Charlie Kaufmanilta. Pääosissa nähdään Nicolas Cage (kaksoisroolissa), Meryl Streep ja Chris Cooper.

"Adaptation" tarkoittaa sekä kirjan sovittamista käsikirjoitukseksi että kasvin sopeutumista ympäristöönsä. Elokuvassa risteävätkin tarinankerronnan metataso ja kertomus orkideavarkaasta. Päähenkilöt ovat Charlie Kaufman, Kaufmanin kaksoisveli Donald, New Yorker -leh­den toimittaja Susan Orlean ja orki­deavaras John Laroche. Tarina alkaa, kun Orleanin kirjoittama, orkideavarkaita käsittelevä kirja (joka on oikeasti olemassa) päätetään yllättäen sovittaa elokuvaksi ja työhön palkataan Charlie Kauf­man... eikä työ suju.

Charlie haluaa tehdä kunnianhimoista ja persoonallista elokuvaa. Donald sen sijaan kirjoittaa omaa elokuvakäsikirjoitustaan kaikkien Hollywoodin kaavojen mukaan, sarjamurhaajineen ja takaa-ajoineen.

Adaptation on Kaufmanin versio tästä kaikesta. Blockbuster-sääntöjä noudattaen siinä on siis myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita!

Suosittele47 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

16.11. Teemalauantai: Soittakaa Paranoid!

Kansallisen Soittakaa Paranoid! -viikon jälkilämmössä ja Black Sabbathin Suomen-keikan lähestyessä teemailta on omistettu raskaan rockin ajattomalle klassikolle. Ensin käsitellään Paranoid-levy, sitten perehdytään Ozzy Osbournen elämään dokumentissa Herra Ozzya siunatkoon.

Teeman elokuvafestivaali 2013

Teeman elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 20.-24. marraskuuta. Luvassa viisi päivää elokuvan juhlaa: useita tv-ensi-iltoja, uuden elokuvan parhaimmistoa ja kauan kaivattuja klassikkoja.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook