YLE Teema

 

Kino Klassikko

Alaston satama

Julkaistu maanantaina 29.11.2010 1 kommenttia 210 suositusta

sunnuntai 20.2. klo 18.00

Alaston satama (On the Waterfront, 1954) on Elia Kazanin ylistetyin ja palkituin ohjaus. Elokuva kertoo New Jerseyn satamatyöläisistä, ay-johtajista ja murhiin paisuvista laittomuuksista. Se oli myös Kazanin verhottu puolustuspuhe sen jälkeen kun hän oli nimennyt vanhoja ystäviään kommunisteiksi 1950-luvun alun kommunistivainoissa Hollywoodissa.

Marlon Brando loistaa elokuvan pääosassa. Hän esittää entistä nyrkkeilijää, nujerrettua satamatyöläistä Terry Malloyta, joka nousee satamaa hallitsevia gangstereita mutta samalla myös omiaan vastaan. Muissa tärkeissä rooleissa nähdään Karl Malden, Rod Steiger, Lee J. Cobb ja Eva Marie Saint.

Alastoman sataman musiikin sävelsi Leonard Bernstein. Se oli maestron ainoa elokuvascore - West Side Story kun sävellettiin alun perin näyttämölle. Alaston satama keräsi peräti kahdeksan Oscar-patsasta, muun muassa parhaasta elokuvasta, parhaasta ohjauksesta sekä tietysti Brandolle parhaasta miespääosasta.

Lisätietoa ohjelmasta

On the Waterfront, O: Elia Kazan, N: Marlon Brando, Karl Malden, Rod Steiger, Lee J. Cobb ja Eva Marie Saint

Suosittele210 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Vihan riivaama

Marlon Brandon ainoa oma ohjaus on lännenelokuva, jossa lainsuojaton lähtee kostoretkelle. Brando näyttelee itse pääosaa.

Kahle

Stanley Kramerin vahva elokuva toisiinsa kahlehdituista ja toisiaan vihaavista vankikarkureista, joista toinen on valkoinen ja toinen musta. Pääosissa Tony Curtis ja Sidney Poitier.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Omiaan vastaan Brandon esittämä Terry nousi siinä, kun rakastui tapetun gangsterin sisareen. Dramaattinen leffa alusta loppuun.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook