YLE Teema

 

Kino Klassikko

Auringonlaskun katu

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 124 suositusta

sunnuntai 17.7. klo 18.00

Billy Wilderin ohjaama Auringonlaskun katu on elokuvahistorian suuri klassikko, joka kertoo unohdetusta filmitähdestä ja tämän taloon päätyvästä ja naisen suosioon luikertelevasta käsikirjoittajasta.

Norma Desmond (Gloria Swanson) on entinen mykkäfilmin tähti, joka asuu erakoituneena vanhassa valtavassa talossa yhdessä hovimestarinsa Maxin kanssa unelmoiden paluusta filmitaivaan huipulle. Hän elää siinä harhakuvitelmassa, että hän on yhä suosittu, haluttu ja pidetty näyttelijätär. Hovimestari Max pitää osaltaan tiukasti yllä tätä valhetta omilla toimillaan.

Joe Gillis (William Holden) on puolestaan rahavaikeuksista kärsivä käsikirjoittaja, joka paetessaan velkojiaan sattumalta päätyy Norma Desmondin talolle ja juttusille entisen filmitähden kanssa. Norman lemmikkisimpanssi on juuri kuollut, ja Joe päätyy todistamaan eriskummallista tapahtumaa eli apinan hautajaisia.

Norma Desmond on laatinut käsikirjoituksen, joka hänen omasta mielestään on loistokas ja saa hänet palaamaan takaisin parrasvalojen loisteeseen. Pääroolia hän on tietenkin kaavaillut itselleen. Joe pitää käsikirjoitusta täytenä puppuna, mutta haistaa tilaisuuden ansaita rahaa. Hän kehuu käsikirjoitusta ja lupaa editoida tekstiä rahaa vastaan.

Pian Joe huomaa kuitenkin asuvansa Norman kartanossa, ja tekstinkäsittelyn lisäksi hän toimii Norman seuralaisena. Norma ja Joe katselevat muun muassa vanhoja mykkäfilmejä, joissa päätähtenä loistaa kukapa muukaan kuin Norma Desmond itse.

Vähitellen Joe kuitenkin huomaa, millainen vankila talosta on hänelle tullut ja kuinka epätoivoisesti Norma tarvitsee hänet elämäänsä.

Lisätietoa ohjelmasta

Auringonlaskun katu (Sunset Boulevard), USA 1950. O: Billy Wilder. N: Gloria Swanson, William Holden, Erich von Stroheim, Nancy Olson.

Suosittele124 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kohtalokkaat naiset

Kesän Kino Klassikot on omistettu ihanille mutta vaarallisille kaunottarille. 13 elokuvan sarjassa kohtalokasta valoaan hehkuvat muun muassa Barbara Stanwyck, Joan Crawford, Lana Turner, Bette Davis ja Ingrid Bergman.

Mildred Pierce - amerikkalainen nainen (7)

Suuri melodraama amerikkalaista unelmaa tavoittelevasta naisesta, joka on valmis hyytäviin tekoihin lastensa puolesta. Pääosassa Joan Crawford.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook