YLE Teema

 

Britannian taiteen aikakaudet

Julkaistu maanantaina 03.03.2014 2 kommenttia 64 suositusta

torstai 17.4. klo 19.00

Pitkän linjan brittitoimittaja David Dimbleby kertoo Britannian tarinaa eri aikakausien taiteen kautta. Roomalaisvallan ajasta Tudor-sukuun ja Shakespeareen, barokkiajan neroista Brittiläisen maailmanvallan arkkitehtuuriin, ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeista Francis Baconiin.

Osa 1: Valloittajien aikakausi. Britannia oli osa Roomaa, ja siltä ajalta jäljellä on taidetta ja kulta-aarteita. Keskiajan Britannian tuottamia taideteoksia löytyy eri puolilta Eurooppaa. Ja Lontoon Tower, brittiläisyyden symboli, oli alkujaan Britannian valloittajan tunnusmerkki.

Osa 2: Palvonnan aikakausi. Keskiajalla aide toimi usein palvonnan välikappaleena, ja taiteilijat loivat teoksiaan Jumalan, kuninkaan tai naisrakkauden kunniaksi. Myöhäisen keskiajan suuri muoti-ilmiö oli ritarillisuus, joka tuotti upeita seremoniallisia taideteoksia.

Osa 3: Vallan aikakausi. Tudorien aikakaudella taiteessa tuli näkyä vallanpitäjien mahti, ja se sai näin ollen myös propagandistisia sävyjä. Tältä ajalta ovat peräisin mm. John Whiten vesivärimaalaukset Amerikasta.

Osa 4: Vallankumousten aikakausi. 1600-luvulla brittiläiset oppivat kyseenalaistamaan kaiken, ja maassa puhkesi sisällissota. Myös tieteessä tehtiin maailmankuvaa mullistavia havaintoja. Barokkiajan loistavimpia saavutuksia Britanniassa on Lontoon St. Paulin katedraali.

Osa 5: Rahan aikakausi. David Dimblebyn tarkastelukohteena on 1700-luku, jolloin syntyi uusi nautintoja janoava "keskiluokka". Britannian kultakauden taidemaalareita olivat Hogarth, Reynolds ja Gainsborough. Keskiluokan nousua symboloi myös amiraali Nelson, aatelittomana syntynyt mies joka sai hautapaikan kansallispyhäköstä.

Osa 6: Imperiumin aikakausi. David Dimbleby etsii britti-imperiumin suuruudenajan jälkiä Britanniasta, Amerikasta ja Intiasta. Englantiin laivattiin tuolloin myös erikoisia taideaarteita siirtomaista. Ja siirtomaiden asukkaat tekivät toisinaan pilaa brittiläisten isäntiensä omituisista tavoista.

Osa 7: Kunnianhimon aikakausi. Ensimmäinen maailmansota merkitsi mullistusta myös brittien tavassa suhtautua taiteeseen. 1900-luvun brittiläistä taidetta ovat myös televisio-ohjelmat ja teollinen muotoilu. David Dimleby tapaa lopuksi nykytaiteen kärkinimiä mm. Damien Hirstin ja Anish Kapoorin.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Seven Ages of Britain, Britannia 2010) Tuotanto BBC

Suosittele64 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Nelsonista muistan sanonnan "kismet", jonka hän tarkoitti itselleen taistelussa. Ritarillisuuden ja realismin eron joutui toteamaan 80-luvulla kuvitteellinen naisolento, joka odotti kumppaniltaan käsisuudelmaa eikä saanut.

Tarkka nipo

Hieno sarja,kiitoksia Ylelle sen hankkimisesta!

Mutta osassa 4 oli muutama harmillinen nimivirhe muuten hyvässä käännöksessä: ei Sir Rafe vaan Sir Ralph Verney (Ralph äännetään englanniksi "Reif", ja kääntäjä oli ilmeisesti tehnyt nimioletuksen siltä pohjalta). Ei myöskään taidemaalari Peter Leeley vaan Peter Lely. Kun nämä nimet esiintyivät tekstityksessä useita kertoja, niin virheet ehtivät pistää silmään tällaiselle Englannissa pitkään asuneelle katsojalle.

Ilmeisesti kääntäjät joutuvat tekemään vaativaa työtään niin kovassa kiireessä ja paineessa, ettei kaikkia tarkistuksia ole aikaa tehdä, vaikka kyse olisi historiaa käsittelevästä ohjelmastakin? Valtaosin tekstitykset tietysti ovat oikein hyviä, mutta mielestäni pieniä mokia on viime aikoina alkanut pujahdella joukkoon aina silloin ja tällöin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook