YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Euroviisut 1981

Julkaistu keskiviikkona 10.04.2013 6 kommenttia 75 suositusta

Eurooppalaisia kummastuttanut suomalais-reggae päihitti kotimaan karsinnassa monta yleisösuosikkia.

tiistai 7.5. klo 21.55

Vuoden 1981 kilpailuun kutsuttiin 15 säveltäjää, ja kilpailusävelmistä kansa sai äänestää postikorteilla kahdeksan parasta jatkoon. Tässä vaiheessa karsiutuivat Eija Ahvon esittämä ”Allegro”, Cumuluksen ”Jos vielä ees kerran sais kunnon jenkan”, Pepe Willbergin ”Nouse aamuusi”, Leevi & The Leavingsin ”Sinisilmä, mansikkasuu”, Marketta Joutsin ”Tangetto”, Tomas Ekin ”Tuhlaajapoika” ja Aija Pentinmikon ”Virta”.

Loppukilpailuun äänestetyt esitykset olivat Tapani Kansan "Sunnuntailapsi", Paula Koivuniemen "Ei tule toista kertaa", Mikko Alatalon "Leuhkat eväät", Frederikin "Titanic", Taiskan "Hiroshima", Nisa Sorayan ja Markku Aron "Mun suothan tulla vierees sun", Riki Sorsan "Reggae Ok" ja Juice Leskisen "Ilomantsi".

Näistä kansa ei päässyt äänestämään, vaan voittajan valitsi ammattilaisista koottu raati, jossa istuivat Åke Granholm, Marion Rung, John Wikström, Arto Pajukallio, Upi Sorvali, Liisa Lääveri, Jarmo Porola, Kati Bergman ja Lasse Mårtenson.

Suomi-reggae vetosi raatiin: suurelle yleisölle tuntemattoman Riki Sorsan ”Reggae OK” voitti murskaavalla äänten enemmistöllä, kahta tuomaria lukuun ottamatta kaikki antoivat sille täydet pisteet. Yleisön suuri suosikki ja tyylinsä puolesta Euroviisuihin hyvin istunut Frederikin ”Titanic” sai ammattilaisilta vain 3 pistettä. Esityksen rytmikkäästi elehtivässä taustakuorossa nähtiin Meiju Suvas, Tuire Pentikäinen, Helena Lindgren ja Kaija Koo.

Dublinin Euroviisuissa suomalainen reggae-iskelmä lähinnä kummastutti yleisöä, mutta se sai kuitenkin 27 ääntä ja sijoittui sijalle 16/20. Suomessa laulusta tuli jonkinasteinen hitti, mutta vielä suurempaa menestystä nauttivat iskelmällisemmät ”Titanic”, ”Hiroshima” ja ”Mun suothan tulla vierees sun”. Kaiken kaikkiaan kilpailusta jäi elämään enemmän lauluja kuin yhdestäkään aikaisemmasta Euroviisujen Suomen karsinnasta.

Lisätietoa ohjelmasta

Suomen Euroviisukarsinta 1981. Ohjaus Heikki Seppälä. Tuottaja Helena Kokko. Juontaja Erkki Pohjanheimo. Kapellimestari Ossi Runne.

Suosittele75 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Junnu Vainio 75 vuotta

Armoitetun laulunikkarin, riimittelijän ja tarinankertojan kunniaksi Elävä arkisto esittää vuodelta 1987 ohjelman Junnu Vainio - muina miehinä, jossa Vainio muistelee kotikaupunkiaan Kotkaa ja kertoo teoksistaan.

Elävä arkisto: Tien päällä

Kun Jarno ”Paroni” Saarisen kuolemasta tulee kuluneeksi 40 vuotta, Elävä arkisto esittää paketissa vuonna 1998 valmistuneen dokumentin Paronin huikeasta urasta sekä moottoripyöräaiheisia ohjelmia 30–70-luvuilta.

Kommentit

Partamooses

Tästäkin ohjelmasta on syytä kiittää Teemaa.

Katsojille tiedoksi, että karsintojen jälkeen IS:n lukijat olisivat valinneet gallupin perusteella euroviisuehdokkaaksi Frederikin.

Jomppa

Kiitos näistä. Aikaa jolloin euroviisut olivat vielä laulukilpailu.

Näytättehän myös seuraavan vuoden karsinnat, jotta saadaan Nolla-Kojo ruutuun?

Yle Teema: paras kanava ikinä.
Pitäkää linjanne.

Anonyymi

Vielä kun löytyisi joltain nauha esikarsinnoista joissa Leevi and The Leaving esiintyi.

Atro Niiniluoto

Riki Sorsan viisumuistelu oli koskettava. Kätköissäni on hänen tuplakokoelmansa Matkaa teen.

Viisuohjelmassa oli tuttuja kipaleita kyllä, niin tuttuja, että teki mieli laulaa mukana.

L.N.

Juu...kyllä Reetu olisi ollut silkkaa RAUTAA euroviisuissa jonkun rekei-okein sijaan.
Mutta: Juice ja Ilomantsi..näin sieluni silmillä kuinka Juicen kööri, Ossi Runne ja orkka satamiljoonaisen yleisön edessä taputtavat ja laulavat"Mikä -mikä -mikä..." ja yleisö yhtyy mukaan, kyllä Ilomantsi oli ja on yhä mainio ja svengaava kipale.
Markku ja Nisa...mukavan hellyttävä esitys, Nisa olisi ollut Suomen eka ulkomaanedustaja viisuissa kautta aikain.Kuka muuten on ainoa Suomea edustanut ulkomaalainen artisti?
Samaa mieltä: Nolla-Kojo ruutuun!

Katsoja

Olisikos mahdollista nähdä enemmänkin näitä vanhoja euroviisukarsintoja?
Maikkaei esitti syksyn sävelet, esittäkää te teemalla nämä euroviisu karsinnat.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook