YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Matti Kassila 90 vuotta 1/2

Julkaistu torstaina 09.01.2014 3 kommenttia 41 suositusta

Ohjaajalegenda Matti Kassilan 90-vuotispäivän kunniaksi Elävä arkisto on koonnut kaksi paketillista harvoin nähtyjä lyhytelokuvia ja kuriositeetteja Kassilan uran varrelta.

tiistai 14.1. klo 21.55

Lyhytelokuvassa Onni yksillä nuori Matti Kassila toimii lukijana. Helsinkiläiset, nuo ”epäterveellisen kivierämaan kasvatit” pääsevät maalle kesäloman viettoon. Suositellaan hemmoteltua kaupunkilaista karaisevaa telttailua, palstaviljelyä, heinätöitä ja muita terveellisiä ja reippaita harrasteita. Myös kaupunkilaisille, joilla ei ole varaa tai mahdollisuutta mennä maaseudulle, suositellaan puistoja, uimarantoja ja muita ulkoilma-aktiviteetteja.

Kassilan ensimmäiset omat lyhytelokuvaohjaukset olivat Pikakäynnillä Helsingissä (1947) ja Kaverukset kalassa (1947). Ensimmäisessä seurataan kahden laivaturistin pikavisiittiä pääkaupungissa.

”Mannerheimintiellä käy vilske kuin suurkaupungissa konsanaan”, todetaan selostuksessa, joka kuvailee Helsingin suurimmat nähtävyydet Kauppatorista Kansallismuseoon, Töölönlahdelta Stadionille ja Seurasaaresta Suomenlinnaan. ”Kunhan ei vain aikaa myöten pääkaupungista kasvaisi valtiomme pienen ruumiin liian suuri pää.” Lopuksi turistit jatkavat lentäen matkaansa: ”Näkemiin, Pohjolan valkea kaupunki. Ensi kerralla tutustumme muihin nähtävyyksiisi!”. Hieman yli 10 vuotta myöhemmin Kassila tekikin lyhytelokuvan Helsinki, Pohjolan valkea kaupunki (1959), jonka esitämme toisessa Kassila-paketissa 21. tammikuuta.

Kaverukset kalassa on sympaattinen filmi miesten toveruudesta, jota kalastusharrastus vahvistaa. kaverukset kohtaavat sattumalta kadulla, ja ”inspiroivat viikonloppumatkan enempiä arvelematta”. Huvi ja hyöty yhdistyvät, kun miehet tamineineen matkaavat linja-autolla huvilalle, jonka kalavedet nyt ovat tähtäimessä. Kalansaaliin jälkeen vetäistään ”makoiset sauhut”; viikonloppu luonnon helmassa ”poistaa murheet ja painostavat ajatukset ja antaa virkistystä ja uutta voimaa niin sielulle kuin ruumiillekin jokapäiväiseen aherrukseen.”

Palkkapäivä (1948) on Postisäästöpankin mainoselokuva, jossa isä panee määrätietoisesti osan palkasta perheen yhteiselle lomatilille, eikä ruokaostoksiin. äidin ostoslistalle kirjoittamat sianliha ja nylonsukat vedetään kylmästi yli. Lipeälapset (1949) puuttuu pelottavaan epäkohtaan, pyykinpesussa käytetyn lipeäliuoksen vaaroihin. Dramatisoidussa kohtauksessa lapsi juo lipeäliuoksen, ja joutuu kuukausiksi sairaalahoitoon monen kohtalotoverinsa tavoin. Joka viides lipeää vahingossa nauttinut lapsi lopulta vuosien kuluttua menehtyy syövyttävän lipeän jälkivaikutuksiin.

Luoti sydämessä (1964) on liki tunnin mittainen tv-draama, joka perustuu 1950-luvun tositapahtumiin. Syrjäseudulla asuvan Miettisen perheen elämä mullistuu, kun 9-vuotias Markku-poika saa ampumaonnettomuudessa luodin sydämeensä. Luotia ei saada poistettua, mutta poika toipuu. Riskit ovat kuitenkin isot, ja isä ryhtyy hankkimaan rahoitusta voidakseen viedä Markun Tukholmaan leikattavaksi. Kerronnassa draaman keinoja on yhdistetty modernisti dokumentin kerrontaan; dokumentaarista tuntua lisää sekin, että kaikki esiintyjät ovat näyttelijälakon vuoksi amatöörejä. Kassilan ensimmäinen televisiotyö on muutenkin ilmaisultaan notkea ja vangitseva.

Lisätietoa ohjelmasta

Onni yksillä (1947) Sommittelu Yrjö Haapanen. Kuvaus Uno Pihlström. Selostus Usko Kemppi. Selostaja Matti Kassila. Suomi-Filmi.
Pikakäynnillä Helsingissä (1947) Ohjaus Matti Kassila. Käsikirjoitus Usko Kemppi. Kuvaus Aimo Jäderholm. Selostaja Carl-Erik Creutz. Finlandia-Kuva.
Kaverukset kalassa (1947) Ohjaus Matti Kassila. Käsikirjoitus Usko Kemppi. Kuvaus Aimo Jäderholm. Selostaja Carl-Erik Creutz. Suomi-Filmi.
Palkkapäivä (1948) Tilaaja: Postisäästöpankki. Ohjaus Matti Kassila. Käsikirjoitus Rafael Piha. Näyttelijät: Kauko Kokkonen, Rauha Rentola, Mirjam Himberg. Suomen Filmiteollisuus.
Lipeälapset (1949) Ohjaus ja käsikirjoitus Matti Kassila. Tekstija asiantuntemus tri U. Kiviranta. Selostaja Matti Kassila. Suomen Filmiteollisuus.
Luoti sydämessä (1964) Käsikirjoitus, ohjaus ja selostus Matti Kassila. N: Jari Hyttinen, Erkki Siitola, Raini Miettinen, Arttu Suuntala. Suomen Televisio/Elosalama.

Löydä lisää:

Matti Kassila
Suosittele41 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Matti Kassila 90 vuotta 2/2

Matti Kassilan juhlavuoden toinen arkistopaketti sisältää vuoden 1959 listahittejä, kuvia Helsingistä sekä Mika Waltarin romaaniin perustuvan elokuvan Pariisilaissolmio.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Vaihteeksi muutakin kuin komisario Palmua. Kassila on ollut ahkera. Lipeää juoneen lapsen hoito näytti hurjalta ja monimutkaiselta.

Upeita lyhytelokuvia

Lipeälapset oli kuitenkin sydäntä särkevä lyhytelokuva. Tietääkö joku jäikö sairaalassa ollut, luuta ja nahkaa oleva poika henkiin? En saa lasta mielestäni.

Anonyymi

Upeita lyhytelokuvia kirjoitti:
Lipeälapset oli kuitenkin sydäntä särkevä lyhytelokuva. Tietääkö joku jäikö sairaalassa ollut, luuta ja nahkaa oleva poika henkiin? En saa lasta mielestäni.

Samoin kävi minulle,dokumentti järkytti pahoin. En usko, että niistä lapsista jäi kukaan henkiin. Ne olivat niitä pahimpia tapauksia ja sen aikaiset hoitotoimenpiteet...

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook