YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Peter von Bagh 2/2

Julkaistu torstaina 29.08.2013 1 kommenttia 94 suositusta

Aikalaisdokumenteissa Lapin jätkät matkaavat Aira Samulinin disko-oppiin ja turistit kertovat mietteitään Karl Marxin haudalla.

tiistai 10.9. klo 21.50

Suomalaisen populaarikulttuurin moniottelija ja Peter von Bagh viettää juhlavuottaan syyskuussa 2013. Teeman Elävän arkiston toiseen juhlailtaan on valittu kaksi dokumenttia, joissa historiallisten dokumenttien tekijänä ylistetty Peter von Bagh näyttäytyy terävävainuisena oman aikansa tarkkailijana.

Tankavaaran Travolta on vuodelta 1978, ja se kertoo City-Suomen ja Korpi-Suomen kahtiajaosta lämpimästi ja hauskasti. Reportaasimaisessa lyhytelokuvassa Lapin jätkät Nipa ja Niila tekevät kulttuurimatkan pääkaupunkiin ja opettelevat viikonlopun aikana muodikkaat diskotanssit Aira Samulinin tunneilla. Niitä taitoja kelpaa sitten kotopuolessa väläytellä aina Saturday Night Feverin soidessa.

Illan toisessa dokumentissa Peter von Bagh viettää päivän Lontoon Highgaten hautausmaalla. Asemapaikka on Karl Marxin haudalla, jossa vierailee monenkirjava joukko erimaalaisia ihmisiä erilaisin motiivein ja aikomuksin. Kavalkadi on hauska ja paljastava, ihmisten mietteet Marxista ja marxilaisuudesta kertovat paljon maailmasta 1980-luvun alussa.

Molemmat dokumentit keskittyvät yhteen selkeään aiheeseen, ja antavat kertomuksen syntyä ihmisten toiminnasta. Samalla ne kertovat rehdisti omasta ajastaan ja sen arvomaailmasta.

Lisätietoa ohjelmasta

Tankavaaran Travolta (1978) Pääosissa Niilo Raumala ja Kauko Maijala. Ohjaus ja käsik. Peter von Bagh. Kuvaus Hannu Lindström. Leikkaus Risto Salo. Tuotanto Pertti Klemola.
Päivä Karl Marxin haudalla (1983) Ohjaus ja käsik. Peter von Bagh. Kuvaus Tony Chapman. Leikkaus Elina Katainen. Tuotanto Yle Asiaohjelmat ja Nosferatu.

Suosittele94 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto : Peter von Bagh 1/2

Elävä arkisto esittää vuodelta 1981 Peter von Baghin intiimin henkilökuvan suomalaisen valkokankaan ylivertaisesta tähdestä Tauno Palosta.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ensimmäisessä ohjelmassa diskotanssi on ensin hakusessa jätkillä, mutta sitä ei konkariopettaja pane pahakseen, vaan pysyy hyväntuulisena. Kurssitodistuksen ainakin toinen sai hyvästä osallistumisesta.

Toinen ohjelma toi esiin suuren filosofin kunnioituksen kansainvälisesti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook