YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto : Peter von Bagh 1/2

Julkaistu torstaina 29.08.2013 1 kommenttia 63 suositusta

Suomalaisen populaarikulttuurin monitoimimies haastatteli Tauno Paloa vuotta ennen tähden kuolemaa.

tiistai 3.9. klo 21.55

Tauno Palon asema suomalaisen elokuvan kentässä on mittaamaton: hän oli suuri rakastaja, suuri luonnenäyttelijä ja suuri hurmuri. Hänen säteilynsä oli vertaansa vailla, ja hänen tähteytensä kiistaton. Myös hänen yli 60 elokuvarooliaan ovat ylivertainen näyttö, sillä mukana on lukuisia elokuvahistoriamme ikimuistoisia huippuhetkiä.

Tauno Palon elokuvaura alkoi vuonna 1931, mutta sitä ennen hän oli jo esiintynyt Sörnäisten Työväennäyttämöllä vuodesta 1927 alkaen. Elokuvissa hän vakiinnutti asemansa maan ykköstähtenä jo 1930-luvun puolivälissä Vaimokkeessa (1936) ja Juurakon Huldassa (1937), ja ennen maailmasotaa hän ehti nousta myös Suomen Kansallisteatterin tähtikaartiin. Palon aktiivinen elokuvaura kesti 30 vuotta: viimeinen elokuva oli Tulipunainen kyyhkynen (1961). Sen jälkeen Palo esiintyi vielä aktiivisesti teatterissa ja televisionäytelmissä.

Palolla diagnosoitiin kurkkusyöpä vuonna 1980, ja hän joutui sensaatiolehtien riepoteltavaksi. Hän piti kuitenkin määrätietoisesti etäisyyden juorulehtiin, ja kielsi muistelmahaastattelujensa julkaisemisen. Peter von Baghin haastattelussa Palo puhuu avoimesti ja haavoittuvaisesti urastaan ja tähteydestään. Ohjaaja von Bagh kertoo ainutlaatuisesta haastattelusta ja sen herättämistä tunnoista tuoreessa Arkistovieraana-ohjelmassa.

Kuva: Håkan Sandblom / Yle

Lisätietoa ohjelmasta

Tauno Palo (1981) Ohjaus ja käsikirjoitus Peter von Bagh.
Arkistovieraana Peter von Bagh (2013) Toimittaja Marko Gustafsson.

Suosittele63 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Peter von Bagh 2/2

Peter von Baghin aikalaisdokumenteissa Lapin jätkät matkaavat Aira Samulinin disko-oppiin ja turistit kertovat mietteitään Karl Marxin haudalla.

Sininen laulu: Suomen taiteiden tarina

Peter von Baghin 12-osainen suursarja suomalaisesta kulttuurista esitetään toiveuusintana. Sarja kattaa kaikkien taiteiden suomalaisen tarinan Suomen itsenäisyyden alusta vuosituhannen vaihteeseen.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Koskettava kohtaaminen. Taunoa olen kuullut radiosta aikoinani ja pitänyt Hulivilipoikaa hänen parhaana musiikkikappaleenaan kautta aikojen. Lisäksi muistan jo peruskoulussa esitetyn kuuluisaa Taunon ja Ikosen Ansan duettoa Pot-pot-pot.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook