YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Jukka Kuoppamäki 70 v

Julkaistu keskiviikkona 25.07.2012 1 kommenttia 156 suositusta

1970-luvulla Suomi pärjäsi Euroviisuja paremmin Rostockin laulukilpailuissa Itä-Saksassa – Jukka Kuoppamäki voitti kisat jopa kahtena peräkkäisenä vuonna.

sunnuntai 2.9. klo 11.00

Itämeren maiden iskelmäfestivaalit pidettiin DDR:n Rostockissa vuosina 1962-1975. Suomi oli hyvin edustettuna Rostockissa jo 1960-luvulla, mutta vasta Jukka Kuoppamäki toi voiton kotiin vuonna 1971 laulullaan ”Pieni mies”. Voitto ei ollut aivan yhdentekevä, sillä saksalaiset ihastuivat Kuoppamäen musiikkiin kovasti, ja ”Kleiner Mann” oli pienoinen hitti Keski-Euroopassa. Vuotta myöhemmin Kuoppamäki edusti jälleen Suomea Rostockissa, tällä kertaa laululla ”Sininen ja valkoinen”. Sijoitus oli jälleen ykkönen. 

Kuoppamäen suurimmat suosion vuodet osuivat juuri noihin aikoihin: Rostockin lisäksi hän voitti kotimaassa Syksyn sävelen vuonna 1973. Hän levytti suosituimpia laulujaan saksaksi ja Amerikan-markkinoitten ovea kolkutettiin levyllä ”Take my heart”, mutta Keski-Eurooppaa kauemmaksi ura ei auennut. Vuonna 1978 Kuoppamäki päätti vaihtaa alaa, ja hän muutti Saksaan opiskelemaan teologiaa. Paluu suomalaisen iskelmän huipulle tapahtui vasta 1990-luvulla, ja silloinkin pääasiassa säveltäjänä. Katri Helenalle syntyi ”Anna mulle tähtitaivas” –hitti vuonna 1992, ja Jari Sillanpäälle ”Satulinna” vuonna 1996. 

Rostockin laulukilpailu kilpaili suosiosta Euroviisujen ja erityisesti Itäblokin omien Interviisujen kanssa. Interviisut lähetettiin Puolan Sopotista ja televisioitiin kaikkiin Itä-Euroopan maihin, muutamana vuonna myös Suomeen. DDR:n Itämeren iskelmäfestivaali oli Itä-Saksan television ja Intervision yhteislähetys, joka televisioitiin Rostockista. Sen pyrkimys oli profiloitua laajemmin länteen, ja esitellä itäeurooppalaista popkulttuuria avomielisille skandinaaveille. Festivaalin osallistujamaita olivat Itämeren maat, tässä tapauksessa kaikki Pohjoismaat, DDR, Puola ja Neuvostoliitto. Länsi-Saksa tuli mukaan vasta 1970-luvun lopussa. 

Rostockissa kustakin maasta mukana oli aina kaksi kilpailijaa. Vuonna 1971 Jukka Kuoppamäen kanssa Suomea edusti Laila Kinnunen, jolle Itämeren laulukilpailut jäi viimeiseksi edustustehtäväksi. Kinnunen oli lopettanut levyttämisen ja enimmäkseen keikkailunkin jo henkilökohtaisten ongelmien takia, ja alkoholilla oli jo väkevä ote esiintyjästä. Kilpailussa Laila laulaa Rauno Lehtisen kauniin bossanovan ”Yli vuorien”, mutta laulussa ei ole enää parhaitten vuosien loistoa. Levylle kappaleen lauloi Tuulikki Eloranta. 

Vuosina 1977-1989 Rostockin festivaali pyöri nimellä Menschen und Meer Festival, ja mukaan tuli sellaisiakin osanottajamaita kuin Kuuba ja Irlanti. Noina vuosina Suomeen kantoivat palkintoja muun muassa Monica Aspelund, Ami Aspelund, Lea Laven ja Anneli Saaristo. Viimeisen kerran Rostockissa laulettiin kilpaa kesällä 1989; neljä kuukautta myöhemmin Berliinin muuri murtui ja Saksat yhdistyivät. 

Vuoden 1971 Rostockin iskelmälaulukilpailussa kilpailevat esiintymisjärjestyksessä seuraavat artistit ja maat: Dagmar Frederic & Siegfried Uhlenbrock (DDR), Laila Kinnunen (Suomi), Björn Nordvang (Norja), Zdzislawa Sosnicka (Puola), Stefan Rüden (Ruotsi), Susanne Lana (Tanska),  Ojars Grinbergs (NL), Birgit Holfeld (DDR), Waldemar Kocon (Puola), Gro Anita Schönn (Norja), Jukka Kuoppamäki (Suomi), Shana Gorostschenko (NL), Grethe & Peter (DDR) ja Marianne Kock (Ruotsi). Orkestereita johtavat Horst Geipel ja Fips Fleischer.

 

Lisää Elävässä arkistossa:

Suomiko kehno viisumaa?

Lisätietoa ohjelmasta

Arkistovieraana Jukka Kuoppamäki

(2012) Kaksinkertainen Rostock-voittaja muistelee Itä-Saksan kisoja Marko Gustafssonin vieraana.

Rostockin iskelmäfestivaali 1971

(1971) Jukka Kuoppamäki ja Laila Kinnunen edustivat Suomea DDR:n Rostockin festivaaleilla vuonna 1971. Itämeren laulukilpailuun osallistuivat Pohjoismaiden lisäksi DDR, Puola ja Neuvostoliitto. MV.

Löydä lisää:

Jukka Kuoppamäki
Suosittele156 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elävä arkisto: Pentti Saarikoski 75 v

Runoilija Pentti Saarikoski oli monipuolinen kulttuuripersoona, kauhukakara ja poliittinen ajattelija, joka kasvoi legendaksi jo eläessään, ja vielä suuremmaksi kuoltuaan.

Elävä arkisto: Vera Telenius 100 v

Vera Teleniuksen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Sokean laulajattaren tarina on kuin elokuvasta.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Pieni mies on suosikkikappaleeni Jukan tuotannosta kautta aikojen. Viimeksi itse näin hänet laulamassa vuosia sitten Sammatin Sampojuhlissa. Lisäksi hyllyssäni on hänen tuplakokoelmansa Kaikki parhaat. Hän on sinivalkoinen miesääni.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook