YLE Teema

 

Teeman elokuvafestivaali 2012

Juna saapuu asemalle

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 2 kommenttia 93 suositusta

sunnuntai 16.12. klo 17.15

Teeman ensimmäisen elokuvafestivaalin avaa elokuvahistorian varhaisimpiin sensaatioihin kuuluva työ Juna saapuu asemalle. Lumière-veljesten legendaarisen, puoli minuuttia kestävän elokuvan väitetään aiheuttaneen suoranaista paniikkia yleisön keskuudessa vuonna 1896. Kamera oli asetettu niin, että La Ciotat'n asemaa lähestyvä juna näytti ajavan suoraan päin katsojia.

Lumière-veljesten varhaisissa elokuvissa oli todellista liikkuvan kuvan magiaa, joka varmasti teki valtavan vaikutuksen yleisöön, mutta ilmeisesti tarina pakokauhun vallassa katsomosta paenneista ihmisistä on pelkkä tarina, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Sen sijaan Juna saapuu asemalle on hyvinkin saattanut olla ensimmäinen elokuva, jossa yleisö harkitusti houkuteltiin mukaan valkokankaan tapahtumiin. Eli vaikka katsojat 1800-luvun lopullakin tajusivat, että juna ei aja heidän päällensä, he eläytyivät tapahtumaan ja pitivät sitä jännittävänä. Spektaakkeli oli syntynyt!

Juna saapuu asemalle ei ollut mukana ensimmäisessä Lumière-veljesten järjestämässä julkisessa elokuvanäytöksessä Pariisissa 28.12.1895. Se esitettiin yleisölle vasta tammikuussa 1896.

Katso Areenasta: Teeman elokuvafestivaalin päätteeksi, Be Kind Rewind -elokuvan jälkeen, 16.12.2012 esitettiin festivaali-remix Juna lähtee asemalta.

Katso myös Festivaalipuhetta: tuntemuksiaan pienestä suuresta elokuvasta kertoo muun muassa kirjailija Sirpa Kähkönen.

Lisätietoa ohjelmasta

Juna saapuu asemalle (L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat), Ranska 1895-96. Dokumentti, ohjaus Louis ja Auguste Lumière.

Suosittele93 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Side by Side - elokuvan tulevaisuus

Christopher Keneallyn kiehtova dokumentti elokuvanteon siirtymisestä täysdigitaaliseen aikaan. Haastateltavina mm. James Cameron, David Lynch, Richard Linklater, Martin Scorsese, Wachowskin sisarukset, Christopher Nolan, Steven Soderbergh, David Fincher ja George Lucas. Haastattelijana Keanu Reeves.

Nuorallakävelijä

Oscarin voittanut dokumenttielokuva kertoo Philippe Petit'stä, joka vuonna 1974 käveli nuoralla World Trade Centerin tornista toiseen, yli 400 metrin korkeudessa.

Kommentit

Anonyymi

Eikö tuossa kuvassa oleva elokuva ole eri versio kuin se, mitä Teema näyttää? Tietääkseni Lumieren veljekset tekivät useita samankaltaisia elokuvia ja se kuuluisin -- missä juna tulee melkein päälle! -- on Arrivee d'un train a perrache (kuvassa?).

Yle Teema

Oikeassa olet, kuva on eri versiosta - korjataan! Mutta luultavasti se kuuluisin on kuitenkin tämä L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook