YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Kun rytmi oli laki

Julkaistu torstaina 24.06.2010 1 kommenttia 305 suositusta

maanantai 13.8. klo 21.00

Sheffield oli 1980-luvulla Britannian vasemmistopolitiikan keskus. Thatcherin hallinnosta kärsineessä teollisuuskaupungissa kapina rautarouvaa vastaan kiihtyi. Myös monet muusikot lähtivät barrikadeille. 1980-luvun puolivälissä nuoret muusikot löysivät kuitenkin oman tapansa kapinoida: he eivät edes yrittäneet etsiä töitä vaan nauttivat vapaudesta ja mahdollisuudesta ilmaista itseään haluamallaan tavalla – musiikilla. 

Työttömyyden riivaamaa Sheffieldiä ei hylätty, vaikka Lontoo tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Esimerkiksi Jarvis Cocker ja hänen bändinsä Pulp sekä Richard Hawley kamppailivat selviytyäkseen. Ainoa onnistuja oli yhtye nimeltä Chakk, joka sai loistavan levytyssopimuksen.

Vuosi 1987 toi kuitenkin täystyrmäyksen. Thatcher voitti ammattiliitot, Chakk ei menestynyt ja sheffieldiläinen musiikki unohdettiin. Jarvis Cocker joutui sittenkin lähtemään Lontooseen, jossa taideyliopisto-opinnot odottivat.

1980-luvun lopulla politiikka ei enää kiinnostanut, ja yhteiskunnan tilalle tulivat yhteisöt. Elektroninen musiikki ja house nousivat musiikkikulttuurin keskiöön. Tämä toi vihdoin menestystä myös Chakkille sekä liudalle muita bändejä kuten Moloko ja Warp. 1990-luvun alkupuoliskolla brittipopille alkoi vihdoin puhaltaa myötätuuli, ja Pulpkin teki hartaasti odotetun läpimurron.

Kiitetyn Made in Sheffield (2001) -dokumentin ohjanneen Eve Woodin dokumenttielokuvassa Kun rytmi oli laki (The Beat is the Law, Englanti, 2009) käsitellään brittipopin syntyä muun muassa Pulpin ja Molokon juurista. Yhtyeet loivat hermoromahduksen partaalla olleen kaupungin tunnetilaa heijastelevat soundit.

Teeman kokoaman Spotify-soittolistan avulla voit tutustua dokumentin musiikkiin jo etukäteen.

Lisätietoa ohjelmasta

Kun rytmi oli laki (The Beat is the Law), Britannia 2009. Ohjaus: Eve Wood. Tuotanto: Sheffield Vision.

Suosittele305 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Made in Sheffield

Dokumentti elektronisen brittipopin kätilöistä ja syntymäkaupungista. Mukana mm. Cabaret Voltaire, Human League, ABC, Def Leppard, Heaven 17, Moloko ja Pulp.

Rockin klassikkolevyt: Duran Duran / Rio

1980-luvun superbändin energinen kakkoslevy Rio (1982) tuotti tukun hittejä ja videoita. Edelleen esiintyvän bändin jäsenet ja muut asiantuntijat kertovat ja havainnollistavat levyn syntytarinaa.

Kommentit

Anonyymi

Pulpia en muista diganneeni, mutta historiaa tuossa on silti kiinnostavasti. Ensimmäisen osan missasin, mutta toisen osan katsoin nauhoitettuna.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook