YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Lastuja - taiteilijasuvun tarina

Julkaistu perjantaina 18.05.2012 0 kommenttia 138 suositusta

tiistai 3.9. klo 21.40

Lastuja - taiteilijasuvun tarina on Peter von Baghin esseedokumentti kirjailija Juhani Ahon ja tämän elämäntyön ympärille kasvaneen suvun taiteellisesta panoksesta, henkisistä jännitteistä sekä siitä ideoiden ja käytännön teosten sähkökentästä, jonka virityksestä nousi moderni Suomi.

Monen sukupolven särmiä ovat rikastuttaneet Juhani Ahon rinnalla ja jälkeen taidemaalari Venny Soldan-Brofelt, elokuvantekijät Heikki Aho ja Björn Soldan sekä valokuvaaja Claire Aho. Elokuva liikkuu eri aikojen välillä: asiat kertautuvat, kehittyvät ja saavat uuden olomuodon. Polttopisteessä on puoli vuosisataa Suomen monipuolista historiaa.

"Juhani Aho loi suomalaisia enimmin säväyttäneet ja kestävimmiksi kuviksi osoittautuneet tiivistykset siitä, miten perinteinen yhteisö alkaa muuttua 'moderniksi Suomeksi'. Hänen tuotannossaan vanha ja uusi törmäävät: suuria tunnearvoja ja merkittävää kulttuuriperintöä sisässään pitävä väistyy, moderni astuu tilalle", totesi Peter von Bagh dokumenttia suunnitellessaan.

"Yhteinen nimittäjä vuosikymmenet lävistävässä materiaalissa on tavallaan geneettinen: Juhani Ahon jälkeläiset ovat yhtä kiintyneitä kuin hän itse lastujen ja 'hajamietteiden' esteettiseen prinsiippiin."

Lastuja sai ensiesityksensä Teemalla Juhani Ahon 150-vuotispäivän aattona 10.9.2011. Se esitettiin Teemalauantaissa yhdessä Nyrki Tapiovaaran Juha-elokuvan kanssa.

(Valokuvassa Heikki ja Juhani Aho pelaavat shakkia. Kuvalähde: Aho & Soldan.)

Lisätietoa ohjelmasta

Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata (2011). Dokumentti, ohjaus ja käsikirjoitus Peter von Bagh. Tuotanto Jouko Aaltonen / Illume Oy.

Suosittele138 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

31.8. Teemalauantai: Peter von Bagh 70

Elokuvakulttuurin renessanssimiehen 70-vuotispäivän kunniaksi teemaillassa nähdään Peter von Baghin kaksi elokuvaa: räävitön nuoruustyö Kreivi ja mestarillinen kollaasielokuva Helsinki, ikuisesti. Illan täydentää von Baghin henkilökuva.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook