YLE Teema

 

Kino Suomi

Leningrad Cowboys Go America

Julkaistu tiistaina 08.05.2012 1 kommenttia 161 suositusta

Tötteröpäitten rokkibändi matkaa Amerikkaan ja Meksikoon Aki Kaurismäen kulttikomediassa.

torstai 31.5. klo 21.45

Hiljaisen huumorin ja arkisten aiheiden mestarina tunnettu Aki Kaurismäki on tehnyt myös muutamia absurdeja röhötyskomedioita. Niistä tunnetuin on Sleepy Sleepers -yhtyeen jäsenten kanssa syntynyt Leningrad Cowboys Go America, jossa epäonninen, omituisesti puettu ja stailattu rockyhtye päättää lähteä karulta tundralta Amerikan ihmemaahan ja Meksikoon. Orkesteria piiskaa eteenpäin ankara manageri Vladimir.

Kaurismäen elokuvallinen yhteistyö suomalaisten rokkareiden kanssa alkoi elokuvasta Calamari Union (1985), jossa näytteli liuta aikakauden persoonallisimpia muusikoita. Mato Valtosen ja Sakke Järvenpään kanssa Aki Kaurismäki ideoi fiktiivisen neuvostoliittolaisen orkesterin, jolle ruvettiin tekemään rockvideota: syntyi lyhytelokuva Rocky VI (1986), jossa hento basisti Silu Seppälä esitti nyrkkeilijää, ja muutkin bändin jäsenet näyttelivät pieniä rooleja. Elokuvan alkuteksteissä bändin nimeksi on jo ilmoitettu Leningrad Cowboys.

Vitsinä alkanut bänditoiminta johti vuosien myötä kulttisuosioon, kun Aki Kaurismäki ohjasi bändille useampia musiikkivideoita. Amerikan-matkasta kertova komedia oli yhtyeen ensimmäinen pitkä elokuva. Bändin jäsenkunta on sittemmin elänyt: elokuvassa Leningrad Cowboysiin kuuluvat Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Heikki Keskinen, Pimme Korhonen, Sakari Kuosmanen, Puka Oinonen, Silu Seppälä, Mauri Sumén ja Pekka Virtanen. Manageria esittää Matti Pellonpää ja bändin perässä roikkuvaa kylähullua Igoria Kari Väänänen. Autokauppiaana elokuvassa vilahtaa ohjaaja Jim Jarmusch.

Alkuperäisen Sleepy Sleepers -yhtyeen toiminta hiipui hiljalleen 1990-luvun alussa, kun Leningrad Cowboysin kansainvälinen kysyntä kasvoi. Leningrad Cowboys on julkaissut kymmenkunta levyä, ja se toimii edelleen aktiivisena ja keikkailee eri puolilla Eurooppaa. Aki Kaurismäki on ohjannut useita yhtyeen rockvideoita, tunnin mittaisen Total Balalaika Show’n (1993) Senaatintorin konsertista, sekä jatko-elokuvan Leningrad Cowboys meet Moses (1994).

Lisätietoa ohjelmasta

Leningrad Cowboys Go America (1989). Näyttelijät: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää, Mato Valtonen, Heikki Keskinen, Pimme Korhonen, Sakari Kuosmanen, Puka Oinonen, Silu Seppälä, Mauri Sumén, Pekka Virtanen. Ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Villealfa Filmproductions.

Suosittele161 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sirppi ja kitara – From Russia with Rock

Neuvostoliiton historian suurin rocktapahtuma nousee pitkässä aikalaisdokumentissa glasnostin symboliksi ja vanhan vallan murenemisen enteeksi.

Laulu – dokumentti Helsingin yöstä

Ryhmäteatteri, Sielun veljet ja Teppo Turkin Yöradio rytmittävät Helsingin yön sykettä vuonna 1986 valmistuneessa dokumenttielokuvassa. Laulun ohjasivat Arto af Hällström ja Janne Kuusi.

Kommentit

Maija K

Kiitos Teema!
Tästä tuli mieleeni Mika Kaurismäen elokuva vuodelta 1998, LA Without a Map, jossa myös Cowboysit tekevät hauskan esiintymisen. Jos sen saisi nähdä Teemalla joskus niin olisi ihan mahtavaa. Mukana myös maailmanluokan näyttelijöitä kuten David Tennant, Vincent Gallo, Johnny Depp ja Julie Delpy. Huippuhauska elokuva! Hyvä Suomi! Hyvä Teema!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook