YLE Teema

 

Lontoo, uusi Babylon

Julkaistu torstaina 07.11.2013 1 kommenttia 59 suositusta

The Clashin kappale London Calling avaa Teeman elokuvafestivaalin!

keskiviikko 20.11. klo 19.10

Upeista musiikkidokumenteista tunnettu ohjaaja Julien Temple teki kotikaupungistaan Lontoosta elokuvakollaasin, joka on täynnä suurta rakkautta kiihkeästi sykkivää suurkaupunkia kohtaan. Mitä olisi Lontoo ilman taiteilijoitaan, toisinajattelijoitaan, musiikintekijöitään, kapinoitsijoitaan ja siirtolaisiaan?

Tv-ensi-iltansa saava Lontoo, uusi Babylon (London - The Modern Babylon, 2012) on moderni kaupunkisinfonia, jossa on hengästyttävä määrä arkistomateriaalia. Historian painon alle ei kuitenkaan jäädä, vaan elokuva vyöryy eteenpäin vastustamattomalla svengillä. Muun muassa Sex Pistolsista, The Clashistä ja Dr Feelgoodista hienot elokuvat tehneellä Julien Templellä on totisesti rytmitajua!

Elokuvaan on mahdutettu sata vuotta suurkaupungin historiaa. Kronologian sijaan on syntynyt rikas kollaasi, jossa Lontoo on paitsi populaarikulttuurin kehto ja kielten ja kulttuurien rikas sulatusuuni myös sorron, kapinan ja mellakoiden kaupunki. Runsaalla ääniraidalla soivat niin Clash, Sex Pistols ja X-Ray Spex kuin Pink Floyd, Pet Shop Boys ja Lily Allen.

Ennen elokuvaa nähdään Festivaalipuhetta, jossa Julien Templen elokuvasta ja Lontoosta puhuvat Rock-Suomen ja Iskelmä-Suomen tekijä, musiikkitoimittaja Pekka Laine sekä kulttuuriministeri ja Lontoo-fani Paavo Arhinmäki.

Lisätietoa ohjelmasta

Lontoo, uusi Babylon (London - The New Babylon), Britannia 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Julien Temple.

Suosittele59 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Žižek ja elokuvan kätketty ideologia (16)

Julkkisfilosofi Slavoj Žižek analysoi ainutlaatuiseen tapaansa Hollywood-elokuvia Sound of Musicista Taksikuskiin ja Titaniciin Sophie Fiennesin uudessa komeassa dokumenttielokuvassa.

Jeanne d'Arcin kärsimys (12)

Tanskalaisen Carl Theodor Dreyerin mestariteos, yksi maailman kuuluisimmista mykkäelokuvista, nähdään televisiossa ensi kerran 30 vuoteen. Tämän esityksen musiikin on säveltänyt Richard Einhorn.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Lontoon taksi on minulla joskus ollut pikkuautokokoelmassa. Muutenkin paljon historiasta tuttua, esimerkkeinä maailman rautaisin rouva Thatcher, musiikkikappale Rivers of Babylon ja voitonmerkkimies Churchillin viimeinen matka.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook