YLE Teema

 

Mies ja elokuvakamera

Julkaistu tiistaina 25.05.2010 0 kommenttia 280 suositusta

maanantai 29.8. klo 23.00, uusinta sunnuntai 4.9. klo 21.50

Dziga Vertov: Mies ja elokuvakamera (Tselovek s kinoapparatom, Neuvostoliitto 1929)

 

”Dziga Vertov – joka oli taiteilijanimi – on varhaisen dokumenttielokuvan myyttisin tekijä, jonka parhaat elokuvat iskevät 80 vuotta syntynsä jälkeen yhtä tuoreesti kuin silloin kauan sitten. Jo hänen kuuluisimman elokuvansa viisi ensimmäistä minuuttia pysäyttävät veren: niitä voisi katsoa loputtomasti.

1920-luvulla ilmaantui monissa maissa teoksia, joista alettiin käyttää nimeä ”kaupunkisinfonia”. Vertovin kuningasteoksessa jänneväli on maksimaalinen. Yhtäältä ollaan kaupungin korkeimmissa pisteissä, jonne kuvaajakin kipuaa, toisaalta maan alla klaustrofobisissa olosuhteissa.

Kuvissa vyöryvät mielikuvituksen aikakauden näyt – Neuvostoliitto unelmamielessä. Toisaalta katutaso, eloisa ja myös täynnä puutteen merkkejä, on tavoitettu fantastisen tarkasti.

Haikeaa esityksessä on, että Neuvostoliitto muuttui eikä vastaavia ilmaisun vapauksia enää tämän hetken jälkeen ollut, Vertovillekaan.”

Peter von Bagh

 

Dziga Vertovin kokeellinen dokumenttielokuva on moderni kaupunkisinfonia, joka kertoo paitsi suurkaupungin elämästä myös elokuvanteosta. Elokuvasta esitetään Michael Nymanin musiikilla varustettu kopio.

 

Peter von Bagh esittelee elokuvan: katso video alla.

 

Videot

Suosittele280 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Las Hurdes - maa ilman leipää

Luis Buñuelin ohjaaman, matkakertomusta muistuttavan elokuvan kuvat Pyreneitten köyhien elämästä ovat niin ankaria ja absurdeja, että realismi muuttuu surrealismiksi. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Ceylonin laulu

Basil Wrightin ohjaama lyyrinen kronikka kaukaisen saaren asukkaiden elämästä ja uskonnollisista tavoista sekä länsimaisen teollisuuden vaikutuksesta niihin. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook