YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kesäkino

Monte Rosso (16)

Julkaistu torstaina 19.07.2012 2 kommenttia 169 suositusta

Monte Rosso ja sen tekijöiden haastattelu uusitaan to 30.8. klo 23.30.

torstai 30.8. klo 23.30

Suomalaisille elokuville omistetun Kesäkinon matka Onnen maalta Erottajalle päättyy kolmen Helsinki-elokuvan kimaraan. Ne ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta henkivät kukin omalla tavallaan tekemisen ja elämisen vapautta.

2000-luvun urbaani kesäkuvaus Monte Rosso avaa kesän viimeisen kinoillan. Ennen elokuvaa Monte Rosson tekijät Jon Sundell, Tuomas Milonoff ja Riku Rantala esittelevät elokuvansa sekä kertovat suhteestaan Helsinkiin ja Punavuoreen Jukka Kuosmasen toimittamassa haastattelussa Matka Monte Rossoon.

”Elämä Kujalla jakautui tasan kahteen osaan: chillauksen ja riivaukseen. Riivausta oli kaikki se, joka esti sen chillauksen maksimoinnin.” – Eki

Monte Rosso on mustavalkoinen puolituntinen kuvaus kesäisestä Helsingistä, chillailusta ja riivauksesta. Se on urbaani veijarikomedia, jossa kolmekymppinen Eki elää pidennettyä nuoruutta. Hänen viikonloppunsa olisi täydellinen jollei se lähtisi käsistä.

Klassisen farssin juoni kietoutuu duunarin ansaitun viikonlopun, kaverusten välisen kilpakosinnan ja mahdollisimman huonosti ajoitetun polkupyörävarkauden ympärille. Kulttimainetta kerännyt, ihmeen rento elokuva on esitetty aiemmin televisiossa vain valmistuttuaan vuonna 2008. Se oli osa Ylen ja Suomen elokuvasäätiön yhteistä hanketta ”Suomalainen novellielokuva 2007”.

”Visuaalisesti Monte Rossolla on suora linkki ranskalaiseen uuteen aaltoon, mutta tekijöitä ovat kuitenkin innoittaneet enemmän urbaanit elokuvat kuten Mathieu Kassovitzin Viha ja Spike Leen Do the Right Thing.” – ohjaaja Jon Sundell

Radio Suomen kesäsarjassa Onnen maalta Erottajalle tekijäkolmikko Sundell-Milonoff-Rantala keskustelee toimittaja Jukka Kuosmasen kanssa elokuvasta Monte Rosso sunnuntaina 26.8.

”Helsingin Punavuorta ulkoisesti muistuttava Monte Rosso on paikka, jossa kaikki haluaisivat asua ja elää, mutta vain harvat pärjäisivät. Pelkästään kielen oppiminen voi monelle olla ylivoimaista.” – radiosarjan toimittaja Jukka Kuosmanen

Monte Rosson jälkeen nähdään Helsinkiä, kesää ja 1960-luvun iskelmää hurmaavasti yhdistelevä Maunu Kurkvaaran värielokuva Lauantaileikit, mukana muun muassa Laila Kinnunen ja Eino Grön. Illan päättää Kanerva Cederströmin ohjaama Erikoisia tapauksia - määritelmiä kaihtava Helsinki-elokuva fiktion ja dokumentin rajapinnalta.

Lisätietoa ohjelmasta

Matka Monte Rossoon (2012). Reportaasi, toimittaja Jukka Kuosmanen.

Monte Rosso (2008). Ohjaus: Jon Sundell & Tuomas Milonoff. Käsikirjoitus: Jon Sundell. Tuottaja: Riku Rantala. Näyttelijät: Manne Tainio, Jani Tolin, Laura Sipiläinen, Aku Kihlberg, Jussi Piiroinen.

Suosittele169 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Lauantaileikit

Maunu Kurkvaaran ohjaama harvinainen iskelmäelokuva Lauantaileikit vuodelta 1963 juhlistaa kesäistä Helsinkiä ajan suurimpien tähtien listahittien tahdissa - ja väreissä. Mukana mm. Laila Kinnunen, Ann-Christine, Eino Grön, Reijo Taipale ja Four Cats.

Erikoisia tapauksia (S)

Kanerva Cederströmin ohjaama unenomainen elokuvamatka Helsingissä, pääosissa raitiovaunu sekä matkan varrella tavatut erikoiset tapaukset.

Kommentit

Anonyymi

Olisi kesäistä Monte Rossoa mielellään katsellut väreissäkin. Miksi ihmeessä mustavalkoinen? Ja älkää vain sanoko taiteellisista syistä.

Ihan ok leffa. Mieleen tuli Norjalainen "Reprise", joka on kuvattu Oslon Punavuoressa Grunelokkassa.

Miespääosa veti oikein hyvin, mutta naispääosa oli valittu kauniin hymyn ansiosta, ja siihen hymyyn kuvaajat kapsahtivatkin oikein kunnolla.

Yle Teema

Hei Anonyymi,
kannattaa katsoa Monte Rosson tekijöiden haastattelu täältä (katsottavissa viikon ajan):
http://areena.yle.fi/tv/1620372
Tekijäkolmikko Sundell-Milonoff-Rantala perustelee ohjelmassa muun muassa mustavalkoisuuden valintaa.
Pitempi kolmikon haastattelu Radio Suomen kesäsarjaan löytyy puolestaan täältä:
http://areena.yle.fi/radio/1604181

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook