YLE Teema

 

Kino Klassikko

Notorious - kohtalon avain

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 190 suositusta

sunnuntai 28.8. klo 18.00

Alfred Hitchcockin mestariteoksista Notorious – kohtalon avain (Notorious, USA 1946) oli pitkään ristiriitaisessa maineessa. Toisista se tuntui elokuvalta, jossa ei tapahdu mitään, toiset taas ihastuivat sen hienostuneeseen tyyliin ja Hitchcockin kerronnan mestarilliseen puhtauteen. Rytmiltään Notorious toki lienee Hitchcockin rauhallisin työ, eikä siinä ole spektaakkelimaisia jännitysjaksoja Vapaudenpatsaan tai Mount Rushmoren huipulla. Sen sijaan kohtaukset ja mestarillisesti rytmitetyt jännitysjaksot rakentuvat pienten arkisten esineiden, kuten huivin, avaimen tai viinipullon ympärille.

Ihailtavinta elokuvassa onkin juuri se, kuinka Hitchcock puristaa vähistä juonitapahtumista ja hiljaisuudesta itsestään piinaavan jännittäviä kohtauksia.
Notorious käynnistyy Miamista toisen maailmansodan jälkeen. Natsivakoojana tuomitun miehen tytär Alicia tapaa tiedustelupalvelun agentin Devlinin, joka värvää tytön vakoilemaan isänsä entisiä, Brasiliaan paenneita natsikumppaneita.

Toimintaa odotellessaan Alicia ja Devlin rakastuvat toisiinsa, mutta Devlin asettaa tehtävän etusijalle. Natsien johtaja Alex Sebastian on myös rakastunut Aliciaan, jonka on nyt teeskenneltävä vastarakkautta ja mentävä hänen kanssaan naimisiin. Kun Devlin jäädyttää omat tunteensa, alkaa Alicia epäillä agentin vain käyttäneen häntä hyväkseen useammallakin tapaa.

Ben Hechtin älykäs käsikirjoitus välttää vakoiluelokuvien tavanomaisuudet jo henkilökuvauksessa. Devlin, jonka nimikin muistuttaa paholaisesta, käyttäytyy roiston tavoin rakastamaansa Aliciaa vastaan ja lähettää hänet toisen miehen vuoteeseen. Sympaattinen konna Sebastian rakastaa taas aidosti Aliciaa, ja niinpä kaikki pettävät toisiaan kun he alkavat epäillä rakastettujaan ja heidän tunteitaan.

Cary Grantin ja Ingrid Bergmanin yhteispeli toimii hienosti pienin mutta tehokkain elein, ja muissa osissa Claude Rains ja Louis Calhern tekevät myös erinomaiset näyttelijäsuoritukset. Näistä aineksistaan Hitchcock luo vaiteliaan tehokkaasti useita klassisia kohtauksia, joissa jokainen kuva ja kamerakulma on harkittu viimeistä piirua myöten.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Lisätietoa ohjelmasta

Notorious - kohtalon avain (Notorious), USA 1946. O: Alfred Hitchcock. N: Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains. 

Suosittele190 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kohtalokkaat naiset

Kesän Kino Klassikot on omistettu ihanille mutta vaarallisille kaunottarille. 13 elokuvan sarjassa kohtalokasta valoaan hehkuvat muun muassa Barbara Stanwyck, Joan Crawford, Lana Turner, Bette Davis ja Ingrid Bergman.

Nainen Eeva

Preston Sturgesin herkullinen klassikko jatkaa kesän komediasarjaa. Barbara Stanwyck esittää huijarinaista, joka vamppaa nuoren miljonäärin - vieläpä kahdesti, esiintyen eri henkilöinä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook