YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Lähikuvissa Olavi Virta ja Metro-tytöt

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 1 kommenttia 280 suositusta

Peter von Baghin lähikuvissa Olavi Virta ja Metro-tytöt.

tiistai 15.6. klo 21.50, uusinta pe 18.6. klo 16.25 ja su 20.6. klo 11.30

Ohjaaja, professori Peter von Baghin ensimmäinen henkilökuvadokumentti vuodelta 1972 kertoo laulaja Olavi Virrasta ja tanssi-iskelmän kultakaudesta Suomessa. Virta aloitti uransa 1930-luvulla. Hän levytti yhteensä yli 600 laulua, joista monet ovat saavuttaneet kuolemattoman aseman populaarimusiikin historiassa.

1950-luvun alussa Virta oli uransa huipulla paitsi sooloartistina myös Kipparikvartetin tenorina ja elokuvatähtenä. Vuosikymmenen lopulla kova tahti alkoi vaatia veroa. Konkurssi, alkoholi ja ilkeät lehtikirjoittelut olivat jo katkaista laulajatähden uran vuonna 1959, mutta Virta teki vielä yhden suurimmista menestyslevyistään Hopeinen kuu vuonna 1960.

Kahta vuotta myöhemmin hän joutui sairauskohtauksen vuoksi sairaalaan, jossa hänellä todettiin aikuisiän diabetes ja maksakirroosi. Hänen alkoholisminsa paheni, ja vuonna 1966 hän joutui halvauskohtauksen vuoksi vuodeksi sairaalaan. Tampereella asunut Virta muutti Hulda Simulan mökkiin, ja Simula hoiti Virtaa tämän viimeiset vuodet.

Peter von Baghin haastattelu on päivätty 11. toukokuuta 1971. Olavi Virta on haastattelussa hetkittäin poissaoleva - sairaudet, halvaus ja elämäntapa ovat jättäneet häneen merkkinsä. Hän kertoo urastaan ja palaa muistoissaan menestyksen vuosiin. Haastattelussa Virta kertoo muun muassa, kuinka vaikea on tulla toimeen pelkällä kansaneläkkeellä. Seuraavana keväänä hän saikin taiteilijaeläkkeen ensimmäisenä viihdetaiteilijana Suomessa. Pari kuukautta myöhemmin, 14. heinäkuuta 1972, hän kuoli.

Olavi Virta -henkilökuva herätti aikoinaan ristiriitaisia tuntemuksia, sillä haastattelussa ei peitelty Virran sairautta tai alkeellisia elinoloja. Peter von Baghin dokumentin tyyli oli totuttua suorasukaisempi ja kaunistelemattomampi.

Dokumentin parina nähdään 12 vuotta myöhemmin valmistunut Lähikuvassa Metro-tytöt. Siinä Peter von Bagh jatkaa viihteen historian suurimpien tähtien elämäntyön kartoittamista. Metro-tyttöjen jäsenet Hertta Louhivuori ja Tamara Dernjatin kertovat aikansa suosituimman lauluyhtyeen toiminnasta – trion puuttuva jäsen Anna-Liisa Väkeväinen oli tuolloin jo kuollut.

Metro-tytöt perustettiin vuosina 1947-48, ja yhtye esiintyi kymmenisen vuotta. Metro-tytöt levytti runsaasti suosittuja iskelmiä, muun muassa yhdessä Olavi Virran kanssa, mutta 1950- ja 1960-lukujen taitteessa yhtye hajosi.

Peter von Baghin henkilökuvat kertovat paitsi artisteista ja heidän tuotannostaan myös kokonaisesta aikakaudesta ja ajan hengestä.

Lisätietoa ohjelmasta

Olavi Virta (1972). Kuvaus Lasse Naukkarinen ja Erkki Peltomaa. Tuottaja Heikki Seppälä. Ohjaus Peter von Bagh.

TV-arkiston vieraana Peter von Bagh. Haastattelu Jarmo Heikkinen.

Lähikuvassa Metro-tytöt (1984). Kuvaus Mauri Aalto. Tuottaja Jarmo Porola. Ohjaus Peter von Bagh.

Suosittele280 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Sirpaleita Reino Helismaan elämästä

Peter von Bagh jäljittää viihteen jättiläistä Reino "Repe" Helismaata vuonna 1979 valmistuneessa tv-dokumentissa.

Suomalainen elokuvaohjaaja: Peter von Bagh

Tuore henkilökuva elämää suuremmasta elokuvamiehestä Peter von Baghista. Puhetta dokumenttielokuvien tekemisestä, äidittömänä kasvamisesta, elokuvakulttuurin tilasta ja paljosta muusta.

Kommentit

Atro

von Bagh on elämää suurempi populaarikulttuurin tietäjä. Oli hurjaa katsoa Virran Olan viimeistä haastattelua. Tiedän hyvin, että hänen sekä Metro-tyttöjen urat vaikuttivat myös toisiinsa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook