YLE Teema

 

Torstain Kino

Punainen ympyrä (12)

Julkaistu torstaina 07.11.2013 0 kommenttia 60 suositusta

torstai 12.6. klo 21.55

”Vaikka ihmiset kulkevat eri teitä eivätkä tiedä toisistaan, määrättynä päivänä he kohtaavat toisensa punaisessa ympyrässä.” Lainaus Buddhalta käynnistää Jean-Pierre Melvillen hienon rikoselokuvan Punainen ympyrä ( Le cercle rouge, 1970). Lainaus on täysin keksitty, mutta se kuulostaa hyvältä ja aidolta, aivan kuten Melvillen elokuvat näyttävät hyviltä ja realistisilta, mutta ovat alusta loppuun keksittyjä, Melvillen rakastamien Hollywood-elokuvien ja chandlerilaisten rikosromaanien mannermaisia tyylitelmiä.

Punainen ympyrä oli Melvillen toiseksi viimeinen elokuva ja koko tämän uran parhaita. Siinä melvillemäisen vaiteliaita ja yksinäisiä miehiä esittävät Alain Delon, Yves Montand, Gian Maria Volonté ja André Bourvil. Kaksi ammattirikollista, vankilasta vapautunut Corey ja vankikarkuri Vogel, suunnittelevat jalokiviliikkeen ryöstöä. He tarvitsevat avukseen tarkka-ampujan ja värväävät avukseen vielä entisen poliisin Jansenin. Samanaikaisesti komisario Mattein johtamat poliisivoimat yrittävät sinnikkäästi löytää ja napata Vogelin.

Melville kuvasi rikoselokuvissaan niin rikollisten kuin poliisien toimintaa lakonisella ja viileällä tyylillä, joka ei juuri tehnyt eroa hyvän ja pahan tai oikean ja väärän välillä. Rikollisten välillä saattoi vallita luja ystävyys ja kunnioitus, mutta ystäväkin saattoi ahneuksissaan sortua petokseen. Poliisit saattoivat olla yhtä häikäilemättömiä kuin rikolliset.

Melvillen elokuvissa rikolliset ja poliisit ovat ammattilaisia, jotka käyvät kylmän viileää keskinäistä mittelöä ymmärtäen sen sisäiset säännöt ja käyttäen usein samankaltaisia menetelmiä. Heidän suurin eronsa on siinä, että rikolliset kamppailevat yhteiskunnan ulkopuolella kun taas poliiseilla on koko yhteiskunnan resurssit käytössään.

Elokuvan kuuluisa ryöstöjakso kestää 25 minuuttia ja on elokuvaa puhtaimmillaan, ilman ainuttakaan vuorosanaa. Melville sai hioa tuota jaksoa pitkään, sillä hän kertoi kirjoittaneensa tuon jakson jo vuonna 1950 mutta lykänneensä sen käyttämistä Asfalttiviidakon ja sitten Rififin ehtiessä edelle samantapaisine ryöstöjaksoineen.

Ennen elokuvaa festivaalilla esitetään Festivaalipuhetta, jossa Melvilleä ylistävät Evan johtaja, entinen elokuvakriitikko Matti Apunen ja kirjailija Jari Tervo.

Lisätietoa ohjelmasta

Punainen ympyrä (Le cercle rouge), Ranska 1970. O: Jean-Pierre Melville. N: Alain Delon, Yves Montand, Gian Maria Volonté, André Bourvil.

Suosittele60 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Pappi lukkari talonpoika vakooja (16)

John Le Carrén romaaniin perustuvassa tunnelmallisessa vakoilutrillerissä etsitään kaksoisagenttia brittien tiedustelupalvelun riveistä keskellä kylmää sotaa. Tomas Alfredsonin elokuvan upeassa näyttelijäjoukossa ovat mm. Gary Oldman, Colin Firth ja Benedict Cumberbatch.

Kaikki Eevasta (S)

Kuuden Oscarin - ja peräti 14 ehdokkuuden! - hieno klassikko nuoresta näyttelijästä, joka pyrkii huipulle soluttautumalla suuren tähden lähipiiriin. Ohjaus Joseph L. Mankiewicz. Pääosissa Bette Davis, Anne Baxter ja George Sanders.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook