YLE Teema

 

Taiteen maantiede: Venäjä

Julkaistu keskiviikkona 18.09.2013 0 kommenttia 150 suositusta

torstai 10.10. klo 18.00

Venäjä on äärimmäisyyksien maa myös taiteessa. Kolmiosaisessa sarjassa taidehistorioitsija Andrew Graham-Dixon tutustuu Venäjän taiteeseen keskiajalta nykypäivään.

Ensimmäisen osan aiheena on ikonitaiteen kulta-aika. Myöhäisellä keskiajalla Venäjä oli sisäänpäin kääntynyt ja intensiivisen omintakeinen kulttuuri. Pohjois-Venäjältä Andrew löytää valtakunnan koskettavimmat ikonit, kansan oman taideperinnön sekä Pietari Suuren taiteellisen vallankumouksen.

Toisessa osassa Andrew tutustuu suurkaupungin taiteeseen, venäläiseen barokkiin loistossaan sekä ”vaeltajiin”, joita Venäjän taiteen historiassa voi verrata impressionisteihin.

Viimeisen osan aiheena on myrskyisä 1900-luku. Vallankumouksen jälkeen konstruktivismista tuli Neuvosto-Venäjän virallinen taidesuuntaus. Nyky-Venäjällä taiteeseen sijoitetaan taas rahaa, mutta toisaalta Putinin hallitus ylläpitää parhaansa mukaan tiukkaa taidekuria.

Lisätietoa ohjelmasta

(Art of Russia, Britannia 2009) Tuotanto BBC

Suosittele150 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Taiteen maantiede: Yhdysvallat

Taidetuntija Andrew Graham-Dixon tutustuu kolmiosaisessa sarjassa Yhdysvaltain taiteeseen.

Taiteen maantiede: Saksa

Kolmiosaisessa sarjassa perehdytään Saksan taiteen suuriin teemoihin: maisemaan, kansanperinteeseen ja kansalliseen identiteettiin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook