YLE Teema

 

Parrasvalot

Tanssigaala Jerome Robbinsin muistoksi

Julkaistu keskiviikkona 05.10.2011 0 kommenttia 123 suositusta

lauantai 19.11. klo 19.00

Pariisin oopperan kunnianosoitus amerikkalaiselle huippukoreografille Jerome Robbinsille (1918-1998). Robbins tunnetaan parhaiten elokuvasta West Side Story ja musikaalista Viulunsoittaja katolla, mutta hän oli myös erittäin tuottelias ja menestynyt baletti- ja teatterikoreografi. Hänen koreografiansa elävät edelleen monissa teattereissa ja baleteissa.

Gaalan teokset ovat G-duuri, Yöllä, Konsertti ja ensiesityksenä Triade (koreografi Benjamin Millepied). Maurice Ravel on säveltänyt teoksen G-duuri Amerikan matkansa jälkeen ja siinä on vaikutteita Gershwinistä, amerikkalaisesta musiikkikomediasta ja jazzista. Teoksessa tanssivat Marie Agnès-Gillot, Florent Magnenet ja Pariisin oopperan balettikuorolaiset.

Yöllä on kolmiosainen romanttinen ja herkkä baletti, joka soljuu Chopinin Nocturnen tahtiin. (Op. 27, no.1, Op. 55, no. 1 + 2 ja Op. 9, no. 2) Sen esittää kolme tanssiparia Agnès Letestu ja Stéphane Bullion, Clairemarie Osta ja Benjamin Pech sekä Delphine Moussin ja Nicolas Le Riche.

Koomisen tanssin mestariteos on Konsertti. Chopinin musiikin tahtiin tanssin keinoin kerrotaan, miten käy jos antaa ajatusten harhailla konsertissa. Solisteina nähdään Vessela Pelovska, Stéphane Phavorin, Dorothée Gilbert, Alessio Garbone, Emmanuel Thibault ja Pariisin oopperan balettikuorolaiset. Musiikkina kuullaan Chopinin Poloneesi A-duurissa (Op. 40 no.1) Berceuse (Op.57), Prelude (Op. 28 no.4), Valssi E-duuri (postuumi Op. 15), Prelude (Op. 28 no.4) ja Balladi (Op. 47 no.3)

Benjamin Millepied täydensi opiskeluaan Yhdysvaltain balettikoulussa ja liittyi New Yorkin kaupunginbalettiin (NYBC) vuonna 1995. Vuodesta 2001 hän alkoi tehdä myös koreografiaa sekä omalle ryhmälleen että muille. Hän työskenteli 16-vuotiaasta Robbinsin kanssa, joten hänen näin on hyvä osoittaa kunnianosoituksensa vanhalle mestarille. Tanssijoina nähdään Marie-Agnès Gillot, Laëtita Pujol, Audric Betzard, Marc Moreau. Triaden musiikin on säveltänyt Nico Muhli ja musiikkia johtaa kaikissa teoksissa Koen Kessel.

 

Jerome Robbins-säätiön kotisivut

Lisätietoa ohjelmasta

(An Evening with Jerome Robbins) Tuotanto: Telmondis, Ranska, 2008.

Suosittele123 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Musiikin juhlaviikko

Teemalla vietetään musiikin juhlaviikkoa 28.11.-4.12. Pianisti Iiro Rantala ja viulisti Minna Pensola vetävät viitenä iltana musiikkiohjelmaa vierailijoiden kera. Luvassa myös Apocalyptican ja Matti Johannes Koivun konsertit Musiikkitalosta, TV-arkiston jazzia sekä palkittu dokumentti Kinshasan sinfoniaorkesterista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook