YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: 1960-luvun folk

Julkaistu tiistaina 19.07.2011 1 kommenttia 143 suositusta

tiistai 16.8. klo 21.45

Anki, Päivi Paunu, The Hootenanny Trio, Guldgurkorna, Pirkan Neidot, Kaj Järnström ja Pokelat vievät katsojan 1960-luvun puolivälin kansanlauluvillityksen keskelle. Folkmusiikin tähtiesiintyjien tulkinnoissa on viattomuutta, joka ei vanhene.

Angloamerikkalaiseen kansanmusiikkiin pohjautuva folkmusiikki nousi Suomessakin muoti-ilmiöksi Bob Dylanin, Peter, Paul and Mary –trion ja Joan Baezin menestyksen myötä. Uusi ”kansanmusiikki” oli protestihenkistä ja kantaaottavaa, musiikillisesti melodista ja helppoa. Yhteislaulua tarkoittava termi ”hootenanny” alkoi nopeasti merkitä folklauluiltoja, ja pian koko folkmusiikkia.

Angloamerikkalaista folkmusiikkia esittivät muun muassa Barbara Helsingius, Hector, The Hootenanny Trio, Anki, Bosse & Robert, Guldgurkorna ja Kari Fall. Folkaatteen johdattamana esiintyjät löysivät nopeasti myös kotimaisen kansanmusiikkiperinteen, josta löytyi paljon kauniita melodioita esitettäväksi. Suomifolkiin panostivat muun muassa Päivi Paunu, Pirkan Neidot, Finntrio, Sinkat sekä Martti ja Marjatta Pokela.

TV-arkiston folkpoiminnoissa saadaan kattava läpileikkaus aikakauden trendeistä. Matti Lehden ohjaamassa kertomuksessa Ilta ja aamu (1964) seurataan musiikin säestyksellä nuorta neitoa ja hänen epävarmaa rakkauden tunnettaan valoisassa kesäyössä. Neitoa esittää Päivi Paunu, hänen sulhastaan Ismo Saario. Musiikillisesti liikutaan suomalaisen kansanlaulun melankolisella maaperällä.

Jarmo Porolan ohjaama Balladi -65 eli kansanlaulun paluu (1965) on puhdas musiikkikavalkadi, jonka väliselostuksissa katsoja saa aimo annoksen tietoa folkmusiikista. Lajityyppiä esitellään kattavasti irlantilaisesta kansanlaulusta amerikkalaiseen bluegrassiin ja suomalaiseen Halitulijallaa-polkkaan.

Lisätietoa ohjelmasta

Ilta ja aamu (1964) Päivi Paunu, The Hootenanny Trio, Pirkan Neidot. O: Matti Lehti.

Balladi -65 (1965) Anki, Guldgurkorna, The Hootenanny Trio, Kaj Järnström, Marjatta ja Martti Pokela. O: Jarmo Porola.

Suosittele143 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkisto: Näköradion kehitys

Digitelevisio täyttää kymmenen vuotta, mutta tv-tekniikka oli ehtinyt mullistua jo moneen otteeseen ennen digimaailmaan siirtymistä. TV-arkiston paketissa annetaan muun muassa värineuvontaa ja muistutetaan TV-lupatarkastajista.

Kommentit

Atro Niiniluoto

En tiennyt Pertsa Reposen olleen mukana Hootenanny Triossa, mutta muistan yhtyeen kokoelmaäänitteeltä Hootenanny & Finn Trio, joka julkaistiin muistaakseni -89, joten noita kansanlauluja on tullut kyllä kuunneltua.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook