YLE Teema

 

Kesäkino

Lauantaileikit

Julkaistu keskiviikkona 29.06.2011 2 kommenttia 209 suositusta

lauantai 21.6. klo 21.00

Kesän 2012 viimeisessä, Helsingille omistetussa Kesäkino-illassa esitetään Maunu Kurkvaaran ohjaama harvinainen iskelmäelokuva Lauantaileikit. Se juhlistaa kesäistä Helsinkiä 1960-luvun alun suurimpien tähtien listahittien tahdissa.

Uuden aallon elokuvistaan palkittu ja kiitelty (jos myöskin kiistelty) ohjaaja Maunu Kurkvaara ei tunnu ensimmäiseltä valinnalta iskelmäelokuvan ohjaajaksi. Suomalaiset 1950- ja 1960-lukujen taitteen iskelmäelokuvat olivat jähmeitä studiotuotantoja, joissa levy-yhtiöiden ykköstähdet esittivät päivän hittejä, ja laulujen ympärille oli punottu hento juonenkaltainen. Kurkvaara tekikin elokuvan toisin.

Kurkvaara on hylännyt kokonaan juonen: iskelmien ympärillä kulkee vain kehyskertomus satamaan saapuvan purjealuksen kipparin kaupunkireissusta. Kipparin mukana kuljetaan lauluesityksestä toiseen, ja nähdään samalla hivelevän kauniita kuvia Helsingin kesästä 1960-luvun alusta. Uuden aallon rento ote näkyy kuvakerronnassa ja värihehkuisissa ulkokuvissa, jotka korostavat nuorekasta popiskelmien maailmaa.

Laulut seuraavat toisiaan ja kamera kulkee kevyesti. Elokuvassa esitetään seuraavat sävelmät:

Ann-Christine ja Four Cats: Ciribim-ciribom; Eino Grön: Penni; Four Cats: Suuret setelit; The Strangers: Kaksi kitaraa; Laila Kinnunen: Epävireiset sydämet; Markita Mattson: Entäs sitten; Four Cats: Kaikki muuttuu; Laila Kinnunen: Mantsurian kummut (venäjäksi); Ann-Christine: Mennään tanssimaan; Laila Kinnunen: Sä kaunehin oot; Ann-Christine: Mua aika opettaa; Four Cats: Huomata sitä ei saa; Reijo Taipale: Satumaa; Eino Grön: Kaupungin sävel ja Laila Kinnunen: Mustalainen (unkariksi).

Lisäksi musiikkia soi kaupunkikuvien taustalla, radioista ja muista lähteistä.

Lisätietoa ohjelmasta

Lauantaileikit (Suomi, 1964). Esiintyjät: Ann-Christine, Eino Grön, Laila Kinnunen, Reijo Taipale, Hilkka Kotamäki ja Four Cats. O: Maunu Kurkvaara.

Suosittele209 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Monte Rosso (16)

Urbaani veijarikomedia nyky-Helsingistä: Ekin kesäviikonloppu olisi täydellinen, jollei se lähtisi käsistä. Ennen elokuvaa esitetään sen tekijöiden Jon Sundellin, Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan haastattelu.

Erikoisia tapauksia (S)

Kanerva Cederströmin ohjaama unenomainen elokuvamatka Helsingissä, pääosissa raitiovaunu sekä matkan varrella tavatut erikoiset tapaukset.

Kommentit

Anonyymi

Oli tosi kurjaa,kun Hesarin NYTin etusivulla oli Lauantaileikit merkitty
virheellisesti uusintana lauantaina,eikä sunnuntaina,
jona se sitten kai esitettiin.
Tuollaisen virheen korjaamiseksi ei ole
muuta vaihtoehtoa kuin esittää se uudelleen toisena ajankohtana.
Perjantainen meni minulta ohi,kun oli menoa,mutta lauantai-
aamuna manasin,kun se Nytin mukaan piti tulla,eikä tullutkaan ja tänä
iltana katsoin telkku.fi stä netistä ohjelmia ja näin,että se oli siellä merkitty tälle aamulle ja taas se jäi näkemättä.

Anonyymi 2

Anonyymi kirjoitti:
Oli tosi kurjaa,kun Hesarin NYTin etusivulla oli Lauantaileikit merkitty
virheellisesti uusintana lauantaina

Kannattaa katsoa ohjelmatiedot ylen sivuilta ;)


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook