YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Film noir

Veit Harlan ja Jud Süssin varjo

Julkaistu maanantaina 02.04.2012 5 kommenttia 137 suositusta

maanantai 29.10. klo 21.45

Dokumenttielokuva kiistellystä saksalaisesta ohjaajasta Veit Harlanista (1899-1964), joka teki elokuvia Goebbelsin propagandaministeriön alaisuudessa kolmannen valtakunnan aikaan. Pahamaineinen juutalaisvastainen elokuva Jud Süss eli Vallanhimo (1940) toi hänelle syytöksen rikoksesta ihmiskuntaa vastaan Saksan hävittyä toisen maailmansodan.

Harlanin lasten ja lastenlasten muistojen ja pohdiskelun kautta dokumentti lähestyy kysymyksiä elokuvanteon moraalista, valinnan vapaudesta sekä hirmutekojen henkisestä taakasta, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Kuinka pitkälle jälkipolviin Jud Süssin varjo ulottuu?

Haastateltavina ovat myös Veit Harlanin veljen lapset, Stanley Kubrickin yhteydestä tunnetut Jan Harlan ja Christiane Kubrick.

Arkistomateriaalissa esiintyvät Veit Harlan itse sekä hänen puolisonsa ja tähtensä, ruotsalaissyntyinen näyttelijä Kristina Söderbaum.Saksassa elokuvateatterilevityksessä olleen dokumenttielokuvan on ohjannut Felix Moeller.

Lisätietoa ohjelmasta

Veit Harlan ja Jud Süssin varjo (Harlan - Im Schatten von Jud Süss), Saksa 2008. O: Felix Moeller. T: Blueprint Film, yhteistyössä mm. Yle Teema.

Suosittele137 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

Miksi Teema esittää dokumentin sellaisesta elokuvasta, jota se ei ole näyttänyt?

Eikö olisi oikeus ja kohtuus, että elokuva "Vallanhimo" myös nähtäisiin Teemalla? Dokumentin viesti jää nyt hieman etäiseksi ilman alkuperäistä vertailukohtaa.

Trollille

Trolleille ei pitäisi vastata, joten olkoon tämä vain retorinen kysymys:
Kenen tai keiden "oikeuden ja kohtuuden" nimissä vaadit Jud Süssin näyttämistä? Erikoisia sanavalintoja.

Kuprik

Ei mitään Jud Süssejä kehiin, vaan "Opfergang" (1944). T. Psykedelian ja melodraaman ystävät ry.

Partamooses

Trollille kirjoitti:
Trolleille ei pitäisi vastata, joten olkoon tämä vain retorinen kysymys:
Kenen tai keiden "oikeuden ja kohtuuden" nimissä vaadit Jud Süssin näyttämistä? Erikoisia sanavalintoja.

Eihän tuo mikään "trolli" näytä olevan. Oli kysymyksesi sitten "retorinen" tai ei, niin kyllä minunkin mielestäni on erikoista, että ensin dokumentista A tehdään dokumentti B, jonka perusteella katsojan pitäisi arvioida alkuperäistä dokumenttia A. Vertailukohta siis puuttuu, koska alkuperäinen dokumentti on näkemättä.

Muistan itse, kuinka vielä 1970- ja 1980-luvulla Suomen tv esitti paljonkin erilaisia näkökulmia sellaisista ulkomaisista ohjelmista, joita ei Suomessa oltu nähty; mm. James Bond -elokuvat pääsivät tv-pannasta vasta 1990. Ilmeisesti kaikissa medioissa tästä perinteestä ei ole vieläkään päästy eroon.

Propagandaan kyllästynyt

Milloin tämä Ylen kulttuurimarxilainen natsimärehdintä oikein loppuu? Vuodesta toiseen natsiohjelmien määrä sen kuin vain lisääntyy! Ilmeisesti kanavalle ovat pesiytyneet vanhat kulttuuritaistolaiset jälkeläisineen. "Dokumenttiensa" perusteella Yle Teema voisi nimetä kanavansa NatsiTeemaksi vähän samaan tapaan kuin History Channelia kutsutaan aivan oikeutetusti Hitler Channeliksi. Molemmissa ollaan sairaalloisen kiinnostuneita vain yhdestä aikakaudesta. Tällä jatkuvalla natsit-sitä-natsit-tätä -ohjelmapolitiikalla on selvä poliittinen motiivi, jonka kenen tahansa tv-katsojan on helppo huomata.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook