YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Veitsen terällä: Kyyneltieleikkaus

Julkaistu torstaina 01.04.2010 1 kommenttia 306 suositusta

Silmä vuotaa, rähmii ja aamuisin koko silmä on liimautunut kiinni. Ohjelmassa seurataan kyynelteiden ahtauman leikkausta.

keskiviikko 15.12. klo 16.30, uusinta la klo 17.00

Silmä vuotaa, rähmii ja aamuisin koko silmä on liimautunut kiinni. Näin kuvailee silmävaivaansa siilinjärveläinen Seppo Kuronen.

Useita vuosia sitten ollessaan lakkasuolla Seppo huomasi oikean silmänsä valuvan. Vetistävä silmä keräsi kesäkuumalla puoleensa kärpäsiä ja hyttysiä niin, ettei lakkojen poimimisesta tullut mitään. Lääkäri totesi silmätulehduksen, joka hoituisi antibioottitipoilla. Vetistäminen loppuikin hetkeksi, mutta vaiva palasi yhä uudelleen ja uudelleen.

”On siitä kovasti ollut haittaa, jatkuvasti saa olla pyyhkimässä. Ja ihmisten ilmoilla varsinkin harmittaa – jatkuvasti saa olla rätti kourassa, kun silmä vaan valuu ja valuu”, Seppo harmittelee.

Seppo sairastaa kroonista kyynelpussin tulehdusta. Kolmisen vuotta sitten molempien silmien kyynelteihin asennettiin nukutuksessa ohuet, pehmeät silikoniputket. Nämä niin kutsutut langat laitettiin, jotta silmien kyyneltiet pysyisivät auki ja kyynelneste pääsisi poistumaan silmästä normaalia kautta: tiehyeitä pitkin kyynelpussiin ja sieltä nenäonteloon.

Lankojen poistamisen jälkeen oikea silmä jatkoi rähmimistä. Jatkuvat tulehdukset olivat turvottaneet kyynelpussin ja sen alla olevan kyynelputken niin, että osa kyynelnesteestä poistunut vaan jäi pussiin. Tämä altisti uusille tulehduksille.

Vuosien varrella Seppo tottui vaivaansa. Sepon täyttäessä 80 vuotta lääkäri kirjoitti Sepolle lähetteen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan ja passitti leikkaukseen. Tähystysleikkauksessa porataan nenän kautta kyynelnesteelle uusi poistumisaukko, kyynelpussista suoraan nenäonteloon. Suomessa leikataan vuosittain noin 500 kyynelteiden ahtaumaa. Veitsen terällä -ohjelma seuraa, kuinka Sepon leikkaus sujui.

 

Mitä Seppo Kuroselle kuuluu nyt?

Leikkauksen jälkeen Sepon silmäoireet helpottivat huomattavasti. Oikean silmän vetistys ei kuitenkaan kokonaan loppunut.

-Silmä ei ole tulehtunut kertaakaan, eikä se rähmi, mutta välillä se vuotaa aivan vähän. Sitä myös kutittaa, aivan kuin silmässä olisi roska, Seppo
kertoo.

Ensimmäinen jälkitarkastus oli viikon kuluttua leikkauksesta. Silloin nenäontelo ja kyynelpussiin tehty reikä puhdistettiin. Tarkastuksen yhteydessä korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri Grigori Smirnov arvioi paranemisen edistyvän hyvin.

Seppo käy vielä kahdessa jälkitarkastuksessa: 2 kuukauden kuluttua leikkauksesta ja viimeisen kerran, kun leikkauksesta on kulunut puoli vuotta. Käynnit ovat tärkeitä, koska leikkausreiän peittävä arpi saattaa kasvaa vielä puolikin vuotta leikkauksen jälkeen.

Seppo itse uskoo viimeistenkin oireiden katoavan pian:
-Muutos on kuitenkin jo niin hyvä, pahat vaivat jäivät leikkaussaliin!

 

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Grigori Smirnov vastasi kysymyksiin vuonna 2009

Äsken näkemäni ohjelmanne johdosta kyselen, onko minulla enää toivoa ongelmaani, joka on seuraava: Muutamia vuosia sitten minulla ajoittain oikea silmä märki ja silmälääkäri totesi, että edessä olevaa kaihilekkausta ei voida suorittaa, ellei jatkuvasti oireilevaa kyynelpussia poisteta. Tiedustelin miten kyynelkanavan vuoto sitten hoituu ja vastaus oli, että vuoto tapahtuu nenän kautta. Kyynelpussi poistettiin ja hoitanut lääkäri sanoi sen olleen täynnä märkää. Kaihileikkaus on suoritettu vuorotellen molempiin silmiin, mutta kyynelten vuoto poskelle on jatkunut kokoajan ja viimeaikoina vain pahentunut, varsinkin ulkona vuoto on tauoton, jopa nenäkin on innostunut vuotamaan. Minulle on tehty aikaisemmin riippuluomienleikkaus molempiin silmiin ja oikean silmän alaluomen kiristysleikkaus kaksi kertaa. Lääkkeenä on ollut oftan dexachlora tippoja, mutta viimeaikoina en ole käyttänyt niitäkään, koska en tuntenut niitten auttavan, olen vaan alistunut tilanteeseeni, enkä enää yrittänytkään hakea apua, koska minulla on tunne, etten saa rahalleni vastinetta. Ohjelmanne herätti mielessäni kuitenkin jälleen toiveita, joten kiitollisuudella ottaisin teiltä ohjeita. Silmissäni on myös alkavaa rappeumaa, johon ei ole määrätty hoitoa. Rouva, 80 v.

Hyvä rouva, ilmeisesti on tullut väärinkäsitys Teille tehdystä oikeanpuolisesta kyyneltietoimenpiteestä.
Kyynelpussin poisto tehdään äärimmäisen harvoin, yleensä pahanlaatuisen sairauden johdosta. Epäilen, että Teille suoritettiin tavanomainen kyynelpussiavanne-leikkaus eli samanlainen kuin potilaalle ohjelmassa. Jatkuva kyynelvuoto on merkki siitä, että joko kyynelpussiin tehty avanne on mennyt tukkoon tai jostain muusta syystä ei toimi. Suosittelen käymään silmälääkärin vastaanotolla, jossa lääkäri mahdollisesti huuhtelee kyynelkanavan ja poissulkee muut kyynelvuodon mahdolliset syyt. Jos vaivan syy on kyynelpussin avanteen tukos, uusintaleikkauksesta olisi apua. Jos kuitenkin on käynyt niin, että Teiltä tosiaankin poistettiin koko kyynelpussi, silloin silmän sisänurkasta nenään tulisi asettaa pieni lasiputki, jota pitkiin kyynelet poistuvat nenään.

Nyt 4-vuotiaalla lapsellamme oli aivan vauvana molemmissa silmissä sidekalvontulehdus. Toinen silmä parani tipoilla mutta toinen vuoti edelleen vettä ja silmä myös punoitti vähän. Tuon vuotavan vasemman silmän kyyneltiehyeet avattiin leikkauksella, kun poika oli noin vuoden ikäinen. Muutama vuosi meni hyvin, mutta nyt silmät ovat alkaneet vetistämään uudelleen - ei paljoa, eikä usein, mutta joskus varsinkin aamuisin silmät vuotavat jopa tippoina poskille asti. Voiko kyse olla allergiasta tai ovatko tiehyeet menneet taas tukkoon? Äitee Hämeestä

Toki allergiset kyynelvuodon syyt pitää sulkea pois. Luulen että Teidän lapsellenne on tehty kyynelkanavan sondeeraus ja huuhtelutoimenpide nukutuksessa. Joka tapauksessa olisi järkevä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle, joka tekee jatkotutkimus- tai jatkohoitoarvion.

Vasemman silmän sisäkulma punottaa ja kuumottaa, silmä siltä kohtaa ja osa poskesta on myös hieman turvonnut. Tipat, joita sain, auttavat aina hetkeksi, mutta kuumotus alkaa aina uudelleen jonkin ajan kuluttua. Silloin kun tulehdus on päällä, silmä myös vuotaa. Mikä voisi olla vaivan syynä? Silmästä on otettu kerran bakteeriviljelmä, sen jälkeen tipat vaihdettiin. Pitäisiköhän tippoja vaihtaa taas vai mikä avuksi? Nainen, 54 v.

Teidän vaivan syynä on todennäköisesti krooninen kyynelpussitulehdus. Suosittelen hakeutumaan silmälääkärin vastaanotolle, jossa lääkäri huuhtelisi kyyneltiet ja samalla sulkisi pois muut tulehduksen ja kyynelvuodon syyt. Jos vaivan syy on kyynelpussin sisällä tai sen alapuolella, kyyneltieavanneleikkauksesta olisi Teille varmasti apua (samanlainen leikkaus mikä näytettiin ohjelmassa).

Ohjelmassa olleen herran vaiva tuntuu tutulta, oma silmä vuotaa ja tulehtuu pari kertaa vuodessa. Leikkauksesta en ole ennemmin kuullut. Kuinka paha vaivan pitää olla että leikkaukseen pääsee?

Leikkaushoitoa harkitaan silloin, kun vaivasta on jo subjektiivisesti niin paljon haittaa, että se vaikeuttaa arkielämää, eli toisin sanojen huonontaa elämänlaatua. Toinen tärkeä asia on se, että leikkaus on lääketieteellisesti perusteltu ja leikkaushoidon kriteerit täyttyvät. Teidän tapauksessanne olisi järkevä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle, jossa lääkäri kartoittaisi vaivan muut mahdolliset syyt, suorittaisi kyynelteiden tutkimuksen ja sen perusteella tarjoaisi teille jatkohoitovaihtoehdot.

Suosittele306 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Tietotyöläinen66v

Minulla on ollut lukuisia silmätulehduksia kummassakin silmässä viimeisen 13 vuoden aikana. Viimeisen parin vuoden aikana arviolta vähintään kerran kuussa. Olen saanut silmiini antibioottitippoja ja-yöksi antibioottirasvoja ja olen tainnut tulla niille suurelle osalle immuuniksi. Suun kautta olen saanut välillä myös antibiootteja.

Eli terveyskeskuksessa on tullut rampattua. Viimein eräs vastaanotolle sattunut lääkäriharjoittelija kirjoitti minulle lähetteen paikkakunnan Silmäklinikalle, jonne pääsin sitten 3 kk:n ja muutaman tulehduksen jälkeen.

Silmälääkäri väitti minulla olevan kroonisen luomitulehduksen...puhui hyvin kiireesti ja antoi hoito-ohjeita sekä reseptin. Reseptissä oli kostuttavia tippoja, joita olin jo kauan ja jatkuvasti käyttänyt. Tulehtumisen varalle antibioottirasvan.. eli ei mitään uutta. Uutta oli ainoastaan se, että minun tulee Lacri-Lube silmävoidetta, pumpulitikun avulla laittaa yläluomelle ripsien juuriin iltaisin.

En ole vieläkään täysin tyytyväinen silmieni tilaan, ne märkivät edelleen varsinkin öisin.

Nimittäin seurantasoittokin tuli. Itse olin poissa, mutta vaimoni vastasi puhelimeen ja lääkäri sai hieman virheellisen(positiivisen) palautteen. Lääkäri oli todennut, että ohjeita noudattamalla päästään eteenpäin ja jos tulehduksia tulee,käytetään sitten antibioottirasvaa. Muuten asia on tällä erää käsitelty ja korkeintaan jatketaan uudelleen terveyskeskuslähetteellä.

Ohjelma oli kiinnostava ja sain tietoa silmieni rakenteesta, mietin miksi minulle kyseinen silmälääkäri ei ehdottanut kyynelteiden tutkimusta?

Olen sentään muuten sitkeä ja työssäkäyvä 66v, johon ehkä kannattaisi panostaa..ei kai vielä varaosiksi?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook