YLE Teema

 

Torstain Kino

Vihan hedelmät (12)

Julkaistu torstaina 22.11.2012 0 kommenttia 170 suositusta

torstai 19.6. klo 21.55

Ohjaaja John Ford ja näyttelijä Henry Fonda yhdistivät voimansa Vihan hedelmissä (The Grapes of Wrath), joka on John Steinbeckin romaaniin perustuva amerikkalaisen elokuvan suuri mestariteos vuodelta 1940.

Vihan hedelmät kuvaa sitä kurimusta, johon Yhdysvaltojen Keski-Lännen maanviljelijät joutuivat 1930-luvulla. Ryöstöviljely, tulvat ja kuivuus muuttivat alueen autiomaaksi, jonka pölymyrskyt veivät ihmisten maat kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Lamakausi ajoi pankit perimään velkojaan ja tuhannet viljelijät menettivät tilansa.

Köyhtyneet perheet hakivat toimeentuloa erityisesti Kaliforniasta, missä näin syntynyt työvoiman ylitarjonta pakotti heidät työskentelemään nälkäpalkalla. Työläiset majoitettiin hökkelikyliin, joita vartioivat maanomistajien palkkaamat asemiehet.

Tästä kaikesta kertovat John Steinbeckin väkevä romaani ja sille tietyistä pehmennyksistä huolimatta uskollinen Fordin elokuvatulkinta Joadin perheen matkasta kohti Kalifornian luvattua maata. Fordilainen perheyhteisön ja amerikkalaisen pioneerihengen puolustaminen yhdistyy Steinbeckin yhteiskunnallis-poliittisiin painotuksiin luoden kokonaisuuden, joka on elokuvallisesti sekä realistinen että runollinen, ja jossa vilpitön hätä ihmisten puolesta yhdistyy rehelliseen yhteiskunnalliseen näkemykseen.

Fordin maiseman- ja miljöönkäyttö pääsee oikeuksiinsa Gregg Tolandin jyhkeässä kuvauksessa. Vahvasta näyttelijäkaartista nousevat esiin Fondan, Jane Darwellin ja John Carradinen kaltaiset näyttelijät. Darwell ja Ford saivat elokuvasta Oscarit, Fonda vain ehdokkuuden, vaikka rooli Tom Joadina oli Fondalle niin tärkeä, että hän teki seitsemän vuoden sopimuksen tuotantoyhtiön kanssa vain saadakseen tämän roolin.

Elokuvaa tehtäessä miljoonat olivat yhä työttöminä Rooseveltin New deal -politiikasta huolimatta. Elokuvan kuvaamat olot olivat todellisuutta monille. Niinpä elokuvaa filmattiin salanimellä Route 66 ongelmien välttämiseksi. Kaikista maista se kiellettiin nimenomaan Neuvostoliitossa – koska näinkin köyhillä ihmisillä oli Amerikassa varaa autoon.

Lisätietoa ohjelmasta

Vihan hedelmät (The Grapes of Wrath), USA 1940. O: John Ford. N: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine.

Suosittele170 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Erämaan laki (12)

John Fordin tulkinta Wyatt Earpin ja Doc Hollidayn vaiheista sekä OK Corralin taistelusta on lännenelokuvan perusklassikkoja.

Peyton Place - vihan tyyssija (12)

Kaikkien saippuaoopperoiden äiti kertoo 1940-luvun alun pikkukaupungista, jonka tyynen hyveellisen pinnan alla kytevät salaisuudet johtavat murhaoikeudenkäyntiin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook