You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

A-studio: Kiina-kauppa käy – entäs ihmisoikeudet?

Julkaistu tiistaina 30.11.2010 0 158

Kiinalainen rauhannobelisti Liu Xiaobo istuu 11 vuoden vankeustuomiota valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

TV1 keskiviikkona 1.12. klo 21.05

Ihmisoikeudet eivät häiritse Kiina-suhteita.

Kiinasta on viime vuosikymmeninä kasvanut keskeinen talousmahti, jonka kaupasta Suomikin on halunnut osansa. Kiinan merkitys Suomelle on nopeasti moninkertaistunut eikä siinä ole annettu Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen häiritä.

Suomi on nauttinut kyseenalaista kunniaa siinä, että Suomen poliittinen ja yritysjohto ovat usein olleet ensimmäisiä vieraita Kiinassa ihmisoikeusrikkomusten jälkeen.

Kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobolle luovutetaan joulukuussa Nobelin tämänvuotinen rauhanpalkinto. Luovutus tapahtuu etänä, koska palkinnon saaja istuu vankilassa Kiinassa.

Toimittajana Kai Byman.

 

Nettimarkkinoijat yritysten kimpussa

Pienyrittäjä Juha Finnilä sai kesällä puhelun, jossa hänelle tarjottiin hakemistopalveluja. Puhelimessa ei sopimusta syntynyt, mutta posti toi paketin "tuoteinfoa".

Finnilä heitti mainokseksi mieltämänsä paperinivaskan roskiin. Seuraavaksi posti ryhtyikin tuomaan yhä suurempia ja suurempia laskuja, jotka menivät perintään.

Finnilä on yksi tuhansien yrittäjien joukosta, jonka ympärillä parveilee "raivostuttava hyttysparvi". Suomen yrittäjät vaativat tiukempia sääntöjä alalle.

Toimittajana Anne Ali-Hokka.

 

Joko nyt ilmastotuloksia?

YK:n ilmastokokous yrittää tällä viikolla saada aikaa uusia avauksia ja sopimuksia, joilla maapalloa uhkaava ilmastonmuutos saataisiin kuriin. Meksikon Cancunissa pohditaan muun muassa jatkoa Kioton prosessille, joka päättyy vuonna 2010.

Yksi keino saasteiden vähentämiseksi on kansainvälinen päästökauppa, jota käytännössä harjoittaa vain Euroopan unioni. EU yrittää saada muutkin järjestelmän piiriin.

Päästökaupan vaikutukset ovat olleet kaksijakoisia: parhaimmillaan se pelaa suunnitellusti ja huonoimmillaan on antanut useille maille ja yrityksille mahdollisuuden petkuttaa ja rahastaa.

Toimittajana Esko Varho.

 

YLE Uutiset: Nobelin rauhanpalkinto kiinalaiselle toisinajattelijalle

YLE Uutiset: Kiina painostaa Eurooppaa unohtamaan Nobel-seremoniat

YLE Uutiset: Kiviniemi tapasi Kiinan pääministerin

 

 

Suosittele158 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä