• 30-vuotias Koura palkitsi vuoden 2013 parhaita ohjelmia

  Julkaistu perjantaina 28.03.2014 0 5

  Koulutusrahasto KOURA jakoi KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2013 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV3:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

  Lue koko juttu

 • Yle tenttaa kaikki ehdokkaat eurovaaleissa

  Julkaistu torstaina 13.02.2014 1 6

  Yle panostaa ennennäkemättömästi eurovaalien käsittelyyn ohjelmistossaan. Kaikki vajaat 300 suomalaista eurovaaliehdokasta haastatellaan tv-studiossa. Haastattelut julkaistaan verkossa ja liitetään osaksi ehdokkaiden vaalikoneprofiileja.

  Lue koko juttu

 • Television alkuillan vedenjakajakellonaika poistuu

  Julkaistu keskiviikkona 12.02.2014 0 6

  Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI on hyväksynyt tv:n käytännesääntöjen uudistuksen. Uudistus perustuu tv-yhtiöiden ehdotukseen alkuillan vedenjakajakellonajasta luopumisesta ja tarkoittaa sitä, että jatkossa myös ennen klo 17 voidaan esittää televisio-ohjelmia, joiden ikäraja on 12 vuotta.

  Lue koko juttu

 • Ylen HD-muotoiset tv-kanavat myös Digitan antennijakeluun

  Julkaistu torstaina 06.02.2014 1 6

  Yle ja Digita ovat sopineet Ylen HD-muotoisten kanavien antennijakelusta 7.2.2014 alkaen.

  Digita ottaa jakeluunsa kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD ja Yle Fem HD. Kanavat tulevat Digitan D-nippuun, jonka näkyvyysalue kattaa noin 85 prosenttia Suomen väestöstä. Digitan antennijakelussa olevat kanavat näkyvät UHF-antennilla.

  Lue koko juttu

 • Yle uudistaa ulkomaantoimintaa ja lisää kirjeenvaihtajia

  Julkaistu maanantaina 03.02.2014 0 6

  Yle vahvistaa merkittävästi uutis- ja ajankohtaistoimitustensa ulkomaantoimintaa.

  Yle perustaa uutis- ja ajankohtaistoiminnan yhteisen ulkomaantoimituksen, joka tuottaa sekä nopeaa uutisointia että syvempää raportointia uutis- ja ajankohtaisohjelmiin ja Ylen verkkosivuille.

  Uudistuksen yhteydessä perustetaan useita uudentyyppisiä kirjeenvaihtajatehtäviä ja siirretään toimituksen työn painopistettä Pasilasta ulkomaille. Toimintamalli muuttuu reagoivammaksi ja liikkuvammaksi.

  Lue koko juttu

 • Ylen tv-kanavat teräväpiirtona laajasti myös kaapeli- ja IPTV-jakeluun

  Julkaistu tiistaina 28.01.2014 0 4

  Yle on sopinut kaapeli- ja IPTV-operaattoreiden kanssa yhtiön teräväpiirto- eli HD-muotoisten kanavien jakelusta. Ylen HD-muotoiset kanavat tulevat 17:n operaattorin kanavavalikoimaan 28.1.2014 alkaen. Samassa yhteydessä koostekanava Yle HD päättyy.

  Lue koko juttu

 • Yle TV1 Suomen katsotuin tv-kanava

  Julkaistu torstaina 23.01.2014 0 6

  Yle TV1 on edelleen Suomen katsotuin kanava. TV1 keräsi viime vuonna 26 (10+) prosenttia television katseluun käytetystä ajasta.

  Kanava on lisännyt katseluosuuttaan, sillä vuonna 2012 TV1 keräsi 24,8 prosenttia television katseluun käytetystä ajasta.

  Lue koko juttu

 • Ylen ohjelmat kahmivat Kultainen Venla-palkintoja

  Julkaistu maanantaina 20.01.2014 0 6

  Dokumenttisarja Docventures voitti parhaan ajankohtais- ja asiaohjelman palkinnon. Sarja sai myös Televisioakatemian Vuoden tv-teko -erikoispalkinnon.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yleltä teräväpiirtolaatua – ensimmäisinä tarjolla Yle TV1 ja Yle TV2

  Julkaistu torstaina 16.01.2014 0 6

  Yleisradio tarjoaa tv-kanavansa teräväpiirtomuodossa 28. tammikuuta alkaen. Teräväpiirto- eli HD-muoto on tarjolla kaikille jakeluoperaattoreille samoin ehdoin, ja ne voivat jakaa Ylen HD-muotoisia kanavia omissa verkoissaan. HD-muotoisten kanavien aloittamisen yhteydessä koostekanava Yle HD lopetetaan.

  Lue koko juttu

 • A-studio: Streamin nimi muuttuu A-studioksi

  Julkaistu torstaina 16.01.2014 1 7

  Yle TV1:n perjantaisen A-studio: Streamin nimi muuttuu vuoden 2014 alusta A-studioksi. Lähetysaika, formaatti ja tekijät säilyvät samoina, juontajina jatkavat Jaakko Karhu ja Aura Lindeberg. Vuoden ensimmäinen lähetys on perjantaina 17.1. klo 21.00.

  Lue koko juttu

 • Ravisuora uudistuu

  Julkaistu keskiviikkona 18.12.2013 0 6

  Lähes kaksi vuotta Yle TV2:n lauantai-illassa nähty Ravisuora uudistuu vuoden alussa. Kevätkaudella lauantain ravilähetys tunnetaan nimellä Ravisuoran 16 hevosta ja ohjelman sisältö kokee mittavia uudistuksia. Kanavaksi vaihtuu Yle TV1.

  Lue koko juttu

 • Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla yli kaksi miljoonaa katsojaa

  Julkaistu lauantaina 07.12.2013 0 7

  Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2013 veti televisioiden ääreen enimmillään yli kaksi miljoonaa katsojaa.

  Yle TV1:n välittämä, Tampere-talossa järjestetty, itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto keräsi televisioiden ääreen illan aikana enimmillään 2,045 miljoonaa katsojaa. Erityisen paljon katsojia ohjelmalla oli ennen ja jälkeen kello 19.

  Lue koko juttu

 • Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta luottaa Yleen

  Julkaistu tiistaina 03.12.2013 0 6

  Suomalaiset pitävät Yleä yhtenä Suomen luotetuimmista instituutioista. Luottamus Yleen on kasvanut edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä mittauksesta. Suomalaiset ajattelevat myös, että Yle on erityisesti yhteiskunnallisesti merkittävä.

  Tutkimuksessa selvitettiin Ylen onnistumista tehtävissään ja Yle-verolle saatua vastinetta. TNS Gallup haastatteli tutkimusta varten runsaat 1000 suomalaista lokakuussa.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle TV1 ja Yle Teema saavat uudet ohjelmapäälliköt

  Julkaistu keskiviikkona 16.10.2013 0 25

  Yle TV1:n uudeksi ohjelmapäälliköksi on valittu Yle Asian dokumenttiohjelmien genretuottaja Pentti Väliahdet ja Yle Teeman ohjelmapäälliköksi tuottaja Marika Kecskeméti Yle Kulttuurista ja viihteestä.

  Molempien kanavien ohjelmapäällikkönä tällä hetkellä toimiva Airi Vilhunen siirtyy yhtiöstä eläkkeelle vuoden 2014 alkupuolella.

  Lue koko juttu

 • Elämä pelissä voitti kansainvälisen formaattikisan

  Julkaistu torstaina 10.10.2013 0 37

  Suomalaiseen Elämä pelissä -hankkeeseen perustuva Pissed off -formaatti on voittanut ison kansainvälisen formaattikilpailun monimediasarjan. Formaatin ovat kehittäneet ITV Studios Nordic, Kustannus Oy Duodecim ja Yle.

  Tv-alan johtavan median C21:n yhteistyössä formaattijärjestö Frapan kanssa järjestämän kisan tulokset julkistettiin 9.10. MIPCOM 2013 -markkinatapahtumassa Cannesissa.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle päivitti television HD-jakelulinjaukset

  Julkaistu torstaina 03.10.2013 0 47

  Yle nopeuttaa teräväpiirtoon siirtymistä. Yhtiö pyrkii saamaan kaikki neljä televisiokanavaansa jakeluun teräväpiirtona viimeistään vuoden 2014 alkupuolella. Yle haluaa näin edistää HD-tekniikan käyttöönottoa Suomessa.

  "Television kehitys vie kohti laadukkaampaa ja elämyksellisempää kuvaa. Suomalainen yleisö odottaa, että se pääsee nauttimaan tästä kehityksestä", arvioi julkaisujohtaja Ismo Silvo.

  Lue koko juttu

 • Yle on arvostetuin mediabrändi Suomessa

  Julkaistu tiistaina 01.10.2013 0 32

  Sadan arvostetuimman brändin joukossa on kolme Yle-brändiä: Yle, Yle TV1 ja Yle Teema.

  Markkinointi&Mainonta ja Taloustutkimus ovat selvittäneet jälleen, mitä suomalaiset arvostavat. Sadan arvostetuimman brändin joukossa on kolme Yle-brändiä: Yle, Yle TV1 ja Yle Teema.

  Brändien arvostus 2013 -tutkimuksessa selvitettiin yhteensä 1043 brändin arvostusta. Kahdensadan suosituimman brändin joukkoon ei mahtunut Ylen lisäksi muita suomalaisia mediataloja tai kanavia. Ei liioin kansainvälisiäkään Aku Ankkaa ja Googlea lukuun ottamatta.

  Ylen kaikki suomenkieliset tv-kanavat nousivat arvostettujen listalla edellisestä vuodesta. Myös Yle yhtiönä on noussut sijalle 72, (aiemmin 90). Yle TV1 on listalla 82. (101), Yle Teema 87. (119) ja Yle TV2 124. (141). Yle Radio Suomi nousi sijalle 183 (234). Lisäksi Yle Puhe on kaikkien 1000 tutkitun brändin joukossa 10 eniten nousseen joukossa!

   

  Tv-kanavat vahvoja brändejä

  "Tutkimus kertoo, että tv-kanavien brändit ovat pysyneet vahvoina ja säilyvätkin varmasti sellaisina vielä pitkään. Kanavan kirkas brändi on katsojalle annettu lupaus tietynlaisesta ja tarkkaan suunnitellusta ohjelmistokokonaisuudesta", sanoo Ylen tv-päällikkö Riitta Pihlajamäki.

  "Kun media-ala on muutoksessa ja sisällöntarjoajia tulee koko ajan lisää, kannattaa pitää huolta yleisöille tärkeistä brändeistä. Mitä enemmän tarjontaa on, sitä suurempi on tuttujen brändien merkitys", sanoo Ylen markkinointijohtaja Päivi Nummi-Aho.

  Perinteisesti arvostusten kärkeen nousee ruoka ja käyttötavarat tai niitä edustavat firmat. Tutkimuksen voittoisa brändikolmikko oli jälleen Fazerin Sininen, Fazer ja Fiskars. Arvostetuin ulkomainen brändi oli Lego sijalla 10. Kovimpia nousijoita tänä vuonna olivat Kekkilä, Rapala ja Biolan.

  Brändien arvostus -tutkimus on Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi&Mainonta-lehden teettämä vuotuinen tutkimus.

   

 • Tiistain 3.9. ohjelmisto muuttuu Nokia-uutisen takia

  Julkaistu tiistaina 03.09.2013 3 45

  nokia.jpg

  TV1:n ohjelmisto muuttuu tiistaina 3.9. johtuen Microsoftin ja Nokian välisistä kaupoista

   

  TV1:llä poikkeuksellisesti klo 11.00 erikoispitkä uutislähetys. Nokia-aiheesta jatkaa myös A-Studio ylimääräisellä lähetyksellä klo 17.10-18.00. Sydämen asialla maanantai-illan uusinta jää pois tiistaiaamusta, ja tiistai-illan jakso siirtyy keskiviikkoon. Maanantain uusinta nähdään keskiviikkona 4.9. klo 10.00.

   

  Lue koko juttu

 • Yle lisää tekstityksiä TV1-kanavalla

  Julkaistu perjantaina 30.08.2013 0 33

  Myös syksyn uusi epookkisarja (perjantaisin klo 19) Naisten paratiisi tekstitetään ruotsiksi.

  Syksyn uusi epookkisarja Naisten paratiisi on yksi myös ruotsiksi tekstitettävistä TV1:n sarjoista.

  Syyskuun alusta alkaen osassa TV1:n ohjelmistoa on käännös- ja ohjelmatekstitysten lisäksi tarjolla ruotsinkielinen tekstitys. Syksyllä 2013 Nuorille töitä. Nyt!, Kuningas kuluttaja, Inhimillinen tekijä, Naisten paratiisi sekä Kotikatsomon syksyn ohjelmisto tarjotaan mahdollisuudella myös ruotsinkielisiin tekstityksiin.

  Lue koko juttu

 • Prinsessahäät kiinnostivat suomalaisia

  Julkaistu maanantaina 10.06.2013 0 45

  madeleine_haat.jpg

  Ruotsin kuningasperheen juhlat kiinnostavat suomalaisia. Prinsessa Madeleinen ja Christopher O'Neillin häitä seurattiin lauantaina 8.6. TV1:ltä tiiviisti ja tunteella.

  Lue koko juttu

 • Nuorille. Nyt!

  Julkaistu maanantaina 10.06.2013 0 37

  Yle haastaa suomalaiset toimimaan nuorten tulevaisuuden puolesta.

  Ylen Nuorille. Nyt! -toimintakampanja aktivoi ja yhdistää suomalaiset nuorten puolesta syrjäytymistä vastaan.

  Lue koko juttu

 • Yle aloittaa tv-uutiset venäjäksi

  Julkaistu maanantaina 06.05.2013 1 49

  venajankieliset_uutiset.jpg

  Novosti Ylen juontavat Lioubov Shalygina (vas.), Levan Tvaltvadze ja Katja Liukkonen.  

  Yle aloittaa venäjänkieliset tv-uutiset TV1:llä.

  Novosti Yle -niminen lähetys nähdään 13.5. alkaen joka päivä klo 16.50. Viiden minuutin pituiset uutiset tekstitetään suomeksi, jotta lähetyksen seuraaminen on mahdollista myös suomenkielisille.

  Lue koko juttu

 • Ylen tv-kanavat suorana Areenassa

  Julkaistu maanantaina 22.04.2013 0 59

  Ylen tv-kanavia voi nyt katsella entistä helpommin ja monipuolisemmin. Kaikki Ylen tv-kanavat, Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem ovat nähtävissä suorana Yle Areena -verkkopalvelussa.

  Uuden palvelun tavoitteena on tuoda koko Ylen televisiotarjonta sinne missä ihmiset ovat. Samalla ohjelmasisältöjen löydettävyys paranee.

  Lue koko juttu

 • Suomalaiset tyytyväisiä Ylen tarjontaan

  Julkaistu torstaina 11.04.2013 0 51

  Ylen yleisösuhde on vahva. Suomalaisista 98 prosenttia on tyytyväisiä Ylen tarjontaan.

  Yle koetaan suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeäksi. Uutis-, ajankohtais-, ja asiatarjontaa pidetään erittäin luotettavana. Tyytyväisyys Ylen sisältöihin nousi edellisestä vuodesta.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Kansainvälinen epilepsialiitto palkitsi Inhimillisen tekijän

  Julkaistu torstaina 11.04.2013 0 58

  Epilepsialiittojen kansainvälinen kattojärjestö IBE on palkinnut ansiokkaasta journalismista Yle TV1:n sarjan Inhimillinen tekijä.

  Järjestö on palkinnut epilepsiaa käsittelevän ansiokkaan TV-journalismin sarjassa Inhimillisen tekijän 30.3.2012 esitetyn ohjelman Sitten kaikki pimeni.

  Lue koko juttu

 • Koura palkitsi vuoden 2012 parhaita ohjelmia

  Julkaistu perjantaina 08.03.2013 0 363

  lumihiutalemuodostelma.jpg

  Huonovointisen työyhteisön TYKY-päivä kauniissa kartanomaisemassa kiihtyy iltaa kohti tv-elokuvassa Lumihiutalemuodostelma.

  Henkilöstön kehittämismenetelmille irvaileva Tapio Piiraisen tv-elokuva Lumihiutalemuodostelma voitti vuoden parhaan draaman palkinnon, kun Koulutusrahasto KOURA jakoi perinteiset palkintonsa vuoden 2012 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille.

  "Jatkuva tehostaminen ja kehittäminen, epävarmuus, keskinäinen kilpailu, kärjistyneet ihmissuhteet sekä työ- ja yksityisasioiden sekoittuminen ovat monen työpaikan arkea", todetaan raadin perusteluissa.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Lisää saamenkielisiä uutisia Ylen tv-kanaville ja Yle Areenaan

  Julkaistu keskiviikkona 27.02.2013 0 55

  Yle parantaa merkittävästi saamenkielistä uutispalveluaan. Ensi syksynä Yle aloittaa uuden, kokonaan oman saamenkielisen toimituksen tekemän uutislähetyksen Yle TV1:n iltapäivässä. Yle Ođđasat -lähetys sijoitetaan Ylen pääuutiskanavalle Yle TV1:lle. Lähetysaika on iltapäivällä klo 15.10.

  Lue koko juttu

 • Yle uudistaa uutisten ilmeen

  Julkaistu perjantaina 08.02.2013 1 59

  uutiset_uusi_ilme2.jpg

  Jatkossa uutisjuontajat kuten Piia Pasanen seisovat uutislähetysten ajan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

  Yle uusii kaikkien uutistensa tunnukset, studiot, ilmeet ja äänimaailman. Uusi ilme otetaan käyttöön maanantaina 11. helmikuuta radiossa, televisiossa ja verkossa.

  Samana päivänä otetaan käyttöön myös Ylen urheilusisältöjen uusi ilme kaikissa välineissä. Samalla Ylen suomen- ja ruotsinkieliset uutiset siirtyvät käyttämään yhteisiä uutisstudioita.

  Lue koko juttu

 • Yle TV1 edelleen Suomen katsotuin kanava

  Julkaistu keskiviikkona 06.02.2013 2 61

  tv1_katsotuin_2012.jpg

  Hakekaa kätilö! on TV1:llä 22.2.2013 alkava sarja, joka kertoo humoristisesti 1950-luvun Lontoon East Endin vähävaraisten asukkaiden ankarasta elämästä kätilön silmin.

  Yle TV1 on Suomen katsotuin televisiokanava. TV1 keräsi viime vuonna 24,8 prosenttia television katseluun käytetystä ajasta.

  TV1 on jo kolmatta vuotta peräkkäin valtakunnan katsotuin. Tätä ennen vuonna 2009 kanava jäi toiselle sijalle, kun taas vuonna 2008 TV1 oli katsotuin kanava.

  Lue koko juttu

 • Kovasikajuttu palkittiin parhaana kotimaisena dokumenttina

  Julkaistu maanantaina 04.02.2013 0 69

  kovasikajuttu.jpg

  Pertti Kurikan Nimipäivissä soittavat Kari Aalto (laulu, vas.), Pertti Kurikka (kitara), Sami Helle (basso) ja Toni Välitalo (rummut).

  Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama Kovasikajuttu on palkittu Jussi-gaalassa viime vuoden parhaana kotimaisena dokumenttielokuvana.

  Dokumentti kertoo Pertti Kurikan Nimipäivät -nimisestä kehitysvammaisten perustamasta punk-bändistä.

  Lue koko juttu

 • Voimala-ohjelmalle Kirkon viestintäpalkinto

  Julkaistu maanantaina 04.02.2013 1 58

  TV1:n pitkäaikaisen keskusteluohjelman Voimalan toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa saivat Kirkon viestintäpalkinnon 2011 - 2012.

  Palkinnonjakoperusteluissa todetaan, että ohjelmassa keskusteltiin usein kirkon kannalta ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista ammattimaisesti ja mielenkiintoisesti.

  Lue koko juttu

 • Puoli seitsemän -ohjelma napsii katsojaennätyksiä

  Julkaistu keskiviikkona 23.01.2013 1 68

  Suomalaiset tykkäävät katsoa TV1-kanavaa kello puoli seitsemältä ja Puoli seitsemän -ohjelmaa.

  Suosittu ohjelma parantaa viikko viikolta katsojaennätyksiä. Uusin ennätys napattiin tiistaina 22.1., jolloin suoraa tv-lähetystä seurasi 552 000 katsojaa.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen ohjelmille viisi Kultaista Venlaa

  Julkaistu maanantaina 21.01.2013 0 56

  Yle ohjelmille jaettiin viisi Kultaista Venlaa, joista TV1:n ohjelmat nappasivat kaksi.

  Toimittaja Ari Lehikoisen Dokumenttiprojekti: Arvo sai parhaan ajankohtais- ja asiaohjelman Kultaisen Venlan.

  Lue koko juttu

 • Yle TV1 aloittaa venäjänkieliset uutiset toukokuussa

  Julkaistu torstaina 17.01.2013 3 57

  Yle laajentaa venäjänkielistä uutistarjontaa toukokuussa television puolelle. Yle TV1 lähettää tv-uutiset venäjäksi joka päivä kello 17.00 uutispaketin yhteydessä.

   

  ”Uudella uutislähetyksellä Yle tähtää julkisen palvelun parantamiseen ja Suomessa olevien venäjänkielisen väestön parempaan palvelemiseen. Suomalaisesta näkökulmasta tehtyjen uutisten julkaiseminen venäjän kielellä on muutenkin osoittautunut hyväksi palveluksi, jolla on ilahduttavasti kiinnostusta myös venäläisessä mediassa”, sanoo Yle Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen.

  Lue koko juttu

 • Linnan juhlilla 2,45 miljoonaa katsojaa

  Julkaistu perjantaina 07.12.2012 0 76

  linnan_juhlat2012.jpg

  Harvinainen yhteiskuva: neljä presidenttiparia koolla. Lähde: Jyrki Lyytikkä / Yle

  TV1:n 6.12.2012 lähettämä itsenäisyyspäivän vastaanotto pitää pintansa Suomen katsotuimpana ohjelmana. Myös Linnan jatkot -ohjelmaa seurasi yli miljoona katsojaa.

  Itsenäisyyspäivän vastaanotto keräsi jälleen suomalaiset televisioiden ääreen. Enimmillään presidentti Sauli Niinistön isännöimiä juhlia seurasi illan aikana 2,45 miljoonaa ihmistä. Erityisen paljon katsojia ohjelmalla oli kello 20 jälkeen.

  Lue koko juttu

 • Seniori työssä palkittiin EU:n teemavuoden palkinnolla

  Julkaistu keskiviikkona 14.11.2012 0 73

  TV1:n sarja Seniori työssä -sarja on palkittu EU:n Aktiivisen Ikääntymisen teemavuoden parhaana journalistisena audiovisuaalisena mediahankkeena.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle HD on nyt aina avoinna

  Julkaistu keskiviikkona 31.10.2012 1 79

  Puolitoista vuotta sitten aloittanut kanava välittää sekä Yle TV1:n että TV2:n ohjelmia.

  Lue koko juttu

 • TV1:n kuntavaaliohjelma keräsi miljoonayleisön

  Julkaistu maanantaina 29.10.2012 0 73

  Kuntavaaliohjelmaa TV1:ssä seurasi enimmillään lähes 1,4 miljoonaa katsojaa.

  Suurin katsojamäärä oli kello 20.45 aikaan.

  Yli miljoona suomalaista seurasi ohjelmaa kello 20:sta klo 22:een. Vielä puoliltaöin ohjelmalla oli melkein puoli miljoonaa katsojaa. Ohjelma keräsi katsojia selvästi enemmän kuin edellisten kuntavaalien tuloslähetys neljä vuotta sitten.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle HD:n siirtyminen kokopäiväiseksi viivästyy

  Julkaistu tiistaina 16.10.2012 0 78

  Ylen teräväpiirtokanava Yle HD:stä tulee kokopäiväinen kuntavaalien jälkeen loka-marraskuun vaihteessa. Kanavan oli tarkoitus muuttua kokopäiväiseksi lokakuun 17. päivä.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle uudistaa ohjelmapalautepalveluaan

  Julkaistu maanantaina 15.10.2012 1 79

  Ylen ohjelmapalautepalvelua uudistetaan. Lokakuun 15. päivästä alkaen ohjelmapalautteen puhelinpäivystys (puhelinnumero 020 690 414) on jatkossa avoinna arkisin kello 9 - 17.

  Lue koko juttu

 • Ylen ohjelmiin lisää tekstityksiä ja kielivaihtoehtoja

  Julkaistu keskiviikkona 03.10.2012 1 89

  Ylen vaaliohjelmiin ja Yle Areenan ohjelmiin on nyt saatavilla ohjelmatekstitys.

  Tekstitys hyödyttää kuulorajoitteisia sekä niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi nostaa äänenvoimakkuutta katselun aikana. Palvelusta on hyötyä myös suomen kieltä opiskeleville. Ohjelmatekstityksellä tarkoitetaan suomenkielisten ohjelmien tekstitystä suomeksi ja ruotsinkielisten ruotsiksi.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen vaalikone avautui

  Julkaistu tiistaina 02.10.2012 1 151

  Ylen vaalikone on avautunut perusteellisesti uudistuneena. Uusi vaalikone on aiempaa helppokäyttöisempi ja käyttäjä saa tuloksia jo vastaamisen aikana. Mukana on jo lähes 17 000 ehdokasta.

  Kysymyksiä on jokaisesta Suomen kunnasta, jotta eri alueiden kysymykset saavat niille kuuluvan huomion. Myös kansalaiset ovat voineet ehdottaa mieltään askarruttavia aiheita. Lopullisen kyselyn ovat paketoineet Ylen politiikan toimittajat asiantuntijoiden avustuksella.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle HD kokopäiväiseksi – arkisin Yle TV2:ta ja viikonloppuisin Yle TV1:tä

  Julkaistu perjantaina 28.09.2012 0 82

  Ylen teräväpiirtokanava Yle HD:n aukioloaika pitenee tiistaista 17.10. alkaen. Jatkossa kanavalla välitetään arkisin Yle TV2:n ohjelmisto ja viikonloppuisin Yle TV1:n ohjelmisto kokonaisuudessaan.

  Teräväpiirto-ohjelmiston määrä on kasvussa. Tällä hetkellä aitona teräväpiirtona on tarjolla kotimaista draamaa ja dokumentteja, ulkomaista hankintaohjelmistoa ja urheilua. Ylen oman teräväpiirtotuotannon määrä kasvaa studioiden ja tuotantokaluston uusimisen myötä.

  Lue koko juttu

 • Ulkomaiset dokumentit alkuperäisellä ja suomenkielisellä selostuksella

  Julkaistu keskiviikkona 19.09.2012 1 97

  Ylen ulkomaiset dokumentit, joihin on tehty suomenkielinen selostus, tarjotaan lokakuusta alkaen kaikilla kanavilla myös alkuperäisellä selostuskielellä.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Pokka pitää ja vetää katsojia kesälläkin

  Julkaistu keskiviikkona 25.07.2012 0 118

  Legendaarinen komediasarja Pokka pitää iskee suomalaiseen makuun – myös kesällä.

  Hienosteleva rouva Hyacinth Bucket (Patricia Routledge), aviomies Richard (Clive Swift) ja heidän muu perheensä keräävät huikeita katsojamääriä.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Tangomarkkinat keräsi miljoonayleisön

  Julkaistu maanantaina 16.07.2012 0 121

  tangopekkamikkola.jpg

  Pekka Mikkola on kruunattu Seinäjoella uudeksi tangokuninkaaksi.

  Seinäjoella lauantaina 14.7.2012 järjestetty tangolaulukilpailu Tangomarkkinat keräsi televisiossa miljoonayleisön.

  Enimmillään kilpailun finaalin ratkaisuhetkiä seurasi Yle TV1:llä hieman runsas miljoona silmäparia.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Unelmien Yle kokoaa suomalaiset ja erottuu laadulla

  Julkaistu perjantaina 15.06.2012 0 146

  Suomalaiset odottavat Yleltä monipuolisuutta, laatua, tutkivaa ja kriittistä otetta sekä dokumentteja.

  Unelmien Yle tuo ja luo asioita yhteiseen keskusteluun. Ylen toivotaan kokoavan sukupolvet yhteen jaetun kokemuksen äärelle oppimaan ja viihtymään.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Tekninen vika estää kuulutusten ulosajon pe 23.3.

  Julkaistu perjantaina 23.03.2012 0 179

  Tekninen vika estää ohjelmakuulutusten ulosajon TV1-kanavalla perjantaina 23.3.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Kanavien TV1 ja TV2 tekstitysfontti vaihtuu

  Julkaistu tiistaina 20.03.2012 5 203

  Kanavat Yle TV1 ja Yle TV2 ottavat uuden tekstitysfontin käyttöön 26.3.

  Yle vaihtaa tv-kanavien tekstitysfonttia paremmin nykyaikaisten televisioiden käyttöön sopivaksi.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle TV1:n ohjelmille Koura-palkintoja

  Julkaistu perjantaina 09.03.2012 0 157

  Koura on päättänyt vuosittain myönnettävistä sivistyspalkinnoista ja kunniamaininnoista parhaille Yleisradion ja MTV3:n kanavilla lähetetyille kotimaisille ohjelmille.

  Lue koko juttu

 • Ylen visuaalinen ilme ja kanavailmeet uudistuvat

  Julkaistu perjantaina 02.03.2012 4 176

  Yle uudistuu palvellakseen paremmin kaikkia suomalaisia kaikissa välineissä. Yle ottaa 5.3. käyttöön uuden ilmeen, johon kuuluvat uusi värimaailma, logo ja kanavailmeet.

  Tavoitteena on helpottaa Ylen ohjelmien ja nettisisältöjen löytymistä sekä erottumista nykypäivän laajasta mediatarjonnasta.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Tangomarkkinat uudistuvat

  Julkaistu maanantaina 20.02.2012 0 218

  YLE TV1:llä tulevana kesänä nähtävän Tangomarkkinoiden laulukilpailun säännöt uudistuivat.

  Keskeisin muutos edellisiin vuosiin nähden on, että miehet ja naiset kilpailevat samassa sarjassa. Ilmoittautuminen esikarsintaan alkoi 11.1.2012 ja päättyy 1.3.2012.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen uutiset saavat uudet nimet

  Julkaistu torstaina 16.02.2012 0 168

  Ylen uutisohjelmat ja -sisällöt nimetään uudelleen vuoden 2012 aikana. Vastedes uutiset eri välineissä ovat nimeltään Yle Uutiset, ruotsiksi Yle Nyheter.

  Eri lähetykset erotetaan tarvittaessa täsmentäen, esimerkiksi Yle Uutiset 20.30, Yle Uutiset minuutissa, Yle Uutiset Pohjanmaa, Yle Nyheter TV-nytt. Kanavilla uudet nimet voivat kuulua esimerkiksi: ”Pohjanmaan Yle Uutisten saaman tiedon mukaan..." tai "Tässä Yle Uutiset kello kahdeksan, hyvää huomenta.”

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Vaali-ilta keräsi 1,5 miljoonaa katsojaa

  Julkaistu maanantaina 06.02.2012 0 204

  YLE TV1:n sunnuntaina 5.2. lähettämää presidentinvaalien tulosiltaa seurasi parhaimmillaan reilut 1,5 miljoonaa katsojaa. Eniten katsojia oli puoli yhdeksän aikaan, kun Ylen ennuste julkistettiin. Keskimäärin vaalilähetyksellä oli katsojia 1,2 miljoonaa.

  Lue koko juttu

 • YLE TV1 oli katsotuin kanava vuonna 2011

  Julkaistu torstaina 02.02.2012 1 188

  YLE TV1 -kanava on Suomen katsotuin televisiokanava. TV1 keräsi viime vuonna 23,3 prosenttia katseluun käytetystä ajasta.

  Toiseksi katsotuin oli MTV3, jonka osuus katselusta oli 21,8 prosenttia ja kolmanneksi katsotuin YLE TV2 16,9 prosentin osuudella.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen tv-kanavien tekstitysfontti vaihtuu

  Julkaistu maanantaina 30.01.2012 5 163

  Yle vaihtaa tv-kanavien tekstitysfonttia paremmin nykyaikaisten televisioiden käyttöön sopivaksi.

  Ensimmäisenä uusi fontti otetaan käyttöön YLE Teemalla ja YLE FST5:llä helmikuun 7. päivästä lähtien. Ylen HD-kanavalla uusi fontti on jo käytössä.

  Lue koko juttu

 • Jussi-palkintoja Ylen yhteistuotannoille

  Julkaistu maanantaina 30.01.2012 0 174

  Jussi-palkinnot jaettiin sunnuntaina 29.1.2012 Helsingin Kaapelitehtaalla pidetyssä gaalassa.

  Vuoden 2011 parhaan elokuvan palkinnon sai Aki Kaurismäen elokuva Le Havre. Kaurismäki palkittiin myös parhaasta ohjauksesta ja parhaasta käsikirjoituksesta. Le Havre sai Jussin myös parhaasta naissivuosasta, kuvauksesta ja leikkauksesta. Le Havre on Ylen ja Sputnik Oy:n yhteistuotanto.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Presidentinvaalien tulosiltaa YLE TV1:ssä seurasi miljoonayleisö

  Julkaistu maanantaina 23.01.2012 1 176

  Presidentinvaalien tulosiltaa YLE TV1 -kanavalla seurasi sunnuntai-iltana keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa. Hetkellinen katsojamäärä oli vielä tätäkin korkeampi eli 1,9 miljoonaa klo 21.30.

  Katsojia vaalilähetys kiinnosti koko illan ajan, sillä yli miljoona katsojaa seurasi lähetystä kahden ja puolen tunnin ajan. Sunnuntai-illan puoli yhdeksän uutislähetys puolestaan keräsi 1,6 miljoonaa katsojaa.

  Lue koko juttu

 • Downton Abbeylle Golden Globe

  Julkaistu maanantaina 16.01.2012 0 185

  downtongoldenglobe.jpg

  Lady Mary Crawley (Michelle Dockery, vas.), Matthew Crawley (Dan Stevens) ja Lavinia Swire (Zoe Boyle) elävät toisen tuotantokauden jaksoissa tunteiden myllerrystä.

  Valtavan suosion eri puolilla maailmaa saanut englantilainen pukudraama Downton Abbey on saanut Golden Globe -palkinnon parhaana minisarjana.

  YLE TV1 esittää parhaillaan sarjan toista tuotantokautta.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Toisenlaiset frendit ja 10 kirjaa rahasta saivat Kultaisen Venlan

  Julkaistu maanantaina 16.01.2012 1 178

  frenditoinenkausi.jpg

  Toisenlaiset frendit -ohjelman Sanna (vas.), Kata, Timo ja Sonja viettävät vauhdikasta elämää.

  YLE TV1:n Toisenlaiset frendit ja 10 kirjaa rahasta palkittiin Kultaisella Venlalla.

  Toisenlaiset frendit -sarja palkittiin parhaaksi Reality-sarjaksi. Sarja on Ylen ja Metronome Film & Television Oy:n yhteistuotanto. Dokumenttisarja kertoo kehitysvammaisten kaverusten elämästä.

  Parhaan keskusteluohjelman Venlan sai sarja 10 kirjaa rahasta. Anna Kortelaisen ja Timo Harakan juontamassa ohjelmassa kymmenen tunnettua suomalaista jakaa henkistä pääomaansa antoisien kirjojen äärellä.

  Ylen kanavilla esitetyistä ohjelmista viisi kävi pokkaamassa Kultaisen Venlan.

  Lue koko juttu

 • Tv-kanavien huoltotaukoja joka neljäs keskiviikko

  Julkaistu keskiviikkona 11.01.2012 3 193

  Yleisradion tv-kanavat esittävät vuoden 2013 aikana joka neljäs keskiviikko uutisikkunaa ja radiokanavia klo 11.10 - 12.30.

  Lue koko juttu

 • Uusi kuvaohjelmalaki, uudet ikärajat

  Julkaistu keskiviikkona 04.01.2012 3 250

  Vuoden 2012 alusta on tullut voimaan uusi kuvaohjelmalaki.

  Lailla halutaan suojella lapsia yhä runsaamman tarjonnan mediaympäristössä.

  Nykyinen kuvaohjelmien ennakkotarkastus loppuu. Tv-yhtiöiden ja muiden alan toimijoiden on uuden lain mukaan itse luokiteltava ohjelmansa. Valtion elokuvatarkastamo lopettaa toimintansa.

  Ikärajajärjestelmä säilyy, mutta ikäraja-asteikko muuttuu ja ikärajojen määrä vähenee. Kaikki luokitellut ohjelmat merkitään 7, 12, 16 tai 18 vuoden ikärajalla tai S-merkinnällä sopivaksi kaikenikäisille.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • YLE Areena uudistuu

  Julkaistu keskiviikkona 07.12.2011 0 284

  YLE Areenan beta-versio on avattu käyttäjille. Uusi Areena on entistä käyttäjäystävällisempi ja ohjelmien luokittelu selkeämpää.

  Taloustutkimus Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan Areena on Suomen suosituin verkkomediabrändi. Yle haluaa kehittää palvelua edelleen.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Linnan juhlat keräsi jälleen miljoonayleisön

  Julkaistu keskiviikkona 07.12.2011 0 185

  linnanjuhlatvartiainen.jpg

  Muusikot Jenni Vartiainen ja Jukka Immonen olivat illan näyttävimpiä pareja.

  Itsenäisyyspäivän vastaanotto keräsi jälleen miljoonayleisön. TV1:n lähetystä presidentti Tarja Halosen emännöimistä Linnan juhlista seurasi parhaimmillaan lähes 2,5 miljoonaa ihmistä.

  Itsenäisyyspäivän vastaanotto on suosittu ohjelma vuodesta toiseen. Viime vuonna lähetystä seurasi iltakahdeksan aikoihin noin 2,3 miljoonaa ihmistä, tänä vuonna katsojahuippu kohosi jopa 2,5 miljoonaan ihmiseen.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • TV1:n dokumentteja palkittiin Murmanskissa

  Julkaistu perjantaina 18.11.2011 0 201

  Murmanskin tv- ja dokumenttifestivaaleilla on Erkki Määttäsen dokumentti Siuruan Rubens (Tosi Tarina TV1) voittanut parhaan televisio-ohjelman sarjan.

  Ari Lehikoisen dokumentti Matka Isän luo (Ykkösdokumentti TV1) sai 1. diplomin ja Määttäsen Pieni Rakkaustarina jaetun 3. diplomin (Tosi Tarina TV1).

  Markku Tuurnan Salla - Selling the Silence voitti jaetun 2. diplomin. (Ykkösdokumentti TV1)

   

 • YLE TV1:llä myös urheilua

  Julkaistu maanantaina 14.11.2011 0 209

  YLE TV1:llä nähdään loppuvuoden ja ensi vuoden aikana myös urheilua.

  Esimerkiksi tiistaina 15.11. TV1 lähettää jalkapallon ystävyysmaaottelun Suomi-Tanska klo 21.30 – 23.10.

  Ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen, miksi TV1 lähettää urheilua? Eikö riitä, että TV2:lla tulee urheilua?

  ”Periaatteet urheilun sijoittelussa ovat selvät: TV2 on urheilun pääkanava, ja valtaosa urheilusta nähdään jatkossakin kakkosella.”

  Millä perusteella urheilulähetykset valikoituvat TV1:lle?

  ”Ylen yhteisellä päätöksellä lastenohjelmien lähetysaikoja ei urheilun takia siirretä ja siksi arvokisojen kuten olympialaiset, MM-kisat ja tai muuten suomalaisia erityisesti kiinnostavien kisojen klo 17.00 lähetyksiä nähdään myös TV1:llä. Samaan aikaan TV2 lähettää lastenohjelmaa."

  ”On muitakin tilanteita, joissa on kokonaisuuden kannalta tarkoituksenmukaista siirtää urheilulähetys TV1:lle. Esimerkiksi jalkapallon ystävyysmaaottelu Suomi-Tanska nähdään TV1:llä, koska samaan aikaan TV2:lla on Ajankohtaisen kakkosen teemailta, pitkä suora lähetys, jota ei muuhun ajankohtaan voi siirtää.”

   

  TV1:n loppuvuoden urheilutarjontaa:

  Ti 15.11. klo 21.00 – 23.10. Jalkapalloa. Ystävyysmaaottelu Tanska – Suomi. Refereras på svenska av Antti Koivukangas.

  To 25.11. klo 17.05 – 18.00 Taitoluistelun GP-kisat. Naisten lyhytohjelma. Selostus Jere Nurminen. Moskova, Venäjä.

  Pe 26.11. klo 15.20 – 16.55 Taitoluistelun GP-kisat. Naisten vapaaohjelma. Selostus Jere Nurminen. Moskova, Venäjä.

   

 • Avaraa luontoa suomeksi tai alkuperäisellä selostuksella

  Julkaistu perjantaina 28.10.2011 3 231

  Jarmo Heikkinen vai David Attenborough, Valtteri Tuominen vai John Simm? Avaran luonnon dokumentteihin voi valita selostusäänen.

  Avara luonto -dokumentteihin voi marraskuusta lähtien valita selostusäänen.

  Ohjelman voi kuunnella tavalliseen tapaan suomenkielisellä selostuksella, mutta halutessaan voi valita vastaanottimesta myös alkuperäisen selostuksen, joka useimmiten on englantia.

  Ensimmäinen mahdollisuus valita selostusääni tarjoutuu lauantaina 5.11. dokumentissa Lohikäärmevuoret. Dokumentin selostaa suomeksi Jarmo Heikkinen ja englanniksi skotlantilainen näyttelijä Iain Glen.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen Kotikatu päättyy ensi vuonna

  Julkaistu perjantaina 14.10.2011 10 238

  kotikatupaattyy.jpg

  Tuija (Laura Malmivaara), Mirja (Inka Kallén) ja Niina (Ria Kataja) kuuluvat Kotikadun vakiokaartiin.

  Kotikatu jatkaa vielä vuoden ja päättyy joulukuussa 2012.

  Yle raivaa tilaa uuden kotimaisen tv-draaman kehittämiseen. Kotimaisen draaman pitkän tähtäimen linjaukset luodaan ensi kevään aikana. Koska tv-draaman tuottaminen useiden kumppaneiden kanssa vaatii pitkäjänteistä suunnittelua, Ylessä on jo nyt päätetty kolmen draamasarjan jatkosta.

  TV1:n esittämä Kotikatu päättyy vuoden 2012 lopussa. Uusi Päivä jatkaa TV2-kanavalla, samoin Taivaan tulet.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Yle on ainoa mediayhtiö sadan parhaan brändin joukossa

  Julkaistu keskiviikkona 05.10.2011 0 187

  Markkinointi&Mainonta-lehden bränditutkimuksessa selvitettiin 1100 brändin arvostusta Suomessa.

  YLE TV1 oli sijalla 77 ja koko Ylen brändi sijalla 78. YLE TV2 oli sijalla 90. Yle on ainoa mediayhtiö, joka löytyy sadan parhaan joukosta. Helsingin Sanomat löytyy sijalta 200.

  Lue koko juttu

 • Ođđasat ykkösen myöhäisiltaan

  Julkaistu tiistaina 23.08.2011 7 214

  Saamenkieliset tv- uutiset Ođđasat saavat uuden valtakunnallisen lähetysajan TV-1:n myöhäisillasta.

  Uusi lähetysaika vaihtelee puolen yön molemmin puolin muun ohjelmiston jälkeen maanantaista 22.8. alkaen. Ensimmäinen valtakunnallinen lähetys on tiistain puolella, klo 00.05.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Toisenlaiset frendit sai Vuoden tulppaanin

  Julkaistu maanantaina 23.05.2011 8 198

  Kehitysvammaisten Tukiliitto on myöntänyt Vuoden tulppaani -tunnustuksen YLE TV1:n dokumenttisarjalle Toisenlaiset frendit.

  Tunnustus jaettiin Tukiliiton 50-vuotisjuhlakokouksessa 21.5. Tampereella.

  Toisenlaiset frendit on dokumenttisarja kehitysvammaisten kaverusten elämästä. Sarjassa on seurattu kaverusten elämän aurinkoista ja inhimillistä puolta, arjen huumoria ja koomisia tilanteita.

  Lue koko juttu

 • Yle tuo kotimaiset dokumentit parempaan katseluaikaan

  Julkaistu perjantaina 20.05.2011 0 189

  Yle keskittää kotimaiset dokumentit uudelle YLE TV1:n ohjelmapaikalle.

  Vuoden 2012 alusta maanantai-illan klo 21.30 ohjelmapaikkaan yhdistetään YLE TV1:n Ykkösdokumentti sekä YLE TV2:n Dokumenttiprojekti, jonka nimeä ohjelmapaikka tulee kantamaan.

  "Muutoksella halutaan korostaa dokumenttien asemaa ohjelmistossamme. Katsojille kotimaiset dokumentit tarjotaan nyt yhdellä ohjelmapaikalla, parhaaseen katseluaikaan. Yle tuo parhaat dokumentit tv-katsojan ulottuville ", toteaa Ylen televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki.

  Lue koko juttu

 • Liki joka toinen katsoi jääkiekkofinaalia

  Julkaistu maanantaina 16.05.2011 0 148

  Suomen kultajuhliin päättynyttä jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen loppuottelua katsoi Ylen TV2:lla enimmillään jopa 2,435 miljoonaa suomalaista.

  Ottelun alussa katsojia oli hieman yli 2,3 miljoonaa ja vielä pitkään puolen yön jälkeen juhlintaa seurasi yli miljoona katsojaa.

  Katsojatilastojen mukaan televisioruutujen äärelle kertyi lisäkannustajia sen jälkeen, kun Suomi tasoitti ottelun toisen erän viimeisillä sekunneilla.

  Lue koko juttu

 • Ennätyksellisen suuri yleisö seurasi Ylen vaali-iltaa

  Julkaistu maanantaina 18.04.2011 2 190

  Poikkeukselliset eduskuntavaalit näkyivät suurena kiinnostuksena Ylen vaali-illan tuloslähetykseen. Ylen tuloslähetystä seurasi parhaimmillaan Yle TV1:stä 1,9 miljoonaa katsojaa.

  Miljoonan katsojan raja ylittyi kello kahdeksalta, kun ennakkoäänten tulokset julkaistiin.

  Puoli yhdeksältä pääuutislähetystä seurasi lähes 1,4 miljoonaa katsojaa. TV1:n katsojien määrä nousi tasaisesti seuraavan reilun tunnin aikana.

  Lue koko juttu

 • Yle aloittaa teräväpiirtolähetykset

  Julkaistu tiistaina 29.03.2011 6 203

  Yle aloittaa tänä keväänä säännölliset television teräväpiirto- eli HD-lähetykset. Ylen hallintoneuvosto päätti asiasta tiistaina. Lähetysten aloituspäivästä päätetään, kun kanavan jakelijat ovat valmiita lähetyksiin.

  Alkuvaiheessa kanavan näkyvyysalueella noin 60 - 80 prosenttia väestöstä.

  Teräväpiirtokanavan lähetysaika on klo 17 - 23. Kanavalla lähetetään arkisin TV2:n ohjelmia ja viikonloppuisin TV1:n ohjelmia.

  Ylen HD-kanava on televisiokatsojille ilmainen palvelu. Kanavan jakelukustannuksista sopivat kanavaoperaattorit ja -jakelijat.

  Katsojalle teräväpiirto tarkoittaa viisi kertaa nykyistä tv-kuvaa tarkempaa kuvaa. Myös äänen laatu paranee. Vastaanottoon tarvitaan teräväpiirtolähetyksiin soveltuva televisio tai digisovitin.

  Ylen HD-kanava on ensimmäinen ennakkoarvioitu yleisradiopalvelu Suomessa. Ennakkoarvioinnilla varmistettiin, että suunniteltu HD-kanava soveltuu osaksi julkista palvelua. Sitä edellytetään EU-säännöksissä.

   

 • Ohjelmanmuutoksia

  Julkaistu tiistaina 15.03.2011 4 161

  Japanin ydinvoimalaräjähdysten vuoksi TV1:llä on ke 16.3. ohjelmanmuutoksia:

   

  Ylimääräisiä uutislähetyksiä:

   

  Klo 13.00 Tv-uutiset

   

  Muita muutoksia:

   

  Klo 9.30 Voimala: Mahtinaisia (alun perin ilmoitettu Puutarhaetsivien aamuuusinta siirtyy to 17.3. aamuun klo 9.30)

  Klo 13.10 Attenborough: Sininen planeetta (alun perin ilmoitettu alkavaksi 13.00)

   

  YLE Uutiset seuraa Japanin tilannetta.

   

 • Uusi kausisarja: Skandaaleja Tervon tapaan

  Julkaistu keskiviikkona 09.03.2011 0 191

  TV1:n ensi syksyn kausisarja sijoittuu skandaalilehden toimitukseen.

  Kotikatsomossa nähdään ensi syksynä Jari Tervon kirjoittama, kahdeksanosainen, Moska-niminen sarja. Sarja sijoittuu samannimisen skandaalilehden toimitukseen.

  Tapahtumat keskittyvät lehden toimituskuntaan, ja lehden kirjoitusten kohteena oleviin ihmisiin. Vaalejakin sivutaan.

  Lue koko juttu

 • Ylen vaaliohjelmien sarja alkaa

  Julkaistu torstaina 03.03.2011 15 180

  vaalit2011.jpg

  Vaalilähetyksiä TV1:ssä juontavat Kirsi Skön, Jan Anderrsson, Petri Kejonen ja Riikka Uosukainen.

  Vaalistartti avaa Ylen suomenkielisten vaaliohjelmien sarjan torstaina 17. maaliskuuta YLE TV1:ssä. Vaalistarttiin osallistuvat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

  Ylen vaaliohjelmat alkavat 17. maaliskuuta. Hämeenlinnan Verkatehtaalta lähetettävän Vaalistartin juontavat A-talkin Jan Andersson ja A-studion Kirsi Skön, jotka isännöivät myös muut suomenkieliset vaalikeskustelut.

  Neljän suuren tenttiin asettuvat torstaina 31. maaliskuuta Tampereen Raatihuoneella keskustan Mari Kiviniemi, kokoomuksen Jyrki Katainen, SDP:n Jutta Urpilainen ja perussuomalaisten Timo Soini. Kysymyksiä esittävät toimittajien ohella myös kansalaiset.

  Eduskunnan ulkopuolisten puolueiden puheenjohtajat ottavat mittaa toisistaan Vaalikenttien haastajat -ohjelmassa torstaina 24. maaliskuuta.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • Ylen pääministeritentti vaihtuu neljän suuren tentiksi

  Julkaistu maanantaina 14.02.2011 0 193

  Yle aloittaa vaaliohjelmansa TV1:ssä torstaina 17. maaliskuuta kaikkien eduskuntapuolueiden Vaalistartilla Hämeenlinnan Verkatehtaalta.

  Eduskunnan ulkopuoliset puolueet pääsevät ääneen viikkoa myöhemmin Vaalikenttien haastajat -lähetyksessä Pasilan tv-studiolta.

  Maaliskuun 31. päivä järjestetään Tampereen Raatihuoneella vaaliohjelma, joka muuttuu pääministeritentistä Neljän suuren tentiksi, johon kutsutaan myös Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

  Perusteluna ratkaisulle on se, että Perussuomalaisten kannatuksen nousu on nostanut Soinin vaalien päähaastajaksi ja puolueen mitatun kannatuksen kolmen suuren rinnalle.

  Lue koko juttu

 • Ylen yhteistuotannot loistivat Jussi-gaalassa

  Julkaistu maanantaina 07.02.2011 1 225

  Ylen yhteistuotantoja palkittiin Jussi-gaalassa. Rare Exports nappasi kuusi Jussia. Napapiirin sankarit palkittiin parhaana elokuvana.

  Jusseja kahmi etenkin Rare Exports, joka palkittiin kaikkiaan kuudella Jussilla. Elokuva voitti palkinnot parhaasta kuvauksesta, pukusuunnittelusta, lavastuksesta, leikkauksesta, äänisuunnittelusta ja musiikista. Rare Exports on Cinet Oy:n ja Ylen yhteistuotanto.

  Lue koko juttu

  Asiasanat:
 • YLE TV1 jälleen katsotuin kanava

  Julkaistu tiistaina 01.02.2011 0 184

  linnanjuhlatkatsotuin.jpg

  Linnan juhlat kokoaa suomalaiset television äärelle.

  YLE TV1 oli katsotuin tv-kanava vuonna 2010. Kanava ohitti kärkipaikkaa pitäneen MTV3:n.

  YLE TV1:n osuus kokonaiskatselusta oli 22,2 prosenttia. YLE TV2:n katsojaosuus oli 18,9 prosenttia, YLE Teeman 2,5 ja FST5:n 1,6 prosenttia.

  MTV3 oli kaupallisista kanavista suurin 21,6 prosentin osuudellaan. Nelosta katsoi 9,3 prosenttia suomalaisista, Subia 6,5 ja JIMiä 2,9 prosenttia. The Voice/TV Viiden osuus oli 2 prosenttia ja Livin 1,9 prosenttia. Maksullisia kanavia tilasi vuoden 2010 lopussa hieman yli puoli miljoonaa kotitaloutta.

  Lue koko juttu

 • Miehen kuva -dokumenttielokuva palkittiin Ranskassa

  Julkaistu tiistaina 01.02.2011 0 200

  miehenkuva.jpg

  Kalle Rissanen yrittää puhua kodin pelisäännöistä poikansa Aukustin kanssa.

  Visa Koiso-Kanttilan dokumenttielokuvalle Miehen kuva on myönnetty Silver FIPA-palkinto FIPA-festivaalin kansainvälisessä luovien dokumenttielokuvien sarjassa Ranskan Biarritzissa.

  Miehen kuva kertoo nelikymppisen miehen kriisistä ja muutoksesta parempaan. Se on myös intiimi kuvaus isän ja pienen pojan välisestä suhteesta.

  Miehen kuva on Koiso-Kanttilan suomalaisista miehistä ja pojista kertovan trilogian päätösosa; tätä edelsivät useita elokuvapalkintoja keränneet Isältä pojalle ja Talvinen matka.

  Elokuvalle on myönnetty aiemmin muun muassa kunniamaininta Nordisk Panoramassa Bergenissä. Lisäksi elokuvalle on myönnetty Tasa-arvo-asiain neuvottelukunnan Miehen työ -palkinto 2010, sekä Valtion elokuvataidetoimikunnan laatutuki 2010.

  Miehen kuva on esitetty YLE TV1:llä huhtikuussa 2010. Future Films julkaisee elokuvan DVD:llä syksyllä 2011. Elokuva on Guerilla Filmsin ja Ylen yhteistuotanto.

   

  Dokumentti Miehen kuva

  Dokumentti Isältä pojalle

   

 • Frendeille tunnustusta kehitysvammatyöstä

  Julkaistu torstaina 27.01.2011 2 186

  toisenlaisetpalkinto.jpg

  Toisenlaisten frendien toista tuotantokautta kuvataan parhaillaan.

  Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry palkitsee juhlamitalilla Yleisradion TV1:n ja tuotantoyhtiö Metronomen.

  Finlandiatalolla lauantaina 29.1. järjestettävässä valtakunnallisessa konsertissa TV1:n ja Metronomen edustajat vastaanottavat Yhdistyksen 50-vuotsijuhlamitalit kehitysvammatyön hyväksi tehdystä toiminnasta.

  TV1 lähetti Metronomen tuottaman reality-sarjan ”Toisenlaiset frendit” keväällä 2010. Siinä kerrottiin vammaisyhteisön arkipäivästä, suruista ja iloista, rehellisesti ja konstailematta.

  Sarja sai suuren suosion ja Facebookissa sarjan fanisivut keräsivät nopeasti yli 8000 jäsentä.

  Sarjan toista kautta kuvataan parhaillaan.

  TV1 ja Metronome pitävät saamansa tunnustusta osoituksena siitä, että tv-ohjelman kautta voidaan tuoda tärkeitä asioita yleisön tietoon viihdyttävällä tavalla ja aidosti.

   

  Lisätietoja:

  Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry / Päivi Aalto-Rauhala, 040-835 3763

  YLE TV1 / Ari Ylä-Anttila, 040-503 4549

  Metronome Film & Television Oy / Milla Bruneau , 0400-408 951

   

 • Tekstityksestä kertova T-merkki Ylen kotimaisiin tv-ohjelmiin

  Julkaistu perjantaina 21.01.2011 5 187

  Yle ottaa tammikuun lopussa käyttöön kotimaisten tekstitettyjen tv-ohjelmien alussa näytettävän T-merkin. Merkki auttaa huomaamaan tekstitetyt lähetykset, joita voi halutessaan katsella ilman ääntä.

  Kotimaisten ohjelmien tekstitystä on Ylessä tehty vuodesta 1983. Tekstityksen alkuperäinen tarkoitus oli palvella kuulorajoitteisia, joita on arvioiden mukaan Suomessa noin 700 000.

  Myöhemmin tekstityksen ovat löytäneet esimerkiksi suomen kieltä opiskelevat ja muut, jotka jossain tilanteessa haluavat katsella televisiota ilman ääntä.
  Samankielistä tekstitystä tehdään suomen- ja ruotsinkielisiin ohjelmiin.

  Aluksi tekstitys välitettiin Teksti-TV:n kautta. Nykyisin tekstitys lähetetään käännöstekstien tapaan digitaalisena DWB-tekstityksenä.

  Digitelevision kielivalikossa ei ole omaa valintaa kotimaisten ohjelmien tekstitykselle. Siksi Yle on valinnut niiden kielivalinnaksi hollannin.

  Kotimaisten ohjelmien tekstitys näkyy automaattisesti, jos digilaitteessa valitsee ensisijaiseksi tekstityskieleksi hollannin. Tällöin toissijaiseksi tekstityskieleksi pitää asettaa suomi, jotta myös käännöstekstit tulevat näkyviin automaattisesti.

   

  Lähde: YLE Uutiset

   

 • Kotimaiset tv-ohjelmat suomalaisten mieleen

  Julkaistu torstaina 20.01.2011 0 202

  kiminkinenkolmas.jpg

  TV1:n suosittu Tohtori Kiminkinen palaa ruutuun. Tapani Kiminkinen tapaa 23.1. ensimmäisessä jaksossa lonkkamurturman kokeneita. Lonkkaryhmään kuuluvat Anni Hoppula (vas.), Eeva-Liisa Pirttiniemi ja Tuula Ahonen.

  Televisio on vankentanut asemaansa suomalaisten tärkeimpänä mediana, vaikka internetin käyttö kasvaa. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan erityisesti kotimaisen televisio-ohjelmien arvostus on Suomessa suurta.

  84 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kotimaista tv-tarjontaa ei saa supistaa. Suomalaisten tekemät ohjelmat koetaan läheisiksi, koska ne nostavat keskusteluun suomalaisille tärkeitä asioita.

  Medioiden arvostus 2010 -tutkimuksessa kolme neljästä vastaajasta on erittäin tai melko tyytyväinen vapaasti katsottavien kotimaisten kanavien tarjontaan. 70 prosenttia ilmoitti, ettei ole kiinnostunut hankkimaan ulkomaisia tv-kanavia kotiinsa.

   

  Asiaohjelmat tärkeimpiä

  Kotimaisista ohjelmista tärkeimpiä olivat uutis- ja ajankohtaisohjelmat sekä dokumentit. 73 prosenttia vastaajista piti niitä erittäin tai melko merkityksellisinä.

  Nuoriin vetoaa varsinkin kotimainen viihde. Nuorista vastaajista 51 prosenttia arvostaa kotimaisia tv-sarjoja, draamaa, elokuvia ja viihdeohjelmia.
  60 prosenttia vastaajista pitää suomalaisten tekijöiden tapaa käsitellä asioita kiinnostavampana kuin ulkomaisten.

   

  Television asema vahvistunut

  Televisio on vahvistanut asemaansa suomalaisten tärkeimpänä tiedotusvälineenä. Melkein 40 prosenttia 15 - 79 -vuotiaista suomalaisista ei voisi kuvitella luopuvansa televisiosta. Vaikka internetin käyttö kasvaa, myös television merkitys on kasvanut vuodesta 2008.

  Television vahvuus on tutkimuksen mukaan se, että televisio pitää ajan tasalla maailman tapahtumista ja antaa tietoa suomalaisten yhteiskunnan tapahtumista ja ilmiöistä.

  Televisio on myös puheenaiheiden luoja. 69 prosenttia vastaajista keskustelee vähintään viikoittain tv-ohjelmasta tai sen esiin nostamasta aiheesta.

   

  Kotimainen tuotanto kallista, mutta tärkeää

  Kotimainen sisältö on ulkomaiseen ohjelmistoon verrattuna televisioyhtiöille kallista. Varsinkin kotimaisen draaman tekeminen on hintavaa. Televisiodraaman tuottaminen kotimaassa maksaa noin kymmenen kertaa niin paljon kuin laadukkaan ulkomaisen televisiosarjan hankinta.

  Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen, MTV Median toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara ja Sanoman toimitusjohtaja Anu Nissinen pitävät kuitenkin kommenteissaan kotimaisen tuotannon merkitystä yhtiöiden televisiokanavilla erittäin tärkeänä.

  Esimerkiksi Yle käyttää kotimaisen sisällön tuotantoon vuosittain 219 miljoonaa euroa eli kotimaisiin sisältöihin menee lähes 90 prosenttia Ylen ohjelmatarjonnan kustannuksista, sanoo Kivinen.

  Medioiden arvostus 2010 -tutkimuksen teettivät Yle, MTV MEDIA sekä Nelonen Media. Tutkimusta varten Taloustutkimus haastatteli vähän yli tuhatta ihmistä tammi-lokakuussa 2010 sekä järjesti internet-panelin yli 2500 nettikäyttäjälle.

  Lähde: YLE Uutiset

   

 • Ihmisten puolueelle Kultainen Venla

  Julkaistu maanantaina 17.01.2011 2 175

  Viime vuoden parhaat kotimaiset televisio-ohjelmat on palkittu Kultainen Venla -patsailla.

  Parhaan viihde- ja musiikkiohjelman Venlan sai TV1:n Ihmisten puolue.

  Parhaan asia- ja ajankohtaisohjelman Venlan sai Yle Teeman kymmenosainen Rock-Suomi-sarja. Keskusteluohjelmista palkittiin TV2:n Pressiklubi.

  Parhaana draamana palkittiin Helppo elämä. Parhaan komediaohjelman Venlan sai Ketonen & Myllyrinne, game show -ohjelmista palkittiin TV2:n Tartu mikkiin.

  Reality-ohjelmista Venlan sai Kadonneen jäljillä. Lifestyle-ohjelmista Venlalla palkittiin Teemalla esitetty Venäjän halki 30 päivässä.
  Lastenohjelmien Venlan sai TV2:n Summeri.

  Parhaan näyttelijän Venla-palkinnon pokkasi muun muassa Marja Tyrnin hahmostaan tunnettu Aku Hirviniemi. Hän voitti myös yleisöäänestyksessä parhaan tv-esiintyjän palkinnon. Tv-ohjelmien ykköseksi yleisö puolestaan äänesti Duudsonit.

  Gaalassa jaettiin myös Kultaisia Venloja erityisansioista tv-alalla. Jarmo Jääskeläinen, Kari Kyrönseppä ja Mirja Pyykkö palkittiin elämäntyöstään. Heidän lisäkseen palkittiin Vesa-Matti Loiri ja Tauno Äijälä.

  Palkinnot jaettiin MTV3:n suorassa lähetyksessä Kansallisoopperassa.

  Kultainen Venla -palkinto syntyi kun Venla- ja Kultainen TV -palkinnot yhdistyivät aiemmin tänä vuonna. Venla-palkintoja on jaettu vuodesta 1982 alkaen ja Kultainen TV -palkintoja vuosina 2007 - 2009.

  Kultainen Venla -palkintoja jakava Televisioakatemia ry on Ylen, MTV Media Oy:n, Nelonen Media/Sanoma Television Oy:n ja Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat – SATU ry:n perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kotimaisten televisio-ohjelmien arvostusta.

   

 • Linnan juhlia seurasi lähes 2,3 miljoonaa suomalaista

  Julkaistu tiistaina 07.12.2010 1 168

  mattilalinna.jpg

  Oopperalaulaja Karita Mattila säväytti rohkealla puvullaan. Vierellä puoliso Tapio Kuneinen.

  Presidentti Tarja Halosen itsenäisyyspäivän vastaanotto keräsi jälleen miljoonayleisön.

  Parhaimmillaan Ylen TV1:n lähetystä juhlista seurasi lähes 2,3 miljoonaa suomalaista. Päälle 2 miljoonan katsojalukuihin päästiin kello 19 - 21. Luvut olivat suunnilleen samat myös viime vuonna.

  Myös välissä ollutta uutislähetystä seurasi noin 2,1 miljoonaa suomalaista. Suurimman katsojamäärän juhlat keräsivät kello 20 aikaan. Kello 22:n jälkeenkin katsojia oli yli 1,5 miljoonaa.

  Myös vuosi sitten katsojamäärä nousi enimmillään 2,3 miljoonaan.

   

  Linnan juhlat juhlistivat itsenäisyyspäivää perinteiseen tapaan

  Linnan juhlat 2010

   

   

  Asiasanat:
 • Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy

  Julkaistu perjantaina 19.11.2010 1 214

  Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyy perjantaina 19.11.2010 ja jatkuu jouluaattoon asti.

  Tänä vuonna jo 14. kerran järjestettävä keräys muistuttaa, että Suomessa on tälläkin hetkellä tuhansia vähävaraisia ja apua tarvitsevia lapsiperheitä.

  Keräyksen tavoitteena on hankkia 15 000 lahjakorttia, joilla vähävaraiset tai vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat hankkia ruokatarvikkeita joulun alla. 70 euron arvoiset lahjakortit on tarkoitettu tuomaan hyvää joulumieltä.

  Keräyksen järjestävät Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL). Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen Aamu-tv:n, YLE Radio Suomen, YLE Radio Vegan sekä Keskon kanssa. MLL ja SPR valitsevat apua tarvitsevat perheet.

  Lahjakortin voi saada lapsiperhe, jossa on vaikea taloudellinen tilanne johtuen esimerkiksi yksinhuoltajuudesta, pitkäaikaistyöttömyydestä, vanhempien pätkätöistä, sairaudesta, vammaisuudesta tai kriisitilanteesta.

  Viime vuoden keräys tuotti 990 273,33 euroa. Tänäkin vuonna tavoite on miljoonassa eurossa.

  Lahjoituksen voi tehdä Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: Nordea 159630–202020.

  IBAN FI 17 1596 3000 2020 20

  SWIFT/BIC NDEAFIHH

   

  Keräyslupa:

  SPR/MLL, Poliisihallituksen lupa nro POHADno/2010/2539. Keräysaika 21.9.2010 - 31.12.2011 koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata.

  Ålands landskapsregerings tillstånd nr 485 K14/15.12.2009
  Vähävaraisten suomalaisten lapsiperheiden auttamiseen vuosina 2010 - 2011.

   

  Hyvä joulumieli

   

 • Saksalainen tv-jätti osti suomalaisen onnellisuusformaatin

  Julkaistu keskiviikkona 06.10.2010 0 126

  elamajuontajat.jpg

  Heli Koskela ja Marco Bjurström juonsivat Elämä pelissä – onnellisuuden salaisuus -sarjan.

  Euroopan toiseksi suurin tv-yhtiö Pro Sieben Sat.1 on ostanut oikeudet suomalaiseen Elämä pelissä – onnellisuuden salaisuus -monimediaformaattiin.

  Pro Sieben aikoo ensi vuonna esittää Pro Sieben -kanavallaan formaattiin pohjautuvan vähintään 3-osaisen tv-sarjan ja julkaista suomalaisten kehittämän onnellisuustestin Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja muilla Euroopan saksankielisillä alueilla.

  Formaatin ensimmäinen versio nähtiin YLE TV1:llä syys-lokakuussa 2009. Samassa yhteydessä lanseerattiin Ylen sivustolla verkkotesti, joka on edelleen suomalaisten käytettävissä.

  Tv-formaatin pääkehittäjä on Tarinatalo ja nettitestin Kustannus Oy Duodecim. Yle on osallistunut tiiviisti sekä tv-formaatin että nettitestin kehittämiseen. Kolmen yhtiön yhdessä omistamaa formaattia markkinoidaan kansainvälisesti The Happiness Project -nimellä.

  ”Kyseessä on ainutlaatuinen ja rajoja rikkova formaatti. Ohjelman tieteellinen ja vuorovaikutteinen luonne tukee hyvin niitä tavoitteita, joita Pro Sieben haluaa edistää”, sanoo yhtiön asiaohjelmien varajohtaja Florian Falkenstein.

  ”On hienoa, että julkisen palvelun arvoihin nojaava formaatti herättää kiinnostusta myös kaupallisissa toimijoissa. Onnellisuus näyttää olevan teema, joka puhuttaa ihmisiä maiden rajoja katsomatta”, sanoo YLE TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäki.

  The Happiness Projectin toivotaan poikivan uusia tuotantopäätöksiä yhdeksään eri maahan. Viimeisimmät kaupat on tehty Australiaan, Irlantiin, Uuteen-Seelantiin ja Norjaan.

  ”Uskomme Saksan-sopimuksen vauhdittavan tuotantopäätöksiä myös muissa maissa. Elämme toivossa, että seuraava lisenssisopimus syntyy Australiaan. Neuvottelut ohjelman toteuttamiseksi ovat siellä jo pitkällä”, kertoo Tarinatalon vastaava tuottaja Jukka Heinonen, joka on vetänyt tv-formaatin kehitystyötä.

  Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen iloitsee siitä, että yhteistyö eri osapuolen kesken tuottaa hyviä tuloksia.

  "Onnellisuus, henkinen hyvinvointi ja terveys kulkevat käsi kädessä. Onnellisuus-käsitteen alle mahtuvat muuttujat ennustavat kansainvälisten tutkimusten mukaan dramaattisesti hyvää ja pitkää elämää. Mitä pikemmin ja laajemmin asia saadaan kansalaisten ja päättäjien tietoisuuteen sitä todennäköisempää on, että yhteiskunnat pystyvät vaikuttamaan asiaan. Onnellisuuteen vaikuttavat olennaisesti lapsuudessa saatu rakkaus ja hyväksyntä, mutta onnellisuutta voi myös edistää harjoittelemalla ja opettelemalla uusia asenteita, reaktiotapoja ja toimintamalleja," Mustonen sanoo.

  Elämä pelissä -ohjelman ensimmäiseen kauteen pohjautuva formaatti on tuonut kansainvälistä myyntiä. Se on optioitu Life at Stake -nimellä Yhdysvaltoihin.

   

  Elämä pelissä -sivusto

  Pro Sieben

   

 • Yle palkittiin parhaana animaatiokanavana

  Julkaistu maanantaina 20.09.2010 0 108

  Yle valittiin Euroopan parhaaksi animaatiokanavaksi kansainvälisessä piirrosanimaatiokilpailussa Cartoon Tributes 2010:ssä.

  Kilpailussa animaation ammattilaiset valitsevat alansa parhaat tekijät kolmessa eri sarjassa. Sarjat olivat vuoden paras animaatioita lähettävä kanava, paras rahoittaja ja paras tuottaja.

  Finalistien joukossa oli kaksitoista yhtiötä seitsemästä Euroopan maasta. Kilpailussa olivat mukana Suomi, Ranska, Italia, Saksa, Iso-Britannia, Belgia, Unkari ja Espanja.

  Cartoon Tributes -kilpailu palkitsee vuosittain yhtiöitä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet eurooppalaisen animaation asemaa televisiossa.

   

 • Ylen Elämä pelissä -ohjelma palkittiin Genevessä

  Julkaistu tiistaina 14.09.2010 0 141

  YLE TV1:n Elämä pelissä -ohjelma on sijoittunut kolmanneksi Euroopan yleisradioliiton EBU:n järjestämässä ohjelmaformaattien kilpailussa Genevessä. Kilpailun voitti Tanskan yleisradioyhtiön DR:n formaatti The Farmer.

  Toiseksi tuli Belgian yleisradioyhtiöiden VRT:n ja RTBF:n tuottama The Collection.

  Elämä pelissä jakoi kolmannen sijan Tanskan DR:n tuottaman In Bed with -ohjelman kanssa.

  Elämä pelissä esitettiin YLE TV1:ssä syksyllä 2009. Ohjelman viisi päähenkilöä kokeilevat puolen vuoden ajan tutkijoiden suosittamia onnellisuusharjoituksia. Ohjelmaan liittyy myös internetissä oleva onnellisuustesti.

  Elämä pelissä - onnellisuuden salaisuus on jatkoa vuonna 2007 esitetylle Elämä pelissä -sarjalle, jossa pohdittiin elämäntapojen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

  Ohjelma määriteltiin EBU:n kilpailussa sosiaaliseksi projektiksi, joka rohkaisee viittä päähenkilöä tulemaan onnellisemmiksi.

  Ohjelman tv-formaatin pääkehittäjä on Tarinatalo Oy ja se toteutettiin yhteistyössä YLE Oppiminen ja tiede -osaamiskeskuksen kanssa. Verkossa olevan onnellisuustestin ovat tuottaneet Yleisradio ja Kustannus Oy Duodecim.

  Elämä pelissä voitti elokuussa Suomen audiovisuaalisen alan tuottajien SATU ry:n Formaatti-Finlandia-palkinnon.

  EBU:n ohjelmaformaattikilpailuun voivat osallistua EBU:n jäsenyhtiöiden tuottamat ohjelmat.

   

  Elämä pelissä

   

 • Epäkorrektia, Tuomas Enbusken formaatti ulkomaille

  Julkaistu torstaina 12.08.2010 0 194

  YLE TV1:n ohjelmapäällikkö Ari Ylä-Anttilan ja Van Der Media Oy:n kehittämä tv-formaatti Epäkorrektia, Tuomas Enbuske! on myyty Saksaan. Ohjelman tuottaa saksalainen tuotantoyhtiö Janus Entertainment 3Sat-kanavalle. Sarjan ensimmäisen saksalaisen tuotantokauden kuvaukset ovat jo loppusuoralla.

  Epäkorrektia, Tuomas Enbuske! -ohjelmasarjan ensimmäinen ja toinen tuotantokausi nähtiin YLE TV1:ssä syksyllä 2008 ja 2009.

  "On hienoa, että YLE TV1:lle räätälöity ohjelma kiinnostaa myös muualla. Suomihan on ollut formaattikaupassa pitkälti vain tuoja, joten virtaa on hyvä saada vähitellen käännettyä myös viennin suuntaan.", sanoo ohjelmapäällikkö Ylä-Anttila.

  Saksassa ohjelman isäntä on tunnettu journalisti, päätoimittaja ja kirjailija Jan Weiler. Ohjelman saksalainen nimi on Weilers Welt, ja se saa ensi-iltansa 21.10.2010.

 • Elämä pelissä voitti Formaatti-Finlandian

  Julkaistu torstaina 05.08.2010 0 117

  YLE TV1:n esittämä Elämä pelissä -sarja on voittanut tämänvuotisen Formaatti-Finlandia -palkinnon. Onnellisuutta käsittelevä ohjelma sai kiitosta selkeästä ideastaan ja monimediaalisuudestaan. 17 000 euron arvoisen palkinnon sai sarjan formaatin kehittänyt Tarinatalo.

  Elämä pelissä -sarja selvittää onnellisuuden salaisuutta. Ohjelman viisi päähenkilöä kokeilevat puolen vuoden ajan tutkijoiden suosittamia onnellisuusharjoituksia. Formaattiin kuuluu tv-ohjelman lisäksi verkossa toimiva onnellisuustesti.

  Kymmenes Formaatti-Finlandia jaettiin keskiviikkona 4.8. Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat ry:n Media & Message -seminaarissa.

   

 • Yle katsotuin tv-yhtiö

  Julkaistu maanantaina 21.06.2010 2 215

  Yleisradion tv-kanavia katsotaan selvästi eniten.Yle oli alkuvuonna selvästi katsotuin tv-yhtiö 46,5 prosentin osuudellaan, ilmenee Finnpanelin tutkimuksesta.

  MTV Median katseluosuus oli tammi–toukokuussa 30,2 prosenttia ja Nelonen Median 14,5 prosenttia.

  Alkuvuoden katsotuimmat kanavat olivat MTV3 22,5 prosentin osuudella ja YLE TV1 21,9 prosentin osuudella. Kolmanneksi katsotuin oli YLE TV2 20,5 prosentin osuudella.

  Viime joulukuussa aloittaneen SuomiTV:n osuus katselusta oli 0,6 prosenttia.

  Alkuvuoden katsotuin ohjelma oli MTV3:n mäkihypyn maailmancup-lähetys 6.1. Bischofshofenista, joka keräsi 1 445 000 katsojaa.

  Ylen kanavilta miljoonayleisöihin ylsivät euroviisujen Suomen finaali sekä lukuisat jääkiekon MM-kisalähetykset ja Vancouverin olympiakisalähetykset.

  Suomalaiset katselivat tammi–toukokuussa televisiota päivittäin keskimäärin 3 tuntia 15 minuuttia, eli yli kolme prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

  Katselu lisääntyi kaikissa ikäluokissa, mutta erityisesti 15–24-vuotiaissa, jotka viihtyivät television ääressä 1,5 tuntia viikossa kauemmin kuin vuoden 2009 vertailujaksolla. Erityisesti TV2 keräsi lisää katseluminuutteja olympialähetyksillään nuorten keskuudessa.

  Televisio tavoittaa päivittäin yli 3,6 miljoonaa suomalaista. Valtaosa katselusta tapahtuu edelleen reaaliajassa. Niissä talouksissa, joissa on tallentava digisovitin, ajassa siirretyn katselun osuus kokonaiskatselusta on 12 prosenttia.

   

   

 • Juuruksen dokumentti palkittiin Monte Carlon tv-festivaaleilla

  Julkaistu perjantaina 11.06.2010 0 107

  Toimittaja Kati Juuruksen dokumentti Sormenjäljet on saanut Punaisen Ristin erikoispalkinnon Monte Carlon kansainvälisillä tv-festivaaleilla.

  Punaisen Ristin kansainvälinen komitea myöntää palkinnon tv-ohjelmalle, joka muistuttaa kansainvälisten humanitääristen lakien periaatteista ja tuo esille uhrin näkökulman silloin kun lakeja rikotaan.

  Juuruksen dokumentissa seurataan Eurooppaan pyrkivien turvanpaikanhakijoiden elämää puolentoista vuoden ajan. EU:n rajalla heidän sormenjälkensä rekisteröidään, mikä sinetöi heidän kohtalonsa. Matka jatkuu maasta toiseen turvapaikkaa hakien.

  Juuruksen ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti ensiesitettiin TV1:n Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla 20.12.2009. Sen on tuottanut Pentti Väliahdet / YLEn Asiaohjelmat. Dokumentti esitetään TV1:llä lokakuun 5. päivänä Mennyttä etsimässä-ohjelmapaikallaklo 19.00.

  Monte Carlon tv-festivaali järjestettiin 6. - 10. kesäkuuta.

   

  Dokumentti Sormenjäljet

   

 • YLE on Suomen ykkösuutistoimija

  Julkaistu perjantaina 04.06.2010 1 119

  Yli puolet suomalaisista eli 53 prosenttia pitää YLEä Suomen ykkösuutistoimijana.

  MTV3:n nosti parhaimmaksi 22 prosenttia ja Helsingin Sanomat 7 prosenttia vastaajista. Tämä käy ilmi YLEn Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

  Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää YLEn asemaa suomalaisena uutistoimijana ja tutkia, mikä on suomalaisten ykkösuutistoimija mediasta riippumatta.

  43 prosenttia vastaajista piti tärkeimpänä uutislähteenään YLEn televisiouutisia. Listalla toisella oleva MTV3:n televisiouutiset sai taakseen 20 prosenttia vastaajista. Kuusi prosenttia piti tärkeimpänä uutislähteenään maakunnan valtalehden ja viisi prosenttia Helsingin Sanomien paperiversiota.

  YLE on tutkimuksen mukaan myös luotettavin uutisorganisaatio. Sitä pitää erittäin tai melko luotettavana 89 prosenttia vastaajista. Toiseksi luotettavimpana pidettiin STT:tä (84 prosenttia) ja kolmantena oli MTV3 (75 prosenttia).

  Tutkimusta varten haastateltiin toukokuun lopulla 977 yli 15-vuotiasta suomalaista. Sen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin

   

  YLE Uutiset

   

 • Juho Kuosmasen Taulukauppiaat voitti Cannesissa

  Julkaistu maanantaina 24.05.2010 2 203

  Juho Kuosmasen ohjaama fiktioelokuva Taulukauppiaat on voittanut Cannesin Cinéfondation-kilpailun pääpalkinnon.

  Cinéfondation on Cannesin elokuvajuhlien opiskelijaelokuvien kilpailusarja. Palkinto avaa ohjaajan ensimmäisen pitkän elokuvan pääsyn Cannesin festivaalille sekä 15 000 euroa ohjaajalle.

  Kuosmanen aloittaa pitkän elokuvansa kirjoittamisen syksyllä.

  Taulukauppiaat kertoo ensimmäisestä työpaikasta, joulusta Syrjä-Suomessa ja siitä kuinka tulla toimeen orastavan ystävyyden kanssa. Tuomaristo kehui etenkin elokuvan ohjausta sekä kuvausta ja näyttelijäntyötä.

  Taulukauppaat on Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab:n tuotantoa ja Kuosmasen lopputyö Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle.

  Elokuva on YLEn yhteistuotantoa ja se esitetään TV1:llä vuonna 2011.

  Kuosmasen novellielokuva Kaupunkilaisia on esitetty TV1:llä vuonna 2008.

   

  Juho Kuosmanen: Kaupunki kiristää ihmistä

   

 • Peter Nyman jää pois Uutisvuodosta

  Julkaistu maanantaina 26.04.2010 2 115

  YLE TV1:n suositun Uutisvuodon juontaja Peter Nyman jää pois ohjelmasta. Kanavaa vaihtavaa Nymania ei jatkossa nähdä myöskään PS:ssä.

  Peter Nyman siirtyy uutisankkuriksi MTV3:lle. Uusissa tehtävissään Nyman aloittaa 1.8.2010.

  Uutisvuodon uuden vetäjän haku on meneillään. Puoli seitsemän -ohjelmaa Nymanin tilalla juontaa Mikko Kekäläinen.

   

  Uutisvuoto

  PS

   

 • Postia pappi Jaakobille palkittiin Ranskan Rouenissa

  Julkaistu maanantaina 22.03.2010 0 112

  Klaus Härön ohjaama elokuva Postia pappi Jaakobille voitti viikonloppuna kolme palkintoa Rouenin pohjoismaisen elokuvan festivaalilla Ranskassa.

  Kaarina Hazard palkittiin festivaalin parhaana naisnäyttelijänä ja Heikki Nousiainen parhaana miesnäyttelijänä. Lisäksi elokuva voitti festivaalin yleisöpalkinnon.

  Postia pappi Jaakobille sai Suomen ensi-iltansa viime huhtikuussa. Se on esitetty tähän mennessä yli kolmellakymmenellä kansainvälisellä festivaalilla ja palkittu aiemmin yhteensä yhdeksällä kansainvälisellä palkinnolla. Se oli Suomen virallinen ehdokas ulkomaisen elokuvan Oscar-kilpailuun ja voitti kotimaassa neljä Jussi-palkintoa, mukaan lukien paras elokuva ja paras ohjaus.

  Elokuva on Kinotar Oy:n ja YLEn yhteistuotanto.

   

 • Puoli seitsemän syksyllä neljästi viikossa

  Julkaistu perjantaina 19.03.2010 3 209

  Viime syksynä alkanut YLE TV1:n asiamakasiini Puoli seitsemän saa syksyllä yhden uuden lähetyspäivän. Syyskauden alusta lähtien ohjelmaa nähdään myös tiistaisin.

  "Ohjelman startti on sujunut hyvin: vastaanotto on ollut positiivista ja katsojia on ollut odotetusti. Jo ohjelmaa aloittaessa suunniteltiin, että lähetyspäivien määrää voidaan myöhemmin lisätä", tuottaja Juho-Pekka Rantala kertoo.

  Nykyisin ohjelmaa esitetään kolme kertaa viikossa: keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.

  Ohjelman jaksot ovat keränneet ruudun ääreen keskimäärin 300 000 – 360 0000 katsojaa.

   

  Puoli seitsemän

   

 • TV1:n Ihmebantulle ja Miitta-tädille Venla

  Julkaistu maanantaina 15.02.2010 0 214

  Vuoden 2009 parhaat draama- ja viihdeohjelmat saivat Venlansa 13.2.

  TV1:n ohjelmaista parhaaksi komediasarjaksi valittiin Ihmebantu, ja talkshow-Venlan vei puolestaan TV1:n Miitta-täti.

  Yleisö äänesti tänä vuonna parhaasta viihdeohjelmasta ja parhaasta esiintyjästä. Katsojien suosikit olivat tänä vuonna TV1:n Ihmisten puolue ja koomikko Jope Ruonansuu.

  YLE TV2:n Pasilan Atte Järvinen sai sekä parhaan käsikirjoituksen että ohjaajan Venlan. Pasila-työryhmä otti vastaan myös viihteen erikois-Venlan. Draaman erikois-Venla myönnettiin puolestaan YLEn lavastaja-kuvaaja työparille Tapio Keskitalo ja Harri Halonen.

  Parhaan musiikkiohjelman Venlan sai FST5:n Cumulus.

  MTV3:n Helppo elämä sai parhaan draamasarjan, parhaan miesnäyttelijän (Karl-Cristian Rundman) ja parhaan naisnäyttelijän (Anu Sinisalo) Venlan. TV-elokuvista ja minisarjoista palkittiin MTV3:n Morsian. Saman kanavan Totuuden hetki vei gameshow-Venlan ja Kadonneen jäljillä tosi-tv-ohjelmien palkinnon.

  Venla-gaalan yhteydessä jaettiin myös kanavien sisäiset kunniakirjat: YLE TV1:n kunniakirjan sai graafikko Kirsi Kukkurainen, TV2:n mediaoperaattori Tuula Rantala-Väätäinen ja FST5:n kunniakirjan tuottaja John Stark.

  Venla-gaalan järjesti ja televisioi YLE TV2 Tampereella.

   

 • YLE yhteistuotannolle Jusseja

  Julkaistu maanantaina 01.02.2010 0 177

  YLE yhteistuotannot juhli 31.1. pidetyssä Jussi-gaalassa. Jusseja jaettiin kaikkiaan 14, joista 11 meni YLE yhteistuotannoille.

  Parhaan elokuvan palkinnon sai Kinotar Oy:n ja YLEn tuottama Postia pappi Jaakobille. Se vei Jussit myös ohjauksesta, musiikista ja miespääosasta.

  YLEn yhteistuotannot menestyivät vahvasti myös muiden Jussien jaossa. Minna Haapkylä sai Jussin parhaasta naispääosasta elokuvassa Kuulustelu ja Amanda Pilke parhaasta naissivuosasta elokuvassa Kielletty hedelmä.

  Skavabölen pojat sai Jussin parhaasta käsikirjoituksesta ja äänisuunnittelusta. Parhaana dokumenttina palkittiin TV2:n Dokumenttiprojektissakin esitetty Kansakunnan olohuone.

  Lisäksi Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama Muukalainen sai parhaan kuvauksen ja leikkauksen Jussit.

  Jussit jaettiin nyt 64. kerran.

   

 • TV1 sai neljä ykkössijaa Kultainen tv -gaalassa

  Julkaistu maanantaina 11.01.2010 3 203

  YLE TV1 vei neljä ykkössijaa parhaita televisio-ohjelmia palkinneessa Kultainen televisio -gaalassa Helsingissä 10.1.

  Komediaohjelmien sarjan voitti TV1:n ja Filmiteollisuus Oy:n Ihmebantu.

  Life style -ohjelmien sarjassa palkittiin TV1:n ja Tarinatalo Oy:n Antiikkia, antiikkia.

  Parhaan reality-ohjelman palkinnon voitti TV1:n ja Nordisk Television Oy:n Kylä ilman naisia.

  Ajankohtais- ja asiaohjelmien sarjan voitti TV1:n MOT.

  Keskusteluohjelmien sarjassa palkittiin TV2:n Mansikkapaikka ja parhaana lastenohjelmana palkittiin TV2:n Pikku Kakkonen.

  Kultainen TV on Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat - SATU ry:n järjestämä kilpailu, jossa alan ammattilaiset ja yleisö valitsevat edellisvuoden parhaat kotimaiset tv-ohjelmat ja esiintyjät.

  Kilpailun tarkoituksena on kehittää suomalaista tv-osaamista ja nostaa suomalaisen televisiotuotannon arvostusta. Kilpailukategorioita oli yhteensä 12.

  Gaala järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

 • Ajankohtaisjournalismin pelisäännöt YLEssä

  Julkaistu perjantaina 11.12.2009 1 134

  YLE julkistaa ajankohtaisjournalisminsa eettiset pelisäännöt yleisölle.

  TV2:n ”Silminnäkijä: Matin talot” -ohjelman sisältämien, anonyymiin lähteeseen perustuvien tietojen julkistaminen on herättänyt vilkasta julkista keskustelua, jossa on myös käsitelty YLEn ajankohtaisjournalismin toimintatapoja.

  Pelisäännöissä korostetaan avointa keskustelua journalistisista ratkaisuista toimituksen sisällä, jotta mahdolliset juridiset ja eettiset ongelmat kyetään ennakoimaan.

  Ajankohtaisjournalismin tehtävä on selvittää yhteiskunnallisia kysymyksiä ja niiden taustoja, kertoa epäkohdista ja paljastaa vallan väärinkäyttöä. Julkisilla pelisäännöillä vahvistetaan yleisön luottamusta YLEn journalistisiin toimintatapoihin.

  Eettiset pelisäännöt ovat luettavissa kokonaisuudessaan YLEn nettisivuilla.

   

 • Linnan juhlilla miljoonayleisö

  Julkaistu maanantaina 07.12.2009 0 133

  Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotto keräsi televisioiden ääreen miljoonayleisön.

  Parhaimmillaan YLE:n TV1:n lähetystä juhlista seurasi 2,3 miljoonaa katsojaa.

  Eniten katsojia oli illalla kello 19.30 - 20.15, jolloin juhlia seurasi yli 2,3 miljoonaa ihmistä. Vielä illalla kello 22 katsojia oli yli 1,5 miljoonaa.

  Filosofian tohtori, mediatutkija Johanna Sumiala sanoo, että linnanjuhlat edustavat suomalaisille jatkuvuutta, tuttua ja turvallista rituaalia.

  - Mitä epävarmemmat ajat, sitä suurempi tarve on tällaisille suurille seremonioille ja kansallisille rituaaleille, mediatutkija Johanna Sumiala totesi YLEn Radio1:n Ykkösaamussa.

  Sumialan mukaan kansalaiset tarvitsevat jatkuvuutta.

  - Se on jotakin sellaista, mitä kansalaiset haluavat. He tarvitsevat sitä kokeakseen jatkuvuutta. Se tuo turvallisuuden tunnetta, Sumiala pohtii Linnan juhlien valtavaa suosiota.

  Linnan juhlat 2009

 • Postia pappi Jaakobille jatkaa voittokulkuaan

  Julkaistu maanantaina 23.11.2009 3 164

  Klaus Härön ohjaama elokuva Postia pappi Jaakobille on voittanut Kultainen pyramidi -pääpalkinnon Kairon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Egyptissä. Elokuva palkittiin myös parhaasta käsikirjoituksesta.

  Kairon festivaalin lisäksi Postia pappi Jaakobille on menestynyt aiemmin Saksassa. Kinotar Oy:n ja YLEn tuottama elokuva on myös Suomen virallinen Oscar-ehdokas.

  Kairon kansainvälinen elokuvajuhla järjestettiin 33. kerran.

  Elokuva Postia pappi Jaakobille nähdään TV1:n Kotikatsomossa maanantaina 4.1.2010.

 • Riitta Pihlajamäki JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi

  Julkaistu perjantaina 20.11.2009 2 208

  Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2010 on valittu YLE TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäki.

  Puheenjohtajuus siirtyy Pihlajamäelle Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Niemiseltä.

  JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtajuus on vuoroittain kustantajilla ja toimittajilla.

  Journalistin ohjeita päivitetään

  JSN:n kannatusyhdistys on päättänyt tutkia Journalistin ohjeiden muutostarpeet.

  Työ koskee lainaamista ja kouluampumisten mahdollista vaikutusta ohjeisiin.

  Ohjetyöryhmässä ovat JSN:n varapuheenjohtajat Susanna Reinboth ja Matti Saari sekä sihteerinä Nina Porra JSN:n toimistosta.

  Työryhmä tekee esityksensä yhdistyksen kevätkokoukselle ennen kesää. Sitä ennen kuullaan JSN:n taustayhteisöjä kahdessa vaiheessa.

  Uusia jäseniä JSN:ään

  JSN:n kannatusyhdistyksen hallituksen jäseniksi on valittu Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen ja johtaja Pasi Kivioja Sanomalehtien liitosta.

  Kannatusyhdistys on valinnut JSN:n jäseneksi toimittaja Tuomo Lappalaisen Suomen Kuvalehdestä ja hänen varajäsenekseen toimittaja Seija Lappalaisen Lapin Kansasta. Heidän kolmivuotiskautensa alkaa vuonna 2010.

  JSN:n kannatusyhdistys huolehtii neuvoston taloudesta ja valitsee neuvoston puheenjohtajan sekä tiedotusvälineiden edustajat. Se myös vahvistaa voimassa olevat Journalistin ohjeet.

   

 • Postia pappi Jaakobille palkittiin Mannheimissa

  Julkaistu maanantaina 16.11.2009 1 144

  Klaus Härön ohjaama elokuva Postia pappi Jaakobille on voittanut pääpalkinnon Mannheimin elokuvafestivaaleilla Saksassa. Kaarina Hazardin ja Heikki Nousiaisen tähdittämä elokuva on Kinotar Oy:n ja YLEn yhteistuotanto.

  Elokuva palkittiin viimeksi marraskuun alussa Lyypekin Nordische Filmtage -tapahtumassa, jossa se sai kaksi palkintoa. Postia pappi Jaakobille on myös Suomen Oscar-ehdokas.

  Postia pappi Jaakobille esitetään TV1:n Kotikatsomossa 4.1.2010. Näkövammaisten on mahdollisuus katsoa elokuvaa televisiosta kuvailutulkattuna versiona.

 • Kulttuurikuntoklinikalle tunnustusta Bulgariassa

  Julkaistu maanantaina 12.10.2009 0 128

  YLE TV1:n Kulttuurikuntoklinikka palkittiin 10.10. Bulgarian yleisradioyhtiön BNT:n Grand Prix Golden Chest -televisiofestivaaleilla formaattisarjan parhaana. Sarja oli mukana kilpailussa nyt ensi kertaa.

  Tuomaristo perusteli valintaansa ohjelman raikkaalla asenteella ja sen monikäyttöisyydellä. Saman formaatin katsottiin taipuvan radioon, televisioon ja verkkoon.

  Ohjelmassa pyrittiin laajentamaan koehenkilöiden taideharrastusten kirjoa. Sarja oli osa YLEn, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin valtakunnallista yhteishanketta, joka käynnistyi syksyllä 2008.

  Suomessa viime syksynä esittetty seitsenosainen Kulttuurikuntoklinikka on TV1:n tilaama ja YLE Kulttuurin tuottama. Formaatin ovat suunnitelleet tuottaja Marjaana Mykkänen ja toimittaja Minna Joenniemi.

  BNT:n festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Tuolloin kilpaa käytiin televisiodraamasta.

 • Uusi ohjelma Wenzel Hagelstamille

  Julkaistu tiistaina 06.10.2009 1 132

  Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu Wenzel Hagelstam saa oman ohjelman TV1:een syksyllä 2010. Ohjelmassa Wenzel opastaa katsojia antiikin saloihin ja maailmaan.

  Samalla Wenzelin rooli Antiikkia antiikkia -ohjelmassa vähenee. Hän ei ole enää vakituinen arvioitsija vaan vierailee ohjelmassa silloin tällöin.

  Arvioitsijoina ja juontajina jatkavat Tuija Tervo (10.10. jälkeen Peltomaa) ja Johanna Lindfors. Uutena arvioitsijana aloittaa Hans Tritzschler Turusta. Tritzschler on Wenzelin tavoin alan pitkäaikainen ammattilainen ja pitää omaa antiikkikauppaa Turussa.

 • Uudet novellielokuvat valittu

  Julkaistu perjantaina 24.04.2009 1 263

  YLE TV1:n ja Suomen elokuvasäätiön Suomalainen novellielokuva 2009 -hankkeessa toteutettavat elokuvatuotannot on valittu.

  Novellielokuvat valittiin nyt kolmannen kerran, ensimmäiset novellielokuvat esitettiin YLE TV1:n Kotikatsomossa syksyllä 2008, ja toinen neljän elokuvan kokonaisuus nähdään Kotikatsomossa tänä syksynä.

  Hankkeen tarkoituksena on ollut rohkaista uusia ja nousevia ammattikäsirkijoittajia, -ohjaajia ja -tuottajia tekemään persoonallisia elokuvia Suomesta. Kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 56 ehdotusta.

  Ehdotuksista on valittu toteuttavaiksi neljä tuotantoa. Käsikirjoitukset ovat alkuperäiskäsikirjoituksia. Elokuvien kesto on 28 minuuttia. Ne esitetään YLE TV1n Kotikatsomossa. Suomen elokuvasäätiö ja YLE TV1 rahoittavat jokaista tuotantoa 85 000 euron rahoitusosuudella eli yhteensä 170 000 eurolla. Vuoden 2009 novellielokuvat ovat:

  ILMIANTO

  Jenna ja Ansku ovat lukion viimeisellä luokalla pikkukaupungissa. He unelmoivat, että elämässä olisi enemmän säpinää ja että kerrankin tapahtuisi jotain jännää. Kun yksi koulun pojista viedään poliisikuulusteluun ja pidätetään epäiltynä väkivaltaisista aikeista nuorten ja koko pikkukaupungin elämä muuttuu. Leviävä pelko sumentaa aikuisten ajattelukyvyn ja vie nuorten keskinäisen nälvimisen ja koulukiusaamisen uudelle tasolle.

  Käsikirjoitus Paula Korva
  Ohjaus Milla Pelkonen
  Tuottaja Seija-Liisa Eskola / MatilaRöhr Nordisk

  Ohjaaja Milla Pelkonen (s.1983) valmistui taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta elokuva- ja tv-ohjauksen linjalta 2007. Hän lopettelee parhaillaan maisteriopintojaan. Hänen vuonna 2006 valmistunut lyhytelokuvansa Yksin on esitetty useilla kansainvälisillä festivaaleilla.

  Käsikirjoittaja Paula Korva (s.1978) on Kemijärveltä kotoisin oleva elokuvataiteen kandidaatti, joka tekee parhaillaan dokumenttielokuvaohjauksen maisteriopintoja Taideteollisessa korkeakoulussa. Opiskelujen ohessa hän työskentelee toimittajana Nelosen uutisissa.

  Tuotantoyhtiö Matila Röhr Nordisk Oy on yksi Suomen johtavista elokuva- ja TV-tuotantoyhtiöistä. Yli 20-vuotta jatkuneen toimintansa aikana yritys on tuottanut yli 30 pitkää näytelmäelokuvaa, lukemattomia TV-draama- sekä -viihdeohjelmia MRP Matila Röhr Productions, Talent House, Fantasia Filmi sekä Nordisk Film TV -nimillä.

  LIPUNPOLTTAJAT

  Jaana, Martti ja Ville ovat nuoria aktivisteja, jotka vastustavat imperialismia ja uusliberialismia ja seisovat suoraselkäisesti ajatustensa takana. On kuitenkin vaikeaa pitää kiinni aatteistaan ristiriitaisten signaalien maailmassa. Saadakseen mielipiteensä julki nuoret päättävät tehdä jotain, mistä heidät huomataan. Jotakin, mikä on tärkeää ja näyttävää.

  Käsikirjoitus ja ohjaus Mike Pohjola
  Tuottajat Misha Jaari / Oy Bufo Ab ja Mark Lwoff

  KäsikirjoittajaohjaajaMike Pohjola, 30, on elokuvantekijä, kirjailija ja roolipelisuunnittelija. Pohjola on opiskellut New York Film Academyssä elokuvaohjausta ja Taideteollisessa korkeakoulussa elokuva- ja tv-käsikirjoittamista. Osallistuvaan draamaan keskittyvä ruotsalainen tuotantoyhtiö The Company P, jota Pohjola on ollut perustamassa, voitti kansainvälisen Emmy-palkinnon parhaasta interaktiivisesta tv-palvelusta.

  Tuotantoyhtiö Oy Bufo Ab on vuonna 2007 perustettu kolmen Taideteollisen korkeakoulun käyneen kaveruksen perustama elokuvatuotantoyhtiö.

  MITÄ MEISTÄ JÄÄ

  14-vuotiaalla Matiaksella on kaksi aikuista sisarpuolta, joiden kanssa hän ei ole näiden vanhempien eron jälkeen ollut missään tekemisissä. Juhannuksena siskot hakevat Matiakseen kanssaan mökillä järjestettäviin juhliin. Kesäyöntunteina sisarusten välit saavat odottamattoman käänteen.
  Käsikirjoitus Joona Kivirinta ja Oskari Sipola
  Ohjaus Oskari Sipola
  Tuottaja Jesse Fryckman / Bronson Club Oy

  Käsikirjoittaja Joona Kivirinta on valmistumassa medianomiksi Metropolia-ammattikorkeakoulusta viestinnän koulutusohjelmasta. Kivirinta on kirjoittanut ja julkaissut runokokoelman Kymmenen vuoden päästä annamme lapsille nimet, Tammi 2008. Oskari Sipola ja Joona Kivirinta ovat tehneet yhteistyötä aiemmin palkitussa lyhytelokuvassa Irti vuodelta 2005. Kivirinta on opintojensa aikana ohjannut, kuvannut ja leikannut ja tuottanut opiskelijaelokuvia.

  Ohjaaja Oskari Sipola (s. 1984) on valmistumassa taiteen kandidaatiksi elokuva- ja televisio-ohjauksenlinjalta Taideteollisesta korkeakoulusta. Aiempia ohjaustöitä mm. Siivet ja hampaat (2009), Ei kenenkään maa (2009), Repeämä (2008).

  Vuonna 2007 perustettu tuotantoyhtiö Bronson Club Oy on nuori ja innovatiivinen tuotantoyhtiö, joka tuottaa pääasiassa pitkiä elokuvia sekä tv-sarjoja. Bronson Clubin viimeisin elokuva oli AJ Annilan ohjaama kauhuelokuva Sauna.

  TOKIO BABY
  eini-ikäinen Saara on jumissa vanhempiensa maatilalla. Netin animemaailmassa Saara elää aivan toisenlaista elämää. Eräänä päivänä perheen kotitilalle ilmestyy reppumatkaaja Aiko, aito japanilaisneito, joka vaikuttaa saapuneen paikalle Saaran kutsusta. Mystinen vieras murtaa eristäytyneen perheen rutiinit ja pakottaa perheenjäsenet kohtaamaan toisensa.

  Käsikirjoitus Aino Lappalainen ja Anna Lappalainen
  Ohjaus Tommi Kainulainen
  Tuottaja Merja Ritola / Blind Spot Pictures Oy ja Tero Kaukomaa

  Käsikirjoittaja Aino Lappalainen opiskelee toista vuotta Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja tv-käsikirjoittamisen koulutusohjelmassa.

 • Kotikatu syksyllä kahdesti viikossa

  Julkaistu keskiviikkona 11.03.2009 7 161

  YLE TV1:n suosikkisarjaa, Kotikatua nähdään ensi syksystä lähtien kaksi kertaa viikossa.

  ”Katsojat voivat valita, haluavatko he nauttia Kotikatua kaksi puolen tunnin jaksoa arkisin vai katsella jaksot peräkkäin tunnin mittaisena tv-elokuvana viikonloppuna”, kertoo TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäki.

  ”Vuodesta 1995 pyörinyt Kotikatu on antanut uskollisille ystävilleen elämyksiä ja puheenaiheita, ja sarja elää jatkossakin vahvasti tätä päivää”, lupaa Kotikadun tuottaja Marko Rauhala.

  Kotikadun tämän kevään viimeinen, tähän mennessä 476. jakso nähdään 23.4. Sarja kerää viikoittain torstain ensilähetyksen ääreen keskimäärin 650 000 katsojaa.

  YLE TV1 tarjoaa kotimaista laatudraamaa edelleen myös maanantaisin Kotikatsomossa ja YLE TV2 kotimaisten sarjojen huippuja tutulla keskiviikon Suomi-draama -paikalla.

  Kotikatu

  Asiasanat:
 • Luola palkittiin Tampereella

  Julkaistu maanantaina 09.03.2009 0 187

  Tampereen elokuvajuhlilla palkittiin kuusi YLEn yhteistuotantoa.

  Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa alle 30-minuuttisten sarjassa pääpalkinnon voitti Panu Heikkilän fiktio Luola. Tuomaristo luonnehtii elokuvaa seuraavasti: "Festivaalin parhaat näyttelijäsuoritukset tarjonneen opettavaisen tarinan rakenne ja sävy toivat mieleen venäläisen kirjallisuuden parhaat klassikot."

  Resurssipalkinnon parhaasta kuvauksesta saivat Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen dokumentillaan Hanasaari A. Kunniamaininnan sai yksi elokuva, Turun anikistien animaatio English Lessons.

  Yli 30-minuuttisten sarjassa kunniamaininnan sai Tuomas Milonoffin ja Jon Sundellin fiktio Monte Rosso.

  Risto Jarva -tuomaristo antoi palkintonsa Hanasaari A:lle, jonka ovat ohjanneet Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen. Tuomaristo sanoi elokuvasta seuraavaa: "Elokuva on hellä hyvästijättö eräälle aikakaudelle. Teos yhdistelee ansiokkaasti elävää kuvaa, valokuvaa ja animaatiota. Se on visuaalisesti upea ja koskettava kuvaus kaupunkikuvan muutoksesta. Ajan armottomuuden riipaisevuus kiteytyy kuvissa, joissa purkukoneen leuat syövät vanhan voimalan tiiliseiniä".

  Nuorisotuomariston palkinnon sai Juho Kuosmasen fiktio Kaupunkilaisia. Opiskelijapalkinnon pokkasi Iris Olssonin Unien välissä (Between Dreams).

  Elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa Olssonin Unien välissä sai kunniamaininnan.

  Novellielokuvat Luola on esitetty viime syksynä TV1n Kotikatsomossa 29.9. Kaupunkilaisia 22.9. ja Monte Rosso 22.9.

  Lisää novellielokuvista Kotikatsomon nettisivulla.

 • A-studio tekstitetään

  Julkaistu perjantaina 06.03.2009 1 226

  YLE on ottanut käyttöön suomenkielisen tekstityksen kahteen ajankohtaisohjelmaan, TV1:n A-studioon ja TV2:n Ajankohtaiseen kakkoseen. Ajankohtaisohjelmissa ei aikaisemmin ole ollut tarjolla tekstityksiä.

  Koska ohjelmien ensilähetys on suora, tekstitettyjä ovat seuraavana päivänä lähetettävät uusinnat. A-studion uusinta lähetetään torstaisin TV1:ssä klo 13.05 ja Ajankohtaisen kakkosen uusinta keskiviikkoisin TV2:ssa klo 14.20.

  Digitaalisen tekstityspalvelun saa näkyviin valitsemalla digiboksista ensisijaiseksi tekstityskieleksi hollannin kielen (hol/ned/dut). Useimmissa kaukosäätimissä on erillinen painike tekstityskielen vaihtamiseksi.

  Teksti-TV:n ohjelmatiedoissa merkintä T tarkoittaa, että ohjelmassa on tekstitys. Tulevista tekstityksistä saa parhaiten tietoa Teksti-TV:n sivulta 331.

  YLEn Teksti-tv-tekstitykset jatkavat vielä digitekstityksen rinnalla. Teksti-tv-tekstitykset löytyvät omilta sivuiltaan: YLE TV1 s.333, YLE TV2 s.334 ja YLE Teema s.336.

  Uutislähetysten tekstitykset näkyvät vain Teksti-TV:n sivulla 335. Tekstitettyjä uutisia ovat kello 17.00 ja 20.30 uutiset.

 • Elämä pelissä etsii onnellisuuden salaisuutta

  Julkaistu torstaina 19.02.2009 4 232

  YLE TV1:n ohjelma Elämä pelissä selvittää syksyllä 2009, voiko onnellisuutta opetella.

  Viisi suomalaista ryhtyy noudattamaan onnellisuustutkijoiden suosittamaa elämäntapaa ja myönteistä ajattelua. Heitä tukevat valmentajat. Tuntevatko he itsensä onnellisemmaksi valmennuksen jälkeen?

  Puoli vuotta kestävä ainutlaatuinen koe ja sen tulokset nähdään Elämä pelissä -ohjelmasarjassa. Samaan aikaan julkistetaan mittava Elämä pelissä -onnellisuustesti, jonka taustalla on laaja-alainen joukko suomalaisia asiantuntijoita.

  Elämä pelissä -ohjelmasarjan ensimmäisellä tuotantokaudella 2007 tunnetut suomalaiset paljastivat paheensa, kuulivat ennusteen eliniäkseen ja aloittivat elämäntaparemontin. Ohjelmat keräsivät keskimäärin yli 400 000 katsojaa, Elämä pelissä -elinajanodotetesti tehtiin noin 600 000 kertaa
  ja testisivustolla mitattiin kaikkiaan yli 14 miljoonaa sivulatausta.

  "Viimeksi korostimme pitkää ja tervettä elämää. Nyt haluamme siirtää painopistettä henkiseen hyvinvointiin", TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäki sanoo.

  Tv-sarjan tuottaa Tarinatalo yhdessä YLE Oppiminen ja tiede -osaamiskeskuksen kanssa. Elämä pelissä -onnellisuustestin tuottaa Kustannus Oy Duodecim yhdessä YLEn kanssa.

  Halu tulla onnelliseksi

  Elämä pelissä -sarjan ensi vuoden päähenkilöistä osa tunnetaan julkisuudesta ja osa on tavallisia suomalaisia. Yksi voi esimerkiksi tuntea itsensä yksinäiseksi, toisella on vaikeaa töissä ja kolmas kärsii alakuloisuudesta. Joku päähenkilöistä on saattanut kokea suuren menetyksen, kun taas toiselle ei elämä maistu, vaikka asiat ovat ulkoisesti hyvin. Kaikkia heitä yhdistää se, että he haluaisivat tulla nykyistä onnellisemmiksi.

  "Elämä pelissä on tiettävästi maailman ensimmäinen juuri onnellisuuteen keskittyvä ja sitä edistävä realityohjelma. Haaste on valtava eikä arvostelulta taatusti vältytä. Monen mielestä onnellisuutta ei voi määritellä, mitata eikä tietoisesti edistää. Haluamme kuitenkin yrittää", sanoo vastaava tuottaja Jukka Heinonen Tarinatalosta.

  Päähenkilöiden haku käynnistyi 22. lokakuuta tv- ja nettikampanjalla. Hakuajan loppuun mennessä 9. marraskuuta 2008 hakijoita oli 600.

  Elämä pelissä -tv-sarjan tukijoita toisella tuotantokaudella ovat Työsuojelurahasto, Terveyden edistämisen keskus, Mielenterveyden keskusliitto, Työterveyslaitos ja Suomen Punainen Risti.

  Onnellisuustesti elinajanodotetestin rinnalle

  Uuden onnellisuustestin avulla suomalaiset voivat tutkia, mistä heidän onnellisuutensa rakentuu sekä vertailla, miten heidän mielialansa, tyytyväisyytensä ja onnellisuutensa eroaa muista ihmisistä. He voivat myös selvittää, kuinka hyvin heidän elämäntapansa tukee onnellisuutta ja vertailla omia arvojaan erittäin onnellisten ihmisten arvomaailmaan. Kaikki testin tehneet saavat neuvoja, kuinka vahvistaa onnellisuuttaan.

  "Testissä ei ole kyse verkkoterapiasta, vaan sen tavoite on antaa tavallisille ihmisille mahdollisuus oivaltaa itse uusia asioita itsestään ja elämästään", Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen sanoo.

  Myös elinajanodotetesti on edelleen tehtävissä Elämä pelissä -sivustolla. Testit tukevat toisiaan, sillä usein samoilla elämäntapamuutoksilla voi sekä pidentää elämäänsä että tehdä siitä entistä onnellisempaa. Lokakuun alussa elinajanodotetesti valittiin Suomen ehdokkaaksi kansainvälisen World Summit Award 2009 -tietoyhteiskuntakilpailun e-terveyssarjaan.

  "Suomen osakilpailun voitto ja ehdokkaaksi nimeäminen ovat hienoja tunnustuksia Elämä pelissä -hankkeen tehokkuudesta terveystiedon välittäjänä", YLEn vastaava tuottaja Teija Peltoniemi sanoo.

 • TV1 kanavista katsotuin

  Julkaistu tiistaina 27.01.2009 1 231

  YLEn TV1 oli viime vuoden katselluin televisiokanava. Katseluosuus pysyi edellisvuotisessa 24 prosentissa. MTV3:n osuus putosi 26 prosentista 23:een.

  Luvut käyvät ilmi Finnpanelin 27.1. julkaisemasta tv-katselutilastosta.

  TV1 on pitänyt pintansa, vaikka kanavatarjonta on jatkuvasti kasvanut. Keskimäärin suomalainen katsoo päivittäin viittä eri kanavaa.

  ”Katsojat arvostavat”

  TV1n kanavapäällikön Riitta Pihlajamäen mielestä katselutulos osoittaa, että suomalaiset arvostavat kanavan tarjontaa.
  ”Vahva uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmisto profiloivat kanavaa. Katsojat haluavat ajattelulleen taustaa ja tukea. Suomalaiset haluavat myös viihtyä tiedon äärellä. Infon rinnalla TV1 tarjoaa myös draamaa ja viihdettä.”

  Pihlajamäki muistuttaa, että TV1 erottuu kilpailijoistaan vahvalla asiaohjelmistolla.
  ”TV1 on tuonut ja tuo asiaohjelmistoonsa uusia avauksia. Haluamme yllättää. Emme pelaa vain varman päälle. Katsojilta olemme saaneet linjauksista kiittävää palautetta.”

  Pihlajamäki korostaa ajan tasalla olemista sekä kyseenalaistamista myös viihteen ja draaman kautta.
  ”Olemme tehneet monia ohjelmallisia ratkaisuja, jotka ovat aiheuttaneet kohinaa. TV1n täytyy uskaltaa kokeilla rajoja ja mennä heikoille jäille. Poliittisen satiirin ja yhteiskunnallisen viihteen kehittämisessä kanavalla on pitkät perinteet.”

  Perinteiset pärjäävät

  Suuret kanavat säilyttivät suosionsa vuonna 2008. TV1:n katseluosuus oli 24,1 prosenttia kokonaiskatselusta, MTV3:n osuus oli 22,9 prosenttia, TV2:n 16,8 prosenttia, Nelosen 10 prosenttia ja Subin 6 prosenttia. Yli kahden prosentin katseluosuuksiin ylsivät JIM ja YLE Teema.

  Peräti 90 prosenttia suomalaisten television katselusta kohdistuu edelleen perinteisten tv-yhtiöiden kuten Yleisradion, MTV Median sekä Nelonen Median tarjontaan.

  Viime vuoden katsotuin ohjelma oli jälleen TV1:n itsenäisyyspäivän vastaanotto – 1,75 miljoonaa katsojaa. Sitä seurannut uutislähetys keräsi toiseksi eniten katsojia – 1,6 miljoonaa katsojaa. Kolmanneksi ylsi mäkihypyn maailmancupin Bischofshofenin osakilpailu MTV3-kanavalla. Eurovision 2008 finaali TV2:lla, MTV3:n Tanssii Tähtien kanssa ja Idols -ohjelmat keräsivät jälleen suuria yleisöjä.

  Katselu lisääntynyt

  Television digitalisoinnin myötä suomalaisten television katselu on hieman lisääntynyt. Tähän on vaikuttanut sekä kasvanut kanavatarjonta että katselun ajansiirron yleistyminen tallentavien digiboksien myötä.

  Televisiota katsottiin päivittäin keskimäärin 2 tuntia 57 minuuttia, noin 10 minuuttia enemmän kuin vuonna 2007. Maksukanavien tilaajia oli vuoden 2008 lopussa 610 000 taloutta. Tallentavia digibokseja löytyy nyt 915 000 taloudessa.

  Tallentaminen yleistyy

  Finnpanelin mukaan yli 40 prosentilla tv-talouksista on tallentava digisovitin. Tallennettuja ohjelmia katsovat eniten naiset ja lapsiperheet. Tallennetuimpia ohjelmia ovat fiktiosarjat ja elokuvat, kun taas vain yksi prosentti digisovitinperheistä tallentaa uutisia.

  Asiasanat:
 • Virkaanastujaiset keräsi miljoonayleisön

  Julkaistu keskiviikkona 21.01.2009 0 130

  Yhdysvaltain tuoreen presidentin Barack Obaman tiistaiset virkaanastujaiset keräsivät TV1n ääreen miljoonayleisön kotikatsomoissa.

  Virkaanastujaistilaisuus näytettiin suorana lähetyksenä YLE TV 1:llä kello 18.30 alkaen, ja parhaimmillaan lähetystä seurasi peräti 1 046 000 katsojaa.

  Eniten yleisöä ruudun ääressä oli juuri presidentinvalan vannomisen aikoihin iltaseitsemältä.

 • TV1:lle ykkössijoja

  Julkaistu maanantaina 12.01.2009 0 110

  YLE vei viisi ykkössijaa parhaita televisio-ohjelmia palkinneessa Kultainen televisio -gaalassa Helsingissä 11.1.

  Paras asiaohjelma oli TV1:n Epäkorrektia, Tuomas Enbuske, paras keskusteluohjelma TV1:n Levengood Suomesta ja vuoden draamasarjana palkittiin TV1:n Harvoin tarjolla. Lifestyle-sarjan voitti FST5:n Strömsö. Parhaana lastenohjelmana palkittiin FST5:n Ursäkta Birgitta!?.

  Kultainen TV on Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat - SATU ry:n järjestämä kilpailu, jossa alan ammattilaiset ja yleisö valitsevat vuoden 2008 parhaat kotimaiset tv-ohjelmat ja esiintyjät.

  Kilpailun tarkoituksen on kehittää suomalaista tv-osaamista ja nostaa suomalaisen televisiotuotannon arvostusta. Kilpailukategorioita oli yhteensä 13.

 • Mark vai Arto?

  Julkaistu torstaina 08.01.2009 1 122

  Suomalaisen tv-alan perinteiset, vuosittaiset Venla-palkinnot jaetaan jo 27. kerran Venla gaalassa.

  Draama- ja viihdetuomaristo jakavat palkintoja yhdessätoista sarjassa. Yleisö voi äänestää kahdessa sarjassa eli antaa äänensä parhaalle viihdeohjelmalle ja parhaalle esiintyjälle. Venla gaala esitetään suorana lähetyksenä Nelosella 16.1. klo 20.00.

  Paras viihdeohjelma:

  Äänestä parasta viihdeohjelmaa ja lähetä tekstiviesti
  OHJELMA (välilyönti) EHDOKKAASINUMERO numeroon 173005.
  Hinta 0,60€. Malli: ohjelma 1 numeroon 173005.

  ohjelma 1 Uutisvuoto
  ohjelma 2 Tartu Mikkiin
  ohjelma 3 Big Brother
  ohjelma 4 Sinkkuäidille sulhanen
  ohjelma 5 Bettina på turné
  ohjelma 6 Ihmisten puolue
  ohjelma 7 Karjalan kunnailla
  ohjelma 8 Idols
  ohjelma 9 Meidän isä on parempi kuin teidän isä
  ohjelma 10 MGP 2008

  Paras esiintyjä:

  Äänestä parasta esiintyjää ja lähetä tekstiviesti
  ESIINTYJA (välilyönti) EHDOKKAASINUMERO numeroon 173005.
  Hinta 0,60€. Malli: esiintyja 1 numeroon 173005.

  esiintyja 1 Arto Nyberg
  esiintyja 2 Risto Kaskilahti
  esiintyja 3 Miia Nuutila
  esiintyja 4 Aleksi Valavuori
  esiintyja 5 Matias Jungar
  esiintyja 6 Mark Levengood
  esiintyja 7 Mikko Kuustonen
  esiintyja 8 Heikki Paasonen
  esiintyja 9 Maria Veitola
  esiintyja 10 Benny Törnroos

  Ehdokkaan äänestyskoodi lähetetään numeroon 173005. Äänestysaikaa on 16.1. asti.

  Venla-sivut

  Asiasanat:
 • Manne-tv ei syrjinyt

  Julkaistu perjantaina 02.01.2009 1 139

  YLEn kesäkaudella 2007 esittämä Manne-TV-ohjelma ei syyllistynyt häirintään, toteaa syrjintälautakunta päätöksessään.

  Syrjintälautakunnan mukaan YLEn toiminta ei täyttänyt yhdenvertaisuuslain määrittämiä häirinnän piirteitä. Loukkaaviksi mainitut sketsijaksot olivat vain osa laajempaa ohjelmasarjaa.

  Romaniväestöä edustava järjestö sekä yksittäiset romanit valittivat syrjintälautakunnalle Manne-TV:stä, joka heidän mielestään syrji romaniväestöä, rikkoi yhdenvertaisuuslakeja ja lisäsi suvaitsemattomuutta romaniväestöä kohtaan. Ohjelman nimeäkin pidettiin loukkaavana.

  YLEn mukaan ohjelmassa pyrittiin huumorin avulla herättämään keskustelua ja murtamaan ennakkoluuloja. Sarjan tekijätiimissä oli romaniväestöä. Alkujaksojen jälkeen ohjelman nimi muutettiin Romano-TV:ksi.

  YLE TV1:n kanavapäällikön Riitta Pihlajamäen mukaan romanien asemasta ei suomalaisessa mediassa keskusteltu koskaan yhtä paljon kuin kesällä 2007.

  Manne/Romano-TV nosti esiin yhteisön sisällä piileviä jännitteitä ja toi julkisuuteen useita kipeitä, korjaamista vaativia epäkohtia. ”Olisin ollut todella hämmästynyt, jos syrjintälautakunta olisi pitänyt tätä paheksuttavana", Pihlajamäki toteaa.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä