A-studio: Lestadiolaisten ehkäisykielto – ihmisoikeuskysymys?

Julkaistu keskiviikkona 19.09.2012 6 118

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuvat joka vuosi lestadiolaisten Suviseuroille.

TV1 keskiviikkona 19.9. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Onko lestadiolaisen herätysliikkeen sisällä vaikuttava ehkäisykielto ihmisoikeuskysymys? Onko herätysliikkeessä käynnissä muutos, jossa yhä useammat lestadiolaisvanhemmat päättävät itse perhesuunnittelusta?

 

Mitä sanoo kirkko?

A-studio käsittelee aihetta kahden vanhemman, äidin ja isän näkökulmasta. Vanhemmat ovat kasvattaneet lapset lestadiolaisperheissä, mutta nyttemmin he ovat eronneet liikkeestä.

Millaisiin valintoihin ja tilanteisiin ehkäisykielto asettaa lestadiolaisvanhemmat?

Onko ehkäisykielto ihmisoikeuskysymys, jopa ihmisoikeusloukkaus. Tätä mieltä on A-studion haastattelema arkkiatri Risto Pelkonen. Hän haastaa kirkon johdon avaamaan ja käymään keskustelua aiheesta.

Kirkon johto ei ole vieläkään ottanut virallisesti asiaan kantaa. A-studiossa kuullaan myös Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen näkemyksiä.

 

Karkaavatko tavoitteet?

A-studiossa kysytään karkaavatko hallituksen taloustavoitteet? Oman arvionsa antavat Jan Vapaavuori ja Jouni Backman.

Jos Suomi pääsee YK:n turvaneuvostoon – ollako lääkäri vai tuomari?

Neuvostoliiton perintö – toistaako Putin Leninin virheitä?

Lähetyksen juontavat Annukka Roininen ja Sakari Kilpelä.

 

Suosittele118 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 19.09.2012

Tässäpä yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys. Onko ihmisoikeuskysymys, kun suomalainen media (eli suomalainen yhteisö ja yhteiskunta) tuputtaa vain yhtä käsitystä siitä, mikä on oikein ja mikä on väärin.

keskiviikkona 19.09.2012

Ei voi olla niin, että nainen alistetaan lisääntymiskoneeksi. Se on ihmisoikeuskysymys.

keskiviikkona 19.09.2012

Kuka pakottaa olemaan vanhoillislestadiolainen?? Lähtee lätkii liikkeen piiristä jos opetukset ei miellytä. Eihän se nyt niin voi mennä että on joku uskonoppi ja jokainen voi määritellä sen itse että mitä siellä saa opettaa ja mitä ei.

sunnuntaina 23.09.2012

>> Kuka pakottaa olemaan vanhoillislestadiolainen?

Samoin voit kysyä, kuka pakottaa syntymään pohjoiskorealaiseksi.

Vanhoillislestadioaliseksi synnytään, syntymällä lestadiolaiseen perheeseen. Kaikki ihmissuhteet perheestä ystäviin ja sukulaisiin ovat liikkeen sisällä. Se joka kykenee riuhtaisemaan itsensä irti liikkeestä, menettää tavattoman paljon. Moni lestadiolainen on lisäksi peloissaan siitä että joutuu helvettiin, jos jättää liikkeen. Liikkeessä opetetaan jo pienille lapsille, että vain vanhoillislestadiolaisena pääsee kuoleman jälkeen taivaaseen.

torstaina 20.09.2012

Tämä keskustelu ihmisoikeuksista lähti liikkeelle kun yhden lestaadiolais perheen äiti kuoli synnytykseen. Oli lääkärit suosittelleet häntä luopumasta tulla raskaaksi uudelleen koska hän kuului riskisynnyttäjiin, kuin myös moni muukin. Hän tuli kummiski raskaaksi ja menehtyi itse komplikaatioihin.

Vastaavasti vois alkaa puhumaan että jos lääkäri suosittelee tupakan, alkoholin luopumisesta ja silti jatkaa niiden nauttimisesta ja menehtyy niistä johtuvista komplikaatioita. Kenen on syy? Uskon että sanotaan että se oli hänen oma valintansa, tai saa syyttää itseään ym.

Eläköön vapaus.

sunnuntaina 23.09.2012

Kirkon oma ihmisoikeuksia käsittelevä ryhmä on todennut, käsiteltyään asiaa keväällä 2009, että vanhoillislestadiolaisten taivaspaikan ehtona vaatima ehkäisykielto loukkaa ihmisoikeuksia. Tätä ennen jo Ihmisoikeusliitto totesi saman, kun kysymystä tutkivat Suomen parhaat ihmisoikeuksia ja perustuslakia tuntevat professorit.

Tässä valossa onkin omituista, että piispoille asia on uusi ja epäselvä vielä vuonna 2012 , eivätkä he ole ehtineet käydä keskusteluja asiasta herätysliikkeen vastuuhenkilöiden kanssa.

Kirkon menettely asiassa on täysin piittaamatonta. Kirkon johto on kyllä innolla ilmaisemassa huolensa ulkomailla havaituista ihmisoikeuskysymyksistä. Mutta Suomen ev.lut. kirkon sisällä toimiva suuri herätysliike saa piispojen mukaan tehdä itsenäisesti mitä haluaa suhteessa naisten ihmisoikeuksiin. Ehkäisykielto koskettaa kymmeniä tuhansia kirkon jäseniä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä