A-studio: Talk – Järkyttävät perhesurmat

Julkaistu torstaina 19.04.2012 3 145

Suomessa on tapahtunut vuoden sisällä jo seitsemän perhesurmaa.

TV1 19.4. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Suomessa on tapahtunut vuoden sisällä jo seitsemän perhesurmaa. Viimeksi viime viikolla perheenisä surmasi puolisonsa sekä kaksi alle viisivuotiasta lastansa Helsingissä. Tämän jälkeen isä tappoi itsensä ajamalla kuorma-auton alle Porvoossa.

Tällä viikolla alkoi oikeudenkäynti toisesta tapauksesta, jossa isä tappoi veitsellä perheensä ja yritti lopuksi polttaa heidän kotinsa.

Useimmat perhesurmat ovat tulleet uhrien omaisille, lähipiirille ja viranomaisille täytenä yllätyksenä. Miksi mitään ei ole huomattu?

 

Kulissit pystyssä

Tutkimusprofessori Hannu Lauerma pitää perhesurmaajia erityisryhmänään. Perhesurmaaja on usein mies, joka häpeää syvästi omaa kriisitilannettaan eikä ahdinkoon päädyttyään hae apua, vaan tekee ns. laajennetun itsemurhan.

Lauerman mukaan voidaan puhua narsistisista henkilöistä, joilla on lisäksi syvä depressio tai vaikea mielialahäiriö.

Perhesurmaaja on usein menestyjä, joka on tottunut pitämään kulissia yllä. Siksi tällaisten surmien ennakointi on Lauermasta todella vaikeaa.

 

Väkivaltaisille apua

Lyömätön linja Espoon toiminnanjohtaja Jari Hautamäki sanoo, että perhesurmaajat eivät ole oma erityisryhmänsä.

Hautamäki haluaa tiukempaa puuttumista viranomaisilta miesten väkivaltaisuuteen ja mielenterveysongelmiin.

”Väkivaltaiset miehet tarvitsevat usein poliisin patistusta, jotta he uskaltavat hakea apua”, sanoo Hautamäki.

 

”Ongelmat yleensä tiedossa”

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland pelkää, että perhesurmista on tullut jopa trendi. ”Perhesurmia ei voi sivuuttaa yksittäistapauksina”, sanoo Kalland.

Hänen mielestänsä perhesurmaajalla voi olla psyykkinen sairaus tai psykoosi. ”Joukossa voi olla myös sellaisia, jotka eivät istu mihinkään määritelmään”, sanoo Kalland.

THL:n kehittämispäällikkö Minna Piispa ihmettelee, miksi perhesurmista on nyt noussut kohu. ”Ongelmat ovat olleet pitkään tiedossa”, painottaa Piispa.

Hänen mielestänsä perhesurmissa on usein kyse mustasukkaisuudesta ja väkivallan kierteestä.

”Ympäristö on monesti jo huomannut merkkejä väkivallasta ja ongelma on ollut muun muassa sukulaisten tiedossa”, sanoo Piispa.

 

Suosittele145 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 19.04.2012

Päivärinta on toimittajaksi paitsi harvinaisen fiksu myös sikäli harvinainen, että hän hoitaa hommansa korostamatta millään tavalla omaa persoonaansa. Se ei todella on tänään tavallista. Kiitos, näitä lisää, jos mahdollista. Samalla haluan kehua Hannu Lauerman todella skarpista ajattelusta, jonka osaa myös tuoda julki niin, että maallikkokin ymmärtää. Kiitos. Olen edelleen sitä mieltä, että YLE on välttämätön.

torstaina 19.04.2012

Vahvuuteen kasvamisen vaatimus

Meidän yhteiskunnassa arvostetaan selviämistä ja jo lapsesta pitäisi lasten pärjätä ja kilpailla selvämisestäkin.
On totta ja todettiin ohjelmassa oikein, että meillä karsitaan sosiaalityöntekijöiden ja perhetyöntekijöiden määrärahoja ja palveluja. Pidetään heikkouden merkkinä sitä jos ei pysy taloudellisen kilpailun oravanpyörässä Myös tukien saamisen kriteereinä ovat laskut tai taloudellisen sleviytymisen mittarit ei kehitetä sosiaalisen verkoston mahdollisuuksia tia tukiverkostoja.
Meillä perheet joutuvat koville henkisesti näinä aikoina. Kuten ohjelmassa todettiin sosiaalinen verkosto on kaventunut. Kalland sanoi oikein myös sen, että yksikin henkilö olipa se kuka tahansa yhteisössä voi antaa tukea, voimia ja keinoja myös lapsille löytää ratkaisumahdollisuuksia ongelmissa. Ihmiset ovat erilaisia ja vaikeistakin perhesuhteista voi kasvaa myös terveeksi aikuiseksi kunhan parantavia ymmärtäviä ihmiskontakteja sattuu kohdalle. Koulumaailmassa on opettajissa myös epäoikeudenmukaisuuden sallivia epäpedagoogisia joihin tilainteisiin on myös vaikeaa lasten tulla kuulluksi tai saada apua. Lapsilla ei ole oikeudellista kuulluksi tulemisen kulttuuria. Perheissä aikuisina oleminen vaikeutunut ja yllytetään enemmänkin kaveruuteen jolloin kenelläkään ei ole turvallista perhe-elämää. Rajat ja aikuisen vastuu antaa kaikille perheenjäsenille turvan, mutta se ei tapahdu itsestään vaan siihen pitää kasvaa yhdessä perheen kasvamisen myötä. kasvamista.

lauantaina 08.09.2012

Höpö höpö Lauermaalle. Narsut selviää aina. Eiköhän se syy ole tämä sairas Suomalainen kulttuuri, joka pakottaa esittämään sivistynyttä henkeen ja vereen. Itsemurhaan ajautunut ei yksinkertaisesti halua jättää läheisiään tämän sairaan kulttuurin armoille, joka on kuin vanhoillinen uskonto, jossa ei koskaan ole tarpeeksi hyvä ja joutuu valehtelemaan ja olemaan aina valpas 28 tuntia vuorokaudessa pitääkseen kulissit yllä. Lukekaapa muutama viikko ainoastaan juorulehteä ja sen jälkeen asiaan perustuvaa lehteä. Jännää miten äkkiä maailmankuva muuttuu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä