A-studio: Talk – Kunnat pakkoraossa

Julkaistu torstaina 23.01.2014 11 3

Hallituksen suunnitelmat kuntien pakkoliitoksista herättävät ärtymystä kunnissa.

TV1 torstaina 23.1.2014 klo 21.05 - 22.00, uusinta perjantaina 24.1. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Hämmennys, pelko, ärtymys. Näitä tuntemuksia koetaan nyt monessa Suomen kunnassa, kun pitkään kiistelty hallituksen kuntauudistus on edennyt pakkovaiheeseen.

Jos lakiesitys menee läpi, hallitus voi ensi vuodesta lähtien määrätä kuntaliitoksia vastoin kunnanvaltuustojen omaa tahtoa. Pakkoliitospykälä koskisi Oulun, Vaasan, Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Porin, Tampereen, Lahden ja Turun kaupunkiseutuja.

Lakiluonnos on nyt arviointikierroksella ja sen on tarkoitus tulla voimaan jo heinäkuussa. Ensimmäiset pakkoliitokset toteutuisivat aikaisintaan vuonna 2017.

A-studio: Talkissa kuntauudistuksesta keskustelevat kansanedustajat Antti Lindtman (sd.), Lasse Männistö (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) sekä pakkoliitoslistalla olevan Pirkkalan pormestari Helena Rissanen.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Hallituksen listalla 24 pakkoliitoskuntaa

 

Suosittele3 Suosittelee

Kommentit

torstaina 23.01.2014

Suomen valtiontalous ui niin syvällä, että virkamieskuntaa on vähennettävä. Tästä syystä pitää keskusteluun tuoda vahvemmin esiin, että näin on pakko tehdä, vaikka sen on vastenmielistä. Kaikkein vahvimpia vastustajia on kuntapäättäjät itse. Tämän ymmärtää jokainen, koska siinä on työpaikka kysymyksessä. Kun yhteiskunnan vero ja muut tulot riitä, on pakko menoja supistaa. Kuntalaisten palvelut on lailla turvattuja. Kuntaliitosten jälkeenkin on samat lait voimassa.

torstaina 23.01.2014

Kenen identiteetti on kiinni kunnan nimestä? Saatte puolestani nimetä Helsingin Haukiputaaksi vaikka heti. Kuntien hallintohimmeleitä on purettava, siihen ei vain veronmaksajien hartiat riitä.

torstaina 23.01.2014

Onko selvitetty miksi Tukholman seutu toimii usean erillisen kunnan mallilla, mutta Suomessa se ei hallituksen mukaan ole toimiva ratkaisu.

torstaina 23.01.2014

Mikä hemmetin puusilmäinen aasi tämä kokoomuksen Lasse Männistö on!?!? Puhuu kaikkea muuta kuin mitä kysytään

torstaina 23.01.2014

Kiinnitin huomiota samaan asiaan, tämä edustaja ei sitten toivottavasti istu seuraavassa eduskunnassa. Kokoomus tulee saamaan köniinsä
seuraavissa vaaleissa jos sieltä ei parempaa ajattelua löydy, kuin tältä Männistöltä.

torstaina 23.01.2014

Kehyskuntiin kertyy varmasti paremmintienaavat ihmiset kuten tutkimuksesta kävi ilmi. Kehyskunta voi näiltä kerätä korkeammalla kunnallisverolla palvelutuotantoa tuottaakseen enemmän kuin keskuskunta jossa on enemmistö väestöstä sellaista väkeä joilla ei ole korkeampaan kunnalisverokantaan kantokykyä.Maksattavat tällätapaa myös ne lähes ilmaiseksi jakamat omakotitontit joilla hyvintienaavat lapsiperheet on sinne houkuteltu. Eikä Pirkkalassakaan kaikki ole kunnossa. Vanhuksille ei ole tarjota riittävästi hoitopaikkoja. Pompotellaan kodin, terveyskeskuksen ja vanhainkodin rinkiä edestakaisin.

torstaina 23.01.2014

Kuinka voi olla mahdollista, että yksi kokoomuksen politikko voi vetää toimittajalta joka käänteessä housut kinttuun? Onko mahdollisesti toimittajalla sama jäsenkirja?Eiko tällä yle-verolla saa ammattimaisia toimitta jia tekemään ohjelmia?

torstaina 23.01.2014

Jopa oli keskustelu. Lasse Männistö (kok) oli erittäin vastenm......
jankutti ja jankutti. Saman tekee eduskunnassa.
Tuntuu ettei enää ko puoluetta voi äänestää, jos on näin omahyväisiä ja itseään täynnä olevia poliitikkoja.
Päivärinnan olisi pitänyt pitää ko. tyyppi aisoissa. Muut esiintyivät ihan korrektisti.
Pakkoliitokset ovat vastenmielisiä ja vastoin kunnallista itsehallintoa. JOku kirjoitti, että kunnan päättäjät pitävät vain omasta pallistaan kiinni. Miten luulee käyvän siinä suurkunnassa. Pyrokratia kasvaa, johtajia ja erilaisia pääliköitä tulee enemmän kuin oli ko. yhdistyneessä kunnassa. Eikä se koske mitään irtisanomissuojaa vaan on pysyvää.
Tukholman seudulla on itsenäisiä kuntia ja kaikki toimii.
Pitäisi mennä vain Ruotsin mallin mukaiseen sairaanhoitojärjestelmään, ei mitään kuntien pakkoliitoksia. Tämä hallitus ansaitsee moisella todella huono arvosanan. Eikö heillä ole ns. järkeä, vai onko tämä vain Virkkusen pakkomielle taas kerran, kuten opetusministerinäkin.

torstaina 23.01.2014

Miksi näitä pakkoliitoksia ajetaan kuin "käärmettä pyssyyn". Mikä on niiden takana todellisuudessa. Säästöjä ei tule, palvelut ei pelaa esim. Tampere.
Älkää hyvänen aika ottako enää ikinä keskusteluun tuota Lasse Männistöä, aivan karmea keskustelija. Äänessä koko ajan, huh. eikä mitään uutta, samaa vain.
Hallitus pyörittää Sote-sotkua ja kuntien pakkoliitoksia, ei ihme että hallituksen eroa halutaan ja uusia vaaleja.
Sairaanhoito pitäisi mallata Ruotsin mukaan. Säästöjä tulisi.
Kelaa ei tarvittaisi sairauskorvauksissa. Raha seuraa potilasta.
Asiakas/potilas voi valita joko terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman (joka on hyväksytty palveluun). Ei erillistä työterveyshuoltoa jota Kela kustantaa. Kaikki käyttävät tarjottua järjestelmää. Voi tietysti mennä erilliseen yksityiseen, mutta sitä ei korvata valtion varoista.
Ei olisi tätä kauheaa sotkua mitä hallitus yrittää väkisin vääntää.

perjantaina 24.01.2014

Tässä on asia,johon hallitus on ohjelmassaan sananmukaisesti hirttäytynyt;
mitään järkeä ei ole pakossa(jota ei olekaan?) ja demarijohtaja myös venkoilee
kieli keskellä suuta,että kyllä oikeastaan kaikki käy ja kokoomuslainen selittää
opeteltua liturgiaa suuruuden autuaaksi tekevästä voimasta.
Ja nää ihmiset päättää kansakunnan tulevaisuudesta?
Älkää ihmetelkö,jos nuoria ei politiikka kiinnosta,eihän tässä ole mitään järkeä.

perjantaina 24.01.2014

Nooo, se on sellaista, kun kesken kasvuiset "lapset" alkavat tehdä muutoksia asiassa, jota he eivät tunne, kuten nuoret hallituksen jäsenet eli kaikki alle 50v. Ei nuoria tarvitse politiikan kiinnostakaan kuin sillä tasolla, että hoitavat omat asiansa. Vastuuta yhteistä asioista on hyvä ottaa sitten, kun on hieman elämän kokemusta ja laajempaa näkemystä. Vanha sanontakin kuuluu, että tyhjät tynnyrit kolisee eniten.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä