A-studio: Talk – Maahanmuuttajien Suomi

Julkaistu keskiviikkona 29.05.2013 15 32

Tukholman alueen mellakat saivat alkunsa Husbysta. Kuva: Fredrik Sandberg / Epa

TV1 torstaina 30.5.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Ruotsin lähiömellakat ovat herättäneet Suomessa huolta siitä, voisiko täällä käydä samoin. Mellakat saivat alkunsa Husbyssa, jonka asukkaista 80 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Lähiö on Tukholman köyhimpiä alueita.

 

Pakolaisapu: Katainen ei tiedä

Pääministeri Jyrki Katainen totesi viime sunnuntaina Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että Suomi voisi välttää Tukholman kaltaiset tapahtumat muun muassa pitämällä turvapaikanhakijoiden määrää hallinnassa ja kiinnittämällä huomiota asuinalueiden suunnitteluun.

Suomen Pakolaisapu syytti tiedotteessaan pääministeriä tietämättömyydestä pakolaisten oikeuksista. Pakolaisavun mukaan mikään maa ei voi rajoittaa tai hallita turvapaikanhakijoiden määrää.

Pakolaisapu myös muistutti, että viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa vähän yli 3 100 ihmistä, kun Ruotsissa vastaava luku oli liki 43 900.

 

Mistä mellakat johtuvat?

Ruotsin poliisista on arvioitu uutistoimisto AP:lle, että mellakoihin osallistui niin järjestäytyneitä mellakoijia, kokeneita rikollisia kuin teini-ikäisiä nuoria. Onko oikein, että keskustelu velloo maahanmuuttajien ympärillä? Johtuvatko mellakat suuremmista yhteiskunnallisista ilmiöistä, kuten köyhyydestä ja syrjäytymisestä?

A-studio: Talkissa Suomen maahanmuuttopolitiikasta keskustelevat kansanedustajat Olli Immonen (ps.) ja Ben Zyskowicz (kok.), maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa työskentelevä Kadar Gelle ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Johanna Sumuvuori (vihr.).

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Suosittele32 Suosittelee

Kommentit

torstaina 30.05.2013

Rinkebyn naapurissa Tenstassa yläastetta käyneenä voin todeta että maahanmuuttopolitiikka ei Ruotsissa toiminut. 10 vuotta Ruotsin politiikkaa riitti, palasin Suomeen. Minulla oli paljon kivoja ulkomaalaisia kavereita, valitettavasti heistäkään kaikki eivät ole sopeutuneet Ruotsin kulttuuriin ja tapoihin. Onko se heidän vika vai systeemin?

torstaina 30.05.2013

Ottamatta kantaa kuka on keskustelussa oikeassa, niin eikö haastattelijan tulisi olla suhteellisen neutraali. Päivärinta on selkeästi jo valinnut puolensa ja ohjaa keskustelua hänelle suotuisaan suuntaan...

torstaina 30.05.2013

Minun mielestäni toimittaja Päivärinta ei ole ammattitaitoinen toimittaja, hänen kuuluisi olla edes vähän neutraali, nyt hän kiistelee ja puhuu enemmän kuin nämä kaksi maahanmuuttoa puollustavat henkilöt yhteensä.

torstaina 30.05.2013

Ben Zyskowicz on ihminen joka voisi olla Vuoden Suomalainen. Nyt puhutaan maahan muuton vääryyksistä. Tämä maa on tehty suomelle ja ihmisille jotka rakentavat tätä yhteiskuntaa..
Suurin osa näistä näistä maahanmuuttajista asuvat sosiaali avustuksien turvassa. Heillä ei ole mitään halua tehdä töitä eikä vaikuttaa asioihin.Ei vika ole heidänkään vaan suomen pakolaispolittiikan mistä kaikki joutuvat kärsimään.

torstaina 30.05.2013

Tulkoon jokin media tutkimaan Vaasan sosiaalihuollon tukia pakolais perheille ja perheen yhdistämisille.. Ei kyllä kestäisi päivänvaloa.. Asia mistä ei vaan saa puhua. Viha puhetta tai muuten vaan vältellään asiaa.. Mutta hyvät media ihmiset! Ottakaa totuus esiin..

torstaina 30.05.2013

Kuka toimittaja tutkisi esim. Helsingin keskustassa sijaitsevan Punavuoren pakolaiskeskuksen kustannuksia?
Pakolaiskeskus sijaitsee yhdellä kalleimmista kaduista Helsingissä, jossa harvalla suomalaisella on varaa asua. Kuitenkin sinne on sijoitettu pakolaisyksikkö ja kustannukset ovat sen mukaiset. Tiedossa ovat ne päättäjät, jotka ovat puuhanneet yksikön sijoittamisen juuri tähän osoitteeseen, vaikka lähialueella, keskustan ulkopuolella, olisi ollut sopivia sijoituspaikkoja ja huomattavasti kohtuullisemmin kustannuksin.
Valtio ja kunta tekevät kovia säästöleikkauksia omilta kansalaisiltaan. Mitäköhän kansa tuumaisi, jos tietäisivät kaikesta tästä? On turha selitellä, että yksikön keskeinen sijainti on oleellinen tekijä tässä tapauksessa.

perjantaina 31.05.2013

Olen erittäin pettynyt toimittaja Päivärinnan esitykseen ohjelmassa. Olen nähnyt hänen vetämänä hyviäkin ohjelmia, mutta nyt hän oli valinnut puolensa, eikä asiallisessa keskustelussa toimittajan pidä niin tehdä. Yleensä näissä ohjelmissa on kaksi keskustelijaa "puolesta" ja kaksi "vastaan". Nyt oli 3+1 yhtä vastaan. Toimittajan tehtävä ei ole yrittää saada haastateltaviaan tai keskustelijoita naurunalaiseksi, mutta sitä toimittaja yritti oikein olan takaa. Mutta vierasmaalaista kohtaan toimittaja käyttäytyi vieraskoreasti, suomalaista isänmaan ystävää sen sijaan saa näköjään verovaroin kustannetussa ohjelmassa mielin määrin pilkata.

Olisi kiva, jos edes joskus Yle yrittäisi kertoa, mitä se tarkoittaa monikulttuurisuudella. Se ei ole pluralismia, joka tarkoittaa monimuotoista, useita erilaisia ajattelu- ja uskomusjärjestelmiä sisältävää kilpailevaa vapaata yhteiskuntaa. Monikulttuurisuus on sitä, että maahan syntyy esimerkiksi laajan maahanmuuton myötä maahanmuuttajien keskuuteen tietyistä ryhmistä tietyn kulttuurin tapoja noudattava joukko. Yhä useammin kulttuurilliset tavat ovat Suomen lainsäädännön vastaisia, naisten räikeää sortoa, alistamista, kotona pitämistä, kielen oppimisen estämistä, sukupuolielinten silpomista yms. yms. Tällaista on monikulttuurisuus. Ryhmät elävät ikään kuin omia lakejaan noudattaen, he ovat tuoneet kotimaistaan omat tapansa. He eivät sopeudu, integroidu.

perjantaina 31.05.2013

En jaksanut katsoa kovin pitkälle. Niin ärsyttävää oli toimittajan puolueellisuus ja kiihkomielinen oman agendan esiin tuominen.
Harmittaa kun joutuu pakosti veroa maksamalla osallistumaan tällaisen propagandan tuottamiseen.Tulee masentunut ja voimaton olo kun tervettä järkeä ei suostuta kuulemaan.
En tiedä onko tehty kansalaisaloite yle veron poistamisesta. Jos sellainen tehdään, mielelläni sen allekirjoittaisin.

perjantaina 31.05.2013

Kuten muutkin edelläni ovat jo todenneet, olen minäkin hyvin pettynyt Päivärinnan ala-arvoiseen suoritukseen. Ymmärrän kyllä, että on mielipiteitä, mutta hänen tehtävänsä on ohjata keskustelua ilman omaa agendaa. Nyt hän oli selvästi puolensa valinnut, provosoi, pilkkasi ja asetti omia sanojaan muun muassa Ben Zyskowiczin suuhun.

Toivon esimiehen ottavan asian puheeksi Päivärinnan kanssa ja jos kiinnostusta ei ole neurtaaliin keskustelun ohjaamiseen, ei hänen tarvitse mielestäni enää jatkossa sitä roolia hoitaa.

perjantaina 31.05.2013

Päivärinnan asenteelisuus ärsytti, peräänkuulutetaan asiallista kiihkotonta keskustelua, mutta jo toimittaja estää tämän. Näin veronmaksajana kiinnostaisi tietää mitä tämä monikultturisuus kokonaisuudessaan maksaa, onko meillä todella varaa siihen? Entä oman maan vähäosaiset kansalaiset, vanhukset,sairaat... kuka puolustaa heitä?

perjantaina 31.05.2013

Olen jo pitemmän aikaa ihmetellyt miksi Yle käyttää tämän tyyppisissä ohjelmissa niin usein somaleita esimerkkitapauksina. Maassa on hyvin monenlaisia ihmisiä hyvin monista kansallisuuksista maahanmuuttajina. Varaa valita kyllä olisi. Somalit eivät edes ole suurin maahanmuuttajaryhmä. Vai pitääkö ymmärtää, etteivät kaikki maahanmuuttajaryhmät ole Ylen mielestä yhtä arvokkaita?

Samaa mieltä mitä edellä on sanottu Päivärinnasta. Jos ei henkilö pysty pitämään tunteitaan ja mielipiteitään kurissa käsiteltävän aiheen suhteen, ei hänen tulisi olla puolueettoman toimittajan roolissa. Lisäksi todella raukkamaista liittoutua jo valmiiksi 3-1 altavastaajan asemassa olevaa vierasta vastaan.

Ainakin itseäni on häirinnyt näissä keskusteluissa viime aikoina mukaan tullut piirre, että vastuu kotoutumisesta on alettu sysätä kokonaan yhteiskunnalle. Eilisessäkin ohjelmassa saatiin kuulla mm., ettei Suomi ole onnistunut integroimaan tulijoita kunnolla. Eihän se nyt niinkään voi olla, että ongelma on merkki epäonnistumisesta kotoutuksessa. Joku vastuu se yksilölläkin pitää olla! Kyllähän esim. kielen oppiminen on pitkälti kiinni omasta viitsimisestä ja motivaatiosta. Ei edes huipputason kieliopetus yksistään hyviä tuloksia takaa, jos opiskelijan todellinen kiinnostus oppia puuttuu.

perjantaina 31.05.2013

Täysin luokaton ohjelma. Asenteellinen toimittaja ei malta antaa puheenvuoroa edes vieraille, kun haluaa itse niin kiihkeästi väitellä. Toisaalta taas toimittajan taustatiedot aiheesta olivat olemattomat ja monilta osin täysin virheelliset.

Ensinnäkin, Husbyn mellakka nimenomaan oli maahanmuuttajamellakka, sitä ei voi kiistää jos asiaa vähääkään tutkii. Paikanpäällä tutkimassa käyneet laatulehdet, kuten Financial Timeskin, ovat tämän todenneet. Syistä voi kiistellä, mutta tosiasioista ei.

Toinen pielessä ollut asia oli toimittajan väite, että maahanmuuttoon ei voi vaikuttaa. Ben Zyskowicz oivasti osoittikin toimittajan vääräksi vetovoimatekijöiden osalta, mutta toimittaja ei ilmeisesti ole perehtynyt siihen, että turvapaikanhakijoista vain marginaalinen osa saa turvapaikan, kun taas valtaosa jää muilla kriteereillä maahan. Nämä muilla tavoin jääneet pystytään tarvittaessa karkoittamaan ja he, perheenyhdistettyineen, ovat valtaosa sosiaaliperäisestä maahanmuutosta. Humanitaarisesta maahanmuutosta pystyisi siis helposti karsimaan vaikka puolet rikkomatta ainuttakaan kansainvälistä sopimusta.

Toivon, että seuraavissa aiheen ohjelmissa olisi joku, joka oikeasti tietää asioista, eikä vain pyri valheen avulla pönkittämään omia poliittisia mielipiteitään.

sunnuntaina 02.06.2013

Tämän ohjelman ainoa viisas ihminen oli Ben Zyskowicz. Kuunnelkaa hänen mielipiteitään. Miksi Päivärinta kutsuu haastatteluun Olli Immosen ja sitten teilaa hänet julkisesti. edellisen kerran hän teki näin Petteri Jussilalle. Huonoa käytöstä toimittajalta.

sunnuntaina 02.06.2013

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lCsaFnwOQzk

se olikin komedia...

maanantaina 03.06.2013

http://immonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140965-uusi-suunta-maahanmuutto-ja-kotoutumispolitiikkaan "TYÖSTÄ KIELTÄYTYMINEN"

Immoselle ja Päivärinnalle tiedoksi =>

http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/01_tyottomyysturva/01_edellytykset/01_karenssi/index.jsp

http://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeentulotuki#Alennettu_toimeentulotuki
=> alennettu toimeentulotuki

Sekä toimittaja että kansanedustaja eivät tiedä "HevonV!!!!" suomalaisesta sosiaaliturvasta.

Toimittajan luulisi ottavan selvää asioista ennenkuin kysyy tyhmiä ????

Laki kaikille työttömille sama on sitten kantasuomalainen tai uussuomalainen !!!!!!!!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä