A-studio: Talk – Marja- vai ihmiskauppaa?

Julkaistu keskiviikkona 18.09.2013 4 43

Tunteet kävivät välillä kuumina Saarijävellä thaipoimijoiden leirillä, jonne saapui myös Ber-Ex-yhtiön edustaja. Kuva: Yle/Jori Asikainen

TV1 torstaina 19.9.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Marjabisnes kuohuttaa ja raivostuttaa vuodesta toiseen: sitä syytetään sekä poimijoiden riistosta että suomalaisten jokamiehenoikeuksien loukkaamisesta.

 

Ulkomaisten poimijoiden varassa

Ala alkoi kukoistaa, kun vuonna 2005 Suomeen kutsuttiin ensimmäinen isompi joukko thaimaalaisia poimijoita, ja he moninkertaistivat sadon määrän.

Nykyään koko ala toimii ulkomaalaisten poimijoiden varassa. Pelkästään Thaimaasta saapui tänä vuonna Suomeen yli 3200 marjanpoimijaa. He ottavat tullessaan ison riskin, sillä marjatulot eivät aina kata edes 1500 - 2000 euron matka- ja ylläpitokuluja.

 

Poliisi lopettaa esitutkinnan

Viime viikolla 50 poimijaa teki sotkamolaista marjayritystä Ber-Exiä kohtaan rikosilmoituksen ihmiskaupasta. Keskiviikkona poliisi ilmoitti lopettavansa esitutkinnan näytön puutteen takia.

Sekä Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa että poimijoiden asianajaja Ville Hoikkala kokevat, etteivät ole saaneet oikeutta, vaan vakuuttavat, ettei asia jää tähän.

A- Talkin vieraina ovat thaipoimijoiden asianajaja Ville Hoikkala, marjayritys Botnia Berriesin myyntipäällikkö Ben Strömsten, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sekä ulkoministeriön passi-ja viisumiosaston päällikkö Päivi Blinnikka.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Marjayrittäjä ja thaipoimijoiden asiamies yksimielisiä: Tämä ei jää tähän

 

Suosittele43 Suosittelee

Kommentit

torstaina 19.09.2013

Hei!
Marjanpoiminta on jokamiehen oikeus ja sillä perusteella nuo thaimaalaiset tulevat tänne. Kuitenkin nuo poimijat ovat yritysten kutsumina ja yritykset vastaa poimijoista. Eli poimijat ovat tietyllä tavalla työsuhteessa yritykseen. Kuinka yritys voi palkata thaimaalaisia poimimaan marjoja yksityisten ihmisten maalta? Metsiähän ei saa käyttää ilman maaomistajan lupaa busineksen tekoon ja tässä minusta ylitetään jokamiehen oikeuden valtuudet. Ethän voi mennä tekemään kaivauksia ja pystyttää kaivosta vaikka viikoksi toisen maalle? Ei siellä saa ajaa moottorikelkalla ja ei matkailuyritys voi kuljettaa matkailijoita toisen maalla ilman maanomistajan lupaa. Suomessa on paljon yksityisteitä ja nuo marjanpoimijat ajavat yksityisteitä . Ilman tienomistjan lupaa ei tietä saa käyttää. Miten tämä on huomioitu?

torstaina 19.09.2013

Minun palkasta kun vähennetään kulut niin tienaan 0 euroa tunnissa kun kaikki menee mitä tulee. Näin ollen marjan pomijat tienaa tosi hyvin kun jää käteen sentään 2,4 euroa tunnilla kulujen jälkeen

torstaina 19.09.2013

Onpa varsin "puolueeton" raati koolla. Molemmat rettelön aloittajat, kilpailijan edustaja ja virkamies.

Jep jep

lauantaina 21.09.2013

Hei
Tästä aiheesta kun vain kerätään negatiivista infoa tulisi muistaa verrata että mikä olikaan poimijoiden saama palkka kotimaassa-täällä he kuitenkin keräävät muutamassa kuukaudessa vuoden palkan itselleen tai kotimaassa ovat myös ilman mitää tuloja.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä