A-studio: Talk – Pakko laihtua!

Julkaistu keskiviikkona 23.01.2013 1 70

Yhä useampi suomalainen on ylipainoinen.

TV1 torstaina 24.1. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Joka viides on lihava. Myös lapset ja nuoret lihovat.

Suomessa aikuisväestön lihavuus on yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa mutta harvinaisempaa kuin Iso-Britanniassa tai Etelä-Euroopassa.

 

Laihduttamisen viidakko

Laihdutusbisnes voi nykyisin entistä paksummin. On lukematon määrä erilaisia laihdutuskuureja ja ruokavalioita keittokirjoineen. On laihdutusklubeja, kuntosalien laihdutusohjelmia, laihdutustuotteita ja ravintolisiä.

Vaikka EU nykyisin sääteleekin laihdutustuotteiden terveys- ja laihdutusväitteitä, jää humpuukin tunnistaminen lopulta laihduttajan itsensä kontolle.

Juhlakauden jälkeen laihduttavat muutkin kuin ylipainoiset, mutta onko laihduttamisesta hyötyä?

 

Ylipaino pois leikkaamalla

Äärimmäinen keino hoitaa ylipainoa on lihavuusleikkaus. Nykyisin Suomessa leikataan tuhatkunta sairaalloisen lihavaa ihmistä vuosittain. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tarve olisi 6000.

Pitääkö yhteiskunnan maksaa lihavuusleikkaukset? Kysymyksen voi kääntää myös päälaelleen: onko meillä varaa jättää hoitamatta?

 

Sairaus vai ei?

A-studio: Talkissa pohditaan sitä, onko lihavuus sairaus ja kuka määrittelee normaalipainon?

Vieraina ovat lääkäri Kirsi Pietiläinen HUS:n lihavuustutkimusyksiköstä, tutkija Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta, toiminnanjohtaja Pia Charpentier Syömishäiriöklinikalta ja "pitkän linjan laihduttaja" Sari Inkinen.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Suosittele70 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 01.02.2013

Lihavuus on ehdottomasti sairaus siinä missä mikä riippuvuus hyvänsä, kuten alkoholi- tai peliriippuvuus.
Leikkauksella paino pudonnut 75 kg ,josta tullut takaisin + 15 kg eli pois -60 kg,joka on säilynyt jo pitkään pois. Suosittelen kaikille sairaalloisen ylipainoiselle henkilölle lihavuusleikkausta. Yhteiskunta saa rahansa takaisin, kun verenpainelääkkeet on jäänyt pois, samoin kolesterolilääkkeet ja sokerilääkkeet, jotka ovat ilmaisia tai sen 3 e maksoi aikoinaan. Lisäksi uniapnealaite on poistunut käytöstä. Mielialalääkkeet ovat puolittuneet ja nyt kokeillaan jättää ne kokonaan pois. Ja se mitä se vielä ehkäisee eli liikkuvuus säilyy eikä sen myötä tule poissaoloja töistä ja pystyy olemaan työelämässä edelleen. Leikkaus maksoi silloin jotain 10 000 - 12 000 kaikkine lääkärikäynteineen. Olen jo nyt säästänyt yhteiskunnan varoja lääkevähennysten kautta sen verran, että olen maksanut jo leikkaukseni.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä