A-studio: Talk – Sairauslomat syynissä

Julkaistu torstaina 29.11.2012 35 65

Työntekijöillä ja työnantajilla on erilainen näkemys karenssipäivän tehosta.

TV1 torstaina 30.11. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Työnantajat haluavat työntekijöiden sairauspoissaolot kuriin. Kokoomuksen puoluevaltuusto on esittänyt, että työntekijöiden ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja kahden viikon sairauslomalta työntekijöille maksettaisiin vain 80 prosenttia palkasta. Näin on toimittu naapurimaassa Ruotsissa jo pitkään.

Esitys on saanut kannatusta erityisesti työnantajia edustavalta Elinkeinoelämän keskusliitolta. Useat työntekijäliitot ovat sen sijaan tyrmänneet sairaspäiväkarenssin ja palkan alennukset.

Suomessa on runsaasti sairauspoissaoloja moniin muihin maihin verrattuna. OECD:n 25 maan vertailussa Suomessa oli vuonna 2008 kolmanneksi eniten poissaoloja.

 

"Karenssi kyykyttää pienipalkkaista"

A-studio: Talkin vieraaksi saapuva, Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk vaatii työntekijöille palkatonta ensimmäistä sairauspoissaolopäivää. Schugk kannattaa myös sitä, että kahdelta seuraavalta viikolta sairastaja saisi alennettua palkkaa.

”Meille on muodostunut käsitys, että aika lieväkin sairaus, väsymys, harmi, suru tai ristiriidat työpaikalla tai jopa harrastus oikeuttavat sairauspoissaoloon”, väittää Schugk.

Palkansaaja Riikka Yrttiaho napauttaa, että karenssipäivä on duunareiden ja pienipalkkaisten kyykyttämistä.

”Ay-liikkeet ovat aikoinaan taistelleet työntekijöille oikeudet ja nyt niitä yritetään taas riistää”, sanoo Yrttiaho. ”Jos työntekijä on sitoutettu työhönsä ja ilmapiiri on kannustava, eivät työntekijät edes mieti rokulipäiviä”, hän jatkaa.

 

"Taustalla huono johtaminen"

Yrittäjä Harri Suutari kannattaa vahvasti sairauspoissaolojen karenssipäivää.

”Sairausloman saaminen on Suomessa todella helppoa. Lääkärit joutuvat vain luottamaan potilaan sanaan”, päivittelee Suutari. PKC Groupin entisen toimitusjohtajan, nykyisin hallituksen jäsen mielestä muissa maissa on selkeästi vähemmän sairauslomia kuin Suomessa.

Uusi Insinööriliiton asiamies Elina Das Bhowmik tyrmää karenssipäivän täysin.

”Ehdotus lähtee siitä, että työntekijä on epärehellinen pinnari, joka jää kotiin silkkaa laiskuuttaan”, sanoo Das Bhowmik. Hänen mielestänsä sairauspoissaolojen taustalla on huono johtaminen.

 

Suosittele65 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 29.11.2012

Olen koffin tehtaalla töissä ja ainakin meillä porukkaa saikuttaa ihan ilman syytä, olen itsekkin syyllistynyt siihen, parasta on kun lapsi on sairas niin saa jäädä kotiin

torstaina 29.11.2012

EK:n lääkäri on oikeassa. Sairauslomia myönnetään kepposin perustein. Mutta kun yhtä kepposin perustein päästetään nuoria70-luvun lopulla syntyneitä taktikoivia bisnesihmisiä eläkkeelle! Eikä kukaan piittaa mitään!!!

torstaina 29.11.2012

Erittäin monella työntekijällä on asennevamma, kun jäädään sairaslomalle. Jos työnantaja osoittaa jotain muuta työtä, jota voi tehdä vaikka on jokin syy oman työn tekemättä jättämiselle, niin silti maataan kotona! Miksi?
Karenssit heti voimaan ja velvoite ottaa vastaan jotain muuta työnantajan osoittamaa työtä, jos sitä pystyy tekemään!

torstaina 29.11.2012

Koffilla sai enemmän rahaa kun sairasti aamuvuoro viikonyli100e sai sairaana enemmän

torstaina 29.11.2012

Osa sairaslomista johtuu työsttä ja huonosta työ ilmapiiristä, työjohdosta

torstaina 29.11.2012

Turhat poissaolot johtuvat laiskoista työntekijöistä jotka ei pysty edes käymään armeijaa,yhteiskunnan pohja sakkaa

torstaina 29.11.2012

Miski ei puhuta oikeasta asiasta. Kun lähtököhtana on se palkka jonka työntekijä saa puhtaana käteen. Tämä palkka on todella joskus niin pieni, että sillä ei elä. Kun tähän palkaan lisätään se osuus jonka yhtekuntys veroina ja maksuina ottaa, "SAIIRASPAIVÄSTÄ TAI PÄIVISTÄ" on siihen palkkaa verattuna ainakin 100%. Tämä raha menee sinne yhtekunnan pohjattomaan kukkaroon. Miksi tätä ei yhteiskunta anna anteeksi, työnnatjalle, koska työntekijä ei ole tehnyt työtä, jota varten hänet on palkattu. Työtä ei ole tehty mutta yhteiskunta ahneuksissaan rahastaa.

torstaina 29.11.2012

Eli yrittäjän täytyy saada enemänrahaa elikä työntekiää potkitaanpäähän

perjantaina 30.11.2012

Olen yrittäjä. Nosttan vähemän palkkaa yrityksesäni kuin mitä maksan työntekijöilleni. Pikkuyrittäjät eivät ole Suomessa eivätkä muuallakaan rikkaita. Miksi tällainen käsitys on syntynyt? Jos luulo olisi totta, silloinhan kaikki olisivat yrittäjiä. Minulla on muutamia työntekijöitä, josita suurin osa ovat tunnollisia eivät saikuta elleivät ole oikeasti sairaita.

Mutta minulla on myös (ollut) nuoria työntekijöitä jotka selvästi lintsaavat töistä. Yhdestä päivästä kuukauteen. Diagnoosina usein äkillinen tressi tms. Työntekijä kertoo, että hyvä ystävä kuoli ja hakee sen vuoksi sairaslomaa. Pitääkö yrittäjän maksaa työntekijälle palkka jos hänen ystävänsä kuolee? Eihän se mitenkään voi olla yrittäjän vika. Lisäki saattaa jälkeenpäin selvitä, ettei kuollut ihminen ollutkaan ystävä, vaan ystävän ystävä tai jokin naapustossa ollut ihminen. Saipahan vain hyvän syyn hakea sairaslomaa.

Lisäksi sairaslomalle hakeudutaan, jos on tulossa haastavampi työtehtävä, joka on jokin projekti mikä pitää tehdä alusta loppuun ja todennököisesti vaatisi myö ylitöiden tekemistä. Silloinkiin jäädään sairalomalle. Yrittäjän on muiden töiden ohessa tehtävä myös saikuttajan työn.

Teen itse jatkuvasti 16-tuntista työpäivää ilman lomia ja kun työntekijäni on sairas, joudun tekemään myös hänen työnsä. Olen joskus miettinyt, kumpi meistä enemmän olisi sitä stressilomaa tarvinnutkaan.

Olen ollut myös töissä siihen aikaan eletroniikkatehtaassa, kun sairaslomissa oli karenssi. Jos todella oli sairas, kyllä sitä jäi sairaslomalle. Ja maailma ei kaatunut mihinkään. Olin silloin neljän lapsen yksinhuoltaja ja pienipalkkainen. Maailma ei kaatunut mihinkään, vaikka ammatti yhdistysihmiset niin väittävätkin että se yksinhuoltajien kohdalla kaatuu. Siltä päivältä ei tarvinnut maksaa matkakuluja töihin, eikä kyllä sairaana ruokakaan maistunut kuin lapsille. On kohtuutonta, että yrittäjä maksaa asiasta, mille hän ei voi mitään. Mutta jos hyvä työntekijä oikeasti sairastaa, ja elämänsä on kiinni siitä yhden päivän karensista, voin viedä ruokakassin hänelle, ettei elintaso käris.

Yrittäjä ei maksa pientä palkkaa työntekijälle siksi, että ei arvosta häntä, vaan koska yrityksellä ei ole rahkeita maksaa enempää. Suuri osa näistä laeista ja asetuksista on tehty suuryhtiöitten katsantokannoilla. Pienyrittäjille ovat monesti tosi raskaita taakkoja. Kyllä sitä rahaa voisi antaa vaikka kuinka paljon, jos olisi mistä antaa. Yrittäminen ei ole mikään miljoonabisness, vaan usealle ihmiselle keino työllistää itsensä ja kun työtaakka on liian suuri, siihen palkataan joku tekemään myös työtä.

sunnuntaina 02.12.2012

Kanatta lopetaa tommonen yritäjäyys.

torstaina 29.11.2012

Nyt Schugk on väärällä asialla. Sairastuminen on fysiologisesti väistämätöntä, joten tässä ammutaan kärpästä tykillä. Tämän tyyppiset kommentit kääntyvät valitettavasti työnantajia vastaan. Ihminen ei itse valitse sairauttaan. Ylipäätään on valitettavaa, että tässä taloustilanteessa keskitytään tällaisiin periferisiin kysymyksiin.

torstaina 29.11.2012

Työnantaja/omistajapuoli ottaa boonuksina yhtiön tuloksen vuosittain, jonka työntekijät ovat osaltaan saaneet aikaiseksi. Sairausloma on ns työntekijän boonus, muita bonuksia ei ole näkynyt. Sekin halutaan ottaa pois !

perjantaina 30.11.2012

Useissa pienyrityksissä ei nosteta bonuksia, eivätkä yrittäjät niissä pysty pitämään sairaslomaa, vaikka ovat sairaita. Vain työntekijät voivat näin tehdä. Olen ollut 21 vuotta yrittäjä ja työllistän myös muita. Yhtään kertaa en ole voinut nostaa palkaani bonuksia, vaan normaalina palkkana, mikä on pienempi kuin työntekijän palkka olisi. Näin on myös monen tuttavani yrityksissä. Näin totesi joku muukin yrittäjä näissä viestiketjuissa.

Jos työntekijätkin haluavat, että voitollinen tulos jaetaan bonuksia, silloin pitää jakaa myös tappiot. Oltaisiinko siihen valmiit? Varmaankin toisinaan jäisi kuukauden palkka saamatta. Entä oltaisiinko vastuun jakamiseen ja työn hommaamiseen valmiita? Eihän työ tule yrityksiin itsestään, vaan työt pitää haalia jokaisen yrityksen jostakin. Aina joku on työn tuloksen ostaja ja yritys on myös työnsä tuloksen myyjä.

Miten voidaan olettaa, että sairasloma on sairastajan bonusta?

Television ohjelman naiset eivät ymmärtäneet yhtään mitään suuremmista kokonaisuuksista. Heillä tuntui olevan suppea ja pieni tieto mitenkä elinkeinoelämä käyttäytyy. Ehkä heidän olisi syytä toimia muutama vuosi yrittäjänä, jotta maailma avartuisi. Eivät yritykset voi olla olemassa työllistämistä varten, vaan sitä varten että yrittäjä hyötyisi jotain yrityksestään. Jos olisi vain työllistymistä varten, niin silloin olisi kyse jostain voittoa tuottamattomasta järjestöstä ja palkka olisi vielä pienempi eikä sairaustapauksissa saisi mitään.

Työntekijän palkkaaminen on yksi yrityksen suurimmista investoinnesta. Jos tämä investointi tökkii negatiiviseen suuntaan, on vedettävä johtopäätökset.

torstaina 29.11.2012

Miksi Suomea verrataan aina Ruotsiin eikö nämät herrat pysty tekeemään omia töitä vaan aina verrataan Ruotsiin?

torstaina 29.11.2012

Totta on että aina verrataan Ruotsiin, oli sitten kyseessä hyvä tai paha. Toinen asia mikä ärsyttää on yleistäminen muiden maiden osalta. A-talk ohjelmassa se yksi herra väitti että kaikissa maissa esim. keski-euroopassa on muka erilaisia karensseja tms...tuo väite ei todellakaan pidä paikkaansa. Useimmissa maissa saa täyden korvauksen ihan Suomen malliin.

torstaina 29.11.2012

töissä ollessani oli työkavereita,jotka laskivat että vielä voin sairastaa niin ja niin monta päivää täydellä palkalla joten menen lääkäriin hakemaan sairaslomaa ...ja tämä on tosi!!!!! ei ihme että työpaikat katoaa suomesta!!!!!

perjantaina 30.11.2012

Samaa myös meikäläisen työpaikalla harrastetaan. Toki täytyy myöntää että pieni vähemmistö mutta vaikuttaa koko työyhteisöön. Ja nämä henkilöt menevät heti lääkäriin jos nenä vähän vuotaa ja saavat sieltä myös sairauslomaa jopa viikon vaikka työkykyisiä olisivatkin. Ja sitten tehdään suursiivousta kotona vaikka se kyllä mielestäni rankenmpaa kuin toimistotyö tai vatsataudissa shoppailemassa. Pilataa koko sairausloma käytäntö näillä toimilla.

torstaina 29.11.2012

EK puhuu ja puhuu mutta ei pidä sopimuksesta kiini vaan aina venkuloi vääntää ja vääntää

torstaina 29.11.2012

Naiset ohjelmassa, ettekö te ymmärrä, että ei yritykset ole sitä varten, että ne työllistää ja että ihmiset saavat elantonsa!!! Herranjestas.

Yritykset palkkaavat siksi, että työntekijä tuottaa yritykselle jotain. Muuten he eivät tarvitse työntekijää laisinkaan.

Se oli nimenomaan oikea kysymys: jos kampaaja on sairas, miksi minun ei silti pidä maksaa hänelle korvaus vaikka hän ei tee minulle kampausta? Kampaajahan on syytön siihen, että sairastuu.

Ihan sama idea on siinä, että jos työntekijä ei tee työtä, ei työnantajan kuuluisi joutua maksamaan mitään, vaan kelan kuuluisi korvata joku osa palkasta.

torstaina 29.11.2012

Uskomatonta meininkiä! Työskentelen mediassa ja meillä on ainkakin ongelma päinvastainen.
Ihmiset tulevat sairaina töihin a) siksi että ovat vastuuntuntoisia b) ei uskalla jäädä saikkarille ettei ole ensimmäisenä irtisanottavana yyteessä..
Enkä yhtään ihmettele jos tällä menolla "muurahaiset" uupuvat ja OIKEASTI sairastuvat.
Mennään kaikki flunssassa ja ripulit housuissa

torstaina 29.11.2012

Olen nyt jo eläkkeellä, mutta ihmettelen tätä sairasloma keskustelua. Sairausajanpalkka on osa työntekijän palkkaa. Jos sairausajan palkkaa heikennettäisiin, niin se olisi selvä palkan alennus.
Ihmettelen, että hyväpalkkaiset miehet ovat suoraan sanomassa, että pienipalkkaiset naiset ovat laiskoja ja valehtelevat. Hävettää miesten puolesta.

torstaina 29.11.2012

Kela korvaa työnantajalle työtekiän palkasta osan

torstaina 29.11.2012

Lyhyistä sairaslomista ei saa mitään!! Ota selvää asioista, ennenkuin kirjoittelet tänne!

torstaina 29.11.2012

Oli kyse pitkistä sairaslomista

torstaina 29.11.2012

Herra jestas kuinka pihalla Riikka Yrttiaho on ei kehtaisi aukoa päätään. huh huh!

torstaina 29.11.2012

Hyvä muijat, pistitte paremmin hanttiin noille öykkäreille kuin Ihalaiset ja Lylyt.

perjantaina 30.11.2012

Riikka Yrittiaho ei tiedä että myös suuri osa pienyrittäjistä ovat pienipalkkaisia. Yrittiaho yritti tunteisiin vetoavasti vetää esiin lapsen sairastumiset, yksinhuoltajat... Yritti kerätä säälipisteitä ja myötätuntoa omalle urakehitykselleen. Tuskin oikeasti huolissaan, koska en usko että hän on juuri niitä pienipalkkaisia. Onko jossain vaiheessa menossa eduskuntaehdokkaaksi tai ammattiliiton johtoon? Eikös sinne pääse kun vain aukoo päätää vaikka ei tiedä oikeasti mitään, eikä hallitse suurempia asiakokonaisuuksia. Yrittä kyllä puolustaa omia ajatuksiaan. Suosittelisin maailman avartamista hänelle.

torstaina 29.11.2012

Työskentelin aikanaan työpaikalla jossa meille aina sanottiin, että olemme samassa veneessä. Meille kerrottiin miten tärkeää on, että teemme aina enemmän ja enemmän, että osakkeen omistajat ovat tyytyväisiä. Meidän piti myös kilpailla saman omistajan muiden yksiköiden kanssa. Näin me teimme. Meille tarjottiin kakkukahveja ja ruusuja, koska olimme parhaiten pärjänneitä.
Muutama kuukausi ruusujen jälkeen meille ilmoitettiin, että tehdas lopetetaan ja tuotanto siirretään omistajan muihin tehtaisiin. Näin palkittiin ahkeruus! Ahneus on tämän päivän suurin ongelma. Mikään ei tunnu riittävän niille, jotka ovat saaneet aseman millä hallita muita.

torstaina 29.11.2012

.. jos tehtäisiin näin: saikkaritodistuksella alennusta lainojen koroista,ruuan hinnasta...

torstaina 29.11.2012

Tuskin Nokia tai muut suuret suomalaiset yritykset siirtävät toimintojaan esim. Kiinaan tai muualle kaukoitään siksi, että suomalainen työntekijä pitää liikaa saikkua, vaan kyllä se on siksi, että kiinalainen tekee 12h parilla riisikupilla tällä hetkellä. Yrityksen ei tarvi maksaa veroja kuin murto-osa ja infra(mitä siellä on) on lähes ilmaista ja saa rauhassa polttaa kunnon hiiltä eikä tarvitse vartoa sähköä propelista. Mutta kuinka kauan ehkä se kiinalainen huomaa, että riisikupilla ei tule koko perhe toimeen, ja sit sitä alkaa v.....a ja se lähtee saikulle.

torstaina 29.11.2012

toivottavasti kiinalainen huomaa sen pian.

perjantaina 30.11.2012

Nimenomaan siirtävät toimintojaan, siksi kun työntekijät pitävät sairauslomia niin paljon. Se on juuri se ydinkysymys. Palkkakustannukset eivät vastaa tuottavuutta.

Hyvä esimerkki on myös puunjalostus. Kun paperitehtaan porukat lakkoilivat pitkään, luokiteltiin Suomen paperiteollisuus riskialttiiksi juuri lakkoilun takia. Niin hävisivät paperitehtaat yksi toisensa jälkeen. Eli työntekijät sahasivat itse oman oksansa poikki.

Eli, jos palkkaa pitää maksaa enemmän kuin mihinkä yrityksen rahkeet riittävät, on edessä yrityksen loppu. Työntekijä on yksi yrityksen investoinneista. Sen pitää tuottaa plussaa eikä miinusta.

perjantaina 30.11.2012

Voisko ennemmin antaa 100€ bonus per kk, jos ei ole pois töistä. Näin ei kärsis oikeasti sairaat ja varmasti vähenis tarpeettomat poissaolotkin, etenkin pienipalkkaisilla.

perjantaina 30.11.2012

Omakohtainen kokemus pitemmästä sairauslomasta josta kyllä laitan vastuun myös lääkäreille. Eli jos potilas käy useamman kerran vastaanotolla samasta syystä niin eikö olisi kaikkien kannalta parasta selvittää syy nopeasti ettei sairaus pitkity ja pahene. Ei vuosia vaan "katseltaisi ja kokeilla jotakin". Lopulta tapahtuu se, että sairaus pahenee, työkyky menee ja paraneminen vaikeutuu, kun vihdoin löydetää sairauden aiheuttaja. Tämä rasittaa sekä potilasta mutta myös työnantajaa, muita työntekijöitä siinä vaiheessa kun pitempi sairausloma on edessä.

perjantaina 30.11.2012

Olen parhaillaan sairaslomalla. Kävin keskiviikkona työterveysääkärissä klo 14.50. Sain lääkettä vaivaani ja 3 päivää sairauslomaa, Mutta mutta - tein jo keskiviikon työt ja kuitenkin se on sairauslomapäivänä lääkärintodistuksessa. Nyt asiaa mietittyäni, huomaan niin käyvän joka kerta, kaikki nämä vuodet. Jostain syystä saan useinmiten iltapäivälle ajan ja mikäli on sairausloman tarvetta niin se alkaa aina jo tehdystä työpäivästa. Mahdanko olla ainoa tässä maassa ? Kuinka paljon hienot tilastot valehtelevat tai niiden tulkinta ????

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä