A-studio: Talk – Sekavuutta ydivoimasta

Julkaistu torstaina 31.10.2013 0 22

Ydinvoimalayhtiö Fennovoima on kysellyt viime aikoina osakkaittensa halua jatkaa mukana Pyhäjoen voimalaitoshankkeessa.

TV1 torstaina 31.10.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Miten käy Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle? Nouseeko Pyhäjoelle koskaan voimalaa?

 

Pääosakas vaihtui

Eduskunta hyväksyi periaatepäätöksen Fennovoiman Pyhäjoelle rakennettavasta ydinvoimalasta vuonna 2010. Lupahakemuksessa Fennovoima ilmoitti yhtiön pääomistajaksi ja hankkeen suurimmaksi rahoittajaksi saksalaisyhtiö E.ONin. Vaihtoehtoja ydinreaktorin toimittajaksi mainittin kaksi: ranskalainen Areva ja japanilainen Toshiba.

Yhteistyö Arevan ja Toshiban kanssa ei kuitenkaan toteutunut. Myös Fennovoiman pääosakas vaihtui viime syksynä, kun E.ON vetäytyi hankkeesta. Nyt neuvotteluja käydään venäläisen Rosatomin kanssa.

 

Sama vai eri hanke?

Venäläisyhtiö on lupautunut toimittamaan ydinreaktorin ja ostamaan 34 prosenttia Fennovoiman osakkeita. Tämä tekisi Rosatomista Fennovoiman suurimman osakkaan. Omistusosuus saattaa kasvaa entisestään, jos osakkuudestaan ensi viikon perjantaihin mennessä päättävät kunnat ja yritykset eivät lähde mukaan hankkeeseen.

Muutoksien takia hallitus selvittää, pitäisikö Fennovoiman periaatepäätös ottaa uudelleen eduskunnan käsittelyyn. Nyt arvioidaan sitä, onko laitostoimittajan ja pääomistajan vaihtumiseen jälkeen enää kyse samasta hankkeesta, jolle lupa alun perin myönnettiin.

A-studio: Talkissa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta keskustelevat Marjo Matikainen-Kallström (Kok.) ja Antti Kaikkonen (Kesk.), Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen sekä Ydinenergianuorten puheenjohtaja Tuomo Huttunen.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Rovaniemi kaataa Rovakairan ydinvoimalapäätöksen

 

Suosittele22 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä